Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

2.8. Декоративна косметика

Основне призначення декоративної косметики — зробити зовнішній вигляд людини більш привабливим, підкреслити кращі його риси та замаскувати невеликі недоліки.

Мистецтво прикрашати обличчя ґрунтується на використанні контрастуючих кольорів, тому використання декоративної косметики потребує не тільки гарного смаку, а й уміння та досвіду. Асортимент декоративної косметики постійно змінюється, бо залежить від впливу моди, яка, як відомо, примхлива та надто мінлива. Усім жінкам відомо, як впливає мода на колір губної помади, лаку для нігтів, кольору тіней для повік і т.ін.

Таким чином, кольори та відтінки в декоративній косметиці відіграють найважливішу роль.

За кількістю та ціною продукції, що випускається, декоративна косметика займає одне із провідних місць у загальному обсязі виробництва косметичних засобів. Асортимент декоративної косметики, представлений на сучасному ринку України, досить широкий, але в основному за рахунок продукції закордонних фірм, де йде його постійне розширення та оновлення завдяки найсучаснішим розробкам у цій галузі.

Декоративна косметика різноманітна за функціональним призначенням:

1.Засоби для шкіри обличчя: пудра, рум’яна.

2.Засоби для губ: помада, контурний олівець, блиск для губ.

3.Грим для очей: туш, тіні, олівець для очей і брів.

4.Грим для виправлення дефектів шкіри: тональний крем, коректор.

5.Засоби з догляду за нігтями: лаки, емалі, рідина для зняття

лаку.

6.Інші засоби.

2.8.1. Губна помада. Класифікація, склад, технологія отримання

Серед декоративної косметики найпоширеніші губна помада та пудра. Промисловість випускає губні помади як без кольору, так і тональні. Основні вимоги до них: нешкідливість, гарний

256

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

зовнішній вигляд, легке нанесення на губи і тримання протягом певного часу.

За складом і дією губні помади наближені до жирових кремів. Вони складаються з жирової основи, наповнювача, барвника і розчинника для нього та стружки.

До складу губної помади входять високоякісні жири, масла, воски, нафтопродукти (церезин, парафін), а також корисні добавки (вітаміни А, Е, F, лецитин, екстракт алое, олія хохоба та ін.). Кількість компонентів різна — від 15 до 30.

Як жирову основу використовують рідкі та тверді жири, віск. З твердих жирів — масло какао, рицинову гідровану олію, кашалотів саломас; із восків — бджолиний віск, спермацет, ланолін. Крім того, як тверду основу використовують церезин і парафін, вищі спирти, наприклад, цетиловий. Вони добре зв’язують жири і барвники. Спермацет надає губній помаді жирність та пом’якшує губи.

Як розчинник для барвника використовують моностеарат гліцерину, який до того ж є твердою добавкою.

Бджолиний віск (білий чи жовтий), що вводиться в кількості 7–20 %, поєднує компоненти губної помади, додає їй твердість, збільшує міцність мазка, еластичність та м’якість, сприяє тому, що барвники краще прилипають до губ. Карнаубський віск, що видобувається з листя бразильської пальми і який має температуру плавлення 84 °С, додає губній помаді бажану твердість і визначену температуру плавлення, але не вищу ніж 39 °С. Температура каплепадіння губної помади повинна бути в межах 50–80 °С.

За кардоном поряд з натуральними восками широко використовуються синтетичні продукти: неповні ефіри, етилен чи пропіленгліколі та вищі жирні кислоти (пальмитинова, миристинова, стеаринова).

Озокерит і церезин здатні добре зв’язувати жири і барвники, що в поєднанні з досить високою температурою плавлення і пластичністю роблять їх незамінними компонентами губних помад. Спермацет додає губній помаді жирності й твердості, добре зм’якшує губи. Високомолекулярні спирти (цетиловий спирт) роблять мазок губної помади ніжним і тонким. Какао-масло додає губній помаді жирності й блиску. Моностеарат гліцерину є добрим розчинником барвників еозину та еозинової кислоти, а також

257

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

сприяє диспергуванню лакових барвників і наповнювачів. Мазеподібні компоненти губної помади (ланолін і частково гідрована рицинова олія) додають помаді пластичних властивостей, підвищують щільність прилипання мазка до слизової оболонки губ. Очищений ланолін добре пом’якшує шкіру губ, його вводять від 5 до 20 %. Іноді використовують ацетильований ланолін, він краще змішується з рициновою олією і має меншу липкість. Свинячий жир додає губній помаді м’якості і жирності, поліпшує її смак. Рицинову олію також вводять для розчинення барвника еозину, вона сприяє більш рівномірному його розподілу.

Косметична промисловість виробляє прості і важкозмивні губні помади. Прості тримаються недовго. Вони складаються з простої жирової основи і нерозчинних у воді барвників. У важкозмивних губних помадах застосовуються водорозчинні барвники: еозин, родамін Ж, родамін З, еритрозин. Як розчинники цих барвників використовуються, крім рицинової олії, гліцерин, діетилфталат, поліетиленгліколін, бутилстеарат, моностеарат гліцерину, пропіленглікольмоноетиловий ефір тощо.

До губних помад спеціального призначення належать, наприклад, сонцезахисні (від променів ультрафіолетового спектра, що викликає їхнє висихання і розтріскування) та ряд інших, до складу яких входять плівкоутворювальні, протизапальні та біологічно активні речовини.

Губну помаду класифікують:

За призначенням — на гігієнічну і декоративну помади. Гігієнічна – це найкращий засіб з догляду за шкірою губ. До її складу входять масло-какао, прополіс, вітаміни А, С, азулен — протизапальна добавка, феофітин, який надає помаді антимікробного, загоювального ефекту, та фотофільтри.

За кольором — вітчизняна промисловість випускає декоративну помаду від 1 до 99 тонів (від блідо-рожевого до лілового). На кожному підприємстві-виробнику є своя нумерація помади за кольором, тому під одним номером у продаж надходить помада різного тону.

За блиском — помади поділяють на матові, перламутрові

та з блиском.

За стійкістю забарвлення — проста і важкозмивна помада. Прості дають жирний мазок, легко змиваються зі шкіри губ. Для

258

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

простої помади застосовують органічні пігменти, нерозчинні в жирах, а для важкозмивних — жирота спирторозчинні барвники — родамін, еозин, а також полімерні добавки, які здатні підвищувати стійкість забарвлення.

За ступенем жирності — помади поділяють на жирні, напівжирні і сухі.

За формою футляра (пенала) — у вигляді круглих, овальних, прямокутних олівців у металевих і пластмасових футлярах, помади у формі олівця в дерев’яному корпусі — дерево вбирає надлишок жиру, через який помада швидко розтікається.

За консистенцією — тверда і рідка.

Асортимент губних помад постійно оновлюється. З’явилися помади з новими властивостями. Наприклад, помада «Хамелеон» змінює колір залежно від рН шкіри:

зелений дає забарвлення від рожевого до червоного кольору;

блакитний — від світло-рожевого до малинового;

помаранчевий — від абрикосового до коралового; помади з додатковим ефектом:

зволожувальна;

світлозахисна;

водостійка.

Італійська фірма «Roon Pupa» та інші випускають набори для губ «Ліптіс»: для захисту, фарбування, блиску; фірми США — багатоцільові палички, які можна використовувати як губну помаду, тіні, рум’яна, тональний крем.

Колір губної помади підбирають індивідуально згідно з характером людини, кольором шкіри, волосся, очей, сукні, інтенсивності освітлення.

Технологія виробництва губних помад

Останніми роками на ряді підприємств галузі впроваджено нові автоматизовані і високомеханізовані установки з виробництва губних помад і їхнього розливу, що дозволило поліпшити їх якість. На рис. 42 показано одну з таких технологічних схем виробництва губних помад. Весь технологічний процес складається з чотирьох технологічних операцій: приготування жирової основи і пігментної пасти, приготування маси помади, формування та фасування губної помади. Рецептуру губної помади подано в табл. 35.

259

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Рис. 42. Технологічна схема приготування губних помад

 

 

Таблиця 35

Рецептура губної помади

 

 

 

 

 

 

Компоненти

 

Вміст, % від

 

 

 

маси

 

 

 

 

 

Рицинова олія

 

43,0

 

Стеарин

 

9,0

 

 

 

 

 

Ланолін очищений, безводний

 

6,0

 

Спермацет

 

9,0

 

Віск бджолиний

 

20,0

 

Еозинова кислота (барвник)

 

12,0

 

 

 

 

 

Віддушка

 

1,0

 

На вагах 1 відважують відповідну кількість компонентів жировоскової сировини і завантажують її в проміжну ємність 3, установлену під настінною мішалкою 2.

Розплавлену масу фільтрують із проміжної ємності 4 насосом 5 через фільтр 6 у проміжну ємність 7.

Зважені на вагах 11 барвники і наповнювачі завантажують у ємність 12 з мішалкою 9, куди додають рідкі компоненти (сорбітанолеат, парфумерну олію і т.д.) з ємності 10 насосом 8. Отриману суміш піддають вальцюванню на тривалковій машині 13.

Ємність 15 із профільтрованою жировою основою і приготовленою пігментною пастою встановлюють під гомогенізатор 16.

260

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Далі готову масу губної помади насосом 18 через фільтр 20 передають у ємність 21.

Напівавтоматичне формування і фасування губної помади виробляються на лініях фірми «Антон Олерт» (Німеччина). Відфільтровану масу завантажують у литьєвий казан 21, потім дозують у литьєві форми. Сформовані олівці автоматично виштовхуються в пенал. Потім пенали з губною помадою подаються на ручне упакування.

Поряд з напівавтоматичним виробництвом губних помад на деяких підприємствах зберігся ще їхній випуск на ручних конвеєрах.

У цьому разі відфільтровану масу завантажують у казан 22 і розливають у металеві форми 23, що містяться на охолоджувальному столі 24. Після охолодження форми розбирають вручну і олівці губної помади укладають у металеві форми 23, що містяться на охолоджувальному столі 24. Після охолодження форми розбирають вручну і олівці губної помади укладають у металеві піддони 25, а потім передають їх на конвеєр 26 для фасування в пенали 27 і упакування в картонні коробки 28.

Приклад випуску губної помади за спрощеною технологією на дрібних підприємствах з ручними конвеєрами показано на рис. 43.

Отримання жирової фази

У збірник на терезах по черзі зважують бджолиний віск, стеарин, спермацет, ланолін та рицинову олію і вручну завантажують у реактор 1. Суміш у реакторі, при безперервному перемішуванні, нагрівають до температури 80–85 °С, пропускаючи пару в сорочку реактора. Нагрівання і перемішування проводять до повного розплавлення компонентів, яке контролюють візуально. Жирову фазу насосом 5 перекачують через патронний фільтр 6 в інший реактор 2 на стадію «отримання маси помади».

Підготовка барвника

Еозинову кислоту на терезах зважують в збірник 1 і завантажують вручну в реактор 3. Додають з реактора 2 за допомогою насоса частину жирової основи у співвідношенні: 1 частина пігменту і 3–4 частини жирових компонентів. Суміш перемішують при частоті обертів мішалки 1400 об/хв протягом 15 хв.

261

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Підготовка виробництва

 

 

Підготовка сировини

Отримання

Реактор

 

жирової фази

2

 

 

 

Підготовка

Реактор

Втрати

барвника

3

 

 

Корундовий

 

 

млин

 

 

16

Отримання маси помади

 

Реактор

4

Втрати

Отримання стержня та

Формування

Автоматична лінія

пакування помади

стержня помади

формовки

Втрати

 

Плавильна камера

 

 

 

Упаковка помади в

Стіл для пакування

 

футляр

 

Склад готової продукції

 

 

Рис. 43. Блок-схема технологічного процесу виробництва губної помади

262

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Суміш з реактора 3 за допомогою насоса подають у бункер корундованого млина 16 для подрібнення. Проводять корекцію тону, якщо необхідно, то еозинову кислоту змішують з частиною жирових компонентів і подрібнюють на іншому, меншому, корундованому млині. Потім їх з’єднують з основною масою пігментів. Для отримання необхідного тону помади проводять 1–3 корекції. Подрібнена суміш еозинової кислоти і жирової основи надходить у реактор 4 на стадію «отримання маси помади».

Жирові компоненти подають насосом через фільтр (розмір отворів 60 мкм) в реактор, де підтримується температура 80– 85 °С. При досягненні цієї температури проводять деаерацію протягом 30 хв, а потім завантажують суміш пігментів і продовжують перемішування ще 30–60 хв.

Приблизно за 10 хв до кінця перемішування в масу губної помади вводять віддушку, зважену на терезах.

Після додавання духмяних речовин приготовану масу охолоджують до 60–62 °С. При цьому вміст реактора 4 перекачують насосом через фільтр у збірник 16 для вистоювання. Затвердіння маси починається через декілька хвилин після перекачування, що виключає осідання пігменту.

З різних частин реактора хімік ВТК відбирає середню пробу приготовленої маси на аналіз. При отриманні позитивних результатів аналізу масу передають на стадію «отримання стержня і упаковки помади».

Для формування олівця помади використовують автоматичне обладнання, яке включає ємність з дозувальним приладом для маси помади, карусельний формувальний стіл із формами, що знімаються, стіл для подачі основи під олівець помади, пневматичний прилад для закріплення олівця в основі.

Маса помади надходить самопливом у ємність об’ємом 15– 20 л, яка обладнана паровою сорочкою. Температура регулюється термостатом з точністю до 1 °С. Ззовні ємності встановлено два електричних дозатори поршневого типу. Щоб пігментн не осідав, у ємності знаходиться мішалка пропелерного типу.

Формувальний стіл оснащений 180 формами. Внутрішня частина його стола поділена на сектори, в яких створюється необхідний температурний режим завдяки подачі холодної чи гарячої води.

263