Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделювання 4 курс / 2012 МОДЕЛЮВАНННЯ (облік + фінанси) ПОСОБИЕ (doc).doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.58 Mб
Скачать

5. Вказівки до виконання контрольної роботи студентами заочної форми навчання

Для виконання контрольної роботи потрібно ознайомитись з літературою з дисципліни (список додається). Моделювання здійснюють на основі вибірки статистичних даних, яку студент отримує з відповідних таблиць.

Робота повинна бути акуратно оформлена, мати титульну сторінку, на якій зазначаються: назви університету й дисципліни, прізвище та ініціали студента, факультет, курс, група, номери залікової книжки та варіанта контрольної роботи.

Контрольну роботу потрібно виконувати на пронумерованих стандартних аркушах паперу (формат А4), які потім зшити. В кінці роботи навести список використаної літератури згідно з правилами бібліографічного опису. На останній сторінці роботи проставити дату її виконання та свій власний підпис.

У контрольній роботі на основі виконаних лабораторних робіт необхідно побудувати моделі за темами: «Побудова, вирішення і аналіз задач лінійного програмування», «Модель оптимального завантаження обладнання», «Модель оптимізації виробничої програми підприємства», «Транспортна задача» «Одновимірні часові ряди та їх моделювання», . «Функції і графіки в економетричному моделюванні», «Кореляція двох змінних», «Одновимірні часові ряди та їх моделювання», «Моделі множинної регресії», «Нелінійні кореляційні моделі».

Варіант лабораторних робіт студент обирає за останньою цифрою номера залікової книжки (табл. 1).

Таблиця 1

Варіанти лабораторних робіт

Цифра залікової книжки

Номер варіанта

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

0

10

Тема № 1. Моделі оптимального планування на рівні підприємства. Лабораторна робота № 1 «Розрахунок оптимальної виробничої програми карамельного цеху» Лінійне програмування

Загальна модель задачі лінійного програмування повинна відповідати наступним вимогам:

  1. Модель повинна мати лінійну цільову функцію, екстремальне значення якої знаходиться у процесі рішення задачі.

  2. Математичні рівняння та тотожності, які входять до складу моделі повинні теж бути лінійними (тобто невідомі змінні, які входять в модель можуть мати тільки першу ступінь).

  3. Змінні, які входять в модель не можуть бути від’ємними.

Модель записується у такому виді:

І. Цільова функція (критерій оптимальності)

(1.1)

або:

cj – коефіцієнти при невідомих шуканих змінних в цільовій функції (оптові ціни за одиницю продукції; собівартість одиниці продукції; питомий прибуток окремих видів продукції; питома рентабельність окремих видів продукції).

– шукані змінні більшою частиною означають обсяги випуску j виду продукції;

j – види продукції.

ІІ. Система обмежень.

(1.2.)

або:

– коефіцієнти при невідомих змінних в рівняннях та тотожностях (можуть бути: норми витрат сировини, матеріалів на одиницю продукції; оптові ціни за одиницю продукції та ін.);

– невідомі змінні;

– рівень обмежень у рівняннях та тотожностях (рівень ресурсів: матеріальних, сировинних, трудових і т.д.).

ІІІ. Умови невід’ємності змінних

На базі наведеного математичного опису можна проілюструвати суть цієї моделі так: необхідно визначити значення n невід’ємних змінних , які задовольняють обмеженням 1.2 та забезпечують екстремальне значення (максимальне або мінімальне) цільової функції, яка виражена рівнянням 1.1.

До методів вирішення задач ЛП відносяться симплекс-метод, графічний метод.

Соседние файлы в папке Моделювання 4 курс