Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Таблиця 16

Рецептура крему з вищими спиртами (% від маси)

Кісточкова олія

18

Спермацет

15

Ланолін

7,5

Віск

4

Вищі спирти

3

Фосфатиди

1,5

Гліцерин

7,5

Вітамін F

2,0

Вітаміни A, E, D

0,5

Віддушка

1

Бура

0,2

Бензойнокислий натрій (консервант)

0,3

Глюкоза

1,5

Вода

38

2.4.4. Технологічна схема отримання емульсійних кремів

Технологічна схема отримання емульсійних кремів наведена на рис. 28.

У диспергаторах рідина продавлюється під високим тиском через невеликі отвори; в гомогенізаторах рідина проходить через кільцевий простір між стінками рухомого валу та апарата. Розмір частинок емульсії повинен бути 0,4–0,6 мкм.

Емульсатором є апарат, обладнаний мішалкою та водяною сорочкою. До нього з мірників подається жирова сировина та гаряча вода з температурою 70 °С, решта компонентів подається дозатором. Суміш підігрівається до температури 70–75 оС і при інтенсивному перемішуванні емульгується протягом 10–15 хвилин. Потім емульсія насосом подається в котел-холодильник, який оснащений сорочкою та мішалкою. Охолодження проводиться повільно і поступово (20–30 хв) і після досягнення температури 40–45 оС вводяться вітаміни та віддушка. Після цього емульсію охолоджують до температури 30–32 оС.

Охолоджена суміш насосом перекачується до приймального бункера, розташованого над вальцовою машиною, де вона

169

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Плавлення твердої сировини

Дозатори

Біодобавки

Рідка сировина, нерозчинна у воді

Дозатори

Попереднє емульгування t = 70–75 оС

Перше ультразвукове емульгування

Охолодження до 40–45 оС

Перемішування в реакторі

Охолодження до температури 20–30 оС Перемішування

Перемішування та пластифікація

Вистоювання

Фасування та пакування

Рідка сировина, розчинна у воді

Дозатори

Віддушка

Рис. 28. Схема виробництва емульсійних кремів

170

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

піддається пластичному оброблення. Вальці нагріваються до температури 40–45 оС. Проводиться подвійне вальцювання. Подвійне пластичне оброблення поліпшує емульгування, структуру крему та його однорідність. При другому вальцюванні температура вальців повинна бути в межах 32–34 оС. Після цього маса крему подається в вакуум-збірник, а потім надходить на фасування та пакування (для фасування та пакування встановлено спеціальні автоматичні лінії).

На заводах, які будуються, встановлюють безперервні технологічні схеми, які є більш потужні та економічні, зі збереженням енергоресурсів.

Емульсійні рідкі креми типу «олія у воді» (денні)

Емульсійні креми «олія у воді» містять 50–80 % води від маси (густі креми). Останнім часом найбільш поширені креми із вмістом води 80–90 % від маси (рідкі креми).

Незважаючи на невеликий вміст жиру, фізіологічні властивості таких кремів досить високі. Це пояснюється тим, що шкіра здатна всмоктувати лише невелику кількість жиру і для пом’якшення та живлення їй достатньо в кремах вміст жиру 4–8 % від маси. Пом’якшувальна дія таких кремів дуже висока, що важливо для дифузії їх у шкіряний покрив. Крім того, як уже було сказано, в складі таких кремів використовують нові олії, які значно краще проникають у епідерміс шкіри.

За вмістом води креми поділяються на густі та рідкі: вміст води в густих кремах 50–70 %, у рідких — 80–90 % від маси.

Як емульгатори використовуються водорозчинні ПАР та деякі інші компоненти.

Навіть густі емульсійні креми «олія у воді» більш економічні, ніж креми «вода в олії», оскільки містять значно менше жиру та інших компонентів, і разом з тим є більш корисними як з дерматологічної, так і гігієнічної точок зору.

Безжирові креми

Безжирові креми призначенні для дуже жирної шкіри і для масок. Це тверді гелі, які плавляться при нанесенні їх на поверхню обличчя, або в’язкі золі, які на поверхні шкіри утворюють гладку еластичну плівку.

171

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Безжирові креми складаються з желеутворювальних речовин, таких як желатин, казеїн, крохмаль. Як пом’якшувальну та водопоглинальну речовину застосовують гліцерин. Приклад рецептури безжирового крему маска для обличчя наведено в табл. 17.

 

Таблиця 17

Рецептура маски для обличчя

 

 

 

Назва компоненту

% від маси

 

Казеїн

20

 

Бура

0,5

 

Гліцерин

5,0

 

Нілазол

0,1

 

БАР (розчини екстрактів, вітамінів)

1–3

 

Вода

до 100 %

 

Щоб підвищити сприятливу дію на шкіру, до складу безжирових кремів можна додавати БАР, що розчиняються у воді чи водному етанолі. Це можуть бути водні чи водно-спиртові екстракти (настої) таких рослин, як кропива, рум’янок, нагідки, горобина та ін. До складу таких речовин також вводять екстракти з житніх або пшеничних висівок, які багаті на вітаміни групи В та інші БАР.

Технологія одержання безжирових кремів принципово нічим не відрізняється від аналогічної технології одержання інших кремів. З казеїну або крохмалю, води та гліцерину готують клейстер. Мильну основу розчиняють у воді, додають гідроксид калію та розплавлений стеарин і помішують до загуснення. Обидві суміші змішують у теплому стані, охолоджують, вводять оксид цинку та віддушку. Кращі креми одержують, якщо желеутворювальною речовиною є казеїн.

2.4.5. Призначення кремів

Емульсійні креми залежно від складу можуть бути такими. Звичайні — без корисних та лікувальних добавок. Найде-

шевші, наприклад «Ланоліновий», «Спермацетовий», — це кращі креми для сухої шкіри; вони містять підвищену кількість очищеного та дезодорованого ланоліну або спермацету, дуже гарно

172

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

зволожують шкіру. Ланолін очищений — м’яка, густа та в’язка речовина, плавиться при температурі 40 °С, відмінний водножировий емульгатор, котрий ефективно зволожує та пом’якшує шкіру, особливо суху та знежирену.

Спермацет — воскоподібна маса, яку видаляють із жиру кашалота та інших китів. Пресований він прозорий, легкокрихкий, без запаху. Основний компонент — складний ефір цетилового спирту та пальмітинової кислоти. Цінний компонент для вироблення лікувально-профілактичних та косметичних кремів — охолоджувальних та пом’якшувальних. Ці креми підходять для людей будь-якого віку.

Гідратантні (зволожувальні) — містять спеціальні зволожувальні компоненти, багато води, регулюють водний баланс шкіри. В основному це денні креми: «Гармония», «Роса», «Ассоль», «Алые паруса», «Ромашка». Це креми з корисними лікувальними добавками, з вітамінами, ліпосомами. Їх назва часто є назвою виду добавки: «Алое», «Календула», «Ромашка», «Азуленовое молочко».

Біокреми — містять біологічно активні речовини у великій кількості, наприклад, біокрем для обличчя «Лесная нимфа». Такі креми рекомендують жінкам віком за тридцять п’ять і більше років. Найвідомішою різновидністю біокремів є гормономісткі креми, вони найефективніші. Вони добре розгладжують та дещо омолоджують шкіру, але користуватися ними потрібно дуже обережно, бо вони можуть у дуже ослаблених жінок викликати порушення внутрішнього обміну речовин, навіть посилити ріст волосся на обличчі.

Пілінг-креми залежно від складу розділяють на хімічні пілінги (кератоліки) та препарати, які викликають набухання кератину. Хімічні пілінги, у свою чергу, поділяються на фруктові та ензимні. Фруктові частіше виробляються на гліколевій кислоті (5–15 % у рецептурі). Вона діє на верхній роговий шар епідермісу, розчинюючи речовину, яка склеює мертві ороговілі клітини між собою і вони легко видаляються з поверхні шкіри, надаючи їй молодшого вигляду.

Ензимні хімічні пілінги містять ензим пептидазу, яка порушує пептидні зв’язки білків кератину, спрощуючи та прискорюючи процес відлущування померлих клітин. У ензимних пілінгах використовують також ефективніші ферменти — папаїн, трипсин та

173

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

хемотрипсин. Ензимні гелі та емульсії використовують з бросажем (щітковий пілінг). Залишки пілінг-крему можна знімати чистою серветкою з марлі або бинту.

Препарати, які викликають набухання кератину (desko-cream) — дескокрем, обов’язково містять катіонні або аніонні ПАР. Вони викликають набуханні кератину, внаслідок чого відмерлі клітини легко видаляються. Ці засоби рекомендуються для жирної та проблемної шкіри.

Скраби у вигляді гелю, емульсії або крему, який піниться, призначені для механічного очищення шкіри. Вони містять тверді частинки (ексфоліатори), які при втиранні в шкіру допомагають механічному відлущуванню відмерлих клітин рогового шару. За ексфоліатори використовують тонко розмелену пемзу, пісок, глину, кремніймісткі водорості, дрібно змелену шкаралупу грецьких горіхів, кісточок оливок, мигдалю. Останнім часом замість усього цього використовують великі поліетиленові кульки. Скраби на їх основі не такі жорсткі, поліетиленові кульки діляться на фракції; чим дрібніші розміри, тим м’якше відлущення.

Випускають також скраби для шкіри ніг та рук.

Пілінг-креми та скраби часто входять до складу косметичних серій: «Черный жемчуг», «Формула тайги» (Росія), «Едем», «Віта» (Україна), «Алые паруса» (Миколаїв).

Розглянемо, як розподіляються креми за призначенням. Креми для рук — залежно від призначення та складу вони

можуть бути:

захисними — наприклад «Силікон», «Бархатные ручки». До їх складу входять кремнійорганічні сполуки, які утворюють на шкірі захисну плівку. Ці креми захищають шкіру від дії розчинів ПАР у воді (мийні засоби, шампуні, мило, різних розчинників, а також забруднень різної природи). До їх складу входять полісилоксанова рідина, мінеральна олія, гліцерин, косметичний стеарин, які не лише захищають, а й зволожують та живлять шкіру рук;

живильними, наприклад «Велюр» — чудовий засіб для по- м’якшення та живлення шкіри рук, на які згубно впливає часте миття та вплив вітру, сонця, холоду, дощу, снігу. Він містить оливкову олію та інші високоякісні жирові компоненти, вітамін F та ментол. Крем має м’яку консистенцію, легко

174

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

наноситься на шкіру, приємно охолоджує її. Екстракт ромашки має протизапальну дію і забезпечує швидке загоєння дрібних тріщин та подряпин. До живильних кремів відносяться «Ворожея», «Зодиак», «Бальзам для рук» та інші креми.

Креми для ніг. Основною складовою частиною їх є ланолін, гліцерин та оливкова олія. Ці речовини пом’якшують і живлять шкіру ступні, запобігають утворенню тріщин. Ментол і календула знімають відчуття втоми й напруження в ногах, поліпшують кровообіг. Олійний екстракт черемшини та комплекс лікувальних витяжок цидонії, хрону, квіткового пилку і насіння моркви надають крему дезодоруючої та антибактеріальної дії. До них відносяться: гель для ніг «Нефрит», «Эффект», «Ворожея», «Бальзам для ног».

Креми для тіла випускають у великій розфасовці. Вони мають розслаблювальну дію, роблять шкіру м’якою, виявляють ранозагоювальну та протизапальну дію. Натуральні рослинні олії та рослинні екстракти, що входять до їх складу, забезпечують інтенсивне зволоження шкіри. Крем наносять на тіло після купання. Це «Крем для тела», «Крем-бальзам для тіла» та ін.

Креми для масажу поділяються на:

для звичайного масажу, які містять олійні екстракти кропиви, хмелю та камфори і викликають приплив крові до шкіри;

для спортивного масажу — містять натуральні жирові компоненти, евкаліптову олію та камфору;

від радикуліту — наприклад, протирадикулітний бальзам — містить олію лаймового дерева, що знімає втому і біль, володіє розігріваючою дією, поліпшує мікроциркуляцію крові

в шкірі.

Дитячі креми виділені в особливу групу, оскільки їх готують для ніжної шкіри малюка. Вони можуть бути різного призначення:

від зіпрілості — крем «Дитячий» — кращий крем по догляду за шкірою немовлят, виготовлений на основі олії з додаванням екстракту ромашки;

для пом’якшення всього тіла дитини, оскільки від частого купання шкіра малюка стає сухою; крем «Маленькая фея» інтенсивно пом’якшує та зволожує шкіру завдяки оліям та екстракту алое-вера і вітамінам А і D;

комплексної дії — такі креми містять настоянки трав (екстракт чебрецю, калини, столітника, а також ланолін,

175

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

бджолиний віск, каротин). Вони знімають свербіж, діатез та алергію.

Креми для губ — засіб для пом’якшення шкіри губ замість гігієнічної помади. Випускають з різними смаковими добавками: «Полуничний бальзам», «Малиновий», «Вишневий» тощо.

Креми для повік, бо шкіра повік потребує особливого догляду, тому що вона надто тонка і їй властиве розтягнення. До групи цих кремів висувають особливі вимоги — до їх складу не повинні входити речовини, що подразнюють очі.

Найчастіше ці засоби мають вигляд гелю чи гелю-крема, які значно поліпшують стан ніжної шкіри навколо очей.

Креми для нігтів живлять і зволожують шкіру навколо нігтя і під нігтьовою пластинкою, чим поліпшують ріст нігтя без вростання та інших порушень.

Креми для обличчя за призначенням і складом поділяються на:

захисні;

зволожувальні;

очищувальні (для зняття макіяжу, пілінг-креми і скраби);

живильні (звичайні за складом, з добавками, ліфтинг-кре- ми, креми-маски, біокреми);

спеціальні (від ластовиння і пігментних плям, для профілак-

тики вугрів, для засмаги і від засмаги, антицелюлітні). Креми-маски поділяються на живильні, зволожувальні, оновлю-

вальні (пілінг), очищувальні. Найчастіше вони комбінують у собі два чи три ефекти, наприклад, «Чистотіл», «Елегія».

Ліфтінг-креми (креми для змарнілої шкіри) — рекомендуються для жінок після 25 років. Функція цих кремів — не розгладжувати зморшки (всупереч рекламі), а запобігати їхній завчасній появі. На основні причини старіння шкіри — генетичні та імунні — косметика не в силах впливати, але дія зовнішнього середовища — вплив вільних радикалів — косметика здатна пом’якшити чи звести до мінімуму змарніння шкіри.

До таких речовин відносяться креми, що містять вітаміни А, Е в ліпосомах, нано-частинах, вітаміни групи В в дріжджових екстрактах, продуктах бджільництва, паростках пшениці. Це креми: «Полідерм», «Калодерма», «Крем від зморщок». Найбільший ефект від ліфтінг-крему — це часткове і тимчасове розгладжування дрібних зморщок (на 4–8 годин).

176