Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18_181.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Помилкове сприймання предметів

Ілюзія – це неправильне, спотворене сприймання з обов'язковою наявністю справжнього об'єкта.

Галюцинації – порушення процесу сприймання, при якому виникають образи сприймання при відсутності реального об'єкта.

Гіперстезія – підвищення сприйнятливості до звичайних зовнішніх подразників, яке виникає при різкому фізичному чи емоційному перевтомленні. Гіпостезія – зниження сприйнятливості до зовнішніх стимулів, пов'язане з розумовим перевтомленням.

Екстрасенсорне сприймання полягає у сприйманні сигналів, які не діють безпосередньо на органи відчуття, це телепатія, яснобачення, передбачення.

Контрольні запитання

  1. Який психічний процес називається сприйманням?

  2. У чому полягає спільне та відмінне між сприйманням і відчуттям?

  3. Охарактеризуйте загальні властивості сприймань.

  4. Що таке структурність сприймання та який її механізм?

  5. Що таке константність сприймання та який її механізм?

  6. Як виявляється апперцепція у процесах сприймання?

  7. Який вплив на сприймання може чинити попередній досвід?

  8. Які чинники визначають об’єктивні умови сприймання?

  9. Які чинники визначають суб’єктивні умови сприймання?

  10. Що таке ілюзія у сприйманні та який її механізм?

  11. У чому може виявлятися професійна спостережливість?

Тема № 11-12 ( 4 год.) пам'ять План

  1. Поняття пам’яті. Теорії пам’яті щодо її механізмів

  2. Види пам’яті

  3. Характеристика процесів пам’яті

  4. Індивідуальні особливості пам’яті

  5. Закономірності запам’ятовування

  6. Шляхи вдосконалення пам’яті

Основні поняття та терміни: пам'ять, асоціація, запам'ятовування, відтворення, впізнавання, згадування, пригадування, персеверація, ремінісценція, образна пам'ять, словесно-логічна пам'ять, емоційна пам'ять, рухова пам'ять, оперативна пам'ять, короткочасна пам'ять, довготривала пам'ять.

1. Пам'ять – це один з основних пізнавальних процесів, що включає закріплення, збереження і відтворення людиною її попереднього досвіду. Пам'ять – процес збереження минулого досвіду, який робить можливим його повторне використання в діяльності та повернення у сферу свідомості.

Перші спроби науково пояснити феномен пам'яті на психологічному рівні були зроблені асоціативним напрямом психології. Асоціація за суміжністю — це відображення в мозку людини зв’язків між предметами та явищами, які йдуть один за одним у часі (суміжність у часі) або перебувають поряд один з одним у просторі (суміжність у просторі).

Асоціація за схожістю спостерігається тоді, коли в мозку відображуються зв'язки між предметами, схожими у певному відношенні.

Асоціація за контрастом утворюється при відображенні в мозку людини предметів та явищ об’єктивної дійсності, що пов’язані між собою протилежними ознаками.

Рішучої критики асоціативна теорія зазнала від гештальтпсихології. Центральним поняттям нової теорії був “гештальт" — образ як цілісна організація структури, яка не зводиться до суми її окремих частин.

Фізіологічна теорія пам'яті тісно пов'язана з важливими положеннями вчення I. Павлова про вищу нервову діяльність. Вчення про утворення тимчасових нервових зв'язків — це теорія запам'ятовування на фізіологічному рівні.

Згідно з фізичною теорією пам'яті проходження будь-якого збудження через певну групу клітин (нейронів) залишає після себе фізичний слід, що призводить до механічних та електронних змін у синасах (місце стикання нервових клітин).

Біохімічна теорія пам'яті виражається гіпотезою про двоступеневий характер процесу запам'ятовування. Суть його полягає в тому, що на першій стадії, одразу ж після впливу подразника, у мозку відбувається короткочасна електрохімічна реакція, яка викликає зворотні фізіологічні процеси у клітині. Друга стадія виникає на ґрунті першої — це власне біохімічна реакція, пов'язана з утворенням протеїнів.

Прихильники хімічної теорії пам’яті вважають, що специфічні зміни, які відбуваються в нервових клітинах під впливом зовнішніх подразників, і є механізмами процесів закріплення, збереження та відтворення слідів одержаних вражень.

2. Пам'ять поділяється на прижиттєву та генетичну. Підґрунтям для класифікації видів прижиттєвої пам'яті є такі критерії:

  • участь волі в процесі запам'ятовування;

  • тривалість зберігання інформації;

  • специфіка предмета запам'ятовування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]