Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Температура, за якої розливають масу помади у форми, має велике значення і залежить від рецептури конкретної помади. Як правило, вона повинна бути на 2–4 °С вищою від температури краплепадіння.

Форми на карусельному столі перед заповненням нагрівають пуском гарячої води до 50–55 °С (відповідно до температури краплепадіння). Після заповнення температура підтримується на рівні протягом 1 хв. Потім гарячу воду поступово замінюють на холодну. Подача до форм води з температурою 12–14 °С забезпечує подальше охолодження.

Один цикл роботи карусельного стола займає 4 хв. Майже перед закінченням повного циклу розточні отвори в формах розкриваються, і затверділі олівці помади стиснутим повітрям виштовхуються в основу. Частота обертів другого стола така сама, як і формувального. Після цього форми механічно очищуються.

Олівці помади, втиснуті в основу, проходять через плавильну камеру, в якій поверхня олівця нагрівається до точки плавлення, а потім швидко охолоджується. Завдяки цій операції утворюється гладенька поверхня олівців і ліквідуються дрібні недоліки.

Упаковка помади в футляр

Після плавильної камери олівець із цоколем передають на стіл для упаковки, де вручну на нього накладають ковпачок пеналу. Після цього пенали з помадою вкладають у картонний футляр, далі футляр — у пачки, а пачки — в коробки.

Упаковану готову продукцію направляють у пакувальне відділення (або карантинний склад).

При отриманні позитивних результатів аналізу виписують аналітичний паспорт на серію губної помади, і готова продукція разом з аналітичним листом передається на склад готової продукції.

2.8.2. Блиск для губ. Контурний олівець для губ

Блиск для губ, як і губні помади, має багатокомпонентний склад: природні воски, олії, жири, плівкоутворюючі та блискоутворюючі речовини, барвники та корисні добавки. Випускають 11 тонів. Блиск освіжає губи і остерігає їх від атмосферних опадів. Його випускають у баночках або у формі олівця (в пеналах).

264

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Контурний олівець для губ

Контурний олівець для губ призначений для коригування їхнього обрису, випускається різних тонів. Склад їх подібний до губної помади, але більш сухий та твердий через високий вміст воскоподібних речовин.

У «стійкий» олівець вводять силікони. Вони швидко випаровуються, даючи можливість кольоровим пігментам фіксуватися на шкірі, надаючи стійкість та якість кольору олівця. Як основу для грифеля використовують каолін, а воски надають грифелю стійкості. Олівець для губ повинен бути достатньо м’яким, щоб не нашкодити шкірі навколо рота, але й не дуже жирним, щоб контур не розтікався. За тоном він повинен збігатися з губною помадою.

2.8.3. Пудра. Класифікація, склад і технологія отримання

Пудра — це порошкоподібна ароматизована тонко подрібнена однорідна суміш органічних і мінеральних речовин, призначена для запобігання шкіри обличчя від шкідливого атмосферного впливу, а також для надання обличчю гарного вигляду, маскування недоліків, які є на ньому (блиск, блідість, почервоніння та ін.).

Вона належить до числа виробів декоративної косметики і користується великим попитом у споживачок. Її виробляють у порошкоподібній, рідкій і спресованій компактній формі.

Пудра повинна легко вбирати виділення шкіри, щоб усунути її блиск (особливо носа) і залишати легкий шар, під яким шкіра виглядає матовою, бархатистою. Для достатньої маскувальної здатності до її складу вводять тонкодисперсні окис цинку, двоокис титану і каолін.

Для того щоб пудра добре трималася на шкірі, не осипалася, надавала їй шовковистості та оксамитності, бархатистості, жирності і легкості, до рецептури пудри вводять стеарат цинку або магнію (5–15 %).

Пудра повинна щільно прилягати до шкіри і порівняно довго триматися на обличчі.

Пудри повинні ковзати по шкірі. Це досягається завдяки введенню до їх складу чистого білого тальку (30–40 %) і крохмалю.

265

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Для досягнення бажаного відтінку до пудри додають барвники (еозин, косметичні фарби), нерозчинні у воді пігменти — охру, мумійо, умбру.

Для надання пудрі приємного запаху до її складу вводять ароматичні речовини — до 1 %.

Асортимент пудри класифікують за консистенцією, призначенням, за кольором і якістю.

Порошкоподібна (розсипна) пудра являє собою тонко подрібнену суміш основних компонентів пудри.

Компактна пудра — це порошкоподібна пудра, змішана з декстрином, патокою, агар-агаром чи карбоксиметилцелюлозою і спресована у вигляді таблеток чи пластинок.

До компактних пудр вводять жирові добавки: ланолін, віск, спермацет.

Рідка пудра — це суспензія розсипної пудри у водно-гліцери- новому розчині з невеликими добавками спирту, спермацету, стеарину та іншими жировими компонентами косметики, а також зв’язувального агента: декстрину або гелю з крохмалю.

Кремоподібні пудри або тональні креми являють собою емульгосуспензію розсипної пудри у водно-гліцериновому розчині.

Особливу увагу при виготовленні пудри приділяють дрібності помолу мінеральних компонентів до частинок розміром 0,3– 2 мкм.

Пудра в кульках «метеорити» — являє собою кульки пастельного кольору в одній упаковці. «Метеоритову» пудру наносять пензлем. Уся гама кольорів дрібними частинками розподіляється по обличчю. Це розробка фірми «Guerlain».

Сучасні технології дають змогу одержувати компактні і кремпудри, наповнені дрібними бульбашками повітря, що робить їх дуже легкими, захищаючи шкіру від висихання та менше закупорюючи пори.

Пудра на аркушах паперу — суспензія пудри нанесена на один бік тонкого шершавого паперу з послідовним видаленням з нього вологи і стерину. Така пудра зручна в дорозі.

Пудра-духи (Франція) — наносять на тіло після прийняття ванни, упаковка аерозольна.

Залежно від типу шкіри пудру поділяють:

— для жирної шкіри;

266

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

для сухої шкіри;

для нормальної шкіри обличчя.

Пудра для жирної шкіри містить значну кількість крохмалю, який поглинає жирові виділення шкіри.

Пудра для сухої і нормальної шкіри жирніша, внаслідок підвищеного вмісту стеарату цинку.

За кольором промисловість випускає пудру:

білу;

рожеву;

жовту (рашель);

жовто-рожеву (колір тіла);

колір засмаги;

помаранчеву (персик).

Усі кольори пудри, крім білої, мають декілька відтінків. Наприклад, рашель № 1, 2, 3, рожева має два ступені забар-

влення, колір засмаги — темний і світлий.

За якістю порошкоподібна пудра поділяється на дві групи:

«Екстра»;

1 групи.

Пудра групи «Екстра» — це тонко подрібнений однорідний порошок з високою криючою здатністю, що досягається додатковим подрібненням сировини і пудрової маси і просіюванням через сито з дуже дрібними отворами. Ця група придатна для будь-якого типу шкіри, оскільки до її складу входять високомолекулярні спирти, які добре пом’якшують шкіру. Пудра групи «Екстра» має приємний ніжний запах та оригінальну упаковку. Пудра І групи має меншу дисперсність, дешевші віддушки та просту упаковку.

Крім пудри для обличчя, промисловість випускає пудру для губ, брів.

Використання пудри потребує дотримання таких правил:

пудритися необхідно ватним тампоном, а не пуховкою;

при почервонінні шкіри не треба користуватися рожевою пудрою, при блідності — білою;

влітку користуватися пудрою «рашель» більш темних відтінків;

пудру слід наносити тонким шаром, а її надлишок необхідно зняти;

267

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

пудру в шматочках наносять на суху, попередньо витерту паперовою серветкою шкіру;

широкий ніс слід припудрювати пудрою темного відтінку;

довгий ніс пудрять не до кінця, тоді він здається меншим, короткий, навпаки, буде виглядати краще, якщо напудрити його по всій довжині та під ним;

при широкому підборідді необхідно пудрити сильніше центральну частину, а при вузькому — все підборіддя рівним шаром;

щоб зробити непомітними широкі скули, обличчя пудрять, підкреслюючи нижню його частину;

якщо стали помітними зморшки біля рота, то їх необхідно пудрити разом із щоками;

для шиї використовують пудру того самого кольору, що й

для обличчя.

Основні компоненти пудри: крохмаль, оксид цинку, каолін, тальк, оксид титану, стеарат цинку, барвники, парфумерні віддушки.

Крохмаль сприяє поглинанню виділень поту та жиру шкіри, усуває її блиск та надає шкірі матового відтінку. Однак надлишок його вмісту в пудрі небажаний, оскільки крохмаль починає перекривати вихідні протоки потових та сальних залоз і тим самим сприяє утворенню вугрів. Використовують у пудрах рисовий, маїсовий та пшеничний крохмаль, але рисовий — найкращий як за тонкостю подрібнення, так і за кольором та поглинанням виділень шкіри.

Оксид цинку та оксид титану — білі, м’які порошки, які мають високу криючу здатність, вони скрадають, приховують недоліки шкіри і захищають її від шкідливої дії сонячного випромінювання.

Каолін (біла глина) — порошкоподібна, жирна на дотик біла маса, яка утворюється при розпаді гірських порід. Каолін маскує деякі дефекти шкіри та вирівнює її пори.

Тальк виконує функції розведення головних компонентів пудри і сприяє тонкому розподіленню по шкірі складових частин пудри, які мають високу криючу здатність. Тальк — м’який, жирний на дотик порошок білого кольору. У складі пудри його міститься до 30–40 %.

268

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Стеарат цинку — білосніжний порошок, масний на дотик. Завдяки йому пудра гарно утримується на шкірі, не осипається.

Корисні добавки — активні речовини, сонцезахисні фільтри. Для фарбування пудри використовують нерозчинні у воді пігменти — охру, муміє, умбру та ін.

Для надання пудрі приємного запаху до її складу вводять віддушки у кількості до 1 %.

У табл. 36 наведено приклади рецептур компактної та розсипної пудри, які виробляються на підприємствах України.

Оскільки як серед декоративної косметики компактні пудри займають значне місце, розглянемо технологію отримання саме такої пудри. Основними операціями у виробництві компактної пудри є підсушування та подрібнення сипучих компонентів, складання суміші (підбір і дозування), перемішування, просіювання та пакування. Ця схема (рис. 44) дещо простіша, ніж та, якою користуються на фабриці «Новая Заря» (Росія).

Таблиця 36

Рецептури компактної та розсипної пудри

 

Компактна

Розсипна

Компонент

пудра

пудра

Вміст, % від

Вміст, % від

 

 

маси

маси

Тальк

50

15

Каолін

15,5

50

Оксид цинку

10

-

Стеарат цинку

7

Стеарат магнію

5

Крохмаль кукурудзяний

8

Крохмаль рисовий

28,8

Пігмент червоний

1,3

Сухий розчин барвника

1

0,2

Жирова добавка

3

1

Рідка зв’язувальна добавка

3

Парфумерна композиція

1

Решта компонентів пудри

0,2

269

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Підготовка виробництва

Підготовка сировини

Втрати

Отримання маси пудри для компактування

Просіювання

сировини

Змішування

Приготування жирової добавки

Приготування рідкої зв’язувальної добавки

Приготування сухого розчину барвнику

Приготування маси пудри

Втрати

Подрібнення маси

Просіювання маси

Вібросито

ГФ-29

Змішувач ГФ-30

Реактор

Р-З

Реактор Р-11

Реактор Р-14

Змішувач

Стрижневий

млин РМ-20

Вібросито

Компактування

Втрати

Фасування та упаковка пудри

Втрати

Склад готової продукції

Автомат для компактування ГФ-35

Транспортер упаковочний ТР-36

Рис. 44. Блок-схема технологічного процесу виробництва компактної пудри

270

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Розглянемо основні технологічні операції процесу виготовлення компактної пудри.

Просіювання сировини. Тальк, стеарат цинку, оксид цинку і крохмаль зважують на терезах в збірник і просіюють на віброситі ГФ-29, використовуючи капронову сітку № 61 з розмірами отворів 0,09 0,0015 мм.

Змішування. Просіяну сировину завантажують у змішувач ГФ30 в такій послідовності: тальк, оксид цинку, крохмаль і стеарат цинку. Суміш перемішують протягом 15–20 хв після додавання кожного компонента. Однорідність змішування перевіряють візуально. Суміш передають на стадію «Приготування маси пудри».

Приготування жирової добавки. У реактор Р-4 відміряють з мірників необхідну кількість очищеної води та гліцерину. Потім зважують ніпагін (суміш метилта етилпарабенів — консервантів) і при постійному перемішуванні вручну їх засипають у реактор Р-4. Суміш у реакторі нагрівають до температури 70–75 °С, пропускаючи пару в сорочку реактора. На терезах зважують віск емульсійний, парфумерну олію і завантажують їх у реактор Р-3. Суміш у реакторі нагрівають до температури 75–80 °С, пропускаючи пару в сорочку реактора. При постійному перемішуванні у збірник додають зважений на терезах ще один консервант — ніпазол (пропілпарабен). Вміст реактора Р-3 стиснутим повітрям передавлюють у реактор Р-4. За температури 70–75 °С масу емульгують протягом 30 хв і потім охолоджують до температури 25–30 °С, пропускаючи холодну воду в сорочку реактора.

Приготування рідкої зв’язувальної добавки. Необхідну кількість очищеної води, відміряної мірником, заливають у реактор Р-11. При постійному перемішуванні в реактор завантажують зважену кількість натрійкарбоксиметилцелюлози. Розчин у реакторі залишають для набухання протягом однієї години. Після набухання вміст реактора нагрівають до температури 65–70 °С, пропускаючи пару в сорочку реактора. Розчин перемішують до утворення однорідної маси. Охолоджують реактор пропусканням холодної води в сорочку апарата. Відбирають пробу для визначення пластичної в’язкості.

Після отримання позитивних результатів рідку зв’язувальну добавку за допомогою стиснутого повітря перекачують через фільтр на стадію «Приготування маси пудри».

271

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Приготування сухого розчину барвника. В реактор Р-14 відміряють необхідну кількість очищеної води і спирту етилового ректифікованого за допомогою мірників, фарбу зважують на терезах і вручну завантажують у реактор Р-14. Перемішують до повного розчинення.

Каолін зважують, просіюють на віброситі і завантажують у змішувач. До просіяного каоліну додають розчин фарби косметичної і перемішують протягом 15–20 хв. Після перемішування суміш подрібнюють протягом двох годин на стрижневому млині РМ-20. Подрібнений сухий розчин барвника збирають в збірник

іпередають на стадію «Приготування маси пудри».

Узмішувач для порошкоподібних компонентів завантажують сухий розчин барвника, перемішують протягом 15–20 хв, після чого додають жирову зв’язувальну добавку і перемішують ще 15– 20 хв, вводять рідку зв’язувальну добавку і перемішують до отримання однорідної маси. Через 10 хв в змішувач невеликими порціями протягом 25–30 хв вводять віддушку. Після закінчення введення добавок масу перемішують ще 20 хв.

Подрібнення маси. Із змішувача маса надходить на стрижневий млин РМ-30. На млині встановлюють зазор шибера 173 мм. Подача маси в млин повинна бути рівномірною, постійною, вона регулюється величиною зазору шибера.

Операцію подрібнення за необхідності проводять двічі, для цього подрібнену масу знову збирають у збірник, звідки вручну подаються у приймальний бункер млина для повторного подрібнення. Подрібнену масу передають на стадію «Просіювання маси».

Просіювання маси проводять на віброситі відразу після подрібнення, але не раніше, ніж за день до компактування. У випадку тривалого зберігання масу перед компактуванням просіюються повторно на віброситі. Для просіювання використовують сітку з проволоки діаметром 0,16 мм, величина отворів 0,15 мм. Просіяну масу збирають у збірник і подають на стадію «компактування».

Компактування пудри проводять на пресах фірми «Кешвалл». Масу пудри завантажують у бункер компактувальної машини. Маса самотечією наповнює піддони таким чином, щоб рівень пудри на 0,6–1,0 мм був нижче від краю піддона.

272