Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як робити лабораторно-практичну роботу.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
909.82 Кб
Скачать

(Про деякі починання в галузі української культури в 60-х роках )

... А те, що «пробили», «довели», встановили Шевченківську премію як найвищу нагороду республіки, яка присуджується тільки раз у житті, те, що прийняли спеціальну постанову Ради Міністрів про створення державного заповідника на Хортиці, цим пишався і пишаюся й сьогодні. Так само, як і тим, що брав посильну участь у захисті чудових кінострічок Юрія Іллєнка, у створенні Музею-заповідника української народної архітектури та побуту у селі Пироговому.

Читав багато. Але більше часу забирало книговидання - доводилося контролювати. Бо вже тоді задля прибутку видавництва намагалися згорнути тиражі українських видань, іноді не вивчаючи попиту. А коли у сімдесятих занехаяли, кинули напризволяще книговидання українською мовою, вся культура, насамперед мова, почали занепадати. Хочу підкреслити, що за Хрущова такого не могло б бути - ні русифікації шкіл у містах, ні русифікації вузів. Микита Сергійович із величезною повагою ставився до українського народу, любив українську мову, пісні й культуру. Це можу стверджувати достеменно. Адже саме за його ініціативою встановили у Москві пам'ятник великому Кобзареві біля готелю «Україна», в центрі міста. Він вважав, що Україна і Шевченко нероздільні, як мати і дитина. І на відкритті монумента, коли я приїхав із Києва, ви б чули, як сердечно, з якою теплотою і любов'ю Микита Сергійович говорив про Кобзаря, про його вірші...

Захопився я краєзнавством чи ні, не знаю. Річ у тім, що ідея такої величезної всенародної енциклопедії народилася в мене давно (хоча, може, згадувати про це й нескромно) і, можна сказати, випадково. Я тоді працював ще першим секретарем Київського обкому партії. Якось довелося заночувати в одному селі - машина загрузла у болоті. І там у одного діда я знайшов велику дореволюційну ще книгу - докладний опис села, його історію, зроблений мудрим дияконом... Отака чудова книга була створена, і я подумав: чорт забирай, дяк зумів написати, а ми?

Почалася велика і дуже копітка робота. А потім я неодноразово проводив спеціальні наради, де слухали краєзнавчі проблеми. На засіданні Політбюро ЦК Компартії України приймали й спеціальне рішення про підтримку цієї справи - ухвалили постанову «Про створення багатотомної «Історії міст і сіл Української РСР». Саме тоді доручили всю практичну роботу Троньку і редакції «Української Радянської Енциклопедії» на чолі з Миколою Бажаном. Ще підключили на допомогу Інститут АН УРСР, суспільствознавців вузів»141.

Про деякі аспекти процесу демократизації

Процес демократизації, який почався у середині 50-х років, зробив значний вплив на розвиток культурного життя країни. Ось деякі факти: "Опублікована повість И. Еренбурга «Відлига», назва якої стала номінальною. Зміцнилися міжнародні зв'язки радянської культури і науки. Багато письменників, артистів, вчених змогли побувати за кордоном, регулярними стали гастролі за кордон

радянських театрів. Радянський Союз розширив свою участь в міжнародних наукових конгресах і конференціях. В Москві почав роботу новий театр «Сучасник», вистави якого користувалися великим успіхом. З'явилися нові періодичні видання. В 1954-1957 рр. почали виходити в світ журнали «Юність», «Москва», «Наш совре­менник», «Молода гвардія», «Питання літератури», «Музикаль­не життя», «Історія СРСР», «Питання історії КПРС», «Нова і новітня історія», «Світова економіка і міжнародні відносини» і деякі інші журнали, альманахи, газети. Стали виходити в світ мемуари радянських військкерівників. В колишні роки ніхто з державних і військових діячів не міг навіть і подумувати про це. Але страх проходив. І не випадково, звичайно, одним з перших опублікував свої спогади наи­більш близький Хрущову маршал А. Єрьоменко. В кінці 50-х рр. в Москві вперше проводяться Міжнародний конкурс скрипалів і піаністів імені П. И. Чайковського і Міжнародний кінофестиваль. Великою подією в художньому житті країни стала вис­тавка картин Дрезденської галереї.