Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

пролонгатори засмаги із вмістом вітамінів А і Е, олії моркви — речовини, що продовжує строк «життя» засмаги. Вона також стабілізує його, робить більш рівномірним;

відновники стану шкіри після засмаги, котрі поділяються на відновники-зволожувачі і відновники метаболізму шкіри. Вони придушують окислення ліпідів;

5) автобронзоати — основною діючою речовиною цих препаратів є дегідроацетон. При нанесенні на шкіру він взаємодіє з білками, які розташовані на її поверхні, утворюючи стійку сполуку коричневого відтінку, котре змивається з поверхневими клітинами тіла тільки за 14 діб. Автобронзоати стають усе більш популярними, тому що завдяки їм, по-перше, колір засмаглої шкіри підтримується протягом усього року, по-друге, шкода від них менша, ніж довготривале перебування на сонці.

Ринок сонцезахисної продукції зростатиме і в об’ємах, і в асортименті. У покупців уже виникає потреба у декількох видах захисту від сонячного випромінювання як за рівнем захисних факторів, так і за призначенням (для обличчя, тіла, волосся і т.д.).

2.5. Засоби для гоління та після нього

До цих засобів відносяться креми, лосьйони, гелі (желе), пінки та бальзами.

2.5.1. Засоби для гоління

Засоби для гоління пом’якшують волосся, трохи піднімають його, полегшуючи гоління, а також пом’якшують та зволожують шкіру перед голінням. Активні речовини, які в них містяться, також заспокійливо діють на шкіру, яка під час гоління подразнюється.

Креми для гоління

Креми для гоління — це водно-гліцеринові розчини високоякісного туалетного мила. До складу кремів можуть входити антисептики (борна кислота), хлорофіл-каротинова паста хвої, очищений ланолін або ланоліновий спирт, ментол та інші корисні добавки, які зменшують подразнення шкіри та прискорюють

194

195

виробництво Косметичне .ІІ Розділ

Рис. 33. Технологічна схема виробництва крему для гоління:

1 — плавильний котел; 2, 4, 10 і 14 — насоси; 3 — варочний котел; 5 — котел-холодильник; 6, 7, 8 і 9 — мірники; 11 — пересувний бачок; 12 — дозатор; 13 — збірник; 15 — возик; 16 — бункер; 17 — тубонаповнювальна машина

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

загоєння порізів. Креми мають мазеподібну консистенцію, колір — від білого до кремового, добре розчинюються у воді, швидко спінюються і утворюють на волоссі й шкірі стійку, дрібносотову піну. Випускають креми під різними найменуваннями: «Крем для бритья» (Росія), «Nivea» (Німеччина), косметична серія «Фрегат» — крем для гоління, та лосьон після гоління «Алые паруса» (Миколаїв, Україна). Схему виробництва крему для гоління показано на рис. 33.

Мильні порошки для гоління

Мильний порошок «Нега» — це суміші висушеної мильної туалетної основи з крохмалем і віддушкою. Крохмаль вводять для надання піні більшої стійкості, а віддушку — для приємного запаху. Технологічний процес приготування мильного порошка для гоління складається з таких операцій: варіння і сушіння (методом розпилення туалетної основи), змішування основи з крохмалем і віддушкою, фасування й пакування.

Туалетну основу варять в миловарних котлах за заданою рецептурою. Готову туалетну основу перекачують насосом в обігріваючі милозбірники, з яких потім насосом закачують у сушильну камеру. В сушильній камері за допомогою електродвигуна обертається розпилювальний диск, що розпилює мильну основу на краплі. Повітря для сушіння захвачується вентилятором і нагнітається в камеру через калорифер, у якому підігрівається до температури 70 °С. Розпилений дрібнодисперсний порошок, спускаючись униз, охоплюється гарячим повітрям, яке нагріває порошок, і останній, у свою чергу, віддає повітрю вологу.

Із сушильної камери мильний порошок подається в охолоджувач, у якому охолоджується до температури 25–35 °С повітрям (за принципом протитечії), що всмоктується вентилятором з навколишнього середовища. Охолоджений мильний порошок шнеком виводиться з охолоджувача і транспортується в один з камерних накопичувачів, які працюють почергово на завантаження і розвантаження. Нагріте і запилене повітря з охолоджувача поступає на первинну очистку в циклон, потім через вентилятор направляється в батарейний циклон, після чого викидається за межі цеху.

Мильний порошок насичується повітрям, надходить в трубопровід, по якому транспортується в один з бункерів, розподіляючись

196

197

виробництво Косметичне .ІІ Розділ

Рис. 34. Технологічна схема виробництва мильного порошку для гоління:

1 — бандерольна машина; 2 — закатна машина; 3 — транспортер; 4 — бункер; 5 — фасувальний автомат; 6 — дозатори віддушки; 7 — живильний рукав; 8, 12, 24 — шнеки; 9 — змішувальний шнек; 10 — дозатор; 11 — бункер сипучих домішок; 12 — барабанний дозатор мильного порошку; 14 — форсунки аераційні; 15 — повітропровід; 16 — бункери для зберігання мильного порошку; 17 — фільтри; 18 — крани; 19 — трубопроводи; 20 — колектор; 21 — масловідділювач; 22 — щит управління; 25 — циклон; 26 — охолоджувач; 27, 32 — вентилятори; 28 — батарейний циклон; 29 — милозбірники; 30 — насос; 31 — розпилювальний диск; 33 — калорифер; 34 — сушильна башта

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

двопозиційним перемикачем. З бункерів мильний порошок виводиться за допомогою барабанних дозаторів і надходить у шнек, з якого потрапляє в шнек-змішувач. На шнеку встановлений дозатор віддушки. Віддушка з бачка за допомогою форсунок вводиться в шнек у вигляді аеросуміші. Шнек-змішувач транспортує мильний порошок з одночасним перемішуванням його з віддушкою та іншими інгредієнтами. З бункера тарілчастим дозатором у шнек вводиться крохмаль або бікарбонат натрію у випадку приготування на цій установці порошку «Волна».

Приготована в шнеку-змішувачі суміш мильного порошку з інгредієнтами шнеком транспортується в бункер фасувального автомата, де відбувається фасування його в коробки. Коробки з мильним порошком транспортером подаються на закатний автомат, а потім — на пакувальний стіл.

Мильний порошок, який знаходиться в бункерах, підлягає періодичній аерації за допомогою аераційної системи. Аераційна система складається з фільтра, форсунок, встановлених у нижню частину бункера і об’єднаних повітряним колектором.

Робота установки аерозольтранспорту мильних порошків контролюється та управляється автоматичною системою.

Технологічну схему виробництва мильного порошку для гоління показано на рис. 34.

Мильні палички для гоління (Stic)

Мильні палички для гоління являють собою тверде піліроване мило, що забезпечує легке розчинення, швидке спінення і значну стійкість піни. Технологічний процес їхнього приготування складається з таких операцій: варіння і сушіння туалетної основи; змішування висушеної основи з компонентами, передбаченими рецептурою; пілірування, формування і нарізання; обертання та пакування паличок.

Спочатку отримують туалетну основу, омилюючи жирову суміш, що складається з 60 % тваринного жиру, 20 % стеарину, 10 % кокосової олії і 1 % каніфолі. Для омилення беруть суміш із 5,6 частин їдкого натру і 10 частин їдкого калію. Мило висолюють, охолоджують і висушують на сушарках. Висушену стружку в перемішувальній машині змішують з 2 % гліцерину, 0,25 % силікату

198

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

натрію 40 %, 0,5 % цинкових білил і 1 % віддушки, а потім обробляють на вальцевих вальцівках, як і всякі інші туалетні мила.

Пропіліровану стружку формують на шнек-пресі в циліндричний брус, який розрізають на куски визначеної довжини. Палички загортають у пергамент і фольгу з наклеєною етикеткою, упаковують в картонні коробки, обандеролюють і відправляють на склад готової продукції.

Англійська фірма Wilkinson Sword Ltd отримала креми для гоління на основі діолів. До їх складу входять 2,3–2,6–2,5–3,5 і 3,9- n-ментандіоли, які мають властивості охолоджуючої дії на шкіру і слизову оболонку. Рецептуру такого крему наведено в табл. 25.

Таблиця 25

Рецептура крему для гоління з охолоджуючою дією

Компоненти

% до маси

Стеаринова кислота

6,3

Лауринова кислота

2,7

Триетаноламін

4,6

 

 

Натрійкарбоксиметилцелюлоза

0,1

Сорбіт

5,0

 

 

Віддушка

0,4

 

 

2,5-n-ментандіол

12,0

Вода

До 100

 

 

Ця сама фірма розробила препарат для гоління на основі емульгатора — моноолеату гліцерину та поліоксиетилен сорбітанмонолаурату (неіонна ПАР). Приклад такої рецептури:

Моноолеат гліцерину

73,9 %

Поліоксиетилен (20) сорбітан монолаурат

6,3 %

Вода

5,7 %

Пропіленгліколь

9,1 %

Ментол

5,0 %

В креми для гоління обличчя з підвищеною чутливістю шкіри, крім жирової основи, консерванту, віддушки та води вводять алізаринову олію, молочну кислоту, ментол і спирт.

199