Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

До складу пін для ванн входять ПАР, стабілізатори пін, піноутворювачі, зволожувальні добавки для шкіри, екстракти трав та фруктів, ефірні олії та їх композиції, ароматизатори. Вони не тільки очищують шкіру, а й пом’якшують її та тонізують. Солі для ванн надають воді приємного аромату, пом’якшують жорстку водопровідну воду, лікують шкіру, слизову оболонку носа, горла та легені, адже в складі морської солі є йод, срібло та багато інших елементів таблиці Менделеєва. Все це на деякий час припиняє процес зменшення вологи в складі нашої шкіри. Соляні ванни виявляють у парі з теплою водою неабияку росслаблювальну дію, здатні знімати біль у суглобах та м’язах.

Ефірні олії теж мають лікувальні властивості. Парфумерно-косметична фабрика «Ароза» та фірма «Сумат-

ра» (Україна) виробляють широкий асортимент ароматичних солей для прийняття ванн, а також шипучих «бомб», які утворюють місцеву дрібнокоміркувату піну ближче до носа людини: таким чином, з повітрям протягом 10–20 хв вона вдихає лікувальні ефірні олії.

Крім того, значна кількість підприємств випускає піномийні засоби у формі густих рідин з високою в’язкістю. Вони мають у своєму складі високий вміст поверхнево-активних речовин і утворюють під сруменем теплої води високу та стабільну піну. Зазвичай, у складі таких засобів є три-чотири ПАР — лаурилефірсульфати натрію, діакілоламіди та амфотерні ПАР — амідопропілбетаїни та як загусник — лауриловий спирт оксиетильований 2–3 молями окису етилену. Крім того, до складу таких засобів також входять екстракти цілющих лікарських рослин та ефірні олії. Усе це забезпечує разом з приємними віддушками та хлоридом натрію неабиякий лікувальний ефект.

2.9. Упаковка, маркування та вимоги до якості косметичних товарів

До факторів збереження якості косметичних товарів належать: упаковка, маркування, зберігання, транспортування та післяпродажне обслуговування покупцем товарів після купівлі та застосування їх.

280

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Тара, яка використовується для фасування та упаковки косметичних виробів, повинна відповідати вимогам діючих стандартів або технічних умов і забезпечувати зберігання та незмінність властивостей косметичних засобів протягом гарантійного строку. Тара має бути зручною та безпечною у використанні, зберігати косметичні вироби від випаровування, шкідливого впливу світла, вологи, повітря та сторонніх запахів.

Зовнішній вигляд тари для косметичних товарів має менше значення, ніж у парфумерії. Вартість її не повинна бути високою, вона не повинна мати зайвих картонних прокладок, дуже товстих донець у баночок, повітряних порожнин, щоб створити враження великого об’єму чи маси.

Надмірна об’ємна упаковка збільшує проблему утилізації відходів та сміття.

Вид тари визначається діючими нормативними документами. Рідкі косметичні засоби можна пакувати у скляні флакони.

Густі косметичні вироби (креми, зубні пасти, грим, засоби для зміцнення волосся, шампуні, фарби для волосся) розфасовують у металеві та пластмасові туби. Вазеліни, жирні рум’яна можуть бути упаковані в пластмасові або металеві баночки, при цьому їх поверхню покривають парафінованим або пергаментним папером. Баночки заповнюють до країв, без порожнин.

Порошкоподібні косметичні вироби (зубний порошок, пудру, рум’яна і т.ін.) пакують у картонні, металеві або пластикові коробки різної форми та ємності; губні помади, туш для вій, косметичні олівці, грим тощо — у пластмасові або металеві пенали. Інколи в упаковку вкладають аплікатори, щіточки і т.ін.

Металеві туби з косметичною продукцією повинні мати внутрішнє антикорозійне покриття, заповнюватися без пустот, прим’ятини недопустимі.

Хну, басму, пробники кремів та шампунів пакують у пакети із дубльованих полімерних плівок.

Найбільш поширеною упаковкою косметичних товарів є пластмаса. Для її виготовлення використовують поліетилен, поліпропілен, полістирол, амінопласти (тільки для ковпачків). Полівінілхлорид заборонено використовувати через його токсичність у процесі переробки та утилізації.

281

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Пластмасова тара перспективна, оскільки пластмаси легко формуються в посудини різної ємності на форми, легко забарвлюються в різні світлі та яскраві кольори. Тара легка, економічно вигідна, стійка до ударів, хімічно нейтральна до більшості компонентів косметичних засобів і піддається утилізації.

Залишок у пластмасових тубах у 1,5–2 рази менший, ніж в алюмінієвих.

Найбільш зручною та прогресивною формою упаковки багатьох рідких косметичних засобів є полімерні флакони з насосиком (помпою); він може бути знімним або незнімним — частиною флакона. Залишок у таких упаковок становить не більше ніж 6– 8 % від маси засобу. У разі використання найбільш зручного — знімного насосика цей залишок значно зменшується.

Конструкція флаконів з насосиком повністю виключає попадання мікроорганізмів усередину флакона і зменшує необхідність введення в продукт консервантів.

Для рідкої косметики використовують і аерозольну упаковку, яка до температури 50 °С повинна бути міцною та герметичною. Головка клапана закривається ковпачком, який не повинен спадати при струшуванні в будь-якому положенні. Втрата продукції при закритому клапані не допускається. Поверхня упаковки повинна бути гладкою й чистою, без прим’ятин, іржі та гострих країв. Для повторного використання аерозольна упаковка не придатна.

Найбільше цей вид пакування застосовують для дезодорантів та антиперсперантів, а також лаків для волосся.

Маркування косметичних товарів

Маркування косметичних товарів повинно відповідати вимогам нормативних документів: державних стандартів та технічних умов. Особливості маркування окремих видів косметичних засобів викладені в окремих технічних умовах (ТУ).

Маркування може бути нанесено на етикетки або безпосередньо на корпус баночки, коробочки, пеналу, флакона та пакета.

Маркування для косметичних товарів містить у собі таку інформацію:

— найменування товару, країна та фірма виробника, його товарний знак або товарна марка;

282

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

юридичну адресу виробника;

характеристику товару та його штрих-код;

позначення нормативного документа, по якому він виробляється;

інформацію про обов’язкову сертифікацію та номер партії;

дату виготовлення, строк придатності;

масу в грамах або об’єм у мл;

запобіжні, екологічні або інші товарні знаки.

Відомості, які характеризують косметичний засіб, призначені для споживачів. Їх наносять безпосередньо на упаковку: повідомляється призначення засобу та ефект від його застосування, спосіб використання та основні компоненти засобу.

Розфасовані косметичні вироби пакують у коробки або пачки, які забезпечують його збереження при транспортуванні. Їх ще обклеюють клеєвою плівкою або папером. Маркування транспортної тари повинно відповідати вимогам ДОСТ Р 51391–99 «Изделия парфюмерно-косметические. Информация для потребителей. Общие требования». Якщо потрібно, на транспортну тару наносять маніпуляційні знаки («Верх», «Не кидати», «Скло» та ін.).

2.10. Експертиза якості косметичних товарів

Усі косметичні товари повинні виготовлятися за рецептурою затвердженою відповідними органами Міністерства охорони здоров’я України і відповідати вимогам нормативних документів.

Загальні вимоги

Висока ступінь ефективності дії виробу — повинна бути корисною, чинити сприятливу дію на стан шкіри, волосся, порожнину рота.

Безпечність всіх інгредієнтів, що входять до складу косметичних засобів.

Незмінність якості протягом гарантійного терміну, стійкість по відношенню до розвитку мікроорганізмів і окислювальних процесів.

Естетичні вимоги: гарний зовнішній вигляд косметичного засобу (консистенція, колір, запах), художнє та рекламне

283

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

оформлення упаковки. Косметичні товари повинні мати приємний, але не сильний запах, щоб не заглушати аромату парфумів.

Декоративна косметика повинна прикрашати зовнішність людини, не подразнювати шкіри, очей, легко накладатись і змиватися, бути стійкою до поту, вологи та температури.

Специфічні вимоги

Крім загальних вимог, до окремих груп косметичних засобів висувають вимоги специфічні.

Вимоги до засобів по догляду за шкірою

Креми за консистенцією повинні відповідати своїй групі, бути однорідними (без згустків, грудочок, розшарувань) та стабільними. Розшарування рідких кремів повинно зникати при легкому збовтуванні. Колір і запах — характерні виробу певного найменування.

Креми повинні легко видавлюватися з туб чи флаконів, наноситися на поверхню шкіри та швидко нею поглинатися. Значення рН кремів становить 5–9 одиниць.

Лосьйони повинні бути прозорими, однорідними, допускається опалесценція, мають забезпечувати певний косметичний ефект (очищення, дезинфекція, освіження). Значення рН 4,5–8,5. Для шкіри обличчя краще значення рН 5–7. Лосьйони повинні зберігати свої властивості протягом 12 місяців при перепаді температур від –10 °С до 45 °С.

Вимоги до засобів по догляду за зубами та ротовою порожниною

Зубний порошок повинен бути однорідним, без грудочок і твердих включень, з приємним запахом, завдяки якому створюється відчуття свіжості в ротовій порожнині. Вологість порошку — не більше ніж 3 %.

Зубні пасти повинні бути однорідними, у вигляді пасточи желеподібної маси без крупинок та сторонніх включень, мати приємний запах, смак, колір. Пасти повинні легко видавлюватися з туб, розтікатися по щітці, не тверднути в щільній упаковці, мати водневий показник рН 7–9,3, проявляти полірувальну, осві-

284

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

жаючу, дезінфекційну, лікувальну дію, зберігати свої властивості під час тривалого зберігання. Вміст вологи в пасті — від 17,5 до

45 %, залежно від виду.

Зубні еліксири повинні бути прозорими, без каламуті та осаду, приємними на смак, усувати неприємний запах у ротовій порожнині та освіжати її.

Вимоги до засобів по догляду за волоссям

Шампуні повинні добре очищати волосся і шкіру голови, давати пишну, густу піну, легко й повністю змиватися з волосся, не повинні давати осаду з солями Са і Мg у жорсткій воді (наліт на волоссі). Значення рН у межах 5–8,5 для шампунів на основі синтетичних миючих речовин, та 8,0–10,0 — для шампунів на мильній основі.

Шампуні повинні мати приємний запах, надавати волоссю натурального блиску, шовковистості.

Фарби для волосся порошкоподібні (хна, басма), повинні бути сухими, однорідними; рідкі — без осаду; кремоподібні — не містити сторонніх включень.

Водневий показний (рН) — у межах 8,5–10,5. Колір волосся після фарбування має відповідати кольору, зазначеному на маркуванні фарби. Фарба не повинна надавати волоссю жорсткості та тьмяності (матовості).

Вимоги до декоративної косметики

Губна помада повинна мати гладеньку рівномірно зафарбовану поверхню, приємний запах і смак без жирового присмаку. Олівець не повинен кришитися, прогіркати, вкриватися сірим нальотом, повинен давати рівний, однорідний мазок, що легко наноситься на губи.

Температура краплепадіння для губних помад знаходиться в межах 55–80 °С. Губна помада має триматися на губах декілька годин, у спекотну погоду та при вживанні гарячої їжі не повинна стікати з губ та викликати подразнювальну дію. Помада не повинна випадати з пеналу, а пенал має вільно рухатися, не зрізаючи помаду.

Пудра — тонкого помелу, ступінь подрібнення відповідно до ГОСТу, оскільки від цього залежить як маскувальна здатність, так

285

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

і здатність пудри лягати на шкіру, не обсипаючись. Значення рН — нейтральне. Пудра повинна легко поглинати вологу, усувати блиск шкіри. Запах пудри має бути приємний, освіжаючий. Для порошкоподібної пудри вміст вологи — не більше ніж 2 %. Компактна пудра повинна бути щільно спресована, без сколів і тріщин, легко набиратися на пухівку, не повинна ламатися при легкому натисканні.

Вимоги до засобів по догляду за нігтями

Лаки, емалі для нігтів мають відповідати присвоєному номеру кольору; лак прозорий, без каламуті та осаду; емаль — не прозора, однорідна. Вони повинні накладатися на нігті рівно та гладко, швидко висихати (не довше ніж 2,5 хв), утворюючи рівну, блискучу плівку, стійку до засобів побутової хімії (мийних засобів тощо). Емалі повинні володіти високою покривною стійкістю.

Рідина для зняття лаку та емалі повинна добре їх розчиняти.

Вимоги до туші для вій

Туш-фарба для вій — однорідна маса, яка повинна мати гарну покривну здатність, стійкість до води, рН 1 % водного розчину 7–10. Якісна туш не викликає склеювання вій, алергії. Деякі види мають властивість подовжувати вії та надавати їм ефекту закручування. Туш не повинна мати грудочок, які при висиханні потрапляли б в очі та спричинювали почервоніння і подразнення.

Зовнішній вигляд і колір порошкоподібних виробів та тих, що мають консистенцію емульсії, гелю, желе, пасти, визначають переглядом проби, розміщеної тонким рівним шаром на предметному склі чи аркуші білого паперу. Однорідність цих виробів (відсутність грудочок, крупинок) визначають на дотик, легким розтиранням проби.

Зовнішній вигляд і колір виробів, що мають тверду консистенцію та упаковані в баночки та пенали, компактні вироби декоративної косметики визначають переглядом поверхні виробу.

Зовнішній вигляд, однорідність рідких косметичних товарів (рідких кремів, зубних еліксирів, лаків та інше) визначають переглядом неозброєним оком флаконів або пробірок з досліджуваною рідиною в прохідному світлі електричної лампи потужністю у 40 Вт.

286

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Запах косметичних товарів (за винятком шампунів) визначають органолептичним методом у пробі після визначення зовнішнього вигляду. Запах шампунів оцінюють з використанням 10 % водного розчину при температурі розчину 40–45 °С.

Експертиза якості косметичних виробів проводиться за органолептичними та фізико-хімічними показниками відповідно до діючих стандартів: ГОСТ 29189-91 «Крем косметический»; ГОСТ 1876890 «Изделия декоративной косметики. Порошкообразные и компактные»; ГОСТ 28767-90 «Изделия декоративной косметики на жировой основе»; ТУ 9158-019-0335018-93 «Шампуни на основе синтетических ПАВ»; ТУ 217 РФ 85-89 «Лаки маникюрные».

До органолептичних показників косметичних виробів відносяться: зовнішній вигляд, однорідність, колір, запах виробу, мазок (для губних помад).

До фізико-хімічних показників відносяться:

показники складу косметичних засобів (масова частка води, летких речовин, загального лугу, гліцерину, масова частка хлору, ПАР, етилового спирту та інших речовин залежно від виду косметики);

показник рН — показник якості багатьох видів гігієнічної та декоративної косметики (кремів, шампунів, зубних паст, лосьйонів, пудри, рум’ян на емульсійній основі, фарб для волосся та ін.);

температура краплепадіння — для декоративної косметики на жировій основі (губні помади);

колоїдна стабільність і термостабільність — для засобів на емульсійній основі;

пінне число та стійкість піни — для шампунів, піномийних засобів, зубних паст;

умовна в’язкість, швидкість висихання, адгезія (лаки для нігтів).

Для визначення показників якості користуються методами:

ГОСТ 29188.1-91 «Методы определения температуры каплепадения»;

ГОСТ 29188.2-91 «Метод определения водородного показателя рН»;

ГОСТ 29188.3-91 «Метод определения стабильности эмульсии»;

287

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

ГОСТ 29188.4-91 «Метод определения воды и летучих веществ или сухого вещества»;

ГОСТ 29188.5-91 «Метод определения свободной и связанной щелочи».

Експертиза показників безпеки косметичних виробів

Показники безпеки косметичних виробів містяться в «САНПиН 1.2. 681-97». Під час експертизи косметичних виробів визначають:

1. Мікробіологічні показники безпеки.

При визначені цих показників вся косметика ділиться на три групи:

косметика в ампулах;

дитяча косметика, косметика навколо очей;

решта косметики.

Мікробна забрудненість косметичних виробів оцінюється кількістю колонієутворювальних одиниць (КУО) в 1 г або 1 см3 продукції. Косметика в ампулах повинна бути стерильною. Для дитячої групи допускається вміст мезофільних бактерій не більше ніж 102 КУО. Для решти косметики — не більше 103 КУО. Дріжджів і пліснявих грибів — не більше ніж 102 КУО. Наявність у косметичних засобах патогенних стафілококів та інших бактерій недопустима.

2. Клінічно-лабораторні показники.

Під час визначеня цих показників проводять шкірне тестування в клінічних умовах, група — не менше 25 осіб. Визначають шкірно-подразнювальні і сенсибілізуючі дії косметичних засобів. Сенсибілізація (від латинського слова sensibils — чутливий) — підвищення чутливості організму людини до дії подразників. Сенсибілізація лежить в основі ряду алергійних захворювань.

3. Органолептичні і фізико-хімічні показники.

Зміна зовнішнього вигляду, кольору, запаху свідчить про зниження якості цих виробів, що може бути небезпечним для здоров’я людини.

Ряд фізико-хімічних показників (вміст свинцю, миш’яку, ртуті, водневий показник — рН, кислотне і перекисне числа та ін.) є основними показниками безпеки косметичних виробів.

288

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Вся косметика підлягає обов’язковій сертифікації, при якій проводиться експертиза за показниками безпеки.

Експертиза косметичних виробів здійснюється в дослідних лабораторіях акредитованих органів за сертифікацією Держстандарту.

Запитання для самоперевірки

1.Декоративна косметика. Класифікація, призначення, асортимент.

2.Дайте класифікацію губних помад та їх складу. Наведіть приклад рецептури губної помади.

3.Опишіть основні технологічні процеси виробництва губної помади.

4.Дайте класифікація назвіть склад та призначення пудри.

5.Наведіть основні компоненти рецептури компактної пудри.

6.Технологія приготування компактної пудри.

7.Охарактеризуйте склад та призначення рум’ян і гриму для очей.

8.Основне призначення та складові гриму для виправлення дефектів шкіри.

9.Засоби по догляду за нігтями: лаки, емалі. Вміст, призначення. Рідина для зняття лаку.

10.Засоби від поту — дезодоранти та антиперсперанти. Чим вони відрізняються? Наведіть приклади рецептури.

11.Охарактеризуйте особливості упаковки для дезодорантів.

12.Засоби для прийняття ванн, гелі для душу, пінні «бомби» для ванн. Їх призначення та гігієнічно-лікувальні властивості.

13.Дайте характеристику упаковки косметичних товарів.

14.Вимоги до маркування косметичних товарів.

15.Вимоги до показників якості косметичних товарів та експерти-

за за показниками безпеки.

289