Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як робити лабораторно-практичну роботу.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
909.82 Кб
Скачать

Зі статті Йосифа Сталіна «Відповідь товаришам українцям у тилу і на фронті» (17 грудня 1917 р.)

«Конфлікт виник не з питання про централізм і самовизначення, а з таких трьох конкретних питань:

Перше питання. Конфлікт почався з наказів по фронту члена Генерального Секретаріату Петлюри, що загрожували повною дезорганізацією фронту... Петлюра почав у своїх наказах скликати на Україну всі українські частини армії і флоту...

Друге питання. Конфлікт, що почався наказами Петлюри, був загострений політикою Генерального Секретаріату Ради, який почав роззброєння Ради депутатів України. Загони Генерального Секретаріату напали вночі на радянські війська та роззброїли їх.

Третє питання. Конфлікт дійшов до краю, коли Генеральний Секретаріат навідріз відмовився пропустити революційні війська Рад проти Каледіна...

Від свідомості і революційності українських робітників та солдатів залежить закликати до порядку свій Генеральний Секретаріат або перебрати його в інтересах мирного розв'язання небезпечного конфлікту».

З відповіді Генерального Секретаріату Центральної Ради на ультиматум Раднаркому ррфср (5 грудня 1917р.)

«Генеральний Секретаріат у заяві [Рада] Народних Комісарів про визнання ними Української Республіки убачає або нещирість, або протиріччя самих собі.

Не можна одночасно визнавати право на самовизначення аж до відокремлення і в той же час робити грубий замах на це право нав'язуванням своїх форм державного устрою самовизначених держав, як це робить Рада Народних Комісарів Великоросії...

Звідси випливають і подальші відповіді на запитання Ради Народних Комісарів.

Єдність фронту визнає і Генеральний Секретаріат Української Народної Республіки, але після того, як Рада Народних Комісарів Великороси зруйнувала цей фронт внесенням в нього повної дезорганізації, після того, як більшовицькі частини залишають і оголюють фронт, Генеральний Секретаріат не знаходить можливості єдино силами українських частин охороняти усю величезну лінію фронту...

Що стосується другого питання про пропуск частин через територію Української Народної Республіки, то Генеральний Секретаріат займає певну позицію: він признає право на самовизначення кожної національності або області аж до відокремлення, тому нав'язування Великороси, Дону, Уралу, Сибіру, Бессарабіі або кому іншому свого сприйняття політичного управління Генеральний Секретаріат не вважає логічним і можливим...

Нарешті, відносно четвертого питання, чи буде Рада роззброювати неукраїнський полон. Генеральний Секретаріат заявляє, що на території Української Народної Республіки влада належить демократії України. Всілякі замахи збройної сили на цю владу будуть придушуватися тією ж сило ю»

Завдання А. Уважно ознайомтеся з документами, враховуючи аргументи кожної зі сторін. Уявіть себе сучасником і учасником тих подій. Визначте своє ставлення до цього конфлікту. Свою думку обґрунтуйте.

Завдання Б, В. Проаналізуйте ультиматум Раднаркому за таким планом:

1. Ставлення радянського уряду до УНР.

2. Умови дипломатичного визнання УНР.

3. Можливі наслідки ультиматуму для УНР. Дайте власну оцінку цьому документові.

9 Прізвище на літеру І,Ї,Й

ТЕМА: «І V Універсал Центральної Ради»

МЕТА

Ознайомити студентів з основними положеннями IV Універсалу; розвивати вміння аналізувати історичні джерела правового характеру й використовувати здобуту інформацію для характеристики діяльності державних органів.

ХІД РОБОТИ

Згідно з попередніми описами.

ДЖЕРЕЛА

З «IV Універсалу Української Центральної Ради» (9(22) січня 1918р.)

«...Але в тяжку годину відродилась воля України. Чотири роки лютої війни знесилили наш край і людність. Фабрики товарів не виробляють. Заводи спиняються. Залізниці розхитані. Гроші в ціні падають. Хліба зменшується. Насуває голод, По краю розплодились юрби грабіжників і злодіїв.

Через усе це не могли відбутися вибори в Українські Установчі збори в приписаний нашим попереднім універсалом час. Ці Збори, призначені на нинішній день, не змогли зібратись.

А тим часом петроградське правительство народних комісарів, щоб привернути під свою владу вільну Українську Республіку, оповістило війну Україні і насилає на наші землі своє військо...

...Ми, Українська Центральна Рада, сповіщаємо всіх громадян України:

Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від пікою не залежною, вільною, суверенною державою українського народу.

Власті, в ній буде належати тільки народові України, іменем якого, поки зберуться Українські Установчі збори, будемо правити ми, Українська Центральна Рада, представництво робочого народу, селян, робітників і солдатів, та наш виконуючий орган, який однині матиме назву Ради Народних Міністрів.

Незмірно тяжка війна, розпочата буржуазними правительствами, тяжко мучила наш народ, знищила наш край, розбила господарство. Тепер тому мусить бути кінець!

В справі земельній комісія, вибрана на останній сесії нашій, вже зробила закон про передачу землі трудовому народові без викупу, прийнявши за основу скасування власності і соціалізацію землі згідно з нашою постановою на сьомій сесії.

...В самостійній Українській Народній Республіці нації користуватимуться правом національно-персональної автономії...»

Завдання А. Виявіть центральну тезу IV Універсалу, а також причини його проголошення. Свої думки обґрунтуйте.

Завдання Б. Проаналізуйте документ за таким планом:

1. Причини проголошення універсалу.

2. Основна ідея його.

3. Перші заходи самостійної держави,

4. Історичне значення Універсалу,

Завдання В. Уважно прочитайте документ і визначить його основну ідею. Виявіть причини проголошення Універсалу.

10 Прізвище на літеру К

ТЕМА: «Гетьманат Павла Скоропадського»

МЕТА

Дати студентам уявлення про постать гетьмана Павла Скоропадського, основні напрямки його політики та роль у творенні української державності; розвивати вміння працювати з різноманітними джерелами, зіставляти й критично аналізувати інформацію.

ХІД РОБОТИ

Згідно з попередніми описами.

ДЖЕРЕЛА

З «Грамоти до всього українського народу» (29 квітня 79/8 р.)

«...Цією грамотою я оголошую себе Гетьманом всієї України.

Управління Україною буде проводитися через посередництво призначеного мною Кабінету Міністрів...

Центральна і Мала Рада, а також всі земельні комітети з нинішнього дня розпускаються. Всі міністри і товариші звільняються...

Права приватної власності — як фундамент культури і цивілізації відбудовуються в повній мірі і всі розпорядження бувалого Українського Уряду, а рівно Тимчасового уряду російського відміняються і скасовуються. Відбудовується повна свобода по дробленню купчих по купівлі-продажу землі

Поруч з цим будуть прийняті міри по відчуженню земель по дійсній їх вартості від великих власників, для наділення земельними ділянками малоземельних хліборобів».