Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18_181.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Як побудований і як функціонує мозок людини ?

  2. Які функції виконує головний мозок?

  3. У чому полягає здатність до відображення?

  4. У чому сутність дії мозку людини як єдиної функціональної системи?

  5. Що таке рефлекс? У чому полягає рефлекторна діяльність?

  6. Які умови утворення рефлексів?

  7. Що таке вища і нижча нервова системи?

  8. Що таке психіка? Які функції вона виконує?

Тема № 7 (2 год.) еволюція розвитку психіки План

  1. Поняття психіки

  2. Виникнення та розвиток психіки (гіпотеза О.І.Опаріна, теорія П.Т.Де’Шардена)

  3. Концепція рівнів психічного відображення дійсності і рівнів розвитку поведінки тварин по Леонтьєву і Фабрі

  4. Свідомість та її структура

Основні поняття та терміни: подразливість, чутливість, тропізм, інстинкт, навички, інтелектуальна поведінка, свідома діяльність, дифузна нервова система, ганглієва нервова система, трубчаста нервова система.

1. Психіка – це системна властивість високоорганізованої живої матерії, що полягає в активному відображенні суб´єктом об´єктивного світу, у побудові суб´єктом невідчужуваної від нього картини цього світу і саморегуляції на цій основі своєї поведінки та діяльності.

Головні тенденції розвитку психіки:

  • ускладнення форм поведінки (форм рухової активності);

  • удосконалювання здатності до індивідуального навчання;

  • ускладнення форм психічного відображення.

Психіка людини – це відображувально-регуляційна діяльність, яка забезпечує її активну взаємодію з оточуючим світом. Людська психіка – це система суб´єктивних образів дійсності, внутрішній світ людини, який має свої закони становлення та функціонування.

  1. Гіпотеза О.І.Опаріна про виникнення життя на Землі у формі коацерватів: на певному етапі розвитку природи завдяки взаємодії механічних, термічних, хімічних, акустичних та світлових властивостей матерії з неорганічної матерії виникла органічна матерія – білкова речовина. Складні білкові молекули – коацервати здатні реагувати на впливи, пов’язані з обміном речовин.

Витоки психічного П.Т.Де’Шарден бачить в понятті “духовна енергія”, ототожнюючи її з внутрішньою стороною матерії і веде передісторію психічного з давніх часів. Цю стадію називає Переджиття. На стадії Життя формується біосфера. Подальший розвиток проходив у зв’язку з появою у тварин нервової системи. Для стадії Думки характерне інтенсивне зростання свідомості. Виникає особистість зі здатністю до безмежної індивідуальної еволюції. На стадії Наджиття – об’єднання народів, духовне оновлення Землі, формування Надлюдства. Виникає Надособистість. Вершиною розвитку людства стає не окрема індивідуальність, а універсальна особистість, одухотворення, любов та усвідомлення вічності життя.

3. Розвиток психіки реалізується у формі філогенезу і у формі онтогенезу. Стадії розвитку психіки у філогенезі пов’язані з рівнем розвитку нервової системи організмів.

Концепція рівнів психічного відображення дійсності і рівнів розвитку поведінки тварин ( по О.М. Леонтьєву і К.Е.Фабрі)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]