Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логистика почт_связи_готово_испр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.04 Mб
Скачать

2.6. Адаптація оброблення й перевезення поштових одиниць до змін об’ємів поштових потоків

У МПЗ спостерігаються багаторазові зміни об’ємів поштових потоків за годинами, добами, тижнями, місяцями, сезонами, святами.

На рис. 2.17 наведено основні причини нерівномірності поштових потоків.

Рисунок 2.17 – Основні причини нерівномірності поштових потоків

Нерівномірність поштових потоків викликає значні ускладнення в роботі ОПЗ і порушення перевезень ПО і ПВ.

На рис. 2.18 наведено можливі логістичні режими роботи ОПЗ та наслідки нерівномірності поштових потоків.

Рисунок 2.18 – Логістичні режими роботи ОПЗ та наслідки

нерівномірності поштових потоків

Адаптація оброблення й перевезення ПО до змін об’ємів поштових потоків полягає в здійсненні змін пропускних спроможностей ОПЗ і транспортних засобів ПМ відповідно до зазначених змін об’ємів поштових потоків.

На рис. 2.19 наведено методи адаптації оброблення й перевезення ПО до зменшення об’ємів поштових потоків.

Рисунок 2.19 – Методи адаптації оброблення й перевезення ПО

до зменшення об’ємів поштових потоків

На рис. 2.20 наведено методи адаптації оброблення й перевезення ПО до збільшення об’ємів поштових потоків.

Рисунок 2.20 – Методи адаптації оброблення й перевезення ПО

до збільшення об’ємів поштових потоків

У табл. 2.11 наведено можливі режими роботи ОПЗ і види транспортних засобів ПМ за умов змін величин поштових потоків.

Таблиця 2.11 – Можливі режими роботи ОПЗ і види транспортних засобів ПМ

за умов змін величин поштових потоків

Навантаження

Режими роботи ОПЗ

Види транспортних засобів ПМ

Мінімальне

0,5 зміни, 4 години на добу

Один автомобіль, 18 контейнерів

Низьке

1,0 зміни, 8 годин на добу

Один автомобіль з причепом, 36 контейнерів

Підвищене

1,5 зміни, 12 годин на добу

Один автомобіль + один автомобіль з причепом, 54 контейнери

Значне

2,0 зміни, 16 годин на добу

Два автомобілі з причепами, 72 контейнери

Високе

2,5 зміни, 20 годин на добу

Один автомобіль + два автомобілі з причепами, 90 контейнерів

Максимальне

3,0 зміни, 24 годин на добу

Три автомобілі з причепами, 108 контейнерів

Адаптація перевезень ПО до надзвичайних ситуацій передбачає прийняття заходів, здатних протистояти дії сил, які унеможливлюють здійснення оброблення й перевезення ПО.

До надзвичайних ситуацій відносяться природні (повені, підтоплення, ожеледиці, снігопади, зсуви) та автогенні (радіоактивне забруднення, викиди горючих, отруйних та вибухових речовин, аварії, катастрофи) катаклізми, навмисні дії (перекриття шляхів демонстрантами та страйкарями, терористичні акти), реконструкція і ремонт шляхів тощо.

Адаптація оброблення й перевезення ПО до надзвичайних ситуацій заснована на дублюванні ОПЗ, створенні достатньої кількості альтернативних шляхів перевезення ПО, створенні резерву транспортних засобів для перевезення ПО.

На рис. 2.21 наведено ілюстрацію збільшення кількості можливих шляхів пе­ревезення ПО між ОПЗ при використанні регіональних і територіальних маршрутів.

В0 В0 В0

В1 В3 В5 В1 В3 В5 В1 В3 В5

В2 В4 В6 В2 В4 В6 В2 В4 В6

а б в

Рисунок 2.21 – Ілюстрація збільшення кількості можливих

шляхів перевезення ПО

На рис. 2.21, а регіональний ВПЗ В0 з’єднаний з територіальними ОПЗ В1, В2, В3, В4, В5, В6 тільки регіональними ПМ В0В1В2В1В0, В0В3В4 В3 В0, В0В5В6 В5В0. Між будь-якою парою ОПЗ існує лише єдиний шлях, вилучення якого призводить до втрати зв’язків між деякими ОПЗ схеми.

На рис. 2.21, б ОПЗ В1, В3, В5 додатково з’єднані територіальним ПМ В1В3В5 В3В1, завдяки чому ОПЗ В1, В2, В3, В4, В5, В6 отримують по три можливих шляхи, що з’єднують їх з ОПЗ В0, а вилучення одного або двох зі шляхів В0В1В0, В0В3В0, В0В5В0 не призводить до втрати зв’язків між ОПЗ схеми.

На рис. 2.21, в ОПЗ В2, В4, В6 додатково з’єднані територіальним маршрутом В2В4В6 В4В2, завдяки чому ОПЗ В3 отримує 7, вузли В1, В5 – по 8, ОПЗ В4 – 9, ОПЗ В2, В6 – по 10 можливих шляхів, що з’єднують їх з ОПЗ В0, а вилучення одного або двох з шляхів В0В1В0, В0В3 В0, В0В5В0 і одного або двох зі шляхів В1В2 В1, В3В4 В3, В5ВВ5 не призводить до втрати зв’язків між ОПЗ схеми.

Зі збільшенням кількості зв’язків між ОПЗ схеми кількість можливих шляхів між ними зростає настільки швидко, що навіть при одночасному вилученні значної кількості шляхів зв’язки між ОПЗ схеми продовжують існувати.

Математична модель адаптації перевезень ПО до надзвичайних ситуацій грунтується на аналізі перетинів графа схеми перевезень ПО.

Схема перевезення спроможна здійснювати функції перевезення ПО між ОПЗ, якщо будь-яка сукупність вилучених ребер не містить у собі жодної сукупності ребер, що складає будь-який перетин графа, і не спроможна здійснювати ці функції в протилежному випадку.

Для адаптації схеми перевезення ПО до надзвичайних ситуацій використовуються як основні, так і додаткові ПМ (ПМ надзвичайних ситуацій). ПМ надзвичайних ситуацій за звичайних умов для перевезень ПО не використовуються, але вони паспортизовані, створений необхідний резерв транспорту і розроблений порядок їх упровадження. Крім того, ПМ надзвичайних ситуацій тупикові ОПЗ з’єднані з іншими наближеними до них ОПЗ, завдяки чому всі вони отримують додаткові зв’язки.

Передбачено, що в схемі магістральних перевезень ПО за умов надзвичайних ситуацій всі ОПЗ можуть бути з’єднані між собою альтернативними шляхами, минаючи Київ, завдяки чому надійність схеми суттєво зростає.

Вибір тих чи інших альтернативних шляхів провадиться на основі розв’язання задачі пошуку оптимальних шляхів перевезення ПО за умов надзвичайних ситуацій.

На рис. 2.22 наведено методи адаптації оброблення й перевезення ПО до надзвичайних ситуацій.

Рисунок 2.22 – Методи адаптації оброблення

й перевезення ПО до надзвичайних ситуацій

Аварійні режими роботи ОПЗ трапляються надто рідко і зумовлені, головним чином, накопиченням у них значної кількості поштових посилок, безсистемно укладених у багаторядні штабелі, що займають усі основні та допоміжні приміщення, чим унеможливлюють доступ до окремих посилок з метою їх сортування і відправлення.

На рис. 2.23 наведено методи адаптації оброблення й перевезення ПО до аварійних ситуацій.

Рисунок 2.23 – Методи адаптації оброблення

й перевезення ПО до аварійних ситуацій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]