Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логистика почт_связи_готово_испр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.04 Mб
Скачать

2.5. Оптимізація розподілу операцій оброблення письмової коресподенції між об’єктами поштового зв’язку

Оброблення ПК – складний і трудомісткий процес, що включає ряд технологічних операцій, види і кількість яких визначається багатьма факторами, основними з яких є структури МПЗ і розподіл зазначених операцій між ОПЗ. Як вже зазначалося, сучасні тенденції автоматизації оброблення ПК засновані на створенні в МПЗ одного або декількох РАСЦ.

Найбільш поширеними в країнах СНД є ієрархічні МПЗ, побудовані за адміністративно-територіальним принципом, – чотирирівневі (РАСЦ, Обласні ОПЗ, Районні (міські) ОПЗ, ВЗ) в країнах з обласним поділом або трирівневі (РАСЦ, Районні (міські) ОПЗ, ВЗ) в країнах без обласного поділу. Хоча ДД не є ОПЗ, вони створюють ще один рівень сортування ПК.

Наявність різних варіантів розподілу операцій оброблення ПК між ОПЗ різних рівнів ієрархії обумовлена принциповою можливістю виконання операцій сортування ПК у будь-яких ОПЗ, рівні ієрархії яких перевищують рівні ієрархії ОПЗ, в які ця ПК спрямовується, наприклад, в чотирирівневій МПЗ сортування до ДД може виконуватися в РАСЦ; в Обласних ОПЗ; в Районних (міських) ОПЗ; у ВЗ.

На рис. 2.16 наведені можливі варіанти розподілу операцій оброблення ПК між ОПЗ трирівневої МПЗ з триетапним сортуванням ПК. Операції оброблення ПК у РАСЦ, що відносяться до ОПЗ власних регіонів і до ОПЗ інших регіонів, розділені.

Рисунок 2.16 – Варіанти оброблення ПК в трирівневих МПЗ з триетапним сортуванням ПК

Прийняті наступні абревіатури операцій оброблення ПК:

МСВЗ – маршрутне сортування до ВЗ;

МСДД – маршрутне сортування до ДД;

МСРВ – маршрутне сортування до РВ;

МСТВ – маршрутне сортування до ТВ;

РУВЗ – розпакування упаковок до ВЗ;

РУДД – розпакування упаковок до ДД;

РУРВ – розпакування упаковок до РВ;

РУТВ – розпакування упаковок до ТВ;

СКВЗ – сортування кореспонденції до ВЗ;

СКДД – сортування кореспонденції до ДД;

СКРВ – сортування кореспонденції до РВ;

СКТВ – сортування кореспонденції до ТВ;

СУВЗ – сортування упаковок до ВЗ;

СУРВ – сортування упаковок до РВ;

СУТВ – сортування упаковок до ТВ;

УКВЗ – упакування кореспонденції до ВЗ;

УКДД – упакування кореспонденції до ДД;

УКРВ – упакування кореспонденції до РВ;

УКТВ – упакування кореспонденції до ТВ;

УУВЗ – упакування упаковок до ВЗ;

УУТВ – упакування упаковок до ТВ.

У табл. 2.9 наведені місця сортування ПК, що відповідають розглядуваним варіантам оброблення ПК.

Таблица 2.9 – Місця сортування ПК

Види сортування ПК

Варіанти оброблення ПК

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Сортування до РВ країни

РВ

РВ

РВ

РВ

РВ

Сортування до ТВ країни

РВ

РВ

РВ

РВ

РВ

Сортування до ТВ регіонів

РВ

РВ

РВ

РВ

РВ

Сортування до ВЗ країни

РВ

РВ

РВ

Сортування до ВЗ регіонів

РВ

РВ

РВ

Сортування до ВЗ територій

ТВ

ТВ

ТВ

ТВ

Сортування до ДД країни

РВ

Сортування до ДД регіонів

РВ

Сортування до ДД територій

ТВ

ТВ

ТВ

ТВ

Сортування до ДД ВЗ

ВЗ

ВЗ

ВЗ

ВЗ

Як випливає з табл. 2.9, у МПЗ з одним РВ (варіанти 1 – 5) виконується три сортування ПК – до ТВ, до ВЗ, до ДД, а в МПЗ з декількома РВ (варіанти 6 – 10) – чотири сортування ПК – до РВ, до ТВ, до ВЗ, до ДД.

У табл. 2.10 наведено техніко-економічні показники оброблення ПК, що відповідають розглядуваним варіантам оброблення ПК.

Таблица 2.10 – Техніко-економічні показникі варіантів оброблення ПК

Техніко-економічні

показники

Варіанти оброблення ПК

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Загальна кількість операцій оброблення ПК

14

16

10

13

9

17

19

13

16

12

Кількість сортувань ПК

3

3

3

3

3

4

4

4

4

4

Кількість сортувань упаковок ПК

5

5

3

4

2

6

6

4

5

3

Загальна кількість сортувань ПК та упаковок ПК

8

8

6

7

5

10

10

8

9

7

Кількість упакувань – розпакувань ПК

6

8

4

6

4

7

9

5

7

5

Кількість перевезень ПК

2

2

2

2

2

3

3

3

3

3

У варіантах 1, 6 сортування ПК до ОПЗ усіх рівнів ієрархії зосереджене в РВ, внаслідок чого ці варіанти найбільшою мірою відповідають вимогам автоматизованого сортування ПК у РАСЦ.

В інших варіантах сортування ПК розподілене між ОПЗ різних рівнів ієрархії, внаслідок чого вони можуть розглядатися як такі, що відповідають вимогам комбінованого сортування ПК – автоматизованого в РАСЦ і ручного в ТВ або ВЗ, наприклад, автоматизованого сортування ПК до РАСЦ, ТВ, ВЗ і ручного сортування до ДД (варіанти 2, 3, 7, 8) або автоматизованого сортування ПК до РАСЦ, ТВ і ручного сортування до ВЗ, ДД (варіанти 4, 5, 9, 10).

Необхідно зауважити, що незначна кількість РАСЦ звичайно дозволяє об’єднати сортування ПК до них з сортуванням до ТВ, внаслідок чого кількість сортувань ПК у варіантах 6 – 10 також стає рівною трьом.

У чотирирівневих мережах з РАСЦ до наведених на рис. 2.16 і у табл. 2.9 операцій оброблення ПК додаються операції сортування, упакування, сортування упаковок, маршрутного сортування, розпакування упаковок ПК, що спрямовуються до обласних ОПЗ, а також перевезень ПК між РАСЦ і обласними ОПЗ, внаслідок чого техніко-економічні показники усіх варіантів оброблення ПК суттєво погіршуються.

Перехід від ручного оброблення ПК до автоматизованого, з одного боку, призводить до збільшення кількості виконуваних операцій, а з іншого – відкриває можливість автоматизованого сортування до ДД не за три, як при ручному сортуванні, а за два етапи сортування.

Враховуючи, що кількість накопичувачів АЛСМ при її стандартному комплектуванні, як правило, складає близько 200, можливо за два етапи відсортувати ПК на 200 ∙ 200 = 40000 напрямів, що реально збігається з кількістю ДД в Україні.

Слід враховувати, що реалізація такої можливості вимагає відмови від прийнятої схеми триетапного сортування ПК до реальних ОПЗ і переходу до схеми двоетапного сортування до ДД, у якій перший етап сортування виконується до 200 віртуальних ОПЗ, а другий етап – до 40000 ДД з подальшим формуванням упаковок ПК до реальних ОПЗ.

Не можна не зазначити, що розглянуті варіанти організації оброблення ПК значною мірою є ідеалізованими. Насправді усе значно складніше.

По-перше, у наведених варіантах оброблення ПК не врахована наявність залежності глибини сортування ПК від характеру ОПЗ і об’ємів ПК, що до них спрямовується, наприклад:

  • сортування ПК до ДД мегаполіса, в якому розташований РАСЦ;

  • сортування ПК до ВЗ міст обслуговуваного РАСЦ регіону;

  • сортування ПК до ТВ сільських місцевостей обслуговуваного РАСЦ регіону;

  • сортування ПК до РАСЦ або до центрів адміністративних утворень інших регіонів.

По-друге, у наведених варіантах оброблення ПК не врахована специфіка оброблення різних видів ПК (міжнародної, внутрішньої, місцевої, пріоритетної, авіа, простої, рекомендованої і т.п.). Оскільки зазначені види ПК оброблюються за різними технологіями, при виконанні тих чи інших операцій оброблення ПК виникає необхідність розподілу або об’єднання тих або інших видів цієї ПК, що призводить до суттєвого зниження ефективності автоматизованого оброблення ПК.

По-третє, у наведених варіантах оброблення ПК не врахована та обставина, що на маршрутах перевезення упаковок ПК між ОПЗ вищих рівнів ієрархії можуть знаходитися (і частіше за все знаходяться, особливо при наземних перевезеннях ПК) ОПЗ нижчих рівнів ієрархії, упаковки ПК яких знаходяться усередині упаковок ПК зазначених ОПЗ вищих рівнів ієрархії, що перевозяться цими маршрутами, внаслідок чого їх виділення в процесі сортування не лише скоротило б строки пересилання цієї ПК, але й призвело б до виключення зустрічних перевезень ПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]