Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Розділ І. Парфумерне виробництво

1.6.Асортимент парфумерних виробів

1.6.1.Загальні принципи розподілу парфумерних виробів

за групами товарів

Останнім часом намітився чіткий розподіл парфумерних товарів за статево-віковою ознакою: на жіночі, чоловічі, молодіжні, дитячі, обопільні та парні духи.

Зараз молодь виявляє інтерес до парфумів, починаючи з 12– 13 років. Діти вже в 2–10 років дуже чутливі до запахів та ароматів оскільки це сприяє їхнім уявленням. На початку 90-х років в Америці з’явилися духи для дітей усіх вікових категорій — від грудних до підлітків.

Приклад:

туалетна вода Disney Babies — для грудних на основі чистого екстракту лимона з натуральними добавками;

туалетна вода для хлопчиків Disney’s з ароматами свіжого ялинового лісу;

жіночі духи характеризуються ніжнішими, солодкуватими, теплими запахами;

молодіжні — ніжними, прохолодними, свіжими запахами;

чоловічі — більш сухими, пряними;

обопільні духи можуть використовувати як чоловіки, так і жінки (Твайс, Весільні).

З’явилася мода на парні духи (Кельвін Кляйн). Є деякі відмінності і в оформленні, написах та запаху. Наприклад, «Версаче Джинс Коллекшн» — жіночий флакон червоного кольору, аромат — квітковий; чоловічий — синього кольору, аромат — деревина.

1.6.2. Духи

Головна функція духів — ароматизація, надання приємного запаху одягу, волоссю, тілу.

Тверді духи

Виробництво твердих і сухих духів в обсязі виробництва парфумерних виробів становить менше ніж 5 %.

71

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Тверді духи — це суміш композиції духмяних речовин з нафтовими рідкими і твердими компонентами, а також воском. Їх випускають у вигляді своєрідних таблеток чи олівців, або коробочок, вміст духмяних речовин у них становить 3–10 %. Як нафтопродукти застосовують парфумерне масло, твердий парафін і церезин.

Приготування твердих духів складається з таких операцій: розплавлення твердих продуктів при нагріванні до 60–70 °С, введення в цю суміш парфумерного масла, а потім, після охолодження до 40 °С, — духмяної композиції. Гаряча маса фільтрується і розливається в тару відповідної форми, процес фасування і формування відбувається автоматично.

До твердих духів відносять і спеціальні вироби з паперу та картону, насичені парфумерною композицією, їм надають привабливого вигляду за допомогою приємного кольору та форми (наприклад ялинок, звірят та ін). Досить часто їх застосовують у салонах авто та інших малих приміщень.

Сухі духи

Сухі духи типу «Саше» — це суміш порошкоподібних речовин і духмяної композиції. Як порошки застосовують тонко подрібнену суху рослинну сировину (коріння, листя), а також крохмаль, тальк, каолін, деревну тирсу, пелюстки троянди, а для елітних виробів — порошки, отриманні з кореневища ірису або фіалки.

Відповідальна операція — є перемішування носія (порошкоподібної речовини) і парфумерної композиції (духмяної речовини). Для цього застосовують спеціальні змішувачі для сухих компонентів. Сухі духи «Саше» використовують головним чином для надання приємного запаху білизні. Товарною формою таких духів є пакуночки з паперу або тканини, в яких містяться порошкоподібні духи. Парфумерна композиція в пакеті, розміщена в білизні, випаровується і передає свій запах.

Найменування таких сухих духів «Хвоя», «Лаванда», «Сюрприз» а твердих — «Весняні», «Агідель», «Ельва» та ін.

Рідкі духи

Рідкі парфумерні вироби найбільше поширені, вони являють собою спиртові або спиртоводні розчини. Вміст духмяних речовин у них — не менше ніж 10 %, спирту — не менше ніж 80 % .

72

Розділ І. Парфумерне виробництво

Вітчизняні духи можуть бути звичайними та концентрованими. Духи концентровані класу «Екстра» — «Лісова конвалія» мають у своєму складі не менше ніж 15 % духмяної композиції, міцність не менше ніж 80 %. Для популяризації випускають пробники — по 2–3 мл у дешевій та простій упаковці. Для первинного ознайомлення із запахом імпортних духів випускають мініатюри, а у великих партіях повинні бути духи в ампулах або тестерний папір, просочений духами.

За характером запаху духи поділяють на:

квіткові, які мають запах конкретної квітки і назва в них однакова з цією квіткою («Лесной ландыш», «Роза», «Золотая троянда», «Нарцисс», «Жасмин», «Белая сирень»);

фантазійні, запахів яких немає в природі, це поєднання різних ароматів («Анжелика Варум», «Лаура», «Алые паруса» — Миколаїв, «Алла», «Шалунья»);

квітково-фантазійні — мають запах фантазійних неіснуючих квітів, наприклад: «Престиж», «Версаль», «Тет-а-тет».

Типи запаху духів визначаються враженням, яке викликає композиція в людини:

свіжості — «Бузок», «Літній сад», «Флірт»;

холодні — «Серебристый ландыш», «Лесной ландыш»;

теплі — «Красная Москва», «Золотая роза», «Юбилей»;

жаркі, сухі — «Шипр»;

пряні, сухі — «Русская шаль», «Амулет»;

солодкі — «Мечта».

Духи — це вечірня парфумерія. Зараз у світі є дві тенденції, деякі з них останніми десятиріччями ввійшли в Європу із Південної Америки, деякі навпаки — із Європи до Америки, тому в світі

панують стиль французький та стиль американський.

Стиль французький — духи розкривають свій аромат посту-

пово, вони створені для світського салону.

Стиль американський — духи розкривають свій аромат безпосередньо і відразу; вони створені для ділового життя, аромат їхній солодший, частіше солодко-квіткового типу.

Мода на запахи примхлива, змінюється кожні 5–10 років, але фахівці відмічають три тенденції, котрі будуть відігравати голов-

ну роль у Європі.

Перша тенденція квітково-фруктова. У ароматі наявні жасмин, чайові відтінки, зелена свіжість дині або огірка, фруктові

73

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

нюанси з терпкою хвилею чорної смородини, екзотикою манго,

солодкістю малини тощо. Вони є вже зараз (Eternity, Red та ін.). Друга тенденція — продовження аромату Poison (Пуазон),

почуття чутливо-теплого. Однак домінує мускусно-сандалова гама, становлячись господарем стилю (Tresor — Трезор, Jazz —

Джаз, Photo — Фото).

Третя тенденція — морська. Свіжий життєдайний аромат, нагадує про водорості та дихання моря (Dune — Дюн, Escape — Ескейп та ін.).

Описання характеру запаху окремих видів духів подано в Додатку 2. Асортимент парфумерних товарів наведено в Додатку 3 «Фірми-виробники».

1.6.3. Парфумерні та туалетні води

Парфумерні та туалетні води прийнято вважати денними духами. Застосовують їх як ароматизуючі засоби. Дія їх значно м’якша, довжина хвилі розповсюдження коротша, стійкість запаху менша, ніж у духів. Парфумерні та туалетні води можна використовувати протягом дня декілька разів. Приклад — парфумерні води «Шалунья» та «Кузнецький міст» російської фірми АТ «Новая Зоря».

Туалетна вода відзначається ще меншим вмістом духмяних речовин. Туалетні води як російського, так і українського виробництва містять не менше ніж 6 % композиції, міцність спирту — не менше ніж 83 %, стійкість запаху — не менше ніж 40 год. Приклади — «Титанік» (АТ «Новая Зоря»), «Кращий чоловічий аромат 2000 р.» (концерн «Калина»), «Цветы России», «Белая роза», «Майский ландыш», «Цветущая сирень», «Горная фиалка», усі — виробництва фабрики «Северное сияние», Санкт-Петербург.

Парфумерні та туалетні води часто мають таку саму назву, як і духи.

1.6.4. Одеколон та духмяні води

Слово одеколон (eau de Сologne) пішло від французького слова О-де-Колон — вода із Кельна (велике місто в Німеччині),

74

Розділ І. Парфумерне виробництво

де було вперше почате промислове виробництво ароматних рідин. В епоху великого завойовника Наполеона усі будинки в Кельні були пронумеровані, і дім, де виготовлялися духмяні речовини, мав номер 4711. З тих часів на етикетках флаконів з’я- вилось це чотиризначне число — своєрідний сертифікат якості та надійності.

Одеколони в нашій країні поділяються на дві групи: «Екстра» та просто одеколони.

Одеколони — спирто-водні розчини, в складі яких не менше ніж 1,5 % композиції, а міцність спирту — не менше ніж 60 %. Для групи «Екстра» відповідно не менше 4 % та 80 %.

Одеколони відрізняються від духів, парфумерних та туалетних вод не тільки вмістом композиції, а й призначенням — вони використовуються як гігієнічні, освіжаючі а вже потім — як ароматизуючий засіб.

В одеколонах ефірні олії та інші духмяні речовини є допоміжними речовинами, котрі свіжістю свого запаху підсилюють освіжаючу дію спирту, а другою своєю якістю — бактерицидністю теж підвищують цінність спирту в фармакологічному відношенні. До того ж вони передають одеколону свій приємний запах. Для придання цих доповнюючих властивостей до одеколону вводять цитрусові олії, іноді фармацевтичні препарати (ментол, камфору, оцтову кислоту).

Залежно від використаної міцності спирту одеколони мають різні властивості. Одеколон при міцності спирту 60 % має спочатку зігріваючу, а потім вже охолоджуючу (освіжаючу) дію. При міцності 70 % і вище — злегка припікальні та дезінфекційні властивості.

Асортимент одеколонів поділяють на групи за статево-віко- вою ознакою та характером запаху.

Серед одеколонів переважає чоловіча парфумерія. При поділі чоловічих одеколонів за ароматом виділяють 4 основні групи:

перша, але не провідна — із запахом тютюну «Мужской клуб», «Дерби» (Росія), «Табак», Дымок («Алые паруса», Миколаїв, Україна);

друга — деревно-шипрова (складові: лаванда, дуб, мох, сандал, кедр, пачулі, базилік та ін.) — «Шипр», «Русский лес», «Русский стиль», («Алые паруса», Україна), «Фаренгейт», «Кензо», «Ретро» (Росія);

75

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

третя найбільша велика та популярна група представлена квітково-фруктовими запахами: «Зелене яблуко», «Яхт-клуб», «Гольф-клуб» — Росія, «Весенний букет», «Майский букет», «Осенний букет» («Алые паруса», Україна);

четверта група — одеколони східного напряму (амбра, ваніль, бальзами та ін.) мають пряний відтінок з екзотичною нотою — «Континент» (Росія), «Кардинал», «Еверест», «Витязь» («Алые паруса», Україна).

Духмяні води

Духмяні води — це водно-спиртові розчини, які містять у собі 1–2 % композиції, міцність спирту — не менше ніж 20 %, стійкість запаху не нормується.

Це розбавлені одеколони квіткового та фантазійного спрямування запаху. Аромат має другорядну роль, тому й не нормується. Духмяні води використовують для освіження та дезінфекції шкіри обличчя після бриття, освіження шкіри в спекотну погоду, їх добавляють у воду при ранкових обтираннях.

У склад композиції вводять гліцерин, борну кислоту, оцтову кислоту, настій хвої та інші лікувальні та лікувально-профілактичні речовини.

Духмяні води поділяють на такі групи:

власне духмяні води (розведені одеколони) — використовують як освіжаючі засоби: «Сирень» (Росія), «Цветы Украины», «Ландыш», «Мимоза», «Мария Медичи» («Алые паруса», Украина).

лікувальні води — духмяні спиртові розчини медикаментів (ментол, камфора, бура та ін.). Наприклад, «Розовая вода» для жирної шкіри. Води для волосся «Хинная», «Вежиталь» — частково видаляють жир (усі — виробництва Росії). Це віддушені водно-спиртові розчини невеликої кількості мила або інших поверхнево-активних речовин, до яких додано хіну. Туалетні уксуси містять у собі, крім традиційних духмяних речовин, спирту та води, ще до 3 % оцту та борної кислоти. Вони добре освіжають тіло в спекотну погоду. Хвойні води або екстракти — це розчини композицій, де більшість є хвойні олії (соснова, ялицева та ялівцева).

76