Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEGA_ShPORA мікроба.doc
Скачиваний:
3867
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.62 Mб
Скачать

44.Вакцини. Історіяодержання. Класифікація вакцин. Корпускулярні, хімічні, синтетичні, генноінженерні та ідіотиповівакцини

Вакцини (Vaccines) - препарати, призначені для створення активного імунітету в організмі щеплених людей чи тварин. Основним діючим початком кожної вакцини є іммуноген, тобто корпускулярна чи розчинена субстанція, що несе на собі хімічні структури, аналогічні компонентам збудника захворювання, відповідальним за вироблення імунітету.

Історію створенні засобів специфічної профілактики можна розділити втричі періоду:

1.Бессознательние спроби біля підніжжя наукової медицини штучно заражати здорових покупців, безліч тварин виділеннями від хворих на легкої формою захворювання.

2. Створення великої кількості вакцин з убитих бактерій.

3. Створення й застосування їх живих, убитих, субодиничних вакцин.

Розрізняють такі види вакцин:

Вакцина адсорбированная (v.adsorptum) - У., антигени якоїсорбировани на речовинах, посилюючих іпролонгирующихантигенное роздратування.

Вакцина антирабическая (v.antirabicum; анти- + латів.rabies сказ) - У., виготовлена з штами фіксованого вірусу сказу в суспензії тканин мозку тварин чи культурі клітин та призначена попередження захворювання в осіб, покусаних (>ослюненних) тваринами, хворими сказом (підозрюваними на захворювання).

Вакцина асоційована (v.associatum; сін.: У. комбінована, У. комплексна,поливакцина) - препарат, що з кількох У. різних типів, готовий до одночасної імунізації проти кількох інфекційних захворювань.

Вакцина жива (v.vivum) - B., яка містить життєздатні штами патогенного мікроорганізму, ослаблені до ступеня, яка виключає виникнення захворювання, але цілком зберегли антигенні властивості, що зумовлюють формування специфічного імунітету у щепленого.

Вакцина поливалентная (v.polyvalens; грецьк.poly - багато + латів.valens,valentis сильний) - У., виготовлена з урахуванням кількох сіркологічних варіантів збудника однієї інфекційної хвороби.

Вакцина убита (v.inactivatum) - У., виготовлена з мікроорганізмівинактивированних (убитих) впливом фізичних чи хімічних чинників.

Корпускулярні вакцини — це бактерії, віруси, інактивовані хімічним (формалін, спирт, фенол) чи фізичним (тепло, ультрафіолетове опромінення) впливом. Прикладами корпускулярних вакцин є: коклюшна (як компонент АКДС і Тетракок), антирабічна, лептоспірозна, грипозні цельновіріонні, вакцини проти енцефаліту, проти гепатиту А (Аваксим), інактивована поліовакцина.

Хімічні вакцини містять компоненти клітинної стінки чи інших частин збудника, як, наприклад, в ацеллюлярній вакцині проти коклюшу, коньюгированной вакцині проти гемофільної інфекції чи у вакцині проти менінгококкової інфекції.

Біосинтетичні вакцини — це вакцини, отримані методами генної інженерії які є штучно створеними антигенними детермінантами мікроорганізмів. Прикладом може служити рекомбінантна вакцина проти вірусного гепатиту B, вакцина проти ротавірусної інфекції. Для їхнього одержання використовують дріжджеві клітини в які вбудовують вирізаний ген, що кодує вироблення необхідного для одержання вакцини протеїну, що потім виділяється в чистому вигляді.

Векторні (рекомбінантні) вакцини — вакцини, отримані методами генної інженерії. Суть методу: гени вірулентного мікроорганізму, що відповідальний за синтез протективних антигенів, вбудовують у геном непатогенного мікроорганізму, що при культивуванні продукує і накопичує відповідний антиген

Рекомбинантні вакцини — для виробництва цих вакцин застосовують рекомбінантну технологію, вбудовуючи генетичний матеріал мікроорганізму в дріжджові клітки, які продукують антиген. Після культивування дріжджів з них виділяють потрібний антиген, очищають і готують вакцину. Прикладом таких вакцин може служити вакцина проти гепатиту В 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]