Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробізнес.pdf
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.76 Mб
Скачать

4. Функціонування структур малого і середнього бізнесу на селі

³Природа та критерії малого

і середнього бізнесу

³Малий бізнес у сільському господарстві

4.1. Природа та критерії малого і середнього бізнесу

За поширеним визначенням, малим називається бізнес, який має принаймні такі характеристики: незалежне управлін- ня; приватний капітал; локальну сферу ді- яльності; порівняно невеликий розмір у своїй діяльності.

Малий бізнес має важливе значення в країнах з ринковою економікою. Цей термін використовують, маючи на увазі невеликі магазини, ресторани, кафе, страхові агент- ства та інші дрібні підприємства. В США, наприклад, для того щоб розмежувати ма- лий бізнес з великим, існує закон про малий бізнес (1953 р.). У 1958 р. до нього внесено поправку, яка чітко розмежувала параметри малого бізнесу, що було необхідно для одер- жання малими фірмами кредитів на умовах, що відрізняються від умов для великого біз- несу. В законі зазначено, що мала фірма це таке підприємство, яке існує і функціонує незалежно, його власник незалежний від інших, воно не домінує в своїй галузі бізнесу. Залежно від кількості найнятих працівників і відповідно до критеріїв, розроблених Адмі- ністрацією по малому бізнесу США, всі малі та середні підприємства США поділяються на пять категорій: найменші (1 – 24 чол.), малі (25 – 99), проміжні (100 – 499), великі (500 – 999), дуже великі (1000 і більше служ- бовців).

71

Що ж до сільського господарства, то американські економісти по- діляють ферми на категорії залежно від кількості землі або суми реалізованої продукції. Так, в одній з публікацій, ферми поділяють- ся на пять категорій за сумою реалізованої ними продукції (дол.):

1 — до 10 тис. — місце проживання фермера в сільській місцевості; 2 — від 10 до 40 тис. — дрібні селянські ферми; 3 — від 40 до 250 тис. — сімейна ферма; 4 — від 250 до 500 тис. — велика сімейна ферма; 5 — понад 500 тис. — суперферма.

Зважаючи на наведену класифікацію, можна констатувати, що українські ферми належать до перших трьох категорій і складають основу малого агробізнесу.

Малий бізнес крім розмірів має ще й інші відмінні риси. Мене- джер у малих фірмах незалежний і звітує тільки перед самим со- бою. Більшість малих фірм належить одній особі або сімї. Вони та- кож можуть бути організовані за принципом партнерства (товарист- ва). Як правило, фермер є одночасно менеджером, фінансистом, технологом і власником.

Ця форма підприємництва дуже важлива для пенсіонерів, інва- лідів, вдів та інших, які не можуть знайти роботу, яка б їх задоволь- няла, і працюють удома.

У нас часто сперечаються, що важливіше для економіки країни: малий і середній чи великий бізнес? Відповідь на це запитання до- сить проста: необхідний і той, і інший.

Для великого бізнесу важливі місткість ринку, стандартизована продукція, яка придатна для масового виробництва, наявність три- валого і стійкого попиту, значні фінансові засоби, численна робоча сила. Водночас нерідко виникають умови, сприятливі для малого бізнесу і з різних причин несприятливі для великих фірм, зокрема: регіональна диференціація ринку; потреба у будь-якому спеціалізо- ваному ремеслі, важливість персонального обслуговування, нерегу- лярність попиту, обмежений попит на деякі товари, вміння присто- совуватися до запитів ринку, залежність збуту продукції або послуг від змін моди і смаків, оперативність і гнучкість управлінських структур.

Ось чому в економічно розвинених країнах малий, середній і ве- ликий бізнес тісно повязані між собою, співіснують, доповнюючи один одного.

Про могутність малого бізнесу США засвідчують такі цифри. На 1000 жителів цієї країни припадає понад 30 субєктів малого бізне- су, тоді як в цілому по Україні — 5, а в сільському господарстві 1,2 субєкта малого бізнесу. Якщо в 1982 р. в усіх малих фірмах було зайнято 47,8 % американської робочої сили, то в 2000 р. — 63,1 %. Їх фінансовий обіг становив понад 50 % загального обсягу продажу, а

72

частка у валовому національному продукті (ВНП) країни досягла 48 %. Американські економісти-дослідники справедливо зазнача- ють, що кістяком американської економіки є великі корпорації, а її мускулами малий бізнес, який приводить у рух великий бізнес. Останнім часом тут почали говорити про те, що малий бізнес це не тільки мускули американської економіки, а й значна частина її мозку.

У табл. 4.1 наведено умови діяльності малого та великого бізнесу.

Таблиця 4.1. Умови, необхідні для успішного здійснення підприємництва

Малий бізнес

Великий бізнес

Регіональна диференціація ринку

Великий (місткий) ринок

Важливість персонального обслуго-

Стандартизована продукція

вування

Стабільний і тривалий попит на то-

Зручність обслуговування

вари і послуги

Нерегулярність попиту

Наявність висококваліфікованого

Обмежений попит на деякі види то-

управлінського апарату

варів

Можливість експорту продукції

Вміння пристосовуватись до спеціа-

 

лізованого попиту

 

Залежність збуту продукції чи по-

 

слуг від змін моди, уподобань, смаків

 

Які можливості надає малий бізнес?

У багатьох випадках люди, які займаються власною справою, мають більше стимулів працювати з ініціативою, одержують більше економічних і психологічних винагород та заохочень, ніж ті, хто працює за наймом.

Переваги та недоліки малого бізнесу. Малий бізнес не може кон- курувати на всіх ринках. Перша умова успіху в малому бізнесі знаходження ринку, на якому бути малим це перевага, а не не- долік. Забезпечують перевагу малому бізнесу також розмір ринку, інновації та зміни, особистий контакт із споживачами, співробітни- ками по бізнесу тощо.

Основними причинами невдач і розвалу малого бізнесу є неком- петентність, менеджерська недосвідченість, незбалансований досвід (наприклад, досвідчений інженер, але недосвідчений комерсант), недостатній досвід у комерції, фінансах, поставках, виробництві, управлінні в одноосібних фірмах володіння і товариствах, невміння налагоджувати і підтримувати ділові звязки та контакти. Іншими причинами краху малих фірм є: запущеність бізнесу, погане здо- ровя, катастрофи, пожежі, крадіжки, шахрайство тощо.

73

Практика діяльності зарубіжних фірм і вітчизняних малих фірм засвідчує, що наявності тільки підприємницького досвіду і хватки недостатньо. У сучасному малому бізнесі потрібні спеціальні знан- ня. Особливо це стосується сільського господарства. Здебільшого новий бізнес починає або комерсант, який майже нічого не знає про особливості виробництва сільськогосподарської продукції, або агро- ном (інженер, зооінженер), який майже не знається на комерції. Часто власник малого і навіть середнього бізнесу має досить мало досвіду в управлінні специфічними структурами бізнесу.

Шанси малого бізнесу на успіх підвищуються у міру його зрос- тання. На життєздатність малих фірм впливають також розміри фінансування, особливо на перших етапах.

Власник малого підприємства має чітко знати основні переваги і недоліки малого бізнесу, щоб урахувати їх, організовуючи власну фірму.

Враховуючи досвід економічно розвинених країн і (хоч і невели- кий) вітчизняний досвід, зведемо в таблицю переваги і недоліки, які найбільш часто трапляються на практиці, що певною мірою дасть цілісну картину про перспективу малого бізнесу в аграрному секторі економіки України (табл. 4.2).

Таблиця 4.2. Переваги і недоліки малого бізнесу

Переваги

Недоліки

Незалежність дій та прийняття

Певна залежність від інших осіб, фірм і

рішень

держави

Гнучкість і оперативність у діях і

Оперативні й управлінські недоліки по-

рішеннях

рівняно з великими фірмами

Адаптація до особливостей місце-

Недоліки експортного потенціалу

вих умов

Одноосібна відповідальність підприємця

Сильна симпатія до малого бізнесу

за свою справу

Невисокі експлуатаційні витрати

Фінансові труднощі

Шанси на швидкий матеріальний

Особисті проблеми

успіх, можливість швидко реалізо-

Невисокий рівень спеціалізації менедже-

вувати свої ідеї (винаходи, відкрит-

рів

тя, оригінальні проекти)

Некомпетентність менеджерів

Можливість швидкого особистого

Невисокий ступінь виживання фірми на

успіху (матеріально-психологічні

початковій стадії

чинники)

Підвищена чутливість до економічних

Довготермінові вигоди

змін

Переваги при специфічному або

Труднощі залучення додаткових службов-

персональному ринку

ців, особливо високої кваліфікації

Збереження підприємницького

Велика міра ризику при освоєнні проекту

духу і романтизму

Обмежені можливості утримання вели-

Більш висока обіговість капіталу

ких складських запасів

 

Невпевненість партнерів при укладанні

 

контрактів

 

Необхідність постійно контролювати

 

виконання зобовязань

74