Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробізнес.pdf
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.76 Mб
Скачать

виглядати зацікавленим, а не показувати, ніби робите послугу представникові фірми. Упродовж розмови бажано дивитися спів- розмовнику в очі. Памятайте, що Ваша розмова повязана зі здобут- тям інформації про фірму і про можливу роботу, тому не потрібно соромитися задавати доцільні запитання. Головне це прагнути себе добре продати, тому всі запитання слід задавати щиро і зацікав- лено. Наприкінці співрозмови потрібно подякувати представникові фірми за наданий Вам час і увагу. Можна запропонувати фірмі будь-яку додаткову інформацію про себе, якщо така знадобиться.

Після розмови слід занотувати основні елементи її змісту, а зго- дом уважно ставитися до всіх контактів з представниками фірми і виконувати запропоновані ними рекомендації. Якщо перша спів- розмова пройшла успішно і Вас запевнили, що відповідь буде дано до певного терміну, потрібно почекати тиждень або до зазначеного терміну, після чого можна нагадати про себе. Під час нагадування про себе, пославшись на розмову, можна ще раз подякувати за цю співрозмову і кількома словами сказати, що зацікавленість до робо- ти зберігається. Американці, на відміну від нас, ведуть нотатки в ході співрозмови, і це не вважається чимось безсоромним.

5.3. Якості, потрібні підприємцю

Для того щоб займатися підприємництвом, потрібно мати певні якості, без яких шанси на успіх підприємства досить обмежені. Уявіть собі відомі вам випадки успішної діяльності колгоспу, радго- спу, заводу, бригади чи фірми. Напевно, переважно всі ці успіхи були повязані з особистістю окремих людей, підприємницькі якості яких дали змогу досягти успіхів в умовах абсурдної адміністратив- но-командної системи управління.

Які якості повинен мати підприємець? На це запитання відпові- ли так: жителі України комерційна кмітливість, хитрість, вміння викручуватися, комбінувати; жителі США сильний характер, чесність, почуття відповідальності, обовязковості.

На думку К. Рендола, підприємцю, як і провідному бізнесмену фірми, потрібно мати сильний характер, чесність, сміливість у при- йнятті рішень, відповідальність, які не можна замінити нічим. К. Рендол зазначав, що мати характер, отже, відчувати і розуміти моральні проблеми, мати сміливість правильно діяти за будь-яких обставин, що складаються в житті. Людина, наділена сильним ха- рактером, але нечесна в душі, може коли-небудь накликати на ком- панію катастрофу. Підприємець, що не має таких рис, як чесність, порядність і обовязковість, нічого не вартий.

94

Американські дослідження засвідчують, що найважливішими якостями для людини, яка готується стати підприємцем, є оцінка здатності йти на ризик.

5.4. Оцінка здатності йти на ризик

Бізнес нагадує азартну гру, тому будь-який підприємець під час прийняття різних управлінських рішень (вибір сфери бізнесу, конк- ретного проекту, розподіл матеріальних, сировинних, фінансових та інших ресурсів, визначення місця розташування підприємства, ці- льового ринку, купівлі цінних паперів тощо) ризикує. За американ- ськими стандартами, всі люди поділяються на дві категорії: ризико- вих і більш обережних, які приймають рішення з мінімальними шансами на ризик. Важливо знати, до якої категорії ви належите

(див. табл. 5.1).

Ризик це невизначеність в одержанні доходу взагалі або в одержанні того розміру доходу від інвестицій, на який розрахо- вує підприємець.

Ось чому при обчисленні очікуваного доходу підприємницької структури й оцінюванні її активів враховується (страхується) ризик.

Ще в 50-ті роки в США Маркевич, Шарп та інші вчені вивчали ризик у бізнесі, особливо при обігу цінних паперів (ЦП).

Теорія раціонального портфеля Маркевича (розвив Шарп) наго- лошує, що на фінансовому ринку обертається єдиний вид ЦП, який без ризику приносить інвестору дохід, рівень якого відомий. Такими ЦП є державні облігації, дохід яких фіксований і гарантується до- ходами державного бюджету.

Щодо обігу ЦП, то ризик є систематичний і несистематичний. Систематичний ризик становить частину загального ризику, що за- лежить від загального стану економіки (рівня інфляції, стабільності грошової одиниці, зовнішньої торгівлі тощо), а несистематичний це ризик для певного інвестора в ЦП.

Велике значення в підприємництві має облік ризику при органі- зації нового бізнесу. В умовах повної самостійності та економічної незалежності підприємець бере на себе весь ризик, будь-яка помил- ка у визначенні виду прибутку і обсягів його виробництва, ціни на нього або неправильне управлінське рішення можуть закінчитися крахом. У підприємництві можуть бути різні види ризику, про які обовязково слід дізнатися, перш ніж відкривати якусь справу. Зна- ючи про ризик, підприємці на відміну від наших комерсантів досить зважено і відповідально приймають рішення.

95

Кожний підприємець має знати, до якої категорії людей він на- лежить: до людей з підвищеним рівнем бажання йти на ризиковані проекти або ж займатися бізнесом з невеликим рівнем ризику.

Про творчість та ініціативу. Комерційний менталітет, вміння розпоряджатися фінансами та відкривати свою справу це ініціа- тива, щирість і чесність, позитивне і дружнє ставлення до інших людей, здатність керувати людьми, почуття відповідальності, добрі організаторські здібності, рішучість, наполегливість в досягненні мети, сила волі, творче начало, вміння швидко і стисло аналізувати інформацію, комунікабельність, готовність йти на виправданий ри- зик, працездатність і міцне здоровя. Комерційний і фінансовий склад розуму розуміються як самі собою риси для підприємця.

Чи можете Ви стати підприємцем? Для того щоб визначити, чи є ви тим типом людини, яка може бути керівником кооперативу, госпрозрахункової фірми, фермером чи мати приватну справу, слід обєктивно оцінити всі свої сильні і слабкі особливості. При цьому варто бути чесним, оскільки помилки, необєктивність або завищен- ня при оцінюванні якостей можуть мати несприятливі наслідки для всієї майбутньої справи. У розвинених країнах користуються бага- тьма тестами, які допомагають визначити, чи підходить людина для самостійного ведення бізнесу. Система оцінок за підсумками обра- ного тесту має дати загальне уявлення про потенціал майбутнього підприємця.

Як користуватися тестом? Спочатку уявіть ваші власні оцінки у відповідних клітинках, потім, рухаючись зліва направо, відмітьте значення в балах кожної колонки (4, 3, 2, 1). Після підрахування вашого потенціалу володіння і управління власною справою може бути така оцінка: відмінна (25 – 28), дуже добра (21 – 24), добра (17 – 20), середня (13 – 16), погана (12 і нижче). Якщо у людини ви- являються деякі слабкості, але зберігається велике бажання мати свою справу і стати підприємцем, то за американськими канонами підприємництва це бажання цілком здійсненне. Для цього потрібно підібрати таку команду зі своїх партнерів, які б компенсували його вади. Наприклад, у кандидата в бізнесмени не дуже високі оцінки в колонках «організаторські здібності» і «стосунки з іншими людьми», тобто він не дружелюбний щодо інших. Отже, в його команді має бути працівник з відповідними сильними рисами, що важливо для впливу на самого підприємця, а також на ефективні дії всієї коман-

ди (табл. 5.1).

96

Таблиця 5.1. Тест на визначення рис підприємця

 

Позитивна риса

 

 

 

Бал

 

 

 

 

4

 

3

 

2

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Ініціатива

 

Шукає додат-

 

Винахідливий,

 

Виконує необ-

 

Безініціатив-

 

 

 

кову роботу

 

тямущий при

 

хідний обсяг

 

ний й чекає

 

 

 

 

 

виконанні

 

роботи без

 

вказівок

 

 

 

 

 

завдань

 

вказівок керів-

 

 

 

Стосунки з

 

Позитивне,

 

Привітний у

 

ництва

 

Сварливий і

 

 

 

 

Іноді з ним

 

 

іншими людь-

 

приязне став-

 

поведінці, ввіч-

 

важко працю-

 

некомуніка-

 

ми

 

лення до лю-

 

ливий

 

вати

 

бельний

 

Лідерство

 

дей

 

Уміло віддає

 

Провідний

 

Ведений

 

 

Сильний, ви-

 

 

 

 

 

 

кликає довіру

 

ефективні на-

 

 

 

 

 

Відповідаль-

 

і впевненість

 

кази

 

Неохоче пого-

 

Ухиляється від

 

 

Відповідає

 

Погоджується

 

 

 

ність

 

повністю за

 

без суперечок

 

джується з

 

будь-яких до-

 

 

 

поставлене

 

з дорученням

 

виконанням

 

ручень

 

 

 

доручення

 

 

 

доручення,

 

 

 

Організатор-

 

Дуже здібний

 

Здібний орга-

 

протестує

 

Поганий орга-

 

 

 

 

Середні орга-

 

 

ські здібності

 

в переконанні

 

нізатор

 

нізаторські

 

нізатор

 

 

 

людей, логічно

 

 

 

здібності

 

 

 

 

 

мислить

 

 

 

 

 

 

 

Рішучість

 

Швидкий і

 

Обґрунтова-

 

Швидкий, але

 

Сумнівний і

 

 

 

точний

 

ний і обереж-

 

часто помиля-

 

боязливий

 

 

 

 

 

ний, обачли-

 

ється

 

 

 

Завзятість,

 

Цілеспрямо-

 

вий

 

Середній рі-

 

Майже ніякої

 

 

 

Постійно

 

 

 

наполегли-

 

ваний, його

 

докладає

 

вень наполег-

 

рішучості

 

вість

 

нелегко збен-

 

зусилля

 

ливості й рі-

 

 

 

 

 

тежити труд-

 

 

 

шучості

 

 

 

 

 

нощами

 

 

 

 

 

 

Розглянемо такі важливі якості, як концептуальне розуміння ін- формації, творчий підхід до бізнесу, ініціатива і натхнення.

Важливого значення в сучасному підприємництві набуває вдос- коналення управління. В умовах інформаційних потоків людині важко керувати інформацією, відрізняти основні інформаційні бло- ки від побічних. Тому підприємець має оволодіти інформаційною культурою, що в наших умовах ще досить непросто. В підприємниц- тві важливо не тільки знати і розуміти цифри, факти і події, для чого все більше використовуються компютери або різного роду до- сьє, а вміти коротко і зрозуміло, концептуально правильно викласти складні й великі проблеми. К. Рендолл зазначав, що підприємець має чітко викладати свої думки. Він наголошував, що багато тала- новитих людей потерпіло поразку в бізнесі тому, що не змогли доне- сти свої ідеї до свідомості людей з меншими інтелектуальними да- ними. Важливо також уміти стисло і точно писати і говорити.

97