Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18_181.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Види пам’яті

Рухова пам'ять – полягає у запам'ятовуванні, збереженні і відтворенні рухів. Емоційна пам'ять – пам'ять на почуття. Образна пам'ять – це пам'ять на уявлення, картини природи і життя, на звуки, запахи, смаки. Ейдетична пам'ять – виникає в результаті збудження органів чуття зовнішніми подразниками. Словесно-логічна пам'ять – це думки, втілені у форму мови.

Мимовільна пам'ять – це запам'ятовування та відтворення, за якого відсутня спеціальна мета щось запам'ятати чи пригадати. Довільна пам'ять – коли ставиться певна мета запам'ятовування і відтворення з докладанням вольового зусилля.

Довгочасна пам'ять – характеризується тривалим збереженням матеріалу після багаторазового його повторення і відтворення. Короткочасна пам'ять – характеризується дуже стислим терміном збереження після одноразового, дуже нетривалого сприйняття і негайним відтворенням. Оперативна пам'ять – забезпечує запам'ятовування інформації, необхідної для виконання певної дії.

  1. Крім видів пам'яті, виділяються її процеси.

Процеси пам’яті

Запам'ятовування – основний процес пам'яті, на ґрунті якого відбувається накопичування досвіду людини, пов'язування нових знань зі старими. Запам'ятовування може бути механічним і усвідомленим. Механічне запам'ятовування ґрунтується на закріпленні зовнішніх зв'язків шляхом багаторазового повторення. Усвідомлене запам'ятовування ґрунтується на встановленні смислових зв'язків нового з уже відомим матеріалом і між частинами даного матеріалу.

Механічне запам'ятовування ґрунтується на закріпленні зовнішніх зв'язків шляхом багаторазового повторення. Усвідомлене запам'ятовування ґрунтується на встановленні смислових зв'язків нового з уже відомим матеріалом і між частинами даного матеріалу. Мимовільне запам'ятовування здійснюється без спеціально поставленої мети запам'ятати. Довільне запам'ятовування відрізняється від мимовільного рівнем вольового зусилля, наявністю завдання та мотиву.

Відтворення – процес відновлення збереженого матеріалу пам'яті для використання в діяльності та спілкуванні – полягає у пожвавленні або повторному збудженні раніше утворених у мозку нервових зв'язків. Розрізняють два види відтворення: упізнавання і згадування. Згадування – це усвідомлене відображення, пов'язане з переборюванням ускладнень, що вимагає вольових зусиль. Воно буває мимовільним або довільним

Як один з різновидів відтворення виділяють спогади – локалізовані в часі й просторі згадування людини про своє минуле життя, переважно в яскравій образно-логічній формі, з усіма обставинами.

Упізнавання – прояв пам'яті, який виникає при повторному сприйманні предмета. При повному впізнаванні повторно сприйнятий об'єкт одразу ототожнюється з раніше відомим, повністю відтворюються час, місце та інші деталі попереднього ознайомлення з ним. Неповне впізнавання характеризується невизначеністю, утрудненням співвіднесення об'єкта, що сприймається, з тим, що було в попередньому досвіді.

Ремінісценція – відстрочене відтворення того, що раніше сприймалося і що здавалося забутим. Ейдетизм – зорова пам'ять, яка довго зберігає яскравий образ з усіма деталями сприйнятого.

Збереження – це процес утримання в пам'яті відомостей, одержаних у ході набування досвіду. Забування-процес, протилежний збереженню; він виявляється у тому, що актуалізація забутих образів чи думок утруднюється або стає взагалі неможливою.

4. Особливості пам'яті конкретної людини зумовлені взаємодією цілого ряду чинників: особливості нервової системи; особливості середовища; тип особистості; характер діяльності тощо.

Продуктивність пам'яті визначають певні чинники:

  1. суб'єктивні: тип запам'ятовування; попередній досвід; установка; інтерес; стан організму;

  2. об'єктивні: осмисленість; зв'язаність; зрозумілість; наочність; ритмічність; кількість матеріалу; зовнішнє середовище.

Найважливіші риси, що визначають продуктивність пам'яті

У деяких людей спостерігаються порушення пам'яті: ослаблення функцій пам'яті, вибіркова репродукція, амнезія.

Бувають факти обманів пам'яті, які мають звичайно форму однобічної вибірковості згадок, хибних згадок (конфібуляції) і спотвореної пам'яті. Іноді має місце гіперфункція пам'яті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]