Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як робити лабораторно-практичну роботу.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
909.82 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Пропонована робота складна, потребує знань з попередньої історії України (зокрема, варто нагадати студентам лабораторно-практичну роботу, присвячену столипінській аграрній реформі).

Зміст роботи виводить студентів на важливі узагальнення, конче потрібні в дальшому вивченні української і світової історії. Тому підбиття підсумків бажано провести в активній формі (дискусія, семінар тощо). Щоб допомогти учням дійти правильних висновків, викладач може ознайомити їх з думками відомих дослідників. Російський філософ Микола Бердяєв у праці «Витоки і сенс російського комунізму» наголошував: «Увесь стиль російського і світового комунізму вийшов з війни... Більшовизм скористався з усього для свого тріумфу. Він скористався з безсилля ліберально-демократичної влади, з непридатності її символіки для скріплення збунтованої маси. Він скористався з об'єктивної неможливості далі вести війну, пафос якої був безнадійно втрачений, небажанням солдатів продовжувати війну, і він проголосив мир. Він скористався з невлаштованості й невдоволенням селян і передав усю землю селянам, зруйнувавши залишки феодалізму й панування дворян. Він скористався з російських традицій деспотичного управління згори і, замість незвичної демократії, для якої не було навичок, проголосив диктатуру, більше подібну до давнього царату».

Англійський історик Арнольд Тойнбі твердить: «Марксизм не визнає кордонів між націями або між суспільствами по вертикалі, але проводить чіткі горизонтальні лінії, поділяючи суспільства на класи, які, своєю чергою, не мають міжнаціональних і культурних кордонів. Подібно до історичних світових релігій марксизм уміщує в себе якесь всесвітнє існування... Але сталінська Росія продемонструвала унікальний історичний досвід диктатури пролетаріату. Як першопроходець, вона спробувала пристосувати марксистську ідеологію виключно для себе... Отже, першість у соціальній революції знову дала Росії можливість заявити про свою унікальну долю, відродити ідею, яка своїм корінням сягає російської культурної традиції. До слов'янофілів вона перейшла від російської православної церкви... Російська комуністична доктрина містить у собі ідею російської першості».

15 Прізвище на літеру П

ТЕМА: «Нестор Махно і селянський повстанський рух на півдні України»

МЕТА

Ознайомити студентів з ідеями анархізму, які запроваджував на практиці Нестор Махно, і виявити причини їхнього впливу на селянське середовище; розвивати в студентів уміння аналізувати різноманітні джерела й систематизувати здобуту інформацію.

ХІД РОБОТИ

Згідно з попередніми описами.

ДЖЕРЕЛА

Зі спогадів Нестора Махна (19291934рр.)

«В душі виникло владне жадання шляхом волі й зусиль самого трудового народу створити в Україні новий лад життя:

Где не было би ни рабства, ни лжи ,ни позора!

Ни презренных божеств, ни цепей,

Где не купить за злато любви и простора;

Где лишь правда и правда людей...

Такий лад за нинішнього часу, я думав, цілком можливий у формі вільного радянського устрою, коли вся Україна й Росія, всі інші країни світу мають вкритися мережами місцевих, зовсім самостійних, господарських і громадських самоврядувань або Радами трудівників, що одне й те ж.

Через свої районні, обласні й загальнонаціональні з'їзди ці місцеві, господарські й громадські органи самоврядування налагоджують спільну схему порядку й трудової взаємності між собою. Засновують обліково-статистичне, розподільне й посередницьке федеративне бюро, навколо якого тісно об'єднуються й за допомогою якого, в інтересах країни, всього її вільного трудового народу, узгоджують, а ниві всебічного соціально-громадського будівництва, свою роботу».