Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

2.7. Засоби по догляду за зубами та порожниною рота

Людина здорова, коли здорові її зуби — ушкоджені та хвopi зуби можуть стати причиною захворювань навіть загальної інтоксикації організму. Тому догляд за зубами та порожниною рота є необхідною умовою для здоров’я людини.

Зуби мають коронку, шийку та корінь i складаються з твердих тканин: емалі, дентину та цементу. В товщині зуба — порожнина, яка заповнена пульпою, де знаходяться судини та нерви.

Емаль — зовнішній покрив зуба до шийки — найміцніша тканина нашого організму. Міцність емалі деякі вчені порівнюють з міцністю діаманта. Емаль зубів утворена з великої кількості емалевих призм шестиабо восьмигранної форми, які склеєні між собою особливою білковою речовиною.

Дентин не такий міцний, як емаль. Його стінки пронизані великою кількістю канальців (до 10–15 тисяч у 1 мм2 площі), в яких є нервові волокна. За їх допомогою зуб сприймає подразнення.

Цемент — це покрив корінної частини зуба. Він найбільше близький до складу кісток, але міцніший за них.

Зуб утримується в лунці щелепної кicтки за допомогою надкісниці кореня, яка дуже тонка i яку майже не видно неозброєним оком. Надкісниця виконує роль живлення зуба і одночасно пом’якшує тиск, що утворюється при споживаннi їжі. Найбільш гocтpi, нестерпні болі виникають тоді, коли є запалення пульпи чи надкісниці кореня.

Зуби виконують дуже важливу роль у життєдіяльності організму, i від їхнього стану в багатьох випадках залежить нормальна робота внутрішніх органів, у тому числі органів травлення. Xвopi зуби часто є причиною тяжких захворювань організму, неприємного запаху з рота. Згадка про догляд за зубами та відповідні засоби трапляється в письмових джерелах Стародавнього Єгипту. Наприклад, в одному iз знайдених манускриптів наводиться рецепт засобу, до складу якого входили такі інгредієнти: попіл нутрощів бика, мирра, розтерта яєчна шкаралупа i пемза. На жаль, спociб застосування даного засобу залишився загадкою, але, за припущенням вчених, отримана cyмiш повинна була втиратися в зуби пальцями, оскільки спеціальних паличок — попередниць зубних щіток — на той час іще не було винайдено.

235

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Дотримання гігієни порожнини рота було актуальне не тільки в Стародавньому Єгипті; в Індії це було навіть частиною філософської системи. Як свідчать історичні джерела, Будда займався не тільки активним просуванням всіляких ідей у неосвічені індійські маси, а й приділяв увагу деяким практичним аспектам, які вважав надто важливими, i зокрема догляду за зубами. Наприклад, він використовував «паличку для зубів» від бога Сакка як частину свого гігієнічного ритуалу. Але заслуга подальшого вдосконалення безпосередньо зубної пасти належить грекам i римлянам.

У 1873 р. компанія «Колгейт» представила на американському ринку) ароматизовану зубну пасту в банці. А трохи пізніше з’явилися тюбики, дуже схожі на тi, якими ми користуємося зараз. Напевно, найважливішим відкриттям ХХ ст. в галузі косметики можна вважати введення до складу зубних паст сполук фтору та гліцерофосфатів, які сприяють зміцненню емалі та лікують карієс.

Залишається тільки додати, що, не дивлячись на всю складність icтopії розвитку зубної пасти i деякий дух експериментатора, властивий нашим предкам, зуби в людей продовжували рости, i це вселяє надію на те, що коли-небудь людство доживе таки до того щасливого дня, коли ми забудемо, що таке кapiєc.

Здорові зуби — фактор не лише гігієнічний, а й естетичний. Порожнина рота потребує чистоти та догляду. Основними гігієнічними засобами по догляду за зубами та порожниною рота є зубні пасти, зубні порошки та еліксири, ополіскувачі, засоби догляду за зубними протезами. Додаткові засоби — нитки та стрічки флос, зубні щітки та гумки жувальні.

Зубні засоби повинні бути нешкідливими, нейтральними, мати нейтралізаційну здатність до кислот, що утворюються у порожнині рота, та руйнують зубну емаль, а також механічно очищати та полірувати зуби.

2.7.1. Зубні порошки

Зубні порошки містять у своєму складі хімічно осаджену крейду, ефірні олії (м’ятну, анісову та евкаліптову), вуглекислий магній або бікарбонат натрію в кількості до 2 %; вони необхідні

236

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

для нейтралізації органічних кислот у порожнині рота. Інколи для підсилення освіжаючого смаку порошку до його складу додають ментол. Усі ці компоненти освіжають ротову порожнину та надають порошку приємного запаху. Зубний порошок очищує зуби від нальоту зубного каменю, полірує зуби та нейтралізує кислоти (в основному молочну). Але він практично не діє на шкідливі бактерії і в його склад неможливо ввести біологічно активні компоненти. Тому в розвинутих країнах зубних порошків зовсім не виробляють, а в недостатньо розвинутих вони не перевищують 2 %. Як попередники зубних паст вони виконали свою місію. Асортимент зубних порошків, які виробляють у Росії, становить, усього три найменування: «Дитячий» — без добавок, «М’ятний» та «Особливий» — містить, крім крейди, бікарбонат натрію.

2.7.2. Зубні пасти. Основна сировина та її характеристика

Зубні пасти мають великі переваги перед порошками: вони компактні, пластичні, зручні у використанні, приємні на смак, довше зберігають свої корисні властивості і більш гігієнічні. Пастоподібна консистенція дозволяє вводити більше різних корисних добавок, які мають лікувально-профілактичну дію.

Зубна паста являє собою тонку, стабільну та однорідну суспензію порошкоподібних частинок у суцільній, безперервній рідкій фазі. Дисперсною фазою є абразивні речовини, структуроутворювачі та інші наповнювачі, нерозчинні в дисперсійному середовищі. Дисперсним середовищем є гель, який містить біоактивні добавки, поверхнево-активні речовини, ароматизатори та інші компоненти.

Дисперсна фаза «відповідає» за механічне та хімічне оброблення поверхні зубів, а дисперсне середовище забезпечує транспортування біодобавок у тверді тканини зубів та м’які тканини ротової порожнини.

Сучасна зубна паста — це складна система, сформована з абразивних, зволожувальних, зв’язувальних, піноутворювальних, поверхнево-активних компонентів, консервантів, смакових наповнювачів, ароматичних компонентів, води та лікувально-профілак- тичних елементів.

237

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Співвідношення цих компонентів і визначає властивості, призначення, механізм дії та ефективність паст. Тепер легше зрозуміти навіщо нам потрібен кожний із інгредієнтів пасти.

Полірувальні речовини (20–40 % від загального складу пасти) призначені для видалення нальоту та залишків їжі, а також колоній бактерій з поверхні зубів та їх полірування після цього. На гладенькій поверхні зубів значно важче закріпитися речовинам, які формують м’який наліт. Полірувальний ефект з’являється завдяки абразивній дії полірувальних речовин. Вона тим вища, чим крупніші частинки абразиву і, навпаки, чим вони дрібніші, тим абразивні властивості менші, м’якіші. Ці властивості і визначають типи зубних паст: Smokers — агресивний, жорсткий абразив і Sensitive — дуже м’який абразив. Перші зараз не використовують. Здебільшого для дорослих та підлітків використовується абразив середньої агресивності, а в дитячих пастах використовують тільки м’я- кий абразив з низькою ефективністю, оскільки емаль у дітей знаходиться у стадії формування. Тому використовувати пасту для дорослих дітям не рекомендується і «паста для всієї родини» — це не більше як невдала безвідповідальна реклама.

До абразивів, які використовують у складі зубних паст, відносяться: карбонат кальцію (крейда), бікарбонат натрію, хлорид натрію, дигідрат дикальційфосфату, моногідрат дикальційфосфату, трикальційфосфат, пірофосфат кальцію, метафосфат натрію, гідрокcи Sалюміній, бентоніти, двуокис кремнію, силікат цирконію, полімерні сполуки метилметакрилату. Зараз у складі паст використовують не один, а декілька абразивних компонентів, таких як крейда та дикальційфосфат, крейда й гідроокис алюмінію, дигідрат та безводний дикальційфосфат, крейда та оксид кремнію та ін. Це пов’язано з різними фізико-хімічними властивостями абразивів, такими як ступінь дисперсності, твердість, рН. Вони, у свою чергу, впливають на стираючу властивість та лужність паст, до складу яких вони входять.

СаСО3, або хімічно осаджена крейда, поділяється на чотири типи за ступенем своєї дисперсності:

надтонкий (менше ніж 0,1 мкм);

тонкий (0,1–1,0 мкм);

середній (1,0–5,0 мкм);

грубий (понад 5,0 мкм).

238

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

За формою кристалів крейда поділяється на:

кальцит (прозорі безкольорні кристали — ромбоедри з гексагональною решіткою);

арагоніт (прозорі безкольорові кристали голчастої форми);

ватерит (у вигляді сферолітів, які не утворюють кристалів правильної форми).

Найчастіше в пасти вводять арагоніт або суміш арагоніту та кальциту, оскільки вони сприяють утворенню кремоподібної консистенції досить стабільної при зберіганні.

Зволожувальні речовини, або зволожувачі, — важливі компоненти зубної пасти, оскільки вони протидіють випаровуванню води і тим самим сприяють збереженню однорідності пасти й легкому видавлюванню її з туби. Як зволожувачі найчастіше використовують гліцерин і сорбіт.

Зв’язувальні речовини. Вміст їх у пасті — від 1 до 5 %. Вони утримують систему від розпадання і виділення її компонентів. Для цього використовують смоли, які видобувають із деревини, рос-

лин та морських водоростей.

Піноутворюючі ПАР, або детергенти, становлять 1–2 % пасти. Вони утворюють у ротовій порожнині стійку дрібнокомірчасту піну, яка сприяє видаленню нальоту і поліпшує процес чищення зубів. Найпоширенішими ПАР є аніонні, а саме — лаурилсульфат натрію та лаурилсаркозинат натрію. Інколи використовують сульфовану та нейтралізовану рицинову олію або натрову сіль тауриду жирної кислоти.

Антимікробні препарати, або консерванти. Їх уводять не для боротьби з мікрофлорою в ротовій порожнині, а для того, щоб зберегти мікробну чистоту в пасті в період її зберігання та використання. Це забезпечується спиртом, формальдегідом та іншими консервантами.

Смакові наповнювачі, або віддушки, застосовуються в зубних пастах для маскування неприємного смаку або запаху окремих компонентів. Вони роблять пасту приємною на смак і забезпечують краще ставлення до неї споживачів. Для цього використовують такі речовини, як ментол, м’яту перечну, ванілін, аніс, евкаліпт та штучні некарієсогенні підсолоджувачі — сахарин та гліцерин.

Вода є одним із головних компонентів, який зв’язує в єдине ціле всі інші інгредієнти. Її звичайний вміст — 20–30 %. У виробництві

239

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

паст використовують дистильовану, або демінералізовану, воду очищену на катіонітних та аніонітних установках.

Лікувально-профілактичні добавки — це речовини, які гігієнічну пасту роблять лікувально-профілактичною і забезпечують їй ці властивості під час використання. Якщо до складу пасти входять один або два фтормісткі компоненти, то вона має антикарієсні властивості. Вміст антисептиків типу хлоргексидину та триклозану свідчить про протизапальні лікувальні властивості проти парадонта. Для цієї ж цілі використовують більш м’які вод- но-спирто-гліцеринові або олійні екстракти лікарських рослин.

Гелеутворювальні речовини. В’язкості, пластичності та тиксотропності гелевим пастам надають натуральні та синтетичні гідроколоїди. До природних відносяться гідроколоїди, які добувають із морських водоростей: альгінат натрію та карагінат натрію. Інколи використовують отриману з плодів та соків рослинну камедь — трагакант та пектин. Ферментативним розщепленням цукру отримують декстрин.

Карагенат отримують із червоних водоростей. Він забезпечує стабільність гелів за наявності як одновалентних, так і полівалентних металів. Спіралеподібні полісахаридні ланцюжки стабілізують структуру пасти.

Камедь — це смоли, отримані із стовбурів та гілок рослин. Вони також являють собою кальцієві та магнієві солі полісахаридів.

До синтетичних гідроколоїдів відносяться натрійкарбоксиметилцеллюлоза (Na-КМЦ) та оксиетилцеллюлоза.

Ферменти. За останні 15–20 років до зубних паст стали вводити ферменти: лізоцим гідрохлорид, який пригнічує дію восьми видів бактерій; панкреатин та трипсин, які гідролізують білки та білкові комплекси; декстраназу — грибкову культуру, яка пригнічує дію мікроорганізмів, та мутаназу, яка розщеплює декстрин, діючи на -1–3-глюкозидні зв’язки.

Вітаміни. З лікувально-профілактичною метою до складу сучасних зубних паст вводять різні водорозчинні вітаміни — В3, В6, РР, С та К. Їх вміст у складі паст становить: В6 — 0,1–0,45 %, В3 — 1,0–3,0 %, вітаміна С — 0,5–2,0 %, РР — 0,5–1,5 % і вітаміна К — 0,2–0,4 %. Вітаміни значно довше зберігають свою активність у пастах з нейтральним або слаболужним середовищем.

240

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Біологічно активні добавки — проявляють протизапальну дію на ясна та слизову оболонку ротової порожнини, стимулюють обмінні процеси в тканинах парадонту, зменшують кровотечу із ясен, запобігають карієс зубів та утворенню зубних нальотів.

Протизапальну дію на м’які тканини ротової порожнини виявляють такі добавки: хлорофіло-каротинова паста, екстракти ромашки і звіробою, обліпихи, насіння моркви, аїру болотного, біоконцентрату лаванди, екстракти ялівцю, прополісу, різні вітаміни.

Ефективними компонентами в усуненні карієсу є фториди, гліцерофосфат кальцію. Фториди — це фторфосфат натрію, фторид натрію (на його основі розроблено систему «Флуористат», яка входить до широко відомої та популярної зубної пасти «Блендамед») і амідофторід (паста «Элмекс»).

Більшість зубних паст містить фториди в розчиненому вигляді. У межах, встановлених косметичним стандартом (вміст фторидів — до 1500 мг на 1 кг зубної пасти), вони вважаються зовсім нешкідливими. Останніми роками використання фторомістких зубних паст призвело до значного скорочення захворювання на карієс. Фториди чинять на зуби не лише профілактичну, антикарієсну, а й відновлювальну дію. Вони пригнічують обмін речовин у бактерій, які містяться в зубному нальоті, та їх спроможність до утворення кислот, які агресивно діють на зубну емаль. Крім того, ще й затримується утворення та поширення бактеріального нальоту. Фториди також сприяють затвердінню поверхні зубів та підсилюють їх стійкість до дії кислот.

Найефективнішою сполукою є амінофторид.

Гліцерофосфат кальцію, який входить до складу протикарієсних зубних паст серії «Новий жемчуг», є природним напівфабрикатом фосфорно-кальцієвого обміну і не сприяє ніякому небажаному впливу ні на організм у цілому, ні на тканини ротової порожнини.

Для запобігання утворенню зубного нальоту до складу зубних паст вводять мінеральні солі, пірофосфати та сполуки цинку.

241

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Асортимент, класифікація та призначення зубних паст

Класифікацію зубних паст подано в табл. 34. Залежно від спеціальних домішок пасти поділяються на:

гігієнічні;

лікувально-профілактичні;

спеціальні.

Гігієнічні — без лікувально-профілактичних добавок. Вони добре освіжають ротову порожнину і очищують та полірують зуби, надають їм блиск та білизни. До таких паст відносяться «М’ят-

на», «Апельсинова» та ін.

Лікувально-профілактичні зубні пасти повинні мати всі властивості гігієнічних паст і, крім того, підтримувати в доброму стані м’які тканини парадонту (ясен), емаль та дентин зубів внаслідок введення до їхнього складу додаткових корисних добавок. Залежно від біологічно активних добавок цю групу зубних паст

поділяють на протикарієсні, протизапальні та комплексної дії. Протикарієсні містять фториди, гліцерофосфати кальцію,

пасти зарубіжних фірм — систему «Флуорестат» та ін.

Карієс — це патологічний процес, який характеризується руйнуванням твердих тканин емалі зуба. Причина — вплив слини та продуктів життєдіяльності бактерій, наявність зубного нальоту та ін.

Таблиця 34

Класифікація зубних паст

КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОЗНАКИ

Значення

Пінне

Призна-

Статево-

Склад

рН

число

чення

вікова ознака

 

Нейтральні

Ті,щопіняться

Спеціальні

Дитячі

Гелеподібні

Слабколужні

Слабко піняться

(відбілювальні

 

(прозорі)

 

 

та для курців)

Підліткові

 

Лужні

Сильно піняться

 

 

 

 

 

Гігієнічні

(від 9 до

 

 

 

 

 

 

14 років)

Абразивно

 

 

 

 

 

Лікувально-

 

місткі (з

 

 

 

крейдою,

 

 

профілактичні

Дорослі

 

 

 

(протизапальні,

без крейди)

 

протикарієсні,

 

комплексної дії)

 

242

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Перша фторомістка паста під назвою «Жемчуг» з’явилася в Радянському Союзі на початку 70-х років і вироблялася спочатку на фабриці «Свобода» (Москва), а потім у Ленінграді, Харкові та інших містах. З’явилася вона як результат великих експериментальних досліджень та клінічних спостережень. Це була значна спільна праця хіміків та медичних працівників, яка показала, що солі фтору та гліцерофосфати кальцію здатні швидко проникати в тканини зуба, що спричиняє їхню мінералізацію і зменшує можливість карієсу. Готовий напівфабрикат фосфору та кальцію — гліцерофосфат кальцію забезпечує швидшу та повноціннішу мінералізацію зубів і тому пасти, які його містять, мають виражену протикарієсну дію як при обробленні зубів щіткою, так і при прийманні всередину. На основі цих досліджень розроблено пасти «Фтородент», «Арбат», «Жемчуг» та інші, які й зараз виробляються вітчизняною промисловістю.

Фосфат із зубної пасти «Жемчуг» за три хвилини чищення проникає в тканини зуба на 0,9 % свого об’єму, що достатньо для ремінералізуючої дії.

Фосфатомісткі зубні пасти рекомендується використовувати для аплікацій на зуби (1–2 рази на тиждень на 10–15 хв). Це наполовину знижує приріст карієсу.

При лікуванні некаріозних уражень (флюороз, гіпоплазія та інших) слід обов’язково застосовувати аплікації щоденно протягом місяця і лише потім проводити відновне лікування — пломбування композитами.

Закордонні пасти, такі як «Аквафреш», «Колгейт», «Макклінз» та інші обов’язково містять фториди та гліцерофосфат кальцію і відрізняються лише кількістю активно діючих компонентів. У 1998 р. Інститутом Фармакології і токсикології АН України було показано, що зубні пасти «Макклінз Кульмінт» та «Макклінз Фрешмінт» є високо ефективним засобом запобігання та лікування карієсу і їх доцільно поширювати їх на ринку антикарієсних засобів в Україні. Чотири основні активні компоненти цих паст, що забезпечують лікування та профілактику карієсу, є: монофторфосфат натрію, гліцерофосфат кальцію, карбонат кальцію та протимікробний засіб триклозан. Останній у кількості 0,2 % забезпечує доповнюючий засіб для захисту ротової порожнини від зубного нальоту, який містить патогенну мікрофлору, змінює рН у кислий бік, і це

243

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

сприяє розвитку карієсу. У дослідах in vitro було показано, що триклозан закріпляється на поверхні ротової порожнини і залишається мікробіологічноактивним протягом чотирьох-п’яти годин після використання.

Другим важливим компонентом пасти «Макклінз» є карбонат кальцію — традиційний компонент. Він виконує подвійну роль: утворює лужне середовище і тим самим нейтралізує кислоти їжі та бактеріальні кислоти. Це не тільки зменшує кислотну демінералізацію зуба, а й заповнює дифіцит кальцію внаслідок демінералізації ендогенного кальцію.

Два останніх основних компоненти — монофторфосфат натрію (1,0–1,5 %) та гліцерофосфат кальцію (0,13 %) — виконують основну протикарієсну функцію — утворення нової структури на поверхні зубної емалі — фторапатиту. Він не чутливий до дії кислоти і тому перестерігає зубну поверхню від її дії. Крім того, фторид інгібує метаболізм переходу глюкози в кислоту, який має місце в зубному нальоті за наявності бактерій.

Сумісно з монофторфосфатом натрію гліцерофосфат кальцію утворює структуру фторапатиту, який сприяє відновленню та збільшенню міцності структури зубної емалі. Комплекс монофторфосфат натрію — гліцерофосфат кальцію — карбонат кальцію — триклозан значно ефективніший ніж один монофторфосфат натрію.

Крім перерахованих основних активних компонентів, паста «Макклінз» британської кампанії «Сміт Клайн Бігем» містить ще низку доповнюючих компонентів: зволожувальну систему (сорбіт натрію, карбоксиметилцелюлозу, карагенан та гліцерин); полірувальну систему (карбонат кальцію та кремнезем); аромат (суміш ефірних олій) та барвники, поліетиленгліколь, бензойну кислоту. За всіма цими компонентами були проведені токсикологічні дослідження, які показали їх нешкідливість у концентраціях, які ви-

користовуються в цій пасті.

Пасти протизапальної дії використовують для лікування та профілактики захворювань парадонту. Парадонтоз — захворювання ясен, яке веде до руйнування зубоясеневого з’єднання, котре у важких випадках призводить до рухливості, а потім і до випадіння зубів. Це зумовлено тими самими причинами, що й карієс. Захворювання ясен — гінгівіт супроводжується набряками, почервонінням та легкою кровотечею.

244

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Протизапальні зубні пасти містять у собі добавки, які мають дублячі, тонізуючі та протизапальні властивості. До них відносяться «Лесная», «Ромашка», «Колибри», «Силодент», «Мечта», «Экстра» та «Парадонтол».

Паста «Лісова» містить концентрований хвойний екстракт, який має бактерицидні властивості. Сприяє заживленню ранок та ссадин, зміцнює ясна, зменшує їх кровоточивість. Інститутом Російської Академії медичних наук підтверджена їхня антивірус-

на дія.

Зубні пасти комплексної дії поділяються на два типи. Перший — пасти, які зміцнюють зубну емаль, запобігаючи

карієсу та утворенню зубного каменю. Зубний камінь утворюється із вапняного бактеріального нальоту на зубах. Видаленню нових утворень зубного каменю сприяє фермент лізоцил, який входить до складу зубної пасти комплексної дії. Профілактика утворення зубного каменю — ретельне видалення зубного нальоту. Активні речовини зубних паст — пірофосфат та сполуки цинку можуть тільки сповільнювати процес утворення каменю в два рази. Видаляти зубні камені — це справа стоматолога. Пасти тут безсилі. Найменування паст, які затримують карієс та утворення зубного каменю, — «Аквафреш», «Карімед» та ін.

Пасти, які зміцнюють зубну емаль (протикарієсні) та запобігають запальним процесам у яснах, становить другу групу паст комплексної дії. Найменування цих паст: «Лесной бальзам», «Новый жемчуг», «Макклінз», «Блендамед», «Колгейт», «Денталл»,

«Лучезарная».

Спеціальні зубні пасти — їх поділяють на відбілювальні та

пасти для курців.

Відбілювальні пасти випускають у невеликій кількості. Високі концентрації хлору та гідропіриту, які містяться в них, поступово руйнують емаль. Випускають відбілювальні пасти без хлору та гідропіриту із соком ревеню, щавелю та кислих яблук, які видаляють темні плями з емалі. Це імпортні пасти «Вайтен»,

«Денівіт».

Спеціальні пасти для курців. У Франції розроблено зубну пасту, яка пригнічує бажання палити. Вона містить нітрат срібла, який при очищенні зубів залишається в ротовій порожнині і при контакті з тютюновим димом спричинює фізіологічні ефекти

245