Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як робити лабораторно-практичну роботу.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
909.82 Кб
Скачать

Літературно-мистецьке життя України

Першою «ластівкою» духовного пробудження в Україні стала публікація у червні 1955 р. в «Литературной газете» статті О.Довженка «Мистецтво живопису і сучасність». У ній містився заклик «розширювати творчі межі соціалістичного реалізму».Цей заклик був сприйнятий українською інтелігенцією як сигнал для пошуку нових творчих можливостей.

З нових позицій були написані автобіографічна повість О.Довженка «За ширмою», поеми «Розстріляне безсмертя», «Мазепа» та повість «Третя рота» В.Сосюри. З поезією та прозою активно виступали В.Симоненко, М.Руденко, Л.Костенко, Д.Павличко І.Драч, В.Шевчук.

Політична «відлига» спричинила нову хвилю «українізації». За період з 1956 по 1958 р. збільшилося з 49 до 64 нових україномовних видань.

Діяльність УРСР на міжнародній арені

Таблиця

Кількість міжнародних організацій, в яких брала участь Україна

Кількість офіційних міжнародних делегацій, які відвідали УРСР

Кількість закордонних туристів, які відвідали УРСР

1953

1955

1954

1956

1953

1958

14

29

69

145

805

23054

З інтерв,ю С.П.Корольова

4 Жовтня 1957 р. В Радянському Союзі був запущений перший в світі штучний супутник Землі. В день запуску супутника Сергій

Павлович Королев сказав: «Сьогодні відбулося те, про що мріяли кращі сини людства, і серед них наш чудовий вчений Костянтин

Едуардович Ціолковській. Він геніально передбачив, що людство не залишиться вічно на Землі. Супутник - перше підтвердження

його пророцтва. Штурм космосу розпочався. Ми можемо гордитися, що його почала наша Батьківщина».

Завдання: 1. Спираючись на аналіз поданого джерела, а також на інформацію з додаткової літератури, схарактеризуйте діяльність П.Шелеста на посаді Першого секретаря ЦК КП України. Дайте оцінку П.Шелестові як політичному діячеві і як людині.2. Позначте позитивні й негативні моменти в житті УРСР в 60-ті роки. В чому позначилося протиріччя в розвитку республіки в цей період?

24 Прізвище на літеру Ш, Щ

ТЕМА: «Піднесення опозиційного (дисидентського руху) в 60-70-х роках»

МЕТА

Ознайомити студентів з основними течіями опозиційного (дисидентського) руху та його чільними представниками; розвивати у студентів уміння працювати з різними джерелами, зіставляти інформацію, готувати узагальню вальні висновки, обґрунтовувати свою думку.

ХІД РОБОТИ

Згідно з попередніми описами.

ДЖЕРЕЛА

З листа Сергія Параджинова, Ліни Костенко, Віталія Кирейка, Івана Драча, Платона Майбороди, Олега Антонова, Леоніда Серпіліна до ЦК КПУ та ЦК КПРС (жовтень 1965 р.)

«Ми, нижчепідписані, вважаємо своїм громадянським обов'язком звернутися до ЦК КПУ та ЦК КПРС.

Минає вже два місяці з того часу, як у ряді міст України - Києві, Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Луцьку - були проведені арешти та численні обшуки з вилученням літератури, листування тощо. Серед заарештованих - відомі на Україні літературний критик Іван Світличний, художник Панас Заливаха, мистецтвознавець Богдан Черних, а також викладачі державного університету М.Косів та М.Осадчий, наукові працівники М.Горинь та І.Русин, викладач Луцького педінституту Д.Нашенко, вчитель М.Озерний, декілька інженерів, робітників, студентів вузів...

Доходять звістки, ніби арешти й обшуки тривають. Ми не знаємо досі ніяких офіційних роз'яснень чи повідомлень з цього приводу, контакти із заарештованими не дозволені навіть їхнім сім'ям.

Створилася тривожна атмосфера, в якій ширяться найрізноманітніші фантастичні й панічні чутки й домисли.

Ми вважаємо, що слід розвіяти їх публічними роз'ясненнями по суті справи з боку відповідних державних органів.

Ми стурбовані тим, що всі ці події відіб'ються негативно на станові українського культурного життя, зокрема на настроях творчої молоді...»