Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробізнес.pdf
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.76 Mб
Скачать

ня виробничих послуг фермерам, їх кредитування, надання їм тех- нічної і наукової допомоги. З розширенням агрохімічного обслуго- вування слід ураховувати вітчизняний досвід вирощування сільсь- когосподарських культур, впроваджувати технології, що знижують потребу в мінеральних добривах і засобах захисту рослин з метою одержання екологічно чистої сільськогосподарської продукції.

11.2. Організація підсобних виробництв і промислів

11.2.1. Обєктивна необхідність і передумови розвитку підсобних виробництв

Розвиток ринкових відносин в економіці України потребує ство- рення нових і розширення існуючих видів підприємницької діяль- ності. Особливо така тенденція спостерігається в агропромисловому комплексі. Це зумовлено тим, що сільське господарство відрізняєть- ся від інших сфер матеріального виробництва і має багато специ- фічних особливостей. Воно найуспішніше розвивається при раціо- нальному поєднанні основних і підсобних (допоміжних) галузей. При цьому підсобні галузі сприяють розвитку основного виробницт- ва, надають йому певні види послуг, виготовляють матеріальні за- соби, переробляють сільськогосподарську продукцію. За таких умов знижується сезонність використання робочої сили, забезпечується рівномірна її зайнятість упродовж року, раціонально використову- ються матеріальні, сировинні та енергетичні ресурси, відбувається додаткове надходження грошових коштів.

Крім того, розвинене підсобне виробництво дає змогу сільсько- господарським підприємствам в умовах економічної кризи розвива- ти основне виробництво, зберігати трудові колективи, тобто воно є чинником економічної стабільності.

Доцільність поєднання сільськогосподарського виробництва з іншими видами діяльності зумовлена дією таких чинників: природ- них, соціально-економічних, організаційних, технологічних тощо. Їх взаємодія безпосередньо впливає на результати господарювання сільськогосподарського підприємства в цілому.

Різниця між робочим періодом і періодом виробництва у сіль- ському господарстві створює необхідні умови для поєднання земле- робства з підсобними промислами. Наприклад, період виробництва озимих зернових культур триває 250 – 300 днів, а робочий період, що охоплює обробіток ґрунту, сівбу, догляд за посівами, збирання врожаю, — близько трьох тижнів. Така сама закономірність виявля- ється в садівництві, виноградарстві та інших галузях рослинництва, що зумовлює сезонність в сільському господарстві, нерівномірний

304

розподіл та використання трудових ресурсів упродовж року, ство- рення їх надлишку в міжсезонний період і нестачу в період масових польових робіт. Одним з напрямів більш повного та рівномірного використання трудових ресурсів є організація підсобних вироб- ництв.

Іншим важливим чинником, що зумовлює розвиток підсобних виробництв і належить до природних, є наявність сировинних ре- сурсів місцевого значення. Природними джерелами сировини є лі- си, надра, родовища корисних копалин, мінеральні джерела. Зок- рема, використовуються дари лісів (плоди, ягоди, березовий сік, лі- карські рослини), поклади граніту, бутового каменю, черепашнику.

Здебільшого для створення потужних промислових підприємств з перероблення цієї сировини її запаси малі або діючі підприємства не спроможні охопити всю мережу сировинних джерел. Тому до- цільно організувати невеликі виробництва місцевого значення на основі одного або кількох сільськогосподарських підприємств.

Раціональне використання природної сировини для виготовлен- ня будівельних матеріалів (гравію, цегли, вапна тощо) частково дає змогу забезпечити потребу в них господарств та населення, збіль- шити прибутки. У цьому разі природні чинники взаємодіють з ви- робничими та соціально-економічними.

Додатковим джерелом грошових надходжень є перероблення в господарстві виробленої сільськогосподарської продукції. Це, зокре- ма, виробництво плодоовочевих консервів, сухофруктів, борошна, олії, круп, мясних та молочних виробів.

Необхідність перероблення цієї продукції спричинена також тех- нологічним чинником максимальним збереженням вихідних властивостей виробленої продукції, що досягається дотримуванням оптимальних термінів її збирання, закладанням на зберігання або переробку, тобто запобіганням якісним втратам. Наприклад, при перевезенні томатів на відстань до 50 км частка першосортної про- дукції знижується до 10 %, на відстань до 100 км до 15 %. До того ж у господарствах можна переробляти нестандартну плодоовочеву сировину, яка становить до 20 % валового збору. Ця сировина (пере- зрілі помідори, дрібні яблука, пошкоджені кісточкові плоди та яго- ди), зберігаючи свої технологічні властивості, не може бути реалізо- вана у свіжому вигляді, а продукція її переробки (соки, джеми, по- видло) має високі смакові якості та поживність. Підраховано, що в умовах ринку за існуючих цін на сировину і готову продукцію реалі- зація 1 ц некондиційних томатів у вигляді соку забезпечує вдвічі більші грошові надходження порівняно з тими, які були б у разі продажу такої продукції у свіжому вигляді. За рахунок цього в гос- подарствах, які мають плодоовочепереробні цехи, урожайність пло- дів і овочів на 20 % вища, ніж у тих, де таких цехів немає. Відходи

305

переробки плодоовочевої продукції і картоплі залишаються в госпо- дарстві і використовуються на корм худобі.

Підсобні промислові виробництва виконують важливу соціально- економічну функцію не тільки щодо сільського господарства та сіль- ського населення. Виробляючи продукти харчування, продукцію виробничо-технічного призначення, товари народного споживання нехарчової групи, художні вироби, будівельні матеріали, вони за- безпечують потреби внутрішнього ринку, створюючи конкуренцію імпортним товарам за рахунок нижчих цін.

Наявність плодоовочепереробних заводів (цехів) у сільськогоспо- дарських підприємствах дає можливість раціонально використову- вати надлишки овочів і плодів, вирощених на присадибних та садо- во-городніх ділянках, площі яких останніми роками збільшилися в десятки разів. Закуповуючи їх за договірними цінами, переробні виробництва створюють свої сировинні запаси і, що найважливіше, звільняють господарства від турбот, повязаних зі збутом. Особливо актуальним це є для мешканців населених пунктів, віддалених від міст і промислових центрів.

Збільшенню грошових надходжень сприяє робота сільських мли- нів, олійниць, крупорушок.

Останніми роками грошові надходження сільськогосподарських підприємств України від функціонування підсобних підприємств і промислів становлять до 10 % їх загальної суми, а в деяких регіонах (Прикарпаття, Закарпаття) вони досягають 50 % і більше. Для та- ких підприємств наведені види діяльності лише умовно належать до категорії підсобних (допоміжних), оскільки забезпечують роботою більшу частину сільського працездатного населення. Вони є осно- вою функціонування сільськогосподарських галузей, насамперед вівчарства, ведення якого, незважаючи на низьку прибутковість, необхідне і найбільш можливе. В цій зоні промислове виробницт- во єдине джерело соціального розвитку села, основна життєзабез- печувальна галузь.

Підсобні виробництва і промисли організовують на базі агро- фірм, агрокомбінатів, агроторговельних підприємств, агропромис- лових обєднань, колективних сільськогосподарських підприємств фермерських господарств та їх обєднань. Функціонують вони в цих формуваннях на правах їхніх виробничих підрозділів. Основним завданням діяльності їх є раціональне використання продукції, збіль- шення обсягів виробництва продуктів харчування та виробів вироб- ничо-технічного призначення, повнішої зайнятості та закріплення робочої сили, зміцнення економіки господарств у цілому, приско- рення соціального розвитку села. Кінцева мета їх діяльності, як і будь-якого іншого підприємництва в умовах ринку, — це отримання максимального прибутку. В разі потреби підсобні виробництва мож-

306

на створювати на міжгосподарській основі як безпосередньо в одно- му з господарств-учасників, так і на самостійному балансі.

Організовуються і ліквідовуються підсобні виробництва в колек- тивних сільськогосподарських підприємствах за рішенням загаль- них зборів (зборів уповноважених), на міжгосподарських підприєм- ствах (в організаціях) — за рішенням зборів уповноважених пред- ставників господарств-учасників. Як правило, вони створюються на території господарств, в окремих випадках (заготівля деревини, ви- добуток нерудних матеріалів тощо) — за їхніми межами.

Засновники підсобних підприємств мають створювати всі необ- хідні умови для їх ефективності діяльності. Це, зокрема:

³забезпечення нормативно-технічною документацією;

³закріплення за ними потрібного обладнання, транспортних за- собів, будівель та іншого майна, а у разі потреби земельних діля- нок;

³розроблення і здійснення заходів щодо впровадження прогре- сивних технологій, удосконалення умов виробництва, підвищення якості та розширення асортименту продукції, що виробляється;

³матеріально-технічне постачання;

³контроль за обліком сировини та готової продукції;

³проведення маркетингових досліджень та розширення ринків збуту.

Матеріально-технічне забезпечення підсобних підприємств здій- снюється засновниками у такий спосіб:

³проведення розрахунків і обґрунтування потреби в машинах, транспортних засобах, обладнанні, матеріалах, паливі тощо;

³придбання на договірних засадах у торговельних організацій окремих товарів ринкового фонду, що використовуються як сирови- на та допоміжні матеріали для виробництва товарів народного спо- живання;

³закупівля в інших господарствах та населення залишків сіль- ськогосподарської продукції, а також дикорослих плодів, ягід, грибів для їх переробки;

³приймання від інших підприємств та організацій, а також від населення сільськогосподарської та іншої сировини для переробки її на давальницьких умовах.

Продукція підсобних підприємств реалізовується згідно з догово- рами, укладеними з організаціями споживчої кооперації, державної та приватної торгівлі, промисловими підприємствами та іншими господарськими формуваннями на колгоспних ринках, а також че- рез систему власної торгівлі. Останнє особливо стосується агрофірм, агрокомбінатів та агроторговельних підприємств.

Ціни на продукцію підсобних виробництв і промислів, як прави- ло, є договірними з урахуванням вимог чинного законодавства.

307

Підсобні підприємства забезпечуються трудовими ресурсами пе- реважно за рахунок працівників господарств, де вони створені, особ- ливо тих, які вивільняються із сільськогосподарського виробництва в міжсезонний період. Деякі спеціалісти, в основному технологи, можуть залучатися зі сторони. Широко використовується праця громадян, які постійно проживають на території господарства, вра- ховуючи пенсіонерів, осіб з обмеженою працездатністю. Застосову- ється практика організації праці вдома, використовується можли- вість працювати в підсобному господарстві неповний робочий день або тиждень. Працівникам, які виконують роботу вдома, видається сировина, матеріали, обладнання згідно з договором, укладеним із засновником підсобного підприємства.

Загальні управлінські функції підсобних підприємств виконують керівники підприємств-засновників. Безпосереднє керівництво під- собним господарством здійснюють начальники цехів, майстерень, дільниць тощо. Вони відповідають за раціональну організацію ви- робництва, ефективне використання фондів і матеріальних ресур- сів, виконання завдань з виробництва і реалізації продукції, її якість, дотримання встановлених правил санітарного, протипожеж- ного, екологічного стану виробництва.

Економічний контроль виробничо-господарської діяльності здій- снює переважно бухгалтерія господарства, а у великих підсобних господарствах можуть призначатись окремі бухгалтерські праців- ники, які підпорядковані центральній бухгалтерії.

Підсобні підприємства функціонують на основі затвердженого Положення про їх діяльність, яке розробляється з урахуванням конкретних умов.

Створення підсобних підприємств і промислів у сільському гос- подарстві є економічно закономірним етапом агропромислової інте- грації. Він зумовлений постійно зростаючими потребами людей у нових видах праці, обєктивною необхідністю розвитку продуктив- них сил, удосконалення виробничих відносин.

Народногосподарське значення підсобних підприємств і про- мислів полягає в тому, що вони дають змогу ефективніше вико- ристовувати сільськогосподарську техніку за рахунок організації ремонту її на місцях, забезпечують будівництво на селі місцеви- ми будівельними матеріалами, створюють вироби господарсько- го і естетичного призначення (сувеніри, художні вироби, товари культпобуту), збільшують грошові надходження.

308

11.2.2.Класифікація підсобних підприємств

іподальший розвиток їх

Діяльність підсобних підприємств спрямована на збільшення до- ходів і прибутків сільськогосподарських підприємств завдяки ефек- тивнішому використанню трудових ресурсів, сільськогосподарської продукції, природних ресурсів тощо. Це питання особливо актуаль- не в умовах економічної кризи народного господарства.

Підсобне підприємство має функціонувати як повноправний структурний госпрозрахунковий підрозділ. По суті, підсобні вироб- ництва на сучасному етапі агропромислової інтеграції є одним із видів агропромислових формувань, які мають компенсувати недо- статню роботу галузей, що обслуговують сільське господарство. Саме цим в основному і спричинена поява різних агрофірм, агрокомбіна- тів, міжгосподарських підприємств, кооперативів (рис. 11.1).

 

Агрофірми, агрокомбінати,

 

агроторговельні підприємства

 

Агропромислові обєднання

 

(районні, обласні)

 

Підсобні підприємства

 

колективних господарств

СІЛЬСЬКЕ

ПРОМИСЛО-

ГОСПОДАРСТВО

ВІСТЬ

Міжгосподарські підсобні підприємства

Кооперативні підсобні підприємства при прямій кооперації з промисловістю

Підсобні підприємства на основі приватно-кооперативних форм

Рис. 11.1. Види агропромислових формувань

Усі види підсобних підприємств і промислів класифікуються за спеціалізацією, принципом організації діяльності, характером ви- користання праці, розмірами тощо. Найбільш істотною є класифі- кація за спеціалізацією, тобто підсобні підприємства, що:

1)обслуговують основне виробництво;

2)переробляють сільськогосподарську продукцію;

3)випускають промислову продукцію.

309

Найширше підсобну діяльність в Україні характеризують під- приємства першої групи. До них належать кузні, ремонтні майстер- ні сільськогосподарської техніки, цехи для виробництва травяного борошна, приготування кормових сумішей, комбікормові заводи то- що. Основна мета діяльності цих підприємств забезпечення без- перебійної роботи основного сільськогосподарського виробництва.

До підприємств другої групи належать млини, крупорушки, олійниці, консервні та плодоовочеві цехи і заводи, цехи з перероб- лення молока і мяса та ін. Перероблення сільськогосподарської продукції широко розвинене в усіх економічних районах України, але найбільше в південних областях, де особливо розвинене перероб- лення овочів і фруктів.

Підприємствами третьої групи є швейні, цегляні виробництва, ви- добування та перероблення нерудних будівельних матеріалів, вироб- ництво плівки, лісозаготівля, лісопильні, столярні майстерні, худож- ні промисли, випуск металовиробів, товарів культпобуту, різних ком- плектуючих виробів і деталей для промислових підприємств. Підпри- ємства цієї групи найпоширеніші в Західному регіоні України.

Функціонування підсобних підприємств і промислів останніми роками показало, що економічно доцільним є поєднання розвитку підприємств у всіх трьох групах. Це підтверджує приклад агрофір- ми «Зоря» Рівненської області. Загальна земельна площа агрофірми 5090 га, з них 4294 га сільськогосподарських угідь, у тому числі 3248 га ріллі. Великі обсяги виробництва сільськогосподарської продукції створили умови для розвитку та успішної роботи підсоб- них підприємств і промислів. У господарстві функціонує ремонтна майстерня, цех для приготування кормосумішей і комбікорму, пло- доконсервний завод потужністю 10 млн умовних банок, крупорушка, цех для калібрування насіння кукурудзи, фруктосховище на 3000 т, цехи для перероблення молока, мяса, завод з виробництва скляної тари потужністю 70 млн умовних банок, розливу мінеральної води. Крім того, в господарстві створено невеликі цехи для виробництва асфальту і залізобетону, будівельних матеріалів, лісозавод з вироб- ництва лісоматеріалів і тари. У цій сфері зайнято близько 15 % пра- цездатного населення, а грошові надходження становлять до 30 % загального прибутку фірми. Саме тому в агропромисловому комплек- сі України потрібно продовжувати створення нових підсобних під- приємств та ефективніше використовувати існуючі.

Розвиток підсобних підприємств і промислів продиктований умо- вами, характерними для сучасного етапу функціонування сільсько- господарського виробництва, які спричинені:

³ обєктивною необхідністю зміни характеру сільськогосподарсь- кої праці, перетворення її на різновид індустріальної, вирішення проблем власності;

310

³вимогами раціональнішого використання сільських трудових ресурсів, особливо їхніх резервів у міжсезонні періоди;

³доцільністю виробництва деяких товарів культпобуту, вигото- вляти які великим промисловим підприємствам невигідно;

³бажанням поліпшити соціально-демографічну ситуацію на селі;

³пошуком шляхів зменшення нераціональних перевезень про- дукції за рахунок організації її перероблення на місцях, зменшення втрат сільськогосподарської продукції, особливо тієї, що швидко псується, скорочення транспортних витрат;

³різким підвищенням культурно-побутових умов життя сіль- ських працівників, розвитком інфраструктури села, закріпленням молоді на селі.

В умовах переходу підприємств до ринкової економіки головним

єефективне використання всіх наявних ресурсів: трудових, грошо- во-матеріальних, сировинних. За таких умов підприємства отрима- ли можливість вільно їх використовувати.

В умовах зміни всього господарського механізму, виникнення приватної власності на землю обєктивним стає розвиток нових форм підсобного виробництва на основі кооперації, оренди, акціонер- них товариств, створення приватних фірм і підприємств. Необхід- ним стає розвиток нової форми підсобної діяльності прямої ко- операції сільськогосподарських підприємств з промисловими.

Підсобні підприємства сільськогосподарських виробників, що іс- нують на сучасному етапі, в перспективі трансформуватимуться в нові організаційні традиційні та нетрадиційні форми. З розвитком агрофірм і агрокомбінатів у подальшому підсобні підприємства як складова системи «виробництво переробка реалізація» набудуть більшого значення і самостійності. Вони трансформуватимуться у великі агроіндустріальні комплекси з перероблення сільськогоспо- дарської продукції (рис. 11.2 ), філії промислових підприємств, коопе- ративи з надання населенню побутових та інших послуг. Такі коопе- ративи створюватимуться переважно на основі приватної власності.

І група

Агрофірми,

Підсобні підприємства,

агрокомбінати,

що обслуговують

агроторговельні

основне виробництво

підприємства

ІІ група

Філії промислових

Підсобні підприємства

підприємств у

зперероблення сільсько-

сільській місцевості

господарської продукції

 

ІІІ група

Нові форми підсобної

Підсобні підприємства,

діяльності: кооперати-

що випускають

ви, оренда, приватні

промислову продукцію

фірми

Рис. 11.2. Трансформація видів підсобної діяльності

311