Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

значно знижує шкідливу дію цієї хімічної процедури на волосся та шкіру голови.

Російська промисловість випускає препарати «Локон», «Примавел», Німеччина — «Флорена», «Полі-лок», «Вела-перм». Усе це засоби для хімічної завивки в домашніх умовах.

Засоби для хімічної завивки можуть бути в рідкій формі або у виді густих гелів.

Хімічні склади засобів для хімічної завивки повинні відповідати таким вимогам:

гарантувати збереження завивки не менше як три місяці;

не змінювати кольору волосся;

не виявляти алергійної та подразнювальної дії на шкіру рук, голови;

мати приємний запах.

2.6.6. Фарби для волосся

Фарби для волосся поділяють на рослинні та штучні (синтетичні).

Рослинні фарби

До рослинних фарб відносяться хна та басма.

Хна — це висушене та розтерте листя лавсонії жовто-зеле- ного кольору. Зіпсована фарба із хни має червонуватий відтінок.

Басма — сірувато-зелена фарба із листя індігофери. Обидві фарби випускають у вигляді порошків. Для фарбуван-

ня використовують лише хну або суміш хни та басми. Басму самостійно не використовують. Хна забарвлює світле волосся в руді тони — від золотисто-жовтого до каштанового. Темному волоссю надає червонуватого та рудуватого відтінку. Колір чорного волосся хна практично не змінює.

Хна разом з басмою дає різні відтінки від світло-каштанового до чорного. При регулярному вживанні поліпшується стан волосся шкіри голови, зміцнюються корені волосся, підсилюється їхній ріст, зменшуються утворення лупи, випадіння волосся. Волосся пофарбоване хною та басмою, отримує гарні відтінки, блиск, еластичність, легко розчісується.

228

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Останніми роками косметична промисловість стала випускати новий вид рослинних фарб на основі хни та басми, котрі дозволяють надавати волоссю небачені раніше кольори: баклажан, рубін, бургунд, тіціан, а також безбарвну хну. Хну безбарвну («Стимул-Колор», м. Москва) виробляють із листя молодих рослин Христові Тернії, які ростуть в Ірані. Волосся не фарбує, але при митті голови зміцнює та лікує волосся і шкіру голови. Можна використовувати її як очищувальну маску для обличчя, а також додавати у ванну для зняття подразнення. При цьому шкіра тіла пом’якшується.

Штучні фарби для волосся

Штучні фарби поділяються на:

шампуні відтінювальні, фарбувальні;

фарби для волосся;

освітлювальні фарби.

Шампуні відтінювальні, фарбувальні та підфарбовувальні

Відтінювальні шампуні надають волоссю при митті легких відтінків. Вони не містять окисників і тому є найнешкідливішими. Шампуні зафарбовують волосся неглибоко та нетривало. Барвники змиваються вже після три-чотириразового миття голови. Це дозволяє відносно часто змінювати колір волосся без шкоди для нього. Інтенсивність відтінку залежить від початкового кольору волосся, тривалості його оброблення та стану волосся. Шампуні містять у своєму складі корисні домішки, які сприяють зміцненню та відновленню структури волосся. Воно набуває красивого відтінку, стає еластичним та блискучим. Відтінювальні шампуні можуть бути рідкими та кремоподібними.

Для надання волоссю легких відтінків використовують шампуні «Татьяна», «Сільва», «Ірида», «Відтіночний шампунь», «Клерол» (США) та ін.

Наведемо коротку характеристику деяких з них.

«Татьяна» — спільне виробництво АО «Свобода» (м. Москва) та «Л’Ореаль» (Франція) — дозволяє отримати широкий спектор віддтінків: золотистий, попільний, коричневий, червоного дерева, чорного тюльпана, темно-фіолетового та сірого.

229

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

«Ірида» — розробка інституту ВНДІХімпроект (м. Київ) — для отримання попелястого відтінку сивого волосся.

«Камелія» (Болгарія) — з екстрактом ромашки для русого та світлого волосся.

«Горіх» — містить екстракт грецького горіху — для темного волосся.

«Рубін» — для темного волосся, надає каштанового відтінку. Фарбувальні шампуні мають більш стійке забарвлення. Відтінок зникає тільки після шести-восьмиразового миття голови. Фарбу-

вальні шампуні випускають від русявого до чорного кольорів. Для відтінювальних та фарбувальних шампунів використову-

ють барвники різних класів, які не потребують окисників. Для досягнення бажаного ефекту змішують декілька барвників. Частіше використовують барвники антрахінонові та піридинові, значно менше — азобарвники. До складу відтінювальних та фарбувальних шампунів у великій кількості входять ПАР. Вони виконують, крім мийної ще й функцію рівномірного розподілення барвника на волоссі. Шампуні містять також і корисні добавки, які сприяють зміцнюванню та та відновленню структури волосся.

Фарби для волосся

Фарби для волосся глибоко та надовго фарбують волосся, в тому числі і сивину.

Штучні фарби для волосся поділяють на:

окислювальні;

прямі антрахінонові;

на основі солей (солі срібла, нікелю, кобальту та ін.). Вони дають різні кольори (коричневий, каштановий, чорний).

Барвники прямі антрахінонові та на основі солей випускають рідко. Найбільшого поширення набули окислювальні барвники. Вони містять речовини, які самі не є барвниками, а отримують такі властивості, коли потрапляють у лужне середовище. До складу фарб вводять також стабілізатори, модифікатори відтінків та корисні добавки.

Залежно від складу окислювальні фарби поділяють на м’які та стійкі.

М’які фарби містять у собі не аміак, а більш м’який, обережний окислювач у невеликій концентрації. Завдяки цьому вони

230

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

мають більшу стійкість, ніж фарбуючі шампуні, і при цьому не порушують структуру волосся так сильно, як звичайні фарби. М’які фарби змиваються після 10–20-разового миття волосся, при цьому цей процес протікає поступово (менше видно різницю в пофарбуванні волосся, яке виросло після пофарбування із шкіри голови).

М’які фарби можуть зафарбувати до 50 % сивого волосся, надати йому блиску та насиченості природного кольору (фарбування «тон у тон») або оживити колір волосся новими відтінками (приклад: «Natural Instincts» 14 відтінків, США). М’які фарби не можуть освітлювати волосся.

Стійкі фарби — це найпоширеніші барвники, за допомогою яких можна досягти практично будь-якого кольору та відтінку.

Кольорова палітра стійких фарб різних відтінків вказана на упаковці і може досягати двадцяти та більше відтінків. Стійкі барвники негативно впливають на волосся та шкіру голови. Тому перед використанням слід провести тест на алергійну реакцію. Для цього невеличку кількість фарби, розчиненої у воді з гідропіритом, наносять на локтевий згин і залишають на 24 год. За відсутності подразнення цей барвник використовувати можна.

Останніми роками до складу фарб почали вводити корисні добавки (екстракти рослин, біодобавки, мікроелементи), які забезпечують волоссю доповнюючий захист. Бальзами та кондиціонери, які входять до комплекту, призначені для закріплення відтінку та пом’якшення волосся.

Усі штучні фарби у вторинній упаковці мають інструкцію, яку треба ретельно виконувати. Для зручності використання фарби випускаються у комплекті з рідким окислювачем.

Вибрати найбільш підходячий тон фарби допомагає каталог із зафарбованими пасмами волосся. Але слід пам’ятати, що волосся кожної людини таке ж неповторне, як і вона сама, тому отриманий відтінок може відрізнятися від очікуваного. Дуже важливо дотримуватися рекомендованого часу дії фарби, який вказано в інструкції. Після використання фарби слід обов’язково застосовувати засоби для зміцнення та відновлення волосся.

231

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Освітлювальні фарби

Освітлювальні засоби відрізняються від фарб підвищеним вмістом окислювачів (гідропіріту, пероксиду водня) і тому вважаються найшкідливішими для здоров’я волосся. Освітлене (відбілене) волосся значно відрізняється від природного кольору, тому доведеться часто підфарбовувати його біля коренів.

Освітлювальні засоби поділяються на освітлювальні шампуні та сильні освітлювачі. Освітлювальні шампуні виявляють м’якшу дію і призначені для висвітлення волосся на два-три тони, видалення з них барвників та послаблення їх природного кольору («Ро-колор», «Освітлюючий шампунь»).

Сильні освітлювачі знебарвлюють волосся на 3–5 тонів, що дозволяє отримати будь-які світлі тони з дуже темного волосся. Але їх не рекомендується часто використовувати, оскільки вони руйнують природну структуру волосся. Після освітлення волосся необхідно використовувати спеціальні м’які шампуні, бальзами та засоби для інтенсивного лікування волосся.

Асортимент штучних фарб російського та українського виробництва поки ще значно поступається таким відомим закордонним компаніям, як Wellа, Wellaton, Londa, Londacolor, Pallete, Garnier, Revlon, Henkel, Procter&Gamble. Це російські фарби «Гамма», «Радуга», «Рубин», «Фея», «Колестон-2000» [спільне виробництво з фірмою Henkel (Німеччина)]. Але в Україні вже стабільно випускають фарби для волосся п’ять досить потужних виробників: СП «Екмі», ЗАТ «Фабрика Комбі», СП «Супермаш», ПФ «Перлина» та фабрика «Аромат». Виробництво фарб для волосся вигідне та перспективне — в 2005 р. воно зросло на 20,4 % порівняно з 2004 р. Продукція цих вітчизняних фірм займає вже досить значну частину ринку фарб для волосся, але в грошовому вираженні меншу, бо займає нішу дешевших товарів, ніж закордонного виробництва.

Транснаціональні гіганти активно і успішно працюють в розширенні асортименту, підвищенні якості та безпеки, а також у рекламі цих товарів. Це видно на прикладі найбільшої в світі транснаціональної фірми «Проктер і Гембл» (США). У її асортименті — повний спектр цих видів косметики — від тонуючих бальзамів, котрі змиваються за 6–8 разів після миття голови до стійких фарб для волосся наймодніших відтінків (торгові марки «Wellа»

232

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

та «Londa»). Фахівці цієї фірми поділяють фарби для волосся за такими рівнями:

1)м’який відтіночний бальзам «Londoren» та відтіночний гель «Londeston». Вони змиваються через 6–8 разів і практично не порушують структури волосся, обгортаючи його зовні кольоровою плівкою;

2)м’яка крем-фарба «Wellaton Softcolor», вона змивається тільки після 20-разового миття і змінює колір волосся на два-три відтінка, зафарбовує до 50 % сивини;

3)стійкі фарби «Safira», «Viva», «Wellaton», «Londacolor», «Cream Single», «Decore». Вони зовсім не змиваються, оптимально забарвлюють сивину, змінюють колір на 4–6 відтінків;

4)блондуючі засоби — «Blondoran». Вони дозволяють повністю видалити колір волосся, тим самим створюючи базу для кардинальної зміни кольору.

Кожна лінія розроблена так, щоб задовольнити потреби певної категорії споживачів.

Як у Росії, так і в Україні споживацький ринок фарб для волосся формується під впливом продукції закордонних фірм, які випускають фарби широкої кольорової палітри — до 20 відтінків

ібільше. Залежно від номера вони можуть виконувати роль фарби або освітлюючого засобу.

Туш для волосся — випускається з 1997 р. Її можна віднести як до фарб для волосся, так і до декоративної косметики. Деякі фірми випускають туш, яку можна використовувати для волосся, вій та брів. Туш призначена для надання зачісці новизни на один день. Вона неводостійка і тому легко видаляється при митті голови. Фірма «Ланком» випускає туш двох відтінків, «Велла» — семи, «Л’Ореаль» — восьми, а «Крістіан Діор» — дванадцяти відтінків.

233

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Запитання для самоперевірки

1.З яких частин складається волосина? Три фази росту волосся, його вік, властивості.

2.Чим зумовлюється колір волосся та які причини посивіння?

3.Опишіть типи волосся.

4.Дайте характеристику асортименту засобів по догляду за волоссям.

5.Які товари відносяться до засобів для миття волосся?

6.Які вимоги висуваються до ефективності шампунів?

7.Що є основою шампунів? Які ПАР використовуються в складі сучасних шампунів і чому?

8.Що таке подразнювальна дія на шкіру та слизову оболонку очей?

9.Наведіть приклад рецептури сучасного шампуню для миття волосся голови.

10.Класифікація шампунів для миття волосся. Чим відрізняється склад шампунів для сухого та масного (жирного) волосся?

11.Особливості рецептур шампунів для дітей.

12.Опишіть технологію виробництва шампунів.

13.Бальзами, кондиціонери та ополіскувачі. Призначення, властивості, склад, функції. Чим вони відрізняються?

14.Шампуні комплексної дії: «два в одному», «три в одному». Призначення, недоліки.

15.Охарактеризуйте склад та функції засобів для зміцнення волосся та відновлення його росту.

16.Засоби від лупи. Особливості складу, активні речовини.

17.Засоби для укладання, завивки та збереження зачіски. Призначення, склад.

18.Охарактеризуйте лаки для волосся.

19.Який механізм дії, активні речовини, вимоги до засобів для хімічної завивки?

20.Фарби для волосся рослинні. Хна, басма. Переваги перед штучними та синтетичними.

21.Штучні фарби.

22.Шампуні відтінювальні фарбувальні.

23.Фарби для волосся. М’які та стійкі фарби, у чому різниця дії?

24.Освітлювальні засоби. Характеристика, механізм дії.

25.Асортимент штучних фарб вітчизняного та закордонного виробництва.

26.Туш для волосся, склад, призначення.

234