Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

лікувальні засоби по догляду за нігтями;

захисні засоби для ущільнення нігтів;

поновлювачі лаку — поновлюють його консистенцію та прозорість.

Рідина для зняття лаку

Лак для нігтів менше шкідливий, ніж рідина для його зняття, оскільки вона руйнує не тільки лак, а й поверхню нігтів. Тому в рідину вводять жири, щоб зменшити руйнування нігтів. Це ті самі розчинники, що й у лаків для нігтів, але без барвників і містять рицинову олію, щоб зменшити знежирення нігтів. Обережно: лаки — горючі рідини і легко загораються.

Вітамінізована рідина для зняття лаку містить вітамін F та норковий жир. Вона використовується також для охорони нігтів від розслоювання.

2.8.6. Засоби від поту та засоби для прийняття ванн

Інші косметичні товари — це засоби від поту та засоби для прийняття ванн та душу.

Засоби від поту

Засоби від поту поділяються на дві групи:

дезодоранти;

антиперсперанти.

Дезодоранти запобігають розкладу поту, маскують його запах спеціально підібраними парфумерними композиціями.

Як антимікробні компоненти використовують заміщені феноли, ациклічні первинні сесквітерпенові спирти (фарнезол, фірма «Драгоко», Австрія), четвертинні солі амонію, триклозан, ундециленову кислоту, ефірні олії лаванди, петрушки, м’яти, гвоздики, герані, лимона, помаранча; етиловий спирт теж проявляє антимікробну дію.

Дія антиперспірантів ґрунтується на частковому пригніченні дії потових залоз — потовиділення. Таку дію виявляють сполуки алюмінію, цирконію, хрому, свинцю та заліза. Вони спричинюють

277

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

звуження пор, тим самим зменшуючи потовиділення. Це не завжди і не зовсім бажано, тому що потовиділення разом з виділенням сальних залоз утворюють на поверхні шкіри гідроліпідну захисну плівку, яка затримує втрати вологи шкірою, і не дає їй пересихати. Крім того, з потом із організму видаляються небажані токсичні речовини.

Найпоширеніший серед антиперспірантів — це алюміній гідроксихлорид (INCI name: Aluminum Chlorohydrate). Швейцарська фірма Clariant виробляє його у вигляді порошку (Locron P) — 99,5 % основної речовини або рідини (Locron L) — 50 % водного розчину.

Засоби від поту мають дезінфекційну та протизапальну дію, оберігають від грибкових захворювань долоні та стопи ніг. Проте далеко не всі антимікробні та антиперсперантні сполуки нешкідливі для організму людини.

Введення в дезодоранти великої кількості сильних антимікробних речовин може призвести до серйозних порушень біологічної рівноваги функціонування шкіри та зменшити її природну захисну реакцію щодо хвороботворних мікроорганізмів. Тому останнім часом перевагу надають не бактерицидним (які вбивають мікроорганізми) речовинам, а бактеріостатичним (які обмежують їх ріст та розмноження).

Деякі речовини, які вводять в засоби від поту, можуть мати подразнювальну дію (сполуки свинцю, хрому, похідні фенолу).

Нижче приведено рецептуру антиперсперантної композиції низької в’язкості, розробленої спеціалістами фірми «Clariant» (Швейцарія) — Si 238/46. У ній вміст хлоргідрату алюмінію значно менший (у три-чотири рази), ніж той, що використовувався в рецептурах у попередні роки. Фактичний вміст локрону — 5 %, оскільки використовується його 50 % водний розчин.

Наведена рецептура та технологія отримання емульсії анти-

персперанту низької в’язкості — Si 238/-46.

 

А. Genapol HS 200 (Clariant)

2,00 %

(Steareth-20)

 

Emulsogen HCO 040 (Clariant)

2,00 %

(ПЕГ-40-гідрогенізована рицинова олія)

 

HOSTACERIN DGI (Clariant)

2,00 %

(полігліцерил-2-сесквіізостеарат)

 

278

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Рідкий силікон

0,40 %

CETIOL OE

5,00 %

(каприлат-капрат кокосової олії)

 

CETIOL LC

5,00 %

(дікаприловий ефір)

 

В. Вода, до

100,00 %

LOCRON (Clariant)

10,00 %

(50 % розчин хлоргідрату алюмінію)

 

С. Віддушка

0,30 %

Консервант

(по необхідності)

Технологія:

розплавити А приблизно при 60 °С;

нагріти В приблизно до 60 °С;

добавити В до А при перемішуванні;

охолодити і при 35 °С добавити С, перемішати.

Сучасні засоби від поту випускаються у вигляді лосьйонів з кулькою (Roll), кремів, олівців, аерозолів (остання форма найбільш зручна та поширена, оскільки піт не потрапляє на дезодорант чи антиперспірант) та спеціальних пудр.

Росія випускає дезодоранти від поту «Лукоморье», «Эльдорадо», «Тайна» та інші, а також антиперсперанти «Муссон», «Линда», «Дан» та ін.

Засоби для прийняття ванн

Тепла ванна з давніх давен була одним із найкращих способів розслаблення та відпочинку. Зараз коло переваг при прийманні ванн значно розширилося. Це пов’язано з використанням повер- хнево-активних речовин (ПАР), ефірних олій, морської солі, екстрактів лікарських рослин, овочів і фруктів та інших біологічно активних домішок (БАД). Вони поліпшують кровообіг, знімають головний біль, розширюють пори шкіри. Корисні домішки благодійно впливають не тільки на поверхню тіла, а й на весь організм у цілому, заспокоюють нервову систему. Промисловість випускає спеціальні косметичні засоби для ванн — ароматичні масла, солі, пінні солі, шипучі «бомби» для ванн, ефірні олії та спеціальні прозорі мила.

279