Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логистика почт_связи_готово_испр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.04 Mб
Скачать

1.8. Принципи побудови національної індексації поштового зв’язку України

Недоліки системи індексації ОПЗ колишнього СРСР

Шестизначній індексації ОПЗ, що дісталася Україні у спадщину від колишнього СРСР, з самого початку був притаманний ряд принципових недоліків, усунення яких у рамках самої системи виявилося неможливим:

  1. Хоча шестизначна індексація була спроможна забезпечити присвоєння окремих індексів 1000000 ОПЗ, вона не забезпечила їх навіть усім 100000 ОПЗ колишнього СРСР. Зокрема, ВЗ сотень міст, що не є ОЦ, у тому числі з населенням понад 100000 чоловік, в яких було декілька ВЗ, були надані єдині індекси, внаслідок чого вони були позбавлені навіть перспективи автоматичного сортування вхідної і місцевої ПК.

  2. Система індексації не забезпечувала єдності принципів ручного й автоматизованого сортування. Як свідчить практика, ручне сортування за ПІ ніколи не провадилося, оскільки запам’ятати кілька сотень напрямів сортування за їх географічними назвами хоча і важко, але можливо, у той час як запам’ятати стільки трьох або чотиризначних чисел – практично неможливо.

  3. Система індексації не відповідала принципу компактності. Хоча при автоматичному сортуванні не має особливого значення, які саме ПІ надані тим чи іншим ОПЗ, трудомісткість складання таблиць напрямів сортування та їх уведення в керуючу ЕОМ залежить від цього безпосередньо. Найменша трудомісткість має місце при компактному розташуванні ПІ, що відповідають напрямам сортування, найбільша – при їх довільному розташуванні, оскільки у першому випадку в сортувальній таблиці достатньо зазначити лише ПІ початку і кінця відповідних інтервалів індексів, а у другому – навести їх повний перелік.

  4. Система індексації не передбачала виділення компактних груп ПІ союзним республікам колишнього СРСР. У результаті ПІ України виявилися розірваними, оскільки в них уклинилися ПІ Калузької, Тульської, Орловської, Курської, Білгородської, Ростовської областей Росії, Гомельської області Білорусії і Молдови. Аналогічна картина спостерігалася також на обласному й районному рівнях.

  5. В основу побудови системи індексації були покладені дуже несталі ознаки – діючі в той час маршрути поштових вагонів. Перехід до широкого використання повітряного й автомобільного транспорту для здійснення магістральних перевезень пошти, скасування одних й уведення інших маршрутів поштових вагонів призвели до того, що вже через декілька років після свого уведення принципи побудови системи індексації були безнадійно втрачені. ПІ стали являти собою тільки цифрові позначення ОПЗ.

  6. Прийняті принципи групування ПІ за ознаками маршрутів поштових вагонів суттєво ускладнювали сортування ПО. Як приклад можна навести індексацію ОПЗ Ясинуватського району Донецької області, 32 ВЗ якого були проіндексовані чотирма інтервалами ПІ з різними значеннями трьох перших цифр.

  7. Індексація не передбачала виділення ПІ населеним пунктам, в яких не було ВЗ. Це призводило до того, що при відкритті в цих НП ВЗ їм надавалися вільні ПІ, які не відповідали принципам побудови системи індексації.

  8. Індексація не мала достатньої гнучкості для відбиття змін в адміністративно-територіальному устрої областей і районів колишнього СРСР. Система індексації не передбачала можливості заміни ПІ при зазначених змінах. Внаслідок цього нерідко виникала парадоксальна ситуація: до міста, ВЗ якого мали єдиний ПІ, приєднувався НП, ВЗ якого мало свій окремий ПІ.

  9. Індексація не передбачала можливості позначення вузлів сортування у великих містах. Винятки були зроблені лише для Москви і Ленінграда, яким було виділено відповідно 40 і 10 тризначних індексів.

  10. Індексація не передбачала можливості позначення вузлів доставляння (укрупнених доставних ОПЗ або територіальних об’єднань ОПЗ) у великих і середніх містах. Зазначені обставини перешкоджали впровадженню прогресивних технологій доставляння ПО і ПВ.

Вимоги до системи поштової індексації України

  1. Індексація повинна відбивати структуру МПЗ України. ПІ повинні містити інформацію про області (ОЦ), вузли сортування (міста, районні центри областей), вузли доставляння (укрупнені доставні ОПЗ або територіальні об’єднання ОПЗ), ВЗ або населені пункти, в яких немає ВЗ.

  2. Індексація повинна максимально задовольняти вимогам сортування ПО. Глибина сортування повинна однозначно відповідати кількості цифр ПІ, за якими воно провадиться.

  3. Індексація повинна забезпечувати єдність принципів ручного й автоматизованого сортування. Сортування за ПІ повинно здійснюватися простіше і швидше, ніж за адресами ОПЗ, бути доступним для сортувальників середньої кваліфікації.

  4. Об’єднання груп ПІ повинні відбуватися за найбільш стійкими ознаками – територіальними.

  5. Групи ПІ, що утворюють області, вузли сортування тощо, повинні задовольняти вимогам компактності. Відповідно до цієї вимоги зазначені ПІ не повинні розриватися ПІ, не включеними в ці області, вузли сортування тощо, завдяки чому об’ємні переліки ПІ у таблицях напрямів сортування замінюються короткими переліками їх інтервалів.

  6. ПІ повинні бути надані всім ОПЗ і НП, в яких немає ВЗ. Виконання останньої вимоги дозволить практично безболісно провести індексацію ВЗ, що, можливо, будуть відкриватися в таких НП у майбутньому.

  7. Зміни адміністративно-територіального устрою областей і районів України, категорій НП повинні стосуватися тільки тих ОПЗ, до яких вони відносяться.

  8. Система індексації повинна мати значний резерв ПІ, достатній для збереження системи протягом тривалого періоду. Зазначений резерв повинен бути розподілений таким чином, щоб він відповідав тенденціям змін адміністративно-територіального устрою областей і районів України.

Принципи побудови національної індексації поштового зв’язку України

Система індексації поштового зв’язку України побудована за ієрархічними принципами на основі п’ятизначної структури ПІ, цифри якого відбивають рівні ієрархії ОПЗ і відповідні їм рівні сортування ПО.

Принципи побудови системи індексації поштового зв’язку України пояснюються табл. 1.8.

Таблиця 1.8 – Принципи побудови системи індексації поштового зв’язку

України

Цифри ПІ

1

2

3

4

5

Обласний центр

Відділення зв’язку

Вузол сортування

Відділення зв’язку

Вузол сортування

Вузол доставляння

Відділення зв’язку

Область

Місто або районний центр

Відділення зв’язку

Вузол доставляння

Відділення зв’язку

Перша та друга цифри ПІ зазначають ОЦ або територію області.

Передбачено три варіанти використання третьої, четвертої та п’ятої цифр ПІ при індексації ОЦ.

У першому варіанті ці цифри ПІ зазначають номер одного з тисячі можливих ВЗ.

У другому варіанті третя цифра ПІ зазначає номер одного з десяти можливих вузлів сортування, а четверта і п’ята – номер одного зі ста можливих ВЗ, що обслуговуються зазначеним вузлом.

У третьому варіанті третя цифра зазначає номер одного з десяти можливих вузлів сортування, четверта – номер одного з десяти можливих вузлів доставляння, що обслуговуються зазначеним вузлом сортування, а п’ята – номер одного з десяти можливих ВЗ, що обслуговуються зазначеним вузлом доставляння.

При індексації областей третя цифра ПІ зазначає номер міста обласного підпорядкування або районного центру області.

Передбачено два варіанти використання четвертої та п’ятої цифр ПІ при індексації областей.

У першому варіанті ці цифри ПІ зазначають номер одного зі ста можливих ВЗ міста або району.

У другому варіанті четверта цифра індексу зазначає номер одного з десяти можливих вузлів доставляння міста або територіальних об’єднань ВЗ, а п’ята – номер одного з десяти можливих ВЗ, що обслуговуються зазначеним вузлом доставляння або входять у зазначене об’єднання ВЗ.

Розподіл ПІ між адміністративними утвореннями України

Як адміністративні утворення України виступають Автономна республіка Крим, 24 області, міста Київ і Севастополь. За формальними ознаками до адміністративних утворень України віднесене також м. Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Кількість ПІ, що виділяються адміністративним утворенням України, залежить від кількості міст республіканського АР Крим або обласного підпорядкування і районів, що до них входять.

Для індексації ОПЗ Києва з урахуванням його особливого статусу як столиці України виділено шість значень двох перших цифр ПІ, що дозволяє направляти ПК на вузли сортування Києва при здійсненні вихідного сортування в ОПЗ за двома першими цифрами ПІ.

Розподіл двозначних ПІ між адміністративними утвореннями України наведений у табл. 1.9.

Таблиця 1.9 – Розподіл двозначних ПІ між адміністративними

утвореннями України

з/п

Адміністративні утворення України

Значення першої

та другої цифр ПІ

1

Київ, місто

01, 02, 03, 04, 05, 06

2

Київська область

07, 08, 09

3

Житомирська область

10, 11, 12, 13

4

Чернігівська область

14, 15, 16, 17

5

Черкаська область

18, 19, 20

6

Вінницька область

21, 22, 23, 24

7

Кіровоградська область

25, 26, 27, 28

8

Хмельницька область

29, 30, 31, 32

9

Рівненська область

33, 34, 35

10

Полтавська область

36, 37, 38, 39

11

Сумська область

40, 41, 42

12

Волинська область

43, 44, 45

13

Тернопільська область

46, 47, 48

14

Дніпропетровська область

49, 50, 51, 52, 53

15

Миколаївська область

54, 55, 56, 57

16

Чернівецька область

58, 59, 60

17

Харківська область

61, 62, 63, 64

18

Одеська область

65, 66, 67, 68

19

Запорізька область

69, 70, 71, 72

20

Херсонська область

73, 74, 75

21

Івано-Франківська область

76, 77, 78

22

Львівська область

79, 80, 81, 82

23

Донецька область

83, 84, 85, 86, 87

24

Закарпатська область

88, 89, 90

25

Луганська область

91, 92, 93, 94

26

Автономна республіка Крим

95, 96, 97, 98

27

Севастополь, місто

99

Приклади індексації ОПЗ:

49000 – м. Дніпропетровськ, поштамт;

49037 – м. Дніпропетровськ, 37-ме міське ВЗ;

50000 – Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, поштамт;

51400 – Дніпропетровська область, Павлоградський район, районний вузол зв’язку;

51491 – Дніпропетровська область, Павлоградський район, сільське ВЗ Троїцьке;

51472 – Дніпропетровська область, Павлоградський район, НП Лиманське;

53400 – Дніпропетровська область, м. Марганець, міський вузол зв’язку;

53412 – Дніпропетровська область, м. Марганець, 12-те міське ВЗ.

Особливості поштової індексації України

Як видно зі структури ПІ, при сортуванні за двома першими цифрами напрямами сортування виступають адміністративні утворення України.

Принциповою відмінністю сортування за двома першими цифрами ПІ (п’ятизначна індексація України) від сортування за трьома першими цифрами ПІ (шестизначна індексація колишнього СРСР) є те, що в першому випадку значення двох перших цифр ПІ безпосередньо збігаються з номером напряму сортування, а в другому – тільки визначають його, тобто вимагають перетворення цифр ПІ в номер напряму сортування.

Як свідчить практика, сортування за двома першими цифрами ПІ виконується простіше і швидше, ніж сортування за адресами, тому і при ручному сортуванні доцільне сортування за ПІ. Якщо при ручному сортуванні сортувальна шафа містить 10 х 10 накопичувачів, то дві перші цифри ПІ відповідають номеру рядка і номеру колонки цієї шафи, наприклад, ПІ 49000 – 49999 (м. Дніпропетровськ) відповідає накопичувач шафи, що лежить на перетині 4-го рядка і

9-ї колонки. Внаслідок цього при сортуванні за двома першими цифрами ПІ взагалі не потрібне знання напрямів сортування і його може здійснювати сортувальник середньої кваліфікації.

П’ятизначна індексація поштового зв’язку України, впроваджена з 1999 р., має багаторазовий розподілений резерв ПІ, що забезпечує їй тривале існування.

Перехід від шестизначної індексації ОПЗ колишнього СРСР до п’ятизначної індексації ОПЗ України не викликав будь-скільки помітних ускладнень, оскільки до цього часу автоматизоване сортування ПК в Україні виявилося економічно недоцільним внаслідок багаторазового падіння об’ємів потоків ПК, а ручне сортування ПК за шестизначними ПІ взагалі ніколи не провадилося.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]