Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробізнес.pdf
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.76 Mб
Скачать

У деяких зарубіжних країнах, зокрема Німеччині, з цією метою застосовують сітку ризику для клієнтів фірми. У ній зазначають чинники ризику, дають конкретну бальну оцінку кожному з них і визначають загальну оцінку ризику (надійність клієнта).

Форс-мажор це події, надзвичайні ситуації, які не можуть бути передбачені, попереджені або усунені будь-якими захода- ми або зумовлені правилами страхування надзвичайні обста- вини, на випадок яких страховик звільняється від виконання зобовязань за договором страхування.

Більшість страховиків відносять сюди випадки, зумовлені війсь- ковими діями, страйками, запровадженням надзвичайного стану, радіоактивними викидами тощо. Замість цього був узятий проти- лежний курс. Якщо звернутися до досвіду зарубіжних фірм, то їхня економіка процвітає і в не останню чергу за рахунок такого чинни- ка, як знання підприємцем розміру витрат на будь-який виріб, у будь-який період часу, по будь-якому підрозділу.

На вітчизняних підприємствах унаслідок неправильного став- лення до заводського планування у перехідний до ринку період здебільшого перестали розраховувати планову собівартість продук- ції по структурних підрозділах, що є неприпустимим. Безконтроль- ність формування витрат спричинила їх зростання. На думку як вітчизняних, так і зарубіжних спеціалістів, цей чинник є однією з причин високих темпів інфляції, що були недавно, оскільки спіра- леподібно почергово підвищувалися ціни і зростали витрати.

Зміст викладених причин втрат, викликаних простоями облад- нання внаслідок організаційно-технічних неполадок на виробницт- ві, зумовлює необхідність упровадження адекватних заходів, спря- мованих на їх усунення.

12.6. Страхування як метод зниження ризиків

Компенсуючі антиризикові заходи подані різними формами страхування: традиційним страхуванням, яке здійснюється страхо- вими компаніями, хеджуванням, самострахуванням. З точки зору розміру втрат, що відшкодовуються, найбільша частка припадає на традиційне страхування.

У ринкових умовах починає прокладати собі дорогу і такий спе- цифічний вид страхування, як хеджування.

Щодо самострахування, то досвіду його використання фірми України ще не мають. Воно існує поки що теоретично.

Страхування у традиційному розумінні слова полягає в акуму- люванні фінансових ресурсів підприємств з метою відшкодування їм втрат від ризику. Воно має на меті забезпечити страховий захист

359

фірм у вигляді повного або часткового відшкодування втрат, запо- діяних ризикованими ситуаціями.

Оскільки нижче використовуватиметься спеціальна страхова тер- мінологія, дамо визначення цих термінів.

Страхувальник юридичні та фізичні особи, які страхують втрати від ризику, сплачують страхові премії (платежі) і мають право за законом на основі договору страхування одержати страхове відшкодування при настанні страхової події.

Страховик страхова організація, яка бере на себе зо- бовязання відшкодувати збитки або виплатити страхову суму страхувальнику або особі, на користь якої укладений договір страхування, при настанні страхових випадків, обумовлених у договорі страхування.

Страховий випадок подія, при настанні якої на підставі закону або договору страховик зобовязаний виплатити страхове відшкодування (страхову суму).

Страховий тариф платіж у грошовому виразі з 1000 грн страхової суми або у відсотках від неї.

Страхове відшкодування грошова сума, яка виплачується страховиком згідно з умовами майнового страхування при на- станні страхового випадку.

Страхова вартість дійсна, фактична вартість обєкта страхування.

Страхова сума оголошена страхувальником при підписан- ні договору страхова сума, на яку страховик страхує свій інте- рес.

Для страхування втрат від ризику страхувальник і страховик укладають договір страхування. Відповідно до цього страхуванню можуть підлягати як основні, так і оборотні засоби: будівлі, споруди, передавальні пристрої, технологічне обладнання, господарський інвентар, сировина, матеріали, готова продукція тощо.

Враховуючи, що різні обєкти підлягають ризику неоднаковою мірою, наприклад деревяні будівлі більш ризиковані, камяні менш, фірми можуть укладати договори страхування на все майно або його певну частину (окремі транспортні засоби, верстати, маши- ни, будівлі).

Відповідно до чинного положення майно підприємств страхуєть- ся від втрат, повязаних з ризиком тоді, коли вони спричинені зем- летрусом, зсувами, бурями, обвалами, ураганами, градом, великими

360

снігопадами, зливами, діями підґрунтових вод, затопленням, поже- жею, туманами, блискавками, вибухом, аварією, викидом газу, кра- діжками зі зломом тощо. Як видно з цього переліку страхових випад- ків, вони неповно охоплюють усі можливі втрати від ризику. У рин- кових умовах, як засвідчує зарубіжний досвід, діапазон причин втрат від ризику, які можуть бути застраховані, значно ширший.

При настанні страхових випадків страховик виплачує страхува- льнику страхове відшкодування (страхову суму). Його розмір визна- чається у таких відсотках до розміру збитків від загибелі (пошко- дження) майна, в яких майно було застраховане.

Приклад. Страхова вартість (фактична вартість обєкта страхування) ста- новить 400 тис. грн, а страхова сума (вартість, оголошена страху- вальником при укладанні договору страхування) — 280 тис. грн, розмір понесе-

них фірмою втрат — 200 тис. грн. Отже, сума страхового відшкодування стано-

витиме (280 • 200 : 400) = 140 тис. грн.

Дієвість страхування втрат від ризику значною мірою залежить від умов, яких потрібно дотримуватись при його здійсненні, зокрема:

³встановлення залежності розміру страхових тарифів від імові- рності виникнення втрат та їх рівня. Розмір тарифів пропонується визначати такими методами:

а) на основі теорії ймовірності та методів математичної статисти- ки і використання часових рядів;

б) на основі експертних оцінок; в) за аналогією з іншими обєктами або компаніями;

г) з використанням математичної статистики і розрахунку дохід- ності.

Найобґрунтованішим є перший метод розрахунку розміру стра- хових тарифів, хоча, зрозуміло, що його можна використовувати не

вусіх випадках, тому право на існування мають й інші методи:

³обовязкове здійснення заходів попереджувального характеру, спрямованих на зменшення розміру втрат. У їх проведенні мають бути зацікавлені обидві сторони. У звязку з цим потрібно розробити економічні стимули такої зацікавленості страховика і страхуваль- ника. Це складна проблема, вирішення якої потребує пошуку спеці- альних методів економічного оптимізаційного розрахунку;

³розрахунки ефективності порівняльних варіантів (з одного бо- ку, різних видів страхування і, з другого, — інших заходів щодо по- передження ризику чи зменшення втрат від нього).

Подальше розширення сфери страхування втрат від ризику, ви- користання його як дієвого механізму відшкодування збитків повязане з удосконаленням розрахунку розміру страхового відшко- дування та обґрунтуванням обєкта страхування.

361

Установлення залежності розміру страхового відшкодування від співвідношення страхової суми і вартості обєкта страхування при- зводить у ряді випадків до необґрунтованого зниження виплачува- ного відшкодування. Більш логічною є залежність його від розміру страхової суми та понесених збитків.

Викликає сумнів використання у страхуванні втрат від ризику таких обєктів, як майна, матеріальних цінностей, грошових коштів тощо. Оскільки страхуються втрати від ризиків, то і обєктом його мають бути саме вони. Використання втрат від ризику як обєкта страхування має такі переваги:

³забезпечується більш обґрунтований підхід до питань страху- вання втрат від ризику з боку фірм. У цьому разі страхуються не будівлі, не транспортні засоби, а можливі втрати, яких можуть за- знати ці матеріальні обєкти за певних умов. Оскільки обєктом страхування виступають втрати, то це змусить страхувальника обєктивніше підходити до їх визначення, здійснювати диференціа- цію майна щодо необхідності його страхування;

³поєднує у єдине дії працівників фірми щодо оцінки розміру ризику та страхування втрат від нього;

³створює передумови для ефективнішого використання коштів підприємств. Оскільки страхуються втрати, розмір яких попередньо прораховується, проводиться диференціація обєктів, що страхують- ся і не страхуються, то, зрозуміло, розмір коштів, який виділяти- меться на ці цілі, буде обґрунтованішим, у ряді випадків меншим.

Страхування набуде рис упорядкованого процесу, стане не- відємним елементом господарювання. Як створення виробничих запасів матеріальних ресурсів, резервних потужностей, резервного обладнання, що мають на меті забезпечення нормального ходу ви- робництва, так і страхування втрат від ризику стане складовою еко- номічної діяльності фірм, які хочуть успішно функціонувати. Нині, коли обєктом страхування є матеріальні цінності, майно, а методи- ка визначення розміру страхового відшкодування виступає як спо- нукач страхувати все майно і на всю страхову вартість, страхування перетворено до деякої міри в примусову акцію. Крім цього, страху- вання втрат (як обєкта) від ризику є зрозумілішим для підприємств. Одна справа, коли страхуються будівлі, а інша, — коли страхуються втрати. З психологічної точки зору, втрати завжди легше і вигідні- ше страхувати, ніж матеріальні обєкти, бо вони (втрати) асоціюють- ся з неминучістю настання.

Спрощена схема їх розвязання може бути така: а) обєктом страхування є втрати від ризику;

б) страхова сума встановлюється на рівні втрат від ризику; в) страховий тариф визначається у відсотках від страхової суми;

362

г) страхова премія розраховується як добуток страхової суми і страхового тарифу, поділеного на 100;

д) розмір страхового відшкодування дорівнює розміру втрат від ризику, який не може перевищувати страхової суми.

Проведення операцій хеджування. В Україні цей напрям зме- ншення втрат від ризику поки що не використовується. Така ситу- ація пояснюється недостатнім розвитком ринкової інфраструктури.

Хеджування це страхування від втрат, зумовлених не- сприятливою зміною цін на товари у майбутньому.

Основу хеджування становлять фючерсні контракти. Вони є формальною угодою, за якою продається або купується певна кіль- кість товару за визначеною ціною для передачі його згодом у вста- новлений час. Отже, фючерсні контракти це договори- зобовязання. Вони можуть укладатися також за умови, що певного товару в цей момент може і не бути. Основними показниками такого контракту є зафіксована ціна товару і обумовлений термін його по- ставки.

Слід мати на увазі, що фючерсна угода просто так не може бути відмінена або анульована. Вона ліквідовується двома шляхами:

³укладанням протилежної угоди на таку саму кількість про- дукції;

³поставкою товару відповідно до зазначеного у контракті термі-

ну.

Механізм дії хеджування на зменшення втрат від ризику можна простежити на такому прикладі.

Приклад. Припустімо, що фермер відгодовує молодняк великої рогатої худоби для здачі його в листопаді на мясо.

У квітні за його розрахунками ціна за 1 кг мяса з урахуванням одержання помірного прибутку становитиме 4 грн. Передбачаючи падіння цін у період ма- сової здачі худоби, фермер підписує на фючерсній біржі контракт на поставку мяса 5 листопада за ціною 4,5 грн за 1 кг. Вона складається із попередньо ви- значеної ціни за 1 кг мяса разом з витратами на транспортування худоби до місць її прийому.

На початку листопада виявилося, що поточна ціна наявного ринку за 1 кг мяса зменшилась до 3,8 грн, а на фючерсній біржі до — 4,2 грн.

За кілька днів до настання зазначеного в контракті терміну поставки мяса фермер приймає таке рішення:

³продає мясо на ринку по 3,8 грн за 1 кг;

³викуповує свій же контракт з розрахунку 4,2 грн за 1 кг мяса. Результати хеджування наведено в табл. 12.5.

363

Таблиця 12.5. Результати проведення операцій хеджування

Ринок наявного товару

Термін

Фючерсний ринок

Ціна продукції становить 4 грн

Квітень

Продаж листопадових

за 1 кг

 

фючерсів за ціною 4,5 грн

 

 

за 1 кг

Продаж продукції на ринку

Листопад

Викуп листопадових

наявного товару за ціною

 

фючерсів за ціною 4,2 грн

3,8 грн за 1 кг

 

за 1 кг

Втрати в ціні за 1 кг станов-

 

Виграш від фючерсів ста-

лять 0,20 грн (4,00 – 3,80)

 

новить 0,30 грн (4,50 – 4,20)

 

 

 

Отже, у загальному підсумку фермер не зазнав втрат, хоча ціни на продук- цію знизились.

Виникає таке запитання: яким би міг бути результат, коли б фермер все та- ки поставив свій товар на фючерсний ринок? Він би програв, оскільки продук- ція реалізовувалася б по 4,2 грн за 1 кг, але при цьому були б додаткові витра- ти, повязані з її транспортуванням, у сумі 0,5 грн за 1 кг. Таким самим міг бути і результат, коли б фермер взагалі не укладав фючерсного контракту.

Таким чином, проведення фермером хеджування дало можливість уникнути втрат від ризику в сумі 0,3 грн за 1 кг мяса.

Проводити операції хеджування доцільно не тільки в сільському господарстві, а й в інших галузях матеріального виробництва. Це, зокрема, стосується тих виробничих структур, в яких є значний ча- совий розрив між виробництвом і реалізацією продукції.

Для успіху в хеджуванні потрібно чітко орієнтуватись у ціновій політиці, бути впевненим, що на момент продажу товару ціна зни- зиться. Якщо ціни незмінні, то хеджування є зайвим, оскільки фір- ма не матиме ніякого виграшу, а лише зазнає додаткових витрат (комісійні винагороди та винагороди брокера).

За такими самими принципами здійснюється також хеджування операцій, повязаних з фінансовим ризиком.

У зарубіжній практиці є й інші види хеджування. Постачальни- ки і покупці підписують довготермінові угоди (так звані контракти з «умовною вимогою»). Термін, на який вони укладаються, може дося- гати 20-річного періоду. У цих контрактах зазначають кількість, ціну і терміни поставок відповідної продукції.

Для постачальника такі контракти вигідні тим, що вони гаран- тують визначений заздалегідь обсяг збуту продукції, а для спожи- вача стабільне одержання певної кількості товарів за фіксовани- ми цінами.

Самострахування ризику. Одним із можливих шляхів зменшен- ня втрат від ризику є самострахування. Воно повязане зі створен- ням спеціального централізованого резервного фонду. В яких випа- дках доцільно користуватися цим джерелом покриття втрат?

364

Самострахування ефективне за таких умов:

³ господарська одиниця (науково-технічний комплекс, концерн, науково-виробниче обєднання) складається з ряду юридичних осіб, що мають закінчену систему бухгалтерського балансу, розрахунко- вий рахунок у банку, печатку тощо. У цьому разі, враховуючи ймо- вірність виникнення певного рівня втрат, страхові премії, сплачу- вані страховим компаніям, можуть бути більшими від страхових відшкодувань, що виплачуються підприємству органами страхуван- ня, оплачувані страхові премії за певний період перевищують роз- міри страхових відшкодувань, що одержують фірми від страхових компаній на покриття втрат від ризику. При цьому важливим є правильне встановлення тривалості зазначеного періоду. Він може вимірюватися кількістю років між двома суміжними відносно вели- кими розмірами виплачених страхових відшкодувань.

 

Щорічні страхові премії органам страхування за ризиковані опе-

Приклад.

 

рації становлять 6 тис. грн. Фірма одержала страхові відшкоду-

вання за втрати від ризику: в 1995 p. — 12 тис. грн; 1996 — 2; 1997 — 1; 1998 — 1,5 і у 1999 р. — 9 тис. грн. Отже, період, в межах якого порівнюватимуться суми страхових премій і страхових відшкодувань на покриття втрат, становитиме пять років. Розмір страхової премії, що сплатила фірма за цей час, дорівнює 30 тис. грн, а сума страхового відшкодування — 25,5 тис. грн (12 + 2 + 1 + 1,5 + 9).

Висновок щодо того, слід користуватися послугами страхових компаній чи ні, зрозумілий:

³страхові компанії не здійснюють страхування певного майна (втрат від ризику);

³фірма володіє великою кількістю однорідного майна, а ймовір- ність втрат його дуже мала. Враховуючи цей чинник, транснаціо- нальні нафтові компанії здійснюють самострахування танкерів. Розрахунки показують, що втрата одного танкера в рік (а ймовір- ність цього дуже незначна) обійдеться компанії у меншу суму, ніж розмір страхових премій за весь парк танкерів, який досягає сотень одиниць.

Оскільки у вітчизняній практиці поки що не застосовується ме- тод самострахування ризику, то викладемо деякі міркування щодо порядку утворення та використання централізованого резервного фонду самострахування. Централізований резервний фонд само- страхування створюється на рівні управління господарською оди- ницею. У самостійних підприємствах, що виступають як складові структури комплексів, науково-виробничих обєднань, вони не ство- рюються.

Самострахуванням можуть охоплюватися всі види ризиків, які завдають фірмам втрат. У ринкових умовах виглядає анахронізмом

365

наявність обовязкового страхування. Кожне підприємство повинно мати вибір:

³страхувати втрати від ризику за допомогою страхових компа-

ній;

³здійснювати самострахування;

³використовувати інші форми захисту від ризику.

Розміри відрахувань у централізований резервний фонд само- страхування визначаються на рівні страхових премій, які мали б сплачуватися підприємствами у разі страхування ризику страхови- ми компаніями.

Щорічним джерелом коштів створення такого фонду є собівар- тість продукції. Вони зараховуються у статтю «Загальногосподарські витрати» (податки та інші обовязкові відрахування і витрати).

Кошти централізованого резервного фонду самострахування ви- користовуються строго за цільовим призначенням, тобто на покрит- тя втрат від тих ризикованих операцій, які були самозастраховані. Розмір відшкодування втрат від ризику визначається за методикою, прийнятою у страховій справі.

Кошти резервного фонду самострахування, невикористані в цьо- му році, переходять у фонд наступного року. Перехідні перерахунки доцільно робити упродовж пяти років. Після цього залишок коштів фонду спрямовується на збільшення прибутків.

366