Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
японське мыстецтво !!!!.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

28

Київський университет культури чернігівський факультет менеджменту і бізнесу Японське мисткцтво

Реферат

з дисципліни

історія мистецтв

Студентки ІІ курсу

Групи ГРГ-212

Денисенко Тетяни Миколаївни

Чернігів-2012

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….....3

Архітектура ………………………………………………………………………….…5

Живопис……………………………………………………………………………….12

Скульптура………………………………………………………….…………………17

Нецке……………………………………………………………………..……………21

Ікебана…………………………………………………………………………………22

Чайна церемонія………………………………………………………………………24

Національний японський костюм……………………………………………………25

Висновок………………………………………………………………………………27

Використана література………………………………………………………………28

ВСТУП

Перші згадки про Японію Європа почула ще в епоху Середньовіччя, пізнавши її разом зі сміливими мандрівниками як країну нечуваної ввічливості і казкового багатства. Ці уявлення домінували і тоді, коли в XVII-XVIII століттях спочатку португальськими, а потім голландськими купцями та місіонерами були обнародавани численні факти з життя та історії цієї далекої для європейців країни. Сьогодні кожен може дізнатися з відповідних джерел, що Японія (на Японському мовою Ніхон) - це острівна держава, яка займає частину островів Японського архіпелагу приблизно на 3400 км уздовж східної частини Азійського материка, обмитого водами Тихого океану. Японія першою зустрічає сонце з-за морського горизонту і тому носить горде ім'я «Країна висхідного сонця». Національний прапор чудово відображає це в зображенні червоного овалу сонця на тлі білого полотна.

Незгасаючий інтерес до Японії в наш час отримав новий імпульс у розумінні її ролі як єдиної в східному регіоні високорозвиненої капіталістичної стани, яка змушує рахуватися з собою і її неординарним культурним комплексом.

"Країна сонця, що сходить" - Японія - розташована на численних маленьких і великих островах. Найбільшими з них є Кюсю, Сікоку, Хоккайдо і Хонсю. Природа і рельєф Японії різноманітні. Більшу частину країни складають гірські ланцюги вулканічного походження, вони не високі, але круті. Найбільш відома гора - Фудзіяма, покрита вічними снігами. Береги островів порізані самотніми острівними кручами, викривленими арками, глибокими ущелинами. Клімат Японії піддається впливу теплих морських течій і мусонів. На островах відбуваються часті землетрусу. Природа і клімат сильно впливають на побут японців, їх звичаї, звичаї і характер. Многоцветье фарб води океану і морів, обриси вулканів, що йдуть в небо, унікальна яскрава рослинність з дитинства формують почуття витонченого, любов до прекрасного, які властиві всьому населенню Японії від хлібороба до імператора.

Настільки великої ролі квітів у життя японців, безсумнівно в значній мірі сприяють природні умови Японії. М'який морський клімат, велика кількість вологи і сонячного тепла, благодатний грунт дозволяють японцям майже на протязі всього року вирощувати різноманітні живі квіти та декоративні рослини. Квітникарство і садівництво придбали в країні самі широкі масштаби, носять буквально поголовний характер, Навіть у великих містах, у тому числі в гігантському Токіо, використовується найменша можливість, всякий шматок землі для розведення квітів та декоративних рослин.

Витоки японської культури сягають у сиву давнину. Найбільш ранні твори мистецтва належать до IV-II тисячоліть до нашої ери. Найбільш тривалим і найбільш плідним для Японського мистецтва був період Середньовіччя (IV-XIX ст.ст.).