Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Регенерація некондиційних туб

Із некондиційних туб вручну витискують зубну пасту в збірник С-27. Потім її повертають у реактор Р-16. На збірник закріплюють етикетку, де вказують найменування некондиційного продукту, кількість, номер серії, дату, прізвище та підпис апаратника.

Контролер збирає в окрему папку всі етикетки з обладнання і виробничих приміщень, паспорти якості вхідної сировини (аналітичні листи, протоколи аналізу, протоколи виготовлення серії, пакувальну групову етикетку з номерами пакувальниць, аналітичних паспортів серії та зразок готової упаковки). Усі документи прошивають, завіряють печаткою ВТК і з них формують досьє на серію виробництва пасти.

2.7.4. Зубні еліксири, ополіскувачі, освіжальні та доповнювальні засоби по догляду за зубами

Зубні еліксири — це прозорі ароматизовані водно-спиртові розчини активно діючих речовин. У склад еліксирів входять вітаміни, екстракти лікарських трав, ефірні олії (м’ятна, гвоздична, анісова, лимонна тощо) та інші речовини, які благодійно впливають на слизову оболонку ротової порожнини. Вони зміцнюють ясна, запобігають кровоточивості, уберігають зуби від карієсу. Але найчастіше їх використовують як засіб дезінфекції ротової порожнини і як освіжальний засіб.

Асортимент зубних еліксирів стабільний і не змінюється в часі: «Евкалиптовый», «Лимонный», «Шиповник» та ін.

Еліксир «Эвкалиптовый» містить евкаліптову олію, вітамін С, настій звіробою та соснових бруньок, спирт та демінералізовану воду; «Ідеал» — лимонну та борну кислоти, вітамін С, пепсин, спирт і воду; «Лимонный» містить олію лимонну, камфору, соду питну, буру, спирт і воду.

Ополіскувачі-освіжувачі — це, порівняно з іншими, новачки в косметичних засобах. На відміну від еліксирів, вони мають більш медичну функцію: зміцнюють ясна та освіжають і дезодорують ротову порожнину.

252

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Доповнювальні засоби по догляду за зубами

Зубна щітка. Ретельному очищенню зуби піддаються будьякою пастою за допомогою добротної зубної щітки. Для більшості людей підходить щітка середньої жорсткості, але краще порадитися зі стоматологом, який оглянув і оцінив стан Ваших ясен та зубів.

Зубна щітка безперервно удосконалюється, як і зубні пасти. Щітка з пружнястою товстою ручкою краща, ніж жорстка та пласка, нею зручніше чистити зуби. Зубна щітка з нерівномірно виступаючою щетиною краще видаляє наліт, очищає проміжки між зубами, масує зуби. Ще краще це робить щітка, в якої пучки щетини розміщені під прямим кутом одне до одного і спрямовані в різні боки. На початку ХХІ ст. з’явились електричні зубні щітки, головка яких вібрує разом з пучками щетини й інтенсивніше полірує зуби та видаляє наліт.

Головка зубної щітки має бути відносно невеликою, а щітка повинна містити велику кількість прямих, щільно зв’язаних щетинок середньої жорсткості та із закругленими кінцями.

Після кожного чищення зубів необхідно промити щітку гарячою водою з милом і поставити її головкою догори. Ні в якому разі не користуватися чужою щіткою.

Жувальна гумка. Останніми роками ХХ ст. під могутнім тиском реклами та нестримним потоком імпортних поставок з’явився новий допоміжний засіб по догляду за зубами — жувальна гумка. Стоматологи рекомендують вживати її, якщо хворі зуби, наприклад при карієсі, в проміжку між чищенням зубів. Як досягнення рекламою видається заміна цукру в гумці на ксиліт — п’я- тиатомний спирт, який виробляється з відходів сільського господарства і деревини та використовується у виробництві паперу, целофану, алкідних смол, лаків і клеїв; у косметиці — як замінник гліцерину. Він має солодкий смак, але організмом людини не засвоюється (Толковый словарь по косметике и парфюмерии. Т. 2. Москва, 2000, с. 116–117). Крім того, при жуванні обов’язково виділяється в ротовій порожнині слина, яка містить ферменти: естеразу, пептидазу, протеазу та гліколідазу, які каталізують реакції розщеплення складноефірних, пептидних, глікозидних та інших зв’язків.

253

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

За відсутності їжі ці ферменти потрапляють у кисле середовище порожнього шлунка і безцільно зникають. Тому ніяка жувальна гумка не в змозі замінити щоденний інтенсивний догляд за зубами за допомогою гарної зубної щітки та лікувально-профі- лактичної пасти. Вона може тільки дещо допомогти при розумному (1–2 рази на день) та короткочасному використанні.

Палички, нитки та стрічки (флос). Майже 30 % усієї поверхні зубів залишаються недосяжними для зубної щітки, а людина їсть три-чотири рази на день. Для очищення міжзубних порожнин та видалення нових відкладень зубного каменя. Найкраще підходять спеціальні палички із деревини дуба, бамбука та нитка (флос). Продукція закордонного виробництва у вигляді загострених з обох кінців веретеноподібних паличок, упакованих у полімерні стакани, давно посіла місце на торговельних точках та в аптеках.

Існують товсті та тонкі, вощені та невощені флоси, а останнім часом з’явилися фторовані нитки. Вощений флос краще проникає через вузькі щілини та точки контакту між зубами, а невощений краще чистить зуби, оскільки при натяжінні він розпушується.

Потребують догляду не лише природні, а й штучні зуби (протези), які при неохайному використанні приводять до розвитку в ротовій порожнині бактерій, у тому числі гнилістих. Це призводить до неприємного запаху. За даними статистики, на початок 2000 р. у Великій Британії — 40 %, Німеччині — 33 %, а у США — 25 % дорослого населення мають зубні протези. У цих країнах розроблені і виробляються промисловістю засоби по догляду за протезами.

254

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Запитання для самоперевірки

1.Опишіть будову та функції зубів. Їх роль у життєдіяльності людини.

2.Дайте порівняльну характеристику зубних порошків та зубних

паст.

3.Склад сучасних зубних паст. Їхні функції, характеристика та призначення полірувальних компонентів.

4.Зволожувальні та зв’язувальні речовини. Їхні функції, характеристика та призначення.

5.Піноутворювальні компоненти та антимікробні препарати. Їхні функції, характеристика та призначення.

6.Фториди та гліцерофосфати. Їхні функції, характеристика та призначення.

7.Антимікробні препарати та смакові наповнювачі. Їхні функції в складі паст.

8.Гелеутворювальні речовини. Їхні функції, характеристика та призначення

9.Лікувально-профілактичні добавки та вітаміни. Їхні функції, характеристика та призначення.

10.Дайте класифікацію зубних паст.

11.Що таке зубні пасти комплексної дії?

12.Наведіть приклади рецептури зубних паст.

13.Назвіть основні стадії технологічного процесу виробництва зубних паст.

14.Як проводиться приготування зубної пасти та її пластичне оброблення?

15.Дайте характеристику та опишіть гігієнічне призначення зубних еліксирів, ополіскувачів, освіжаючих засобів.

16.Що таке доповнювальні засоби по догляду за зубами та порож-

ниною рота?

255