Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол парфум-косм вироб (пешук).pdf
Скачиваний:
1196
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
8.66 Mб
Скачать

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

Продовження табл. 13

Найменуван-

Функція,

Хімічне наймену-

 

 

товарна

вання, наймену-

Використання

з/п

ня продукту

форма

вання за INCI

 

 

 

 

 

 

 

28

Dehyquart E-CA

Катіонна ПАР,

Гідроксицетіл, гід-

Шампуні, засо-

 

 

 

кондиціонер,

роксиетил

діамо-

би для зачіски,

 

 

 

рідина

нійний хлорид

ополіскувачі

 

 

 

 

Hydroxycetyl

Hy-

 

 

 

 

 

 

droxyethyl

Dimo-

 

 

 

 

 

 

nium Chloride

 

 

29

Akypoquat 132

Катіонна

Лаурил полігліколь

Чудова конди-

 

(Kao

Corpora-

ПАР, 70 %

триметил амоній-

ціонуюча доба-

 

tion)

 

 

ний хлорид

 

вка для прозо-

 

 

 

 

Lauroyl PG-Trimo-

рих

шампунів,

 

 

 

 

nium Chloride

 

гелів

та дитя-

 

 

 

 

 

 

чих шампунів

30

Quartamin AB

Катіонна

Behentrimonium

Кондиціонуюча

 

(Kao

Chemical

ПАР, 82 %

Chloride

 

домішка до про-

 

Europe)

 

 

 

зорих шампунів

 

 

 

 

 

 

та кондиціоне-

 

 

 

 

 

 

рів для волосся

2.3.4. Біологічно активні речовини

Біологічно активні речовини — це насамперед вітаміни — біологічно активні низько молекулярні органічні сполуки життєво необхідні для організму людини. Вони потрібні йому в дуже малій кількості, але виконують при цьому дуже важливі специфічні функції: сприяють обміну речовин, полегшують засвоювання продуктів харчування, надходять з кров’ю у поверхневі шари шкіри і цим підвищують їхній тонус. Вони застерігають та усувають млявість шкіри й передчасне утворення зморщок. Відомо більше 20 природних вітамінів, значна більшість їх — рослинного походження. Вітаміни широко використовуються в сучасних кос-

метичних виробах (вітаміни А, В1, В2, В3, В5, та В6, В12, і С, вітаміни групи D, вітамін Е, Н, Р і РР, К та F).

Вітамін А — первинний алкілциклогексанол (ретинол) С20Н30О є корисним компонентом у кремах. Він запобігає старінню шкіри, оскільки посилює поділ клітин базального (нижнього) шару епідермісу. Шкіра робиться еластичною і піддається меншому впливу

141

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

ультрафіолетового проміння. Вітамін А входить до складу кремів, призначених для лікування себорейної екземи.

Ретинол (вітамін А) у рослинах знаходиться як провітамін — каротин, котрий у організмі перетворюється на вітамін. Каротин у великій кількості міститься в моркві, помідорах, буряках, зеленій петрушці та цибулі, звіробої, дині, гарбузах, аґрусі, малині, сливах, смородині, абрикосах, персиках, плодах обліпихи, шипшини, горобини, горіхах.

Недостатність вітаміну А в організмі приводить до сивіння та ламкості волосся, сухості, лущення та ороговіння шкіри, ламкості нігтів.

Тіамін (вітамін В1) корисний при різних висипках та вуграх на шкірі, випадінні та поганому рості волосся, їх ранньому посивінні. Міститься в кропиві, бананах, винограді, малині, лимонах, кавунах, капусті, картоплі, буряках, кабачках, полуницях, пшеничних та рисових висівках, калині та ін.

Рибофлавін (вітамін В2) допомагає при себореї, себорейному випадінні волосся, заїдах, виразках. Проявляє позитивний вплив на старіючу шкіру. Бере участь у окислювально-відновлю- вальних процесах, вуглеводному, білковому та жировому обміні шкіри. Міститься в злаках, кабачках, капусті, картоплі, цибулі та абрикосах, апельсинах, лимонах, малині, обліписі, кропиві, ромашці та багатьох інших рослинах.

Пантотенова кислота (вітамін В3) необхідна для процесів обміну речовин, регулює утворення пігменту у волоссі, при її недостатності проходить передчасне посивіння та випадіння волосся. Застосовується при сухості та дряблості шкіри, себореї, для лікування ран, опіків та виразок.

Міститься в рисових висівках, пшениці, моркві, петрушці, огірках, салаті, сливах, смородині, помідорах, гарбузах, кабачках, бобових та інших рослинах.

Вітаміни В3 та В5 (пантотенова кислота) С6Н5NO2 — є регуляторами обміну речовин у клітинах шкіряного покриву, вони підвищують еластичність шкіри та знижують запальні процеси. Їх широко використовують у засобах по догляду за волоссям, запобігаючи випаданню волосся і надання йому блиску.

Піридоксин (вітамін В6) корисний при себореї, вугровому висипі, себорейному випадінні волосся, дерматитах. При його не-

142

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

достатності має місце атрофія клітин епідермісу, коренів волосся та сальних залоз. Міститься в полину, цибулі, капусті, картоплі, огірках, петрушці, помідорах, рисі, пшениці, в багатьох фруктах та ягодах.

Фолієва кислота (вітамін В9) стимулює діяльність шкіри, сприяє росту волосся, корисна при ранніх зморшках, вуграх, дерматозах. Міститься в кавунах, динях, капусті, моркві, цибулі, огірках, петрушці, салатах, помідорах, малині, обліписі, яблуках.

Ціанокобаламін (вітамін В12) корисний при себорейному дерматиті, випаданні волосся, вуграх, дерматозах. Міститься в продуктах тваринного походження і значно рідше — в деяких рослинах (винограді).

Вітамін С (аскорбінова кислота) С6Н8О6, використовується для зменшення вмісту холестерину в клітинах шкіри (етерифікація ОН-груп з утворення ефірів), запобігає процесу старіння, є антизапальним засобом, посилює дію вітаміну А. Вітамін С рекомендується при дряблій шкірі, вуграх, ластовинні, хворобі волосся, дерматозах. Поліпшує стан шкіри при себореї та старінні; його нестача підсилює пігментацію шкіри. Аскорбінова кислота має важливе значення в життєдіяльності організму, регулює окисновідновні процеси, стимулює синтез колагену, прискорює регенерацію клітин, загоєння ран. Основні вмістилища вітаміну С — овочі, фрукти та ягоди.

Вітаміни групи D — кальцифероли. Вітаміни групи D посилюють дію вітаміну А, поліпшують ріст волосся, нормалізують вміст вологи в шкірі. Однією з необхідних умов біологічної активності вітамінів групи D є наявність у молекулі системи з трьох прилеглих подвійних зв’язків. Вітаміни групи D синтезуються лише в тваринних організмах. Рослини синтезують лише стероли — провітаміни D, з яких під дією ультрафіолетового проміння утворюються вітаміни групи D. Так, вітамін D2 утворюється з ергостеролу в ультрафіолетовому промінні. Практичне значення мають вітамін D2 (кальциферол), вітамін D3 (холекальциферол). Вітамін D в організмі впливає на фосфорний, кальцієвий та водний обміни. У людини вітамін D утворюється в поверхневих шарах шкіри під впливом UF променів. Підсилює дію вітаміну А. Під впливом вітаміну D підсилюється пото та саловиділення, покращується ріст волосся, нормалізується вміст води у шкірі.

143

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Вітамін Е С29Н50О — суміш токоферолів, відзначається високою антиокислювальною дією, запобігає окисленню жирових компонентів кремів, має загоювальні властивості, тому особливо важливе його використання в кремах з профілактичною дією. Вітамін Е природного походження, найчастіше являє собою суміш трьох ізомерів — , і .

Токоферол (вітамін Е) — використовується, особливо з вітаміном А, при в’ялій дряблій шкірі, себореї, вуграх та дерматозах. Міститься в бананах, вишнях, апельсинах, аґрусі, горобині, порічках, смородині, вершках, цибулі, салаті, моркві, петрушці, звіробої, кульбабі. Багато його в олії кукурудзи, обліпихи, соняшника.

Біотин (вітамін Н). При його дефіциті розвиваються дерматози, гіперпігментація та лущення шкіри, порушується ріст нігтів. Допомагає при себореї, зморшках, в’ялій шкірі, при облисінні. Міститься в цибулі, моркві, огірках, салатах, порічках, смородині, горіхах, дріжджах.

Рутин (вітамін Р) — допомагає при вуграх, почервонінні обличчя, випадінні волосся. Трапляється в різних овочах та плодах (капусті, буряку, горобині, смородині, чорному винограді, грецьких горіхах, шипшині), а також у лікарських рослинах (звіробої, м’яті, ромашці, шавлії).

Нікотинова кислота (вітамін РР) — застосовується при себореї, вуграх, сухості, запаленні та загрубілості шкіри, випадінні волосся, дерматозах. прискорює загоєння ран та виразок. Накопичується у більш-менш значній кількості в багатьох злаках, бобових, овочах, фруктах, та інших рослинах (пшеничні висівки, кавуни, кабачки, капуста, картопля, цибуля, морква, огірки, петрушка, салат, буряки, помідори, гарбузи, хрін, часник, абрикоси, апельсин, банан, виноград, малина, дуб, роза, чай, ревінь, шавлія).

Філохінон (вітамін К) підвищує міцність капілярів, сприяє зупинці кровотечі та крововиливів у шкірі, прискорює заживлення ран та виразок. Один з цих вітамінів — К1 міститься в зелених частинах рослин — кропиви, полину гіркого, деревію, плодах шипшини, калини, винограду, сливи, чаї, картоплі, листях моркви та злакових рослинах.

Вітамін F — це суміш жирних алкендієнових та полієнових кислот, які мають біологічну активність. Застосовуються переважно

144

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

в засобах для догляду за волоссям, для запобігання їх випадіння та утворення лупи.

До біологічних стимуляторів відносяться також гормони, ферменти та продукти життєдіяльності бджіл.

Гормони, наприклад екстракт плаценти, видобутий із дитячого місця (посліду), сприяють утворенню нових клітин шкіри, підтримують їх життєвий тонус.

Із ферментів, що використовуються в косметиці, слід виділити панкреатин — препарат підшлункової залози, який використовується для видалення зубного каменю; пепсин — діюча частина шлункового соку теплокровних тварин; лізоцим — виробляють із курячих яєць.

Продукти життєдіяльності бджіл

Маточне молочко (апілак) — продукт з високим вмістом протеїнів, амінокислот, вітамінів. Воно повертає еластичність шкіри, підсилює обмінні процеси, знищує гноєрідні бактерії.

Прополіс (від латинських слів «затуляти», «заклеювати»), або бджолиний клей — клейка, смолиста речовина зеленувато-тем- нокоричневого кольору, яка збирається та виробляється бджолами. У склад прополісу входять смоли та бальзами, ефірні олії, віск, квітковий пилок та ін. Прополіс має високі антимікробні та регенерувальні дії.

Бджолиний мед — багатий на вуглеводи (фруктозу, глюкозу, вітаміни та інші цінні речовини), які регулюють водний баланс шкіри; один із кращих компонентів засобів по догляду за шкірою.

Білки та білкові гідролізати. До біологічно активних речовин відносяться такі білкові сполуки: кератин, метіонін, глютамінова кислота, желатин, гідролізати шкіри тварин. Вони застосовуються в косметичних кремах та засобах по догляду за волоссям, як живильні речовини шкіри, які запобігають її старінню та передчасному змарнінню. Крім того, глютамінова кислота часто входить до складу кремів для лікування дерматозів.

Фактори росту та інші біорегулятори

В останнє десятиріччя ХХ ст. було відкрито сигнальні молекули, які контролюють швидкість та напрям ділення клітин епідермісу.

145

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

В основному це сполуки глікопротеїнової природи — комплекси на основі низькомолекулярного білка та олігоцукру. На ці продукти багаті екстракти тканин тварин та риб — сперма тварин, ікра та молоки риб, плацента, ампіотична рідина, маточне молочко бджіл, молочна сироватка.

Амінокислоти

Амінокислоти — це будівельний матеріал для клітин епідермісу, в якому, по-перше, постійно проходять процеси їх росту та відторгнення. По-друге, амінокислоти — необхідні компоненти в рогових лусочках, тому що вони входять до комплексу гігроскопічних молекул, які притягують вологу повітря до рогового шару (NMF-факор).

До складу NMF входять гіалуронова кислота, амінокислоти (L-серин, L-гліцин, L-аланін, L-пролін) та сечовина. Якщо шкіра має їх дефіцит, то її поверхня робиться сухішою.

Мінерали

Мінеральні речовини необхідні шкірі для її росту та розмноження клітин і роботи ферментів. Найважливіші мікроелементи для шкіри — цинк, мідь, марганець, магній, селен. Дефіцит міді знижує оновлення шкіри, призводить до випадіння волосся. Цинк регулює обмін чоловічих статевих гормонів у шкірі і використовується для зниження виділення шкірного сала та запобігає облисінню.

Марганець та магній необхідні для роботи протиокислювальних ферментів. Із макроелементів найважливіші кальцій та калій. Життя зароджувалось у Світовому океані, тому найкращим рішенням проблеми мікрота макроелементів для шкіри є косметичні препарати на основі мінералів Мертвого моря, морських водоростей, природних глин та грязей. Вода Мертвого моря містить 345 г солей на 1 літр, це в 10 разів більше ніж в океанській воді. Вода та грязі Мертвого моря поповнюють дефіцит важливих мінералів у шкірі, що приводить до нормалізації роботи ферментів, активації процесів обміну в клітинах.

Водорості

Водорості називають інгредієнтами косметики ХХІ ст., прогнозують зростання їх використання як сировини, оскільки за-

146

Розділ ІІ. Косметичне виробництво

паси біологічно активних речовин у Світовому океані вважаються невичерпними. Зараз виробництвом БАР із морських водоростей займається лише декілька фірм. Найкраще налагоджене виробництво БАР із ламінарії. Ця водорість так давно і так успішно використовується як продукт харчування, що її безпека перевірена часом. Крім неї, в косметиці використовуються фукусові водорості, бура водорість Padina pavonica та мікроводорості (спіруліна, хлорела).

Водорості — це джерело важливих та необхідних для шкіри мінералів, а також полісахаридів (вони потрібні для відновлення епідермального бар’єру), регуляторних молекул (цитокінів), антиоксидантів та багатьох інших БАР.

Ефірні олії

Психологічна дія рослинних ароматичних речовин дає змогу втому, депресію, поліпшити пам’ять, нормалізувати сон, тому ефірні олії використовуються для ароматерапії. Вони (ароматичні композиції) з’явилися на полицях магазинів зовсім недавно, та зарекомендували себе з найкращого боку. Але виробництво таких препаратів можуть собі дозволити лише виробники з великим досвідом та серйозними науковими дослідженнями в галузях медицини та косметології.

Ефірні олії використовуються не тільки в пінних ваннах, а і в інших видах косметичних товарів. Декілька прикладів.

Ефірна олія жасмину — має антисептичні, заспокійливі та зволожувальні властивості.

Ефірна олія іланг-ілангу (канангу) — заспокоює, знімає нервове напруження, депресію.

Ефірна олія кипарису — сильний антисептик, благодійно впливає на судини та кровообіг.

Ефірна олія ладану — поліпшує стан сухої, в’янучої шкіри. Ефірна олія лимону — використовується при в’ялому крово-

обігу, безсонні, вуграх, набряках на шкірі.

Ефірна олія м’яти — має знеболювальну та антисептичну дію. використовується як освіжаючий засіб, стимулює нервову систему.

Ефірна олія мирри — сприяє омолодженню усіх систем організму, знімає напруження та зменшує алергійні прояви.

147

Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Ефірна олія пачулі — проявляє зволожувальну, протигрибкову та антисептичну дію. Гарний засіб по догляду за змарнілою, сухою шкірою.

Ефірна олія розмарину — регулює обмінні процеси, затримує змарнілість організму, підвищує його імунітет.

Ефірна олія сандалу — проявляє антисептичну, дезінфекційну та протизапальну дію.

Ефірна олія чайного дерева — має сильні антивірусні, антимікробні та протигрибкові властивості. Сприяє підвищенню опору організму людини.

Ефірна олія шавлії мускатної — затримує процеси старіння, знімає депресію та нервове напруження.

Ефірна олія евкаліпту — має антисептичну та знеболювальну дію, підсилює концентрацію уваги та відновлення сил.

Ефірні олії — висококонцентровані природні біорегуляторні, тому користуватися ними слід обережно.

Дубильні речовини використовують як протизапальні, в’яжучі, кровозупинні та бактерицидні засоби. Вони містяться в більшості рослин різних класів.

Макрота мікроелементи беруть участь у процесах обміну речовин організму, входять до складу протоплазми клітин, наявні також у міжклітинних рідинах. Наприклад, залізо, марганець, мідь, кобальт беруть участь у процесах кровотворення, цинк — в імунних реакціях, срібло виявляє антисептичну дію, а цирконій стимулює ріст та розвиток тканин.

Смоли — складні суміші різних органічних сполук. Велику кількість їх містять тропічні рослини, хвойні дерева, березові бруньки. Головним чином вони проявляють бактерицидну та антигнилісну дію.

Поліцукри — вуглеводи, рослинні полімери. Вони складаються з цукрів у різних поєднаннях (комбінаціях). Вони створюють речовину, яка являє собою будівельний матеріал для клітин та тканин людини. Їхня функція — структурування, вологозбереження, збереження енергетичного запасу та колоїдної стабілізації.

148