Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

раз, бажано вранці. Для очищення шкіри ввечері рекомендовано використовувати лосьйони, рідкі креми, олії та соки. Не слід часто користуватися милом або мильним кремом, які сушать шкіру. Для шкіри дуже корисна короткочасна дія холодної води і протирання її льодом (але тільки вранці — холодні процедури на ніч можуть спричинити безсоння); систематичне вмивання теплою або гарячою водою прискорює старіння шкіри, розширення пор, збільшення сухості при сухій шкірі та жирності при жирній.

2.2. Класифікація косметики

Призначення косметики — надати шкірі обличчя, рукам, тілу, зубам, волоссю та нігтям гарного вигляду, запобігати їхньому захворюванню, зменшити ефект старіння, застосовуючи спеціальні косметичні вироби.

Існує цілий ряд класифікацій косметичних препаратів. Одна з них поділяє їх на такі основні групи:

1)засоби з догляду за шкірою обличчя, тіла, рук і ніг;

2)засоби з догляду за порожниною рота (зубні порошки, зубні пасти, еліксири);

3)декоративна косметика: губні помади, пудра, туш, лаки для нігтів, косметичні олівці;

4)засоби з догляду за волоссям: шампуні, бальзами, кондиціонери та ополоскувачі, засоби для укладки, завивки та фарбування волосся;

5)інші косметичні засоби — дезодоранти, пінні препарати для ванн, для прийняття душу;

6)туалетні мила.

За призначенням косметичні вироби поділяються на гігієнічні та лікувально-профілактичні.

Гігієнічна та лікувальна косметики найбільше поширені розповсюджені і включають усі групи раніше наведеної класифікації.

Залежно від консистенції вироби поділяються на мазеподібні (креми, зубні пасти), порошкоподібні (пудра, зубні порошки, дитячі присипки), тверді (губні помади, косметичні олівці), рідкі (лосьйони, шампуні та ополоскувачі, рідкі мила, лаки для нігтів). Останнім часом набуло значного поширення виробництво лаків

89