Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

2.3.5. Інноваційні технології в розвитку сировинної бази косметичних товарів

Останніми роками поряд з традиційними компонентами в косметичних засобах з’явилися нові компоненти, речовини, які є останнім словом науки.

Споживчі властивості косметичних препаратів значно поліпшилися внаслідок широкого використання відомих речовин, дія яких раніше була недостатньо вивчена (фруктові кислоти, вітамін Е та ін.).

Їх можна поділити на три основні групи:

речовини, які зв’язують вологу;

нові активні речовини;

сонцезахисні фільтри.

Речовини, які зв’язують вологу

Накопичення та збереження вологи — одна з найважливіших умов збереження шкіри пружною та еластичною.

Здатність рогового шару шкіри до накопичення вологи часто характеризують вмістом «природного фактора зволоження». З роками його вміст значно знижується. У косметичні засоби почали вводити спеціальні компоненти, які здатні утримувати вологу. Такою є гіалуронова кислота. Вона утворює еластичну плівку, зменшуючи випаровування вологи.

Широко використовуються також природні водозв’язувальні речовини — витяжки з водоростей, протеїни шовку. Ці компоненти вводять у дорогі косметичні засоби.

До компонентів морського походження належать:

екстракт та концентрат бурої водорості ламінарії;

водорості фукус та спіруліна;

препарати виготовлені на основі ікри осетрових та лососевих риб;

ліпідні похідні хлорофілу.

Препарати на основі ікри осетрових та лососевих риб проявляють регенерувальну та зволожувальну дію, поліпшують клітинне дихання.

Екстракти бурої водорості ламінарії активно живлять шкірні клітини, насичуючи їх вітамінами групи В та РР, містять багато вуглеводів, органічних кислот, мінеральних солей та йоду. Вони

149

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

тонізують тканини, підтягують шкіру, чим суттєво знижують швидкість її старіння.

Серед зволожувачів тваринного походження виділяють: хітин — складний цукор, будівельний елемент крил комах та

панцирів ракоподібних; еластин та колаген — тваринні білки; їх виробляють із обрізків

шкур домашніх та морських тварин.

Останнім словом косметології в галузі сировини є галасфери (рис. 25). Галасфери — висококонцентровані, видимі неозброєним оком накопичувачі активних речовин. Вони утворені із інтенсивно зволожувальних субстанцій і за структурою нагадують клубок вовни з колагенових волокон морського походження. Простір між волокнами заповнює рідкий хітин.

При нанесенні на шкіру галасфери діляться на велику кількість активних частин, швидко та рівномірно розповсюджуються по поверхні шкіри і передають їй вологу. Водночас морський колаген сприяє найкращому зв’язуванню вологи шкірою.

За ефективністю дії цим природним речовинам не поступаються водонакопичувальні рідини, розроблені в лабораторних умовах.

Рис. 25. Галасфера — рідкий хітин та колагенові волокна

150

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Але, на жаль, дія всіх названих речовин дуже короткочасна — 4–8 годин. Після цього ефект штучного утримання вологи шкірою зникає.

У вітчизняній практиці, як і в Росії, у більшості фірм — виробників косметичних препаратів для зволоження шкіри використовується лише більш проста та дешева, але не така ефективна речовина — гліцерин. Рідше використовуються багатоатомні спирти — пропіленгліколь та сорбітол.

Активні речовини

Основна функція цих речовин — підвищувати тонус шкіри, а також поліпшувати її водний баланс, активізувати кровопостачання, хімічне відлущення верхнього шару епідермісу, заспокійлива дія та ін.

Останнім часом на ринку продукції для догляду в’янучої шкіри (ліфтінг-креми) особливу популярність набули фруктові кислоти (АНА — Alpha Hidrocy Acid), або -гідроксикислоти. Найбільш поширеними та використовуваними АНА-кислотами є гліколева, молочна, лимонна, яблучна та винна.

При нанесенні на шкіру АНА-кислоти проявляють ефективну відлущувальну, зволожувальну, протизапальну та антиоксидантну дію, а також стимулюють синтез колагену в шкірі.

Відлущувальна дія АНА-кислоти пояснюється її здатністю послаблювати когезію корнеоцитів у роговому шарі шкіри. Як відповідь на це в шкірі відбувається активація ділення клітин базального шару.

Зволожувальна дія на шкіру АНА відбувається завдяки прискоренню оновлення епідермісу. Відомо, що на поверхні кератиноцитів знаходиться комплекс гігроскопічних молекул, або природний зволожуючий фактор — NMF. Найбільше його в молодих клітинах, бо в старих рогових клітинах він деградує. Усе це приводить до того, що в шкірі підвищується NMF, і шкіра краще зволожується.

Таким чином, під дією АНА епідерміс стає тонкішим, а дерма потовщується. Роговий шар стає більш пружним та еластичним, а на шкірі розгладжуються дрібні зморшки.

АНА-препарати розробляються з урахуванням різних типів шкіри. Креми з АНА краще підходять для сухої шкіри, в тому числі і для пацієнтів похилого віку з пігментованою шкірою.

151

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Лосьйони рекомендуються для молодих пацієнтів із жирною шкірою; спиртомісткі рецептури — для жирної шкіри з камедонами.

Практично кожна професійна косметика має лінію препаратів на основі АНА. Найастіше використовуються декілька кислот, дія котрих доповнює одна одну. Де ж містяться ці кислоти?

гліколева кислота знаходиться в цукровій тростині та зеленому винограді. Серед АНА-кислот вона має найменшу масу і тому легше проникає крізь епідермальний бар’єр і проявляє найбільший ефект. Вона також зменшує гіперпігментацію;

молочна кислота міститься в кислому молоці, йогуртах, чорниці, стратоцвіті, кленовому сиропі, яблуках, томатному соку та винограді. Проявляє відлущувальну та зволожувальну дію;

яблучна кислота міститься в багатьох фруктах, особливо багато її в яблуках та помідорах. Крім відлущувальної дії, стимулює клітини, підсилює клітинний метаболізм;

винна кислота міститься у вільному стані або в етерифікованому вигляді в зрілому винограді, старому витриманому вині, апельсинах. Має відлущувальну, відбілювальну та зволожувальну дію;

лимонна кислота міститься в цитрусових плодах (лимон, лайм, грейпфрут, апельсин). Має найвищу масу з усіх названих кислот. На шкіру чинить відбілювальну дію, котра підсилюється за наявності винної кислоти. Має антиоксидантну та бактерицидну дію;

саліцилова кислота — гідрокислота з фенольною групою.

Хоч вона і не АНА, але використовується в комбінації з фруктовими кислотами для підсилення відлущення. Міститься у вигляді ефірів у корі берези. Має виражену антисептичну, протигрибкову дію.

Вміст АНА-кислот у косметичних препаратах значний: від 5 до 35 %. Але частіше трапляється косметика з 5–10 % АНА, тому що більший їх вміст у чутливої шкіри може спричинити почервоніння та свербіж.

Велику позитивну активність до шкіри проявляють і інші екстрактивні речовини:

ментол (охолоджувальна дія. Використання: зубні пасти, креми, лосьйони);

152

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

пантенол — провітамін В, виготовляється з дріжджів та пророщеної пшениці. Живить шкіру;

кофеїн — активізує кровообіг та кровопостачання;

алантоїн — біокомпонент рослинного походження, заспокоює шкіру, звужує пори, надає шкірі гладкості та еластичності. Виділяють з проростків пшениці або синтезують;

вітасел — дріжджовий екстракт, містить у собі велику групу вітамінів;

бетаїн — видобувають з цукрових буряків, діє подібно до амінокислот.

До активних речовин відносяться також мінеральні речовини та субстанції, які їх містять, — мумійо, глини, каолін, бентоніт, грязі, мул із дна боліт та морів, морська сіль.

Грязь Мертвого моря (Ізраїль) використовують понад 40 косметичних фірм.

Одне з найпомітніших відкриттів у галузі косметології — це ліпосоми. Кожна солідна косметична фірма має свій досвід отримання ліпосомів. Ліпосом у перекладі з грецької мови означає «жирове тіло». Він являє собою сферу з жиромісткою подвійною оболонкою та водною фазою в центрі (рис. 26). Ця водна фаза містить у собі, крім води, активні речовини. Ліпосоми мають

Зволожувальні

речовини

Рис. 26. Ліпосоми

Рис. 27. Наносфери

153

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

розмір від 20 до 35000 нанометрів. Їхня функція — проникнути крізь бар’єр між роговим та клітинним шарами епідермісу, щоб доставити живим клітинам вологу та цінні активні речовини. Ліпосоми — це чудовий транспортний засіб для перенесення водорозчинних активних речовин.

Останнім відкриттям ХХІ ст. є наночастинки (наносфери; рис. 27), усередині яких знаходяться ліпідне ядро, яке містить у собі олії та жиророзчинні вітаміни А і Е. Префікс «нано» свідчить про малесенькі розміри цих частин (мільярдні частки метра, або десятимільйонні частки сантиметра).

Сонцезахисні фільтри

Сонцезахисні фільтри — це речовини, які широко застосовуються у зв’язку із зростанням ракових захворювань шкіри. Наприклад, у Великій Британії ця хвороба посідає друге місце серед захворювань на рак. Кожен рік там реєструють майже 40 тисяч таких захворювань, тому в цій країні тільки на фотозахисні засоби із бюджету виділяється більше 100 мільйонів фунтів стерлінгів. Їх стали вводити не лише в засоби для засмаги, а й у звичайні денні креми, а також у декоративну косметику.

Сонцезахисний фактор (Sun Protector Factor) вказують на етикетці цифрою після літер LSE та SPF. Наприклад SPF-10 означає, що якщо шкіра в людини червоніє після перебування її на сонці протягом 10 хв, то, використавши крем, людина без ризику опіку може знаходитись на сонці в 10 разів більше часу, тобто 100 хв. Сонцезахисні креми містять у собі різні SPF від 10 до 35 одиниць.

Використовують у косметиці як хімічні фільтри (наприклад оксибензон), які поглинають ультрафіолетову частину випромінювання, так і фізичні фільтри (мінеральні пігменти супертонкого помелу — діоксид титану та оксид цинку), які відбивають промені. Використовують також комбіновані фільтри. Але потрібно враховувати, що наявність хімічних фільтрів часто підвищує алергенність косметичних засобів. Можливі також і інші побічні дії.

154