Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як робити лабораторно-практичну роботу.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
909.82 Кб
Скачать

З «Мемуарів» Микити Хрущова (1967-1971рр.)

«1946 рік був дуже посушливий, сільське господарство в країні дуже потерпіло... Неврожай був спричинений важкими кліматичними умовами, а крім того, слабкою механізацією сільського господарства, підірваного нестачею тракторів, коней, волів. Бракувало робочої тяглової сили. Організація робіт також була погана: люди поверталися з армії, бралися за роботу, але ще не притерся кожен як слід до свого місця, та й кваліфікацію багато хто втратив, а інші зовсім її не мали. Як наслідок ми одержали дуже поганий врожай.

Не пам'ятаю, який нам тоді спустили план: десь близько 400 млн. пудів або ще більше. План установлювали вольовим методом, хоч в органах преси й офіційних документах він «обґрунтовувався» науковими даними, тобто зняттям метрівок та перерахуванням біологічного врожаю зі знижкою на власні витрати, на витрати для утримання людей, худоби й на товарні лишки. При цьому виходили переважно не з того, що буде вирощено, а з того, скільки можна одержати, власне вибити, з народу в засіки держави. І ось почалося це вибивання. Я бачив, що рік загрожує катастрофою...

...Назрівав голод. Я доручив підготувати документи до Ради Міністрів СРСР з показом наших потреб. Ми хотіли, щоб нам дали картки з централізованим забезпеченням не тільки міського, а й сільського населення...

Хоч я запевняв, що записки, які я посилав, відображають справжнє становище і Україна потребує допомоги, та тільки ще більш викликав у Сталіна гнів. Ми нічого з Центру не одержували. Почався голод. Стали надходити сигнали, що люди вмирають. Подекуди почалося людоїдство. Я одержав повідомлення, що під невеличким містом Васильковом, районним центром поблизу Києва, знайдено людську голову й ступні ніг. Тіло, мабуть, з'їли. Були й інші такі випадки.

Кириченко, який був тоді секретарем Одеського обласного комітету партії, сказав мені, що він їздив в один з колгоспів перевірити, як люди перезимовують. Йому запропонували зайти до однієї жінки, що працювала в цьому колгоспі. Ось як він розповідав про це: «Я бачив жахливу картину. Жінка різала на частини труп своєї дитини, що лежав на столі. При цьому вона промовляла: «Маланку ми вже з'їли. Тепер ось засолимо Іванка, протримаємося ще трохи». Уявляєш собі все це? Ця жінка з голоду збожеволіла й різала своїх дітей!»

Я доповідав про все це Сталіну, але у відповідь викликав гнів: «М'якотілість! Вас дурять, зумисне розказують таке, щоб розжалити і змусити витратити резерви»135.

Завдання А. Проаналізуйте документи і статистичні дані й з'ясуйте справжні причини голоду 1946-1947 років в Україні, визначить перелік заходів, які, на вашу думку, потрібно було тоді вжити, щоб запобігти кризі сільського господарства. Свою думку обґрунтуйте.

Завдання Б. Зіставте статистичні дані з наявною в листі колгоспників і «Мемуарах» М.Хрущова інформацією і визначить:

Причини голоду (зазначте спершу найголовніші причини, далі - другорядні).

Методи керівництва сільським господарством.

Масштаби голоду.

Спрогнозуйте наслідки голодомору середини сорокових років. Визначте справжніх винуватців трагедії сільського населення України в 40-х роках.

Завдання В. Спираючись на аналіз документів, визначить основні причини голоду 1946-1947 років.