Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18_181.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Зв’язок типів темпераменту та типів вищої нервової діяльності

Тип темпераменту

Сила

Врівноваженість

Вид нервової діяльності

Холерик

Сильний

Неврівноважений

Рухливий

Сангвінік

Сильний

Врівноважений

Рухливий

Флегматик

Сильний

Врівноважений

Малорухливий

Меланхолік

Слабкий

Неврівноважений

Інертний

3. Холерик – сильний тип темпераменту, що виявляється в загальній рухливості і здатності віддаватися справі з виключною пристрастю, в бурхливих емоціях, різких змінах настрою, неврівноваженості. Людина мало розмірковує та швидко діє, у стосунках з людьми різка та прямолінійна. Холерик нетерплячий, і коли захоплюється, то його важко зупинити. Чекання здатне вивести його з себе.

Сангвінік – сильний тип темпераменту, що характеризується рухливістю, високою психічною активністю, різноманітністю міміки, чуйністю і товариськістю, врівноваженістю. Людина жвава, діяльна, легко пристосовується до зміни умов життя, комунікабельна. Почуття легко виникають і швидко змінюються.

Меланхолік – слабкий тип темпераменту, якому властиві уповільненість рухів, стриманість моторики і мови, низький рівень психічної активності, легка вразливість, схильність глибоко переживати навіть незначні події, переважання негативних емоцій. Людина здебільшого губиться у нових умовах, із труднощами встановлює контакти з оточуючими, вона дещо замкнута.

Флегматик – сильний тип темпераменту, нервова система зрівноважена, але інертна; цей тип пов'язаний з повільністю, інертністю, стійкістю в прагненнях і настроях, слабким зовнішнім виразом емоцій, низьким рівнем психічної активності. Людина стійка у своїх намірах та настроях, їй потрібен час для зосередження уваги та її переключення на інший об'єкт.

Український психолог Б.Й. Цуканов розглядає ще один тип темпераменту, який знаходиться на середній позиції між вказаними типами темпераменту, у них середній рівень збудження і гальмування та інших показників, які врівноважують один одного. Відмінною особливістю їх поведінки є обережність без боязливості. Цей тип дослідником названий "рівноважним".

Б.Й.Цуканов також визначив належність індивідів до груп, які "віддають перевагу" певним хворобам в залежності від їх типу темпераменту.

Сензитивність — міра чутливості до явищ дійсності, що стосуються особистості.

Реактивність — це особливості реакції особистості на подразники, що виявляються в темпі, силі та формі відповіді, а найяскравіше — в емоційній вразливості, і відображуються на ставленні особистості до навколишньої дійсності та до самої себе.

Пластичність виявляється у швидкому пристосуванні до обставин, що змінюються.

Ригідність — особливість, протилежна пластичності, складність або нездатність перебудовуватися при виконанні завдань, якщо цього потребують обставини.

Резистентність — міра здатності опиратися негативним або несприятливим обставинам.

Екстравертованість та інтровертованість спрямованість реакцій та діяльності особистості назовні, на інших (екстравертованість) або на саму себе, на свої внутрішні стани, переживання, уявлення (інтровертованість).

Активність здатність долати зовнішні і внутрішні обмеження у виробництві, у суспільно значимих перетвореннях, у привласненні багатств, засвоєнні духовної культури.

Темп реакцій швидкість перебігу психічних процесів, а в певній мірі і психічних станів.

Оскільки темперамент є вродженим, він виступає підґрунтям для більшості рис особистості, визначаючи динаміку їх прояву.

Вразливість – це ступінь впливу різних подразників, час збереження їх у пам'яті і сила відповідної реакції на цей вплив.

Емоційність – це швидкість, зміст, якість, глибина, динаміка емоційних процесів і станів.

Імпульсивність – це схильність людини діяти за першим спонуканням, спонтанно під впливом зовнішніх впливів чи емоцій, які прийшли несподівано.

Збентежливість – це підвищена схильність людини відчувати стурбованість у будь-яких ситуаціях життя.

4. Діяльність — трудова, навчальна, ігрова — висуває вимоги не лише до знань і рівня розумового та емоційно-вольового розвитку особистості, а й до типологічних особливостей нервової системи, а отже, до темпераменту людини.

Там, де потрібна значна працездатність, витривалість, краще виявляє себе сильний тип нервової системи, а де слід виявити співчутливість, лагідність, краще виявляє себе слабкий тип нервової системи.

На основі однакових властивостей вищої нервової діяльності можна сформувати істотно різні динамічні особливості особистості. В екстремальних умовах звичне здебільшого втрачає силу, у дію вступають природні особливості типу нервової системи, властивої людині.

Тип темпераменту необхідно враховувати у професіях, де праця встановлює особливі вимоги до динамічних і емоційних якостей людини. У спілкуванні дуже важливо передбачати особливості реакцій людей з різним типом темпераменту й адекватно на них реагувати. Недоліки темпераменту можуть компенсуватися за рахунок захопленості, спеціальної підготовки, вольових зусиль. В умовах спільної діяльності людей риси їх темпераменту впливають більш суттєво на кінцевий результат, ніж у тих випадках, коли кожен працює індивідуально. При цьому виявляються більш сприятливими об'єднання різних типів темпераменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]