Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18_181.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Тема № 1 (2 год.) особливості психології як науки План

  1. Особливості та можливості психології

  2. Предмет психології. Здоровий глузд і наука

  3. Галузі психології

  4. Основні принципи та категорії психології

Основні поняття та терміни: психологія, предмет психології, рефлексія, психіка, психічні явища, психічні стани, психічні процеси, психічні властивості.

1. Психологічні знання необхідні для глибшого розуміння себе та інших, для самовдосконалення, пристосування до змін у навколишньому середовищі, для самовиховання та впливу на інших людей для ефективності власної професійної діяльності, найповнішого використання особистісного потенціалу людини, налагодження стосунків між членами трудового колективу та у системі "людина – техніка.

Психологічна наука розв’язує три групи завдань: науково-дослідні, діагностичні, корекційні.

2. Предмет наукової психології складають конкретні факти психічного життя, що характеризуються якісно та кількісно. Характер психічного явища стає закономірним, якщо виникнення психічних фактів спостерігається щоразу, коли для цього виникають відповідні умови.

Психологія – це наука і система знань про закономірності, механізми, психічні факти і явища в житті людини. Предмет психології – закономірності розвитку і вияву психічних явищ та їх механізми.

Психічні явища — це своєрідні суб’єктивні переживання, суб’єктивні образи відображуваних у свідомості явищ реальної дійсності, це внутрішній світ людини в усій його повноті й різноманітності.

Психіка характеризується низкою особливостей:

- психічне відображення має активний характер, пов’язане з пошуком та добором способів дій, що відповідають умовам середовища;

- психічне відображення має випереджальний характер, забезпечує функцію передбачення в діяльності та поведінці;

- кожний психічний акт є результатом дії об’єктивного через суб’єктивне, через людську індивідуальність, що накладає відбиток своєрідності на її психічне життя;

- у процесі активної діяльності психіка постійно вдосконалюється й розвивається.

3. Галузі психології відрізняються як за предметом вивчення, так і методами, які використовуються у цій психологічній галузі.

Три великі групи наукової психології: теоретична, науково-прикладна та практична психологію.

Науково-прикладна психологія підпорядковує галузі, для яких характерні дослідження і практичне використання знань з метою оптимізації поведінки та діяльності людей.

Практична психологія функціонує і розвивається як система спеціальних психологічних служб, спрямованих на надання безпосередньої допомоги людям у вирішенні їхніх психологічних проблем. Сутність практичної психології виявляється в такому її різновиді, як психокорекційна практика, результатом якої є отримання рефлексивних знань та розвиток соціально-перцептивного інтелекту.

4. Основні принципи психологічної науки – принцип детермінізму, принцип відображення, принцип єдності психіки й діяльності, принцип розвитку психіки, системно-структурний принцип.

Принцип детермінізму розкриває виникнення психіки у філогенезі та онтогенезі, закономірну зумовленість психічних явищ, психічної діяльності та психічних властивостей людини.

За принципом відображення всі психічні функції (а не лише пізнавальні) за своєю природою є відображу вальними. Принцип єдності психіки та діяльності конкретизує принцип детермінізму й відображення. У принципі розвитку психіки об’єктивно виявляються й реалізуються детермінація поведінки, зв’язок психіки та діяльності. У принципі розвитку психіки об’єктивно виявляються й реалізуються детермінація поведінки, зв’язок психіки та діяльності.

Категорії – це найбільш загальні і фундаментальні поняття, що відображають суттєві, загальні властивості і відношення явищ дійсності і пізнання. Основними категоріями психології як науки є психіка і поведінка.

Психіка – властивість високоорганізованої матерії – мозку, його здатність відображати об'єктивну дійсність у вигляді відчуттів, уявлень, думок, вольових дій та інших суб'єктивних образів об'єктивного світу. Поведінка – це система взаємопов'язаних реакцій і дій людини чи тварини у взаємодії з навколишнім середовищем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]