Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Закомпактована пудра в піддонах надходить на УМО-5. Готові блоки з пудрою в піддонах на конвеєрі вкладають вручну

в пластмасові пудрениці. В пудреницю вкладають прокладку з целофану для зберігання потрібної вологості і пуховку.

Пудрениці закривають і укладають у зшивні пакувальні коробки. Розфасована і промаркована продукція підлягає ретельному

огляду.

Контролер ВТК продивляється упаковані коробки, перевіряє якість упаковки і маркування, відбирає середню пробу, після чого направляє її для повного аналізу в лабораторію ВТК на відповідність продукції вимогам нормативно-технічної документації.

Після отримання задовільних результатів аналізу готову продукцію разом з аналітичним паспортом (сертифікатом якості) і накладною передаються на склад збуту.

2.8.4.Інша декоративна косметика: рум’яна, тональний крем, грим для очей

Рум’яна призначені для підфарбовування щік, надання обличчю бажаного відтінку та більшої виразності. За консистенцією рум’яна поділяються на сухі та жирні.

Сухі рум’яна — порошкоподібна суміш пудри з пігментами та органічними фарбами.

Жирні рум’яна — віддушена не підфарбована суміш жирових речовин.

Рум’яна виготовляють на основі тальку, кукурудзяного крохмалю з додаванням жирів, восків, сонцезахисних фільтрів, вітамінів.

Нині промисловість випускає рум’яна в кульках, це комбінація кульок різного кольору (теракотового, рожевого, кремового та ін.). Змішуючи кульки, можна отримати різні відтінені ефекти бажаного кольору.

Грим для очей

Туш для вій. Призначена для підфарбовування, подовження та потовщення вій. За хімічним складом туш поділяється на просту (звичайну) та водостійку, за якістю — на «Екстру» і просту.

273

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Звичайна складається з декстрину, мила, сажі; водостійка виготовляється на основі мила, парафіну, воску, рицинової олії, фарби.

За консистенцією туш поділяється на тверду (у вигляді брусків), рідку, що має вигляд емульгосуспензії. До складу останньої вводять рицинову олію, воски (бджолиний, карнаубський, канделільський, віск зі шкірки апельсина), ланолін, пігменти, плівкота емульгуючі речовини, силікони (для більш рівномірного мазка), гідролізований кератин та пантенол — кондиціонери, протеїни шовку, сонцезахисні фільтри, вітаміни. Рідка туш випускається в балончиках зі спіралеподібними щіточками. Вона зручніша і більш гігієнічна, ніж брускова.

Тіні для повік — жирні, сухі (компактні, розсипні), олівці. Жирні тіні містять жирові, воскові речовини, пігменти.

Сухі — це пудра з фарбувальними речовинами, але більш стійкою покривною здатністю. Промисловість випускає 13 різних відтінків. Як активний компонент використовують оброблений морський мул, лецетин, алое, вітамін F, зволожувальні олії, перламутрові речовини, фільтри.

Промисловість розпочала випускати перламутрові і матові відтінки для моделювання комбінацій в одній коробочці, а також «тіні-близнюки» — два відтінки одного кольору. Тіні-партнери — це перламутрові та матові відтінки для моделювання різних комбінацій. До них у комплекті прикладений аплікатор для кращого нанесення.

Олівець для брів, повік. Його призначення — підкреслити колір очей (7 тонів). Це ароматизована суміш жирових продуктів, воску, церезину, парафіну та фарби. Вони бувають м’якими і твердими. Кайял — дуже м’який олівець для наведення контура очей. Більш тверді олівці мають широку гаму кольорів.

Eyeliner (айлайнер) рідка підводка для очей кремоподібної консистенції. Нині набуває широкого використання.

Фарби для брів та вій виготовляють чорного та коричневого кольорів. Вони бувають рідкими та пастоподібними. До них відносяться фарби «Лондаколор», «Ангола» та ін.

274

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Грим для виправлення дефектів шкіри

До цієї групи декоративної косметики входять тональний крем, коректор та гігієнічний олівець.

Тональні креми містять жирові компоненти, пігменти та корисні домішки. До складу сучаних тональних кремів можуть входити вітаміни Е та А, зволожувальний комплекс, сонцезахисні фільтри, лецитин, летючі силікони, гіалуронова кислота, олія ши, порошок природного шовку та інші корисні домішки.

Тональний крем — основа сучасного макіяжу. Він допомагає скоригувати всі дрібні недоліки та дефекти шкіри, поліпшує естетичний вигляд шкіри обличчя. Йому можна надати бажаного відтінку завдяки тому, що крем утворює на обличчі м’яку, прозору плівку протягом дня.

Сучасні тональні креми можуть не тільки зволожувати шкіру, а й захищати її від шкідливого сонячного випромінювання.

Промисловість випускає три види тональних кремів: рідкі, кремоподібні та крем-пудри Cake. Рідкі випускають у скляних флаконах і наносять на шкіру спонжем (губкою). Кремоподібні — у пластикових тубах і наносять на шкіру спонжем, або подушечками пальців. Крем-пудра Cake (Кейк) продається у футлярі; до комплекту обов’язково входить спонж. Якщо засіб використовується як пудра, то його наносять на обличчя сухим спонжем. Якщо ж крем-пудру використовують як тональний засіб то спонж змочують у воді, а потім наносять крем на обличчя.

Коректор приховує недоліки та дефекти шкіри. Коректори можуть бути різних кольорів: рожевого, бежевого, білого кольору світлої та темної засмаги та ін.

Випускають рідкі, кремоподібні та тверді коректори (маскувальні олівці). Чим помітніший дефект шкіри, тим щільнішою повинна бути консистенція коректора і вищою його криюча здатність.

До складу маскувального олівця входить 20 % диоксиду титану, змочуювальні та диспергувальні агенти, парфумерна олія, воски, парафіни, церезин, ланолін та барвні речовини.

Гігієнічний олівець «Юнацький» використовується як протизапальний та підсушувальний засіб для маскування дефектів шкіри, схильної до вугревого висипу.

275

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

2.8.5. Засоби по догляду за нігтями

До засобів по догляду за нігтями належать лаки та емалі для нігтів, рідини для зняття лаку, основи під лак, лосьйони та креми для зміцнення нігтів.

Лаки — безкольорові або забарвлені розчини нітроцелюлози з пластифікатором в органічних розчинниках. Використовуються для надання красивого кольору та блиску нігтям на руках та ногах.

Крім нітроцеллюлози, до складу лаків можуть входити природні смоли (бензойна, шелак, дамара), а також синтетичні (полівінілацетат, полістирол та поліакрилати). Вони надають плівці блиск, адгезію до поверхні нігтів, а також діють як диспергатори для пігментів та барвників.

Як пластифікатори використовують рицинову олію, складні ефіри кислот та ін. Їх вводять для підвищення стійкості покриття.

Розчинники не повинні бути токсичними, тому толуол, ацетон та формальдегід зараз не використовують. Через їхню шкідливу дію на організм їх замінили на етилацетат та бутилацетат.

Вітчизняна промисловість випускає лаки близько 30 різних тонів, а зарубіжні фірми — понад 150 тонів. Кожний тон має свій номер.

Розрізняють прозорі лаки та лаки-пасти.

Лаки-пасти відрізняються від звичайних лаків непрозорістю і вищим вмістом каніфолі та наповнювача — диоксиду титану.

Емалі для нігтів більш в’язкі, ніж лаки, оскільки містять у своєму складі пігменти замість барвників, тому вони утворюють непрозору плівку. Эмалі випускають 15 кольорів та відтінків.

Асортимент засобів по догляду за нігтями постійно удосконалюється та розширюється.

У продажу з’явилися вітамінізовані лаки (вітамін В5), які зміцнюють нігті. До складу лаків та емалей вводять солі кальцію та похідні протеїнів — для живлення та зміцння нігтів.

Зарубіжні фірми випускають:

основу під лак для тонких слабких нігтів, які слояться та ламаються;

захисні покриття — фіксують лак на поверхні нігтів для перестороги від розтріскування та відшпилювання;

засоби для зміцення нігтів (лосьйони);

276