Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробізнес.pdf
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.76 Mб
Скачать

Майбутні господарські товариства можуть відкривати спеціальні рахунки ще до реєстрації цих підприємств для формування обовяз- кової частки статутного фонду. Повідомлення про закриття та від- криття рахунків підприємство зобовязане надіслати у податковий орган, в якому воно зареєстроване, упродовж трьох робочих днів. Порядок відкриття валютних рахунків регулюється спеціальною Інструкцією НБУ.

Після закінчення всієї процедури державної реєстрації та після- реєстраційного оформлення у підприємця нагромадиться пакет до- кументів, що підтверджують виконання цих дій. У кожному доку- менті важливо зазначити посади та прізвища осіб, які візували їх, адже нерозбірливий підпис на документі не дає змоги ідентифіку- вати службовця в разі потреби.

Усі ці документи є надзвичайно важливими і підлягають відпо- відальному зберіганню. Пакет документів має містити:

³перший примірник статуту з відповідними відмітками;

³свідоцтво про державну реєстрацію;

³свідоцтво про реєстрацію в статистичному управлінні;

³свідоцтво про реєстрацію в органах ДПА;

³свідоцтво про реєстрацію платником ПДВ (у разі потреби);

³угода про банківське обслуговування;

³довідки про реєстрацію в пенсійному фонді, центрі зайнятості, обласному управлінні експлуатації автомобільних шляхів тощо.

Крім цього, підприємець повинен мати печатку та кутовий штамп і належно оформлені документи на їхнє виготовлення.

7.6. Порядок формування статутного фонду

Важливий крок у започаткуванні підприємства формування статутного фонду. Формування статутного фонду регулюється чин- ним законодавством, установчим договором і статутом підприємст- ва. Розмір статутного фонду визначається установчими документа- ми. Проте розмір статутного фонду господарських товариств (това- риств з обмеженою відповідальністю ТзОВ, акціонерних това- риств АТ та інших видів товариств) визначається законом. Так, статутний фонд ТзОВ і АТ не може бути меншим ніж відповідно 625 і 1250 неоподаткованих мінімумів доходів.

Статутний фонд створюється за рахунок внесків засновників (учасників) і може поповнюватися за рахунок прибутків, додаткових вкладів учасників, спонсорських та інших внесків. Найпоширені- шими джерелами формування статутного фонду є власні кошти або матеріальні ресурси засновників.

Статутний фонд може формуватися за рахунок:

³ грошових коштів;

136

³майнових та фінансових прав і зобовязань;

³внесеного майна;

³нематеріальних цінностей.

Усі внески в статутний фонд, за винятком внесків у грошовій фор- мі, повинні мати акт оцінки вартості внесених засобів. Цей акт і су- ма оцінки внеску погоджуються з усіма засновниками. Якщо одним із засновників є державне підприємство або підприємство з участю державної власності, то вартість внеску оцінюється за методикою Фонду державного майна і узгоджується з ним.

Вартість нематеріальних внесків (торговельна марка, рецепт, технологічний прийом, «ноу-хау») оцінюється незалежним експер- том. Вартість внесених будівель, транспортних засобів та інших ос- новних засобів можуть визначати органи технічної інвентаризації, незалежні експерти, комісійні магазини. Проте у будь-якому разі результати оцінки затверджують усі засновники.

Порядок формування статутного фонду визначається установчи-

ми документами та статутом підприємства. При створенні господар- ських товариств чинним законодавством передбачене обовязкове внесення в рахунок статутного фонду платіжних засобів і майна в сумі не менше ніж 30 % мінімального статутного фонду. Впродовж року всі засновники мають зробити внесок до статутного фонду у пов- ному розмірі. Зміна розміру статутного фонду будь-якого субєкта підприємництва до закінчення його формування або використання цього фонду на покриття поточних витрат не допускається.

Формування статутного фонду та господарськомайнового ком- плексу в сільській місцевості, особливо в реформованих підприємст- вах, має деякі особливості.

Окрім формування статутного фонду підприємства формують матеріальну основу для ведення виробничої та інших видів діяль- ності. Певною особливістю формування майнових комплексів сіль- ськогосподарських підприємств у сучасних умовах є використання орендних відносин. Фактично майновий комплекс багатьох рефор- мованих сільськогосподарських підприємств формується з двох ве- ликих частин: майнового комплексу засновників (статутний фонд та інші внески) та орендованих засобів і ресурсів, а також із орендова- ної землі.

Земля орендується згідно із Законом України «Про оренду зем- лі». У договорі оренди обовязково зазначають таке:

³обєкт оренди місцерозташування ділянки, її межі та обліко- во-кадастрові параметри;

³субєкти оренди орендодавець та орендар, їхні назви та юридичні адреси;

³термін дії договору та умови дострокового розірвання угоди;

137

³орендна плата розмір, умови виплати, змін, індексації, від- строчка;

³умови використання землі, збереження якісних параметрів;

³умови повернення земельної ділянки після закінчення дії оренди або у разі дострокового розірвання договору;

³додаткові умови та обмеження щодо використання орендованої земельної ділянки;

³додаткові умови та розподіл відповідальності за ризиками та втратами від непередбачуваних обставин;

³відповідальність сторін.

Договір оренди землі підлягає обовязковій реєстрації у виконав- чих комітетах відповідних або державних адміністраціях за місцем розташування земельної ділянки. Проте необхідні для реєстрації документи подаються у відповідні відділи земельних ресурсів. Саме ці відділи виконують усю технічну роботу, повязану із державною реєстрацією договорів оренди землі.

Оренда майна, що передається у використання юридичній особі, регламентується не так жорстко, як оренда землі. Власники майно- вих паїв або спільного майна можуть укладати договір оренди спі- льно або кожен окремо. У разі спільного надання майна в оренду власники укладають договір про спільне володіння майном і визна- чають розпорядника. Рішення про оренду майнових комплексів спіль- ного використання ухвалюють виключно одноголосно збори власни- ків. У договорі оренди зазначають всі умови, передбачені Цивіль- ним кодексом України.

7.7. Ліцензування підприємницької діяльності

Складним і не однозначним проявом державного втручання в підприємницьку діяльність є її ліцензування. Воно, з офіційної точ- ки зору, має на меті захистити інтереси держави та права спожива- чів. Проте досить часто ліцензування стає серйозною перепоною в розвитку підприємницьких структур. У період розвитку політики дерегуляції кількість ліцензованих видів підприємництва значно скоротилася, однак практично відразу було запроваджено патенту- вання і сертифікацію окремих видів діяльності.

Окремі види підприємництва, які безпосередньо впливають на здоровя людей, навколишнє природне середовище та безпеку дер- жави і суспільства, потребують спеціального дозволу ліцензії. До ліцензованих належать близько 50 видів діяльності, зокрема:

³пошук та експлуатація корисних копалин;

³ремонт зброї всіх видів;

³виготовлення і реалізація медикаментів і хімічних речовин;

138

³виготовлення пива, вина, алкогольних напоїв і тютюнових ви- робів, торгівля ними;

³медична та ветеринарна практика;

³юридичні послуги;

³створення та утримання гральних закладів, організація азар- тних ігор;

³міжнародні транспортні послуги;

³агентування морського торговельного флоту;

³охоронна діяльність;

³діяльність, повязана з використанням радіоактивних речовин, ядерних матеріалів і джерел іонізуючого випромінювання;

³видобування дорогоцінних металів і каменів, виготовлення та реалізація виробів із них;

³будівельні, будівельно-монтажні та будівельно-ремонтні роботи;

³інші види за затвердженим переліком.

Перелік ліцензованих видів діяльності донедавна містив понад 120 видів, останнім часом він дещо скоротився (до 80 видів). За вис- новками міжнародних експертів цей перелік залишається надмірним.

Для здійснення ліцензованого виду підприємницької діяльності потрібно отримати відповідну ліцензію та дотримуватись певних умов і правил здійснення саме цього виду діяльності (ліцензійних умов).

Ліцензія це дозвільний документ, що видається Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом виконавчої влади, згідно з яким його власник має право на здійснення пе- вного виду підприємницької діяльності, що потребує такого до- зволу.

Субєкти підприємницької діяльності, які здійснюють ліцензійні види діяльності без ліцензії, виданої у встановленому порядку, не- суть відповідальність згідно із законодавством. Перелік видів діяль- ності, що підлягають ліцензуванню, є вичерпним і не може бути розширений. Контроль за видачею ліцензій здійснює Ліцензійна палата, за переліком ліцензованих видів діяльності Державний комітет з регулятивної політики і підприємництва (Держкомпід-

приємництва).

Для отримання ліцензії на кожен вид ліцензованої діяльності субєкт підприємництва подає органу, який уповноважений видава- ти ліцензію, заяву встановленого зразка, в якій зазначаються:

³відомості про заявника (фізичні особи прізвище, імя, по- батькові, паспортні дані, місце проживання, ідентифікаційний но- мер; юридичні особи назва, місцерозташування, організаційно- правова форма, банківські реквізити, ідентифікаційний код);

³вид діяльності, на який передбачається отримати ліцензію;

139

³ рівень виконання ліцензійних умов;

³заявлений термін дії ліцензії. До заяви додають такі документи:

а) фізичні особи:

³копію документів, що засвідчують рівень освіти та кваліфіка- ції, необхідних для здійснення певного виду діяльності;

³документ про внесення плати за ліцензію (подається після отримання принципової згоди на видачу ліцензії);

³копію свідоцтва про державну реєстрацію;

б) юридичні особи:

³копію свідоцтва про державну реєстрацію;

³документ про внесення плати за ліцензію (подається після отримання принципової згоди на видачу ліцензії);

³копії установчих документів (у статуті зазначаються види діяльності, що ліцензуються).

Подана заява щодо більшості видів ліцензованої діяльності після заповнення дозвільної частини ліцензійним органом та візування дозволу повертається заявнику і набуває статусу ліцензії. Заявник несе повну відповідальність за достовірність відомостей, поданих у заяві, та достовірність доданих документів.

Ліцензія видається конкретному субєкту підприємницької діяль- ності і не може бути передана іншому субєкту. У разі втрати ліцен- зії дублікат не видається. При перереєстрації або реорганізації під- приємства дія ліцензії не поширюється на нове підприємство.

Рішення про видачу або відмову у видачі ліцензії (із зазначен- ням причин відмови) видається в письмовій формі упродовж не більш як 30 днів з дня одержання заяви та необхідних документів. Відмову можна оскаржити у суді.

Увидачі ліцензії може бути відмовлено у разі:

³виявлення недостовірних даних у документах;

³неможливості заявника здійснювати певний вид діяльності відповідно до діючих ліцензійних вимог.

Термін дії ліцензії встановлюється органом, що видає ліцензію, але не може бути меншим ніж три роки. Дія ліцензії може бути продовжена на новий термін за заявою субєкта підприємництва.

Орган, що видав ліцензію, має право призупинити її дію або анулювати. Призупиняється дія ліцензії у разі:

³порушення ліцензійних умов;

³невиконання у встановлений термін обовязкових розпоря- джень ліцензійного або іншого органу, уповноваженого Кабінетом Міністрів, щодо додержання ліцензійних умов.

Після усунення порушень, що призвели до призупинення дії лі- цензії, її дія поновлюється відповідним органом.

140

Ліцензія може бути анульована, якщо:

³виявлено завідомо недостовірні дані у заяві на отримання лі- цензії або доданих документах;

³ліцензію передано іншому субєкту підприємництва;

³скасовано державну реєстрацію субєкта підприємництва;

³повторно грубо порушено ліцензійні умови.

Ліцензія вважається анульованою з дати прийняття відповідного рішення або скасування державної реєстрації субєкта підприємни- цтва.

Рішення про призупинення або анулювання дії ліцензії може бу- ти оскаржене в судовому порядку.

Якщо змінилися місцезнаходження субєкта підприємництва, наз- ва або інші дані, наведені у заяві про надання ліцензії, то ліцензія підлягає переоформленню. Для цього слід подати заяву та докумен- ти, що підтверджують зміни.

У разі здійснення роздрібної та оптової торговельної діяльності, надання побутових та інших платних послуг населенню субєкт під- приємництва має отримати торговий патент.

Торговий патент це державне свідоцтво, яке засвідчує право субєкта підприємницької діяльності чи його відокремле- ного структурного підрозділу займатися зазначеними у ньому видами підприємницької діяльності.

Щоб отримати торговий патент, у відповідний місцевий орган ДПА подають такі документи:

³заявку встановленого зразка;

³витяг з установчих документів або довідку органу, що погодив розташування відокремленого структурного підрозділу, про юридич- ну адресу субєкта підприємництва;

³документ, що засвідчує оплату патенту.

Торговий патент містить таку інформацію:

³номер торгового патенту;

³назву володаря патенту субєкта підприємництва;

³дозволений вид підприємницької діяльності;

³місце реєстрації субєкта підприємництва;

³марку і назву транспортного засобу (для торгівлі з автомашини);

³термін дії патенту;

³місцерозташування та назву органу ДПА, що видав патент;

³відмітка про сплату вартості патенту та підпис службової особи ДПА.

Оригінал або завірена копія торгового патенту вивішується на видному і доступному місці і предявляється на першу вимогу спо- живачів чи перевіряючих структур.

141