Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEGA_ShPORA мікроба.doc
Скачиваний:
3867
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.62 Mб
Скачать

105. Клебеієли,. Їх роль в патології людини. Характеристика клебсієл пневмонії, озени, риносклероми. Мікробіологічна діагностика, специфічна профілактика.

До роду Klebsiella належать два види: Klebsiella pneumoniae і Enterobacter. Перший вид підрозділі на два підвиди: К. ozenae, К. rinoscleromatis.

Морфологія і фізіологія.Представники виду Klebsiella pneumoniae — короткі, товсті, нерухомі грамнегативні палички, що утворюють на відміну від інших ентеробактерій виражені полісахаридні капсули. Клебсієли, так само як інші ентеробактерій, невибагливі до живильних середовищ. Вони ферментують глюкозу з кислотою і газом і використовують її і цитрат як єдине джерело вуглецю, а аміак — джерело азоту. Підвиди клебсієл розрізняють за біохімічними ознаками. На відміну від виду Enterobacter, К. pneumoniae позбавлені джгутиків, не синтезують орнітіндекарбоксілазу, ферментують сорбіт. Диференціація різних видів клебсієл проводиться на підставі їх неоднаковою здібності ферментувати вуглеводи, утворювати уреазу і лізіндекарбоксілазу, утилізувати цитрат та інших ознак. Клебсієли утворюють слизові колонії.

Антигени.Клебсієли містять О-та К-антигени. Усього відомо близько 11 О-антигенів і 70 К-антигенів. Останні представлені капсульними полісахаридами. Серологічна ідентифікація клебсієл заснована на їх антигенних відмінностях. Найбільше число О-та К-антигенів містять К. pneumoniae. Деякі О-та К-антигени клебсієл споріднені О-антигенів ешеріхій і сальмонел.

Патогенність і патогенез.Вірулентність клебсієл пневмонії обумовлена ??їх адгезією, пов’язаної з капсульної полисахаридом, пілямі і білком зовнішньої мембрани, наступним розмноженням і колонізацією ентероцитів. Капсула також захищає бактерії від дії фагоцитуючих клітин. При руйнуванні бактеріальних клітин звільняється ендотоксин (ЛПС). Крім того, клебсієли пневмонії секретують термостабільний ентеротоксин, що підсилює випіт рідини в просвіт тонкої кишки, що грає істотну роль в патогенезі ОКЗ, і мембранотоксін з гемолітичною активністю. Клебсієли є збудниками пневмонії, ОКЗ, риносклероми, озени. Вони також можуть викликати ураження сечостатевих органів, мозкових оболонок дорослих і дітей, токсико-сеп-тичні стану і ОКЗ у новонароджених. Клебсієли можуть викликати внутрішньолікарняні інфекції. Для пневмонії, викликаної К. pneumoniae, характерні утворення множинних вогнищ у часточках легені з подальшим їх злиттям і ослизненням ураженої тканини, що містить велику кількість клебсієл. Можливе утворення гнійних вогнищ в інших органах і розвиток сепсису. При склеромі, викликаної К. rhinoscleromatis, уражається слизова оболонка носа (риносклерома), носоглотки, трахеї, бронхів. У тканинах утворюються гранульоми з наступними склеротичними змінами. При озене, викликаної К. ozenae, уражається слизова оболонка носа і придаткових порожнин з подальшою атрофією носових раковин і виділенням смердючого секрету.

Імунітет. Клебсієли викликають гуморальний і клітинний імунну відповідь. Однак утворюються антитіла не мають про-тектінимі властивостями. Розвиток ГЗТ пов’язано з внутрішньоклітинною локалізацією клебсієл.

Лабораторна діагностика.Діагноз грунтується на результатахмікроскопії мазків з досліджуваного матеріалу (мокротиння, слиз із носа тощо) і виділення чистої культури збудника. Диференціація клебсієл і їх ідентифікація проводиться за морфологічними, біохімічними та антигенними ознаками. Серодіагностики проводять в РСК з сироватками хворих і О-антигеном клебсієл.

Профілактика і лікування. Специфічна вакцинопрофілактика клебсиеллеза не розроблена. Для лікування застосовують антибіотики, з яких цефалоспорини третього покоління є найбільш ефективними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]