Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kardash_marketing_product_policy

.pdf
Скачиваний:
266
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
5.23 Mб
Скачать

Vip — плановий обсяг збуту за i-й період (доба, декада, місяць, квартал);

Vif — фактичний обсяг збуту за той самий період;

N — звітний період, за який визначають показник ритмічності збуту.

Виходячи із загальновідомих положень, рівень ритмічності збуту не може перевищувати 1. Тому для обчислення цього показника застосовують так званий метод заліку. У тих випадках, коли Vif > Vip, їх різницю прирівнюють до нуля (табл. 10.3).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 10.3

ВИХІДНІ ДАНІ ЩОДО РІВНЯ РИТМІЧНОСТІ ЗБУТУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Місяць

 

Vip, тис. грн

 

Vif, тис. грн

 

Vip – Vif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

 

700

 

 

630

 

70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лютий

 

700

 

 

690

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Березень

 

700

 

 

780

 

0

З таблиці випливає, що

 

 

 

 

 

D =1

 

70 +10 + 0

 

=1

80

=0,962.

700 + 700 + 700

 

 

 

 

2100

 

 

Показник ритмічності за рік обчислюється як середнє арифметичне щомісячних арифметичних значень.

10.2. ВИЗНАЧЕННЯ МІСЦЯ ТОВАРУ НА РИНКУ

Становище продукту на ринку визначається з урахуванням міри відповідності пропозицій керівництва та спеціалістів підприємства бажанням споживачів, а також виходячи зі стану конкуренції і змін у зовнішньому середовищі. Безперечно, це не може виключати наявності прикрих розбіжностей між бажаним та фактичним становищем товару на ринку. Найважливішими чинниками, що визначають позиції товару, є, як ми вже знаємо, ціна, якість та дизайн продукції, її продуктивність, імідж компанії та продукту, система пільг і кредитування продажу, організація післяпродажного обслуговування. Визначення ринкових позицій товару ґрунтується на маркетингових дослідженнях існуючих і

261

потенційних переваг фірми, але пов’язується переважно з результатами аналізу господарського портфеля фірми.

Так, наприклад, товарна політика суттєво залежить від співвідношення темпів зростання обсягів продажу і відносної частки товару на ринку. З метою аналізу цього співвідношення Бостонська консалтингова група (США) ще в 60-х роках минулого століття розробила спеціальну оціночну модель — «зростання — частка», яка більше відома як матриця БКГ (абревіатура українською мовою назви консультаційної компанії Boston Consаlting Group). Популярність і поширене застосування матриці БКГ пов’язане з її достатньою виразністю і, на перший погляд, простотою. Матриця БКГ є своєрідним відображенням позицій конкурентного виду бізнесу у стратегічному просторі, що у графічному виразі обмежено двома осями координат. Одна з осей служить для вимірювання темпів зростання ринку конкретного продукту, друга — відносної частки продукції компанії на цьому ринку.

Появі матриці БКГ передувало вивчення діяльності різних компаній, що виробляли 24 масові види продукції в семи галузях промисловості. У результаті дослідження була визначена емпірична залежність між обсягами виробництва та змінними витратами. Наприклад, подвоєння обсягів виробництва сприяло зменшенню на 10—30 % змінних витрат на випуск одиниці продукції. Ця тенденція переважала у більшості ринкових сегментів.

У практичному застосуванні основну увагу модель БКГ приділяє потоку грошової готівки фірми, який спрямовується на комерційні операції в означеній сфері бізнесу або виникає після таких операцій. Вважається, що рівень доходу або витрат фірми функціонально залежить від темпів зростання ринку і відносної частки фірми на ньому. Безпосередньо стосовно товарної політики алгоритм використання моделі БКГ зводиться до відображення на осі абсцис оцінок конкурентних позицій стратегічних товарних одиниць фірми, котрі, у свою чергу, визначаються показниками відношення обсягів продажу фірми до обсягів продажу провідного конкурента. Згідно з методом Boston Consalting Group компанія визначає всі свої товарні групи (інколи окремі товари або марки), користуючись матрицею зростання/частки ринку.

Вертикальна вісь матриці визначає темпи зростання ринку, тобто міру його привабливості. Високими темпами вважають такі, що перевищують 10 %. Горизонтальна вісь матриці визначає відносну частку ринку, тобто свідчить про стабільність стану компанії стосовно макросередовища.

262

За оригінальною версією БКГ вісь абсцис є логарифмічною. Тому коефіцієнт, який характеризує відносну частку ринку стратегічної товарної одиниці (СТО), змінюється від 0,1 до 10. Стратегічні бізнес-одиниці розміщуються в матриці 2 × 2 у вигляді кола згідно з його параметрами, тобто пропорційно до їх частки. Межею високих і низьких темпів зростання є 10-відсоткове збільшення обсягів виробництва за рік.

Кожному з квадрантів матриці БКГ даються образні назви: «зірки»; «дійні корови»; «темні шкапинки»; «собаки» тощо

(рис. 10.2).

Темпи зростання ринку

20 %

Зірки

Темні шкапинки

15 %

10 %

Дійні корови

Собаки

5 %

0 %

10 % 3 % 1 % 0,3 % 0,1 %

Відносна частка ринку

Рис. 10.2. Матриця Boston Consаlting Group

Коли обсяги продажу зростають, але частка товару на ринку ще мала (товар тільки впроваджується на ринок), підприємство не має великих прибутків. Необхідні значні інвестування для збільшення ринкової частки. Умовна назва таких товарів — «темні шкапинки», «важкі діти» або «знак питання». За достатньої підтримки такі товари можуть стати «зірками».

Товари з низьким темпом зростання обсягів продажу, але з великою часткою на ринку (етап зрілості) завжди дають великі прибутки. Як правило, такі товари стабільно реалізуються протягом тривалого часу, а прибутки від них використовуються для фінансування інших товарних груп. Товари з такими ринковими

263

характеристиками мають умовну назву «дійні корови», а кошти від них ідуть для підтримки «зірок» та «важких дітей».

Зменшення темпів зростання обсягів продажу та ринкової частки є ознакою товарів, що перебувають на етапі спаду. Їх умовно називають «собаками», або «невдахами». Дальше виробництво таких товарів є недоцільним.

З цього випливає постійна необхідність стежити за товарною номенклатурою підприємства, своєчасно її оновлювати, своєчасно ревізувати номенклатуру продукції, вилучати з виробництва вироби, що не мають попиту.

Стратегічні підходи Бостонської консалтингової групи були розвинуті в дослідженнях компаній «Шелл Кеміклз» та «Дженерал Електрик». Наприклад, аналітична модель компанії Шелл Кеміклз, відома як «Матриця вибору політики», базується на оцінюванні конкурентних можливостей фірми і прибутковості різних видів діяльності. На відміну від досліджень БКГ ця матриця має дев’ять квадрантів. Компанія «Дженерал Електрик» також створила матрицю 3 × 3, в якій для оцінювання стратегічних перспектив використовують привабливість галузі та сильні сторони бізнесу.

Практичне значення для фірм, які застосовують системний підхід у здійсненні товарної політики, мають також дослідження відомого американського економіста Майкла Портера. Ці дослідження довели, що досягти достатнього рівня рентабельності за умови жорсткого ринкового протистояння мають шанси великі підприємства, а також невеликі спеціалізовані фірми. Проміжні позиції середнього бізнесу пов’язані з великим ризиком комерційних невдач (рис. 10.3).

Розроблені М. Портером моделі стратегічного планування ґрунтуються на двох концепціях: вибір цільового ринку (у межах усієї галузі або окремих сегментів) і створення стратегічних переваг (унікальність або ціна) товару. У визначенні місця товару на ринку модель Портера орієнтується на такі базові стратегії: переваги у витратах; диференціація; концентрація. Стратегія переваг у витратах базується на можливостях широкого ринку та масового виробництва товару. Стратегія диференціації пов’язується також із широким ринком, але з виокремленням товару з досконалим дизайном, високими технічними характеристиками, доступністю. Натомість стратегія концентрації позиціює товар через специфічний сегмент ринку завдяки низьким цінам або унікальності.

264

Рентабельність

 

Невизначеність

 

 

середньої

 

 

позиції

 

 

 

Відносна

 

 

частка ринку

Ринкова ніша

 

Увесь ринок

Концентрація

 

Лідерство у

Критична

витратах

на

Диференціювання

сегменті

область

 

Рис. 10.3. Зв’язок між часткою ринку та рентабельністю

Отже, визначення місця товару на ринку серед аналогічних (позиціювання товару) передбачає оцінювання потенційних можливостей його комерційного успіху. Останній залежить від своєчасної появи товару на ринку саме там і в такій кількості, яка дає змогу максимально задовольнити потреби споживачів.

10.3. ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ТОВАРНОЇ ПОЛІТИКИ

Визначаючи оптимальну номенклатуру, різні фірми додержуються власних напрямів товарної політики. Якщо попит на окремий товар постійно зростає протягом багатьох років, фір-

ма має можливість спеціалізуватися на його виробництві і постійно збільшувати його випуск. Ці фірми вважаються спеціалізованими (однопродуктними). Так, наприклад, близько 95 % загального обсягу продажу фірми «Тойота» становить продаж легкових автомобілів, що і є ознакою однопродуктної фірми.

Проте нині скрізь у світі переважає тенденція диверсифікації, тобто розширення товарної номенклатури, створення нової продукції для нових ринків. Диверсифікація дає переваги в конкурентній боротьбі, бо збільшує можливості маневрування за умов змінної кон’юнктури, забезпечує стійку позицію на ринку, знижує ризик інноваційних продуктів, підвищує ефективність використання результатів науково-дослідних робіт, дає змогу підприємству проникати в інші галузі. Розрізняють три види стратегії диверсифікації товарної політики.

265

Стратегія концентричної (горизонтальної) диверсифікації.

Підприємство додає до товарів своєї номенклатури нову продукцію, яка виробляється із використанням тих самих технологій або потребує аналогічних маркетингових програм. Наприклад, підприємство з виготовлення побутових пластмас починає виробництво деталей із тих самих матеріалів для машинобудування.

Стратегія вертикальної диверсифікації базується на тому, що виробнича програма доповнюється продукцією попередніх та наступних етапів. Скажімо, виробництво напоїв доповнюється виготовленням пляшок, створенням мережі власних кафе.

Латеральна (поздовжня) диверсифікація здійснюється тоді,

коли підприємство приймає рішення ввійти в галузі, які не мають нічого спільного з його головною діяльністю, а тому немає жодного взаємозв’язку між традиційною та новою продукцією. Така диверсифікація є дуже ризикованою, і наважуються на неї лише фірми зізначним науково-технічним та технологічним потенціалом.

Отже, диверсифікація завжди має на меті одержання максимальної вигоди від власних товарів на наявних ринках, розширення збуту, збагачення асортименту фірмових товарів.

Треба зазначити, що питання аналізу господарського портфеля напрямів діяльності фірми, вибору її стратегії щодо продукту або ринку належать до головних складових стратегічного маркетингу, розроблення теоретичних засад якого досі перебуває в стадії становлення. Так, японські фахівці з-поміж диверсифікованих компаній виділяють:

1)компанії з домінуючим продуктом, на який припадає від 70 % до 95 % загального обсягу продажу;

2)компанії з технологічно пов’язаною (до 70 %) продукцією. Наприклад суднобудівні фірми, що диверсифікували своє виробництво для стабілізації обсягів продажу і рівня попиту, створивши виробництво в галузях, технологічно подібних до суднобудування: виготовлення металевих конструкцій, будівництво виробничих підприємств і т. п.

3)компанії, що виробляють різноманітну продукцію, розраховану на те саме коло покупців (не менше 70 % загального обсягу продажу). Це, наприклад, компанії, що випускають комплекти спортивного знаряддя, одягу та взуття для гірськолижного спорту: лижі, черевики, окуляри, костюми тощо. Ці вироби мають різне призначення і технологію виготовлення, але реалізуються в тих самих крамницях;

4)компанії, що виробляють продукцію, пов’язану технологією виробництва і системою збуту (не менше 70 % продажу). Так, фі-

266

рма «Кенон» виробляє фотокамери, копіювальні апарати, калькулятори, які мають подібну технологію виробництва і одну систему збуту. Загальний їх продаж становить понад 70 % товарної реалізації фірми;

5) компанії, що виробляють найрізноманітнішу продукцію. Наприклад, добрива, пластмаси, цемент, різноманітне обладнання.

Економісти Японії дослідили взаємозв’язок між типами диверсифікації та ефективністю діяльності 102 компаній обробної промисловості за 18 років. Дослідження показали, що зі збільшенням рівня диверсифікації норма прибутку на сукупні капіталовкладення спочатку зростає, але згодом зменшується. Найвищу ефективність мають компанії, що виробляють продукцію, майже однакову за системами збуту та за технологією («Соні», «Міцубісі»): у цих компаніях ефективніше використовується технологічний потенціал, виробничі та збутові потужності. На другому місці — компанії з домінуючим продуктом і з високим рівнем спеціалізації («Тойота», «Ніссан»). Найнижча ефективність у компаній, що виробляють різноманітну продукцію.

Загалом маркетингові стратегії диверсифікації можна відобразити у вигляді матриці відомого американського економіста І. Ансоффа, яку він оприлюднив у Гарвардському університеті в 1957 р. (табл. 10.4).

 

 

 

Таблиця 10.4

 

МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ

 

 

 

 

Ринки товарів

 

Товари, що виробляються

Нові товари

 

 

 

 

Наявні ринки

 

Стабілізація позицій

Диверсифікація за товарами

 

 

 

 

Нові ринки

 

Диверсифікація за ринками

Повна диверсифікація

 

 

 

 

Матрицясвідчить, що підприємствоможе мати чотиристратегії:

1)зробити спробу здобути максимально можливі переваги, використавши товари, що вже виробляються, та ринки, що вже контролюються;

2)розширити географію ринків для майбутніх дій;

3)збагатити асортимент виробництва товарів;

4)здійснити повну диверсифікацію — запровадити нові товари на нові ринки.

За допомогою стратегії диверсифікації зменшується підприємницький ризик у разі насичення ринку та кон’юнктурних коли-

267

вань попиту. З’являються додаткові можливості залучити вільний капітал, використати податкові переваги, завантажити резервні виробничі потужності.

Венчурна група — цільовий підрозділ для розроблення, виробничого освоєння і початкового проникнення на ринок з принципово новою продукцією або послугою.

Горизонтальна диверсифікація — розширення програми виробницт-

ва внаслідок виготовлення нової продукції, яка передбачає використання наявних технологій або потребує тих самих маркетингових засобів.

Диверсифікація — розширення програми виробництва внаслідок виготовлення нової продукції для нових ринків.

Диверсифікація латеральна — вихід на галузеві ринки з продукцією, що не має жодної подібності до традиційної продукції підприємства.

Товарна політика — цілеспрямований напрям дій комерційної організації з метою максимального задоволення створеними або залученими споживчими цінностями певних ринкових потреб. Сукупність засобів впливу на споживачів за допомогою товару.

1.Товарна політика підприємства та її елементи.

2.Модифікація та модернізація товару.

3.Визначення місця товару на ринку.

4.Зміст диверсифікації товарної політики.

5.Стратегії диверсифікації товарної політики.

6.Матриця І. Ансоффа та її зміст.

268

11.1. ЦІЛІ ТА ФУНКЦІЇ СЛУЖБ МАРКЕТИНГУ І ЗБУТУ

Організація управління товаром на виробництві, що мають служби маркетингу, може мати багато варіантів. Вона залежить від специфіки підприємства, його потужності, номенклатури продукції, кількісних і якісних характеристик ринку, на якому функціонує фірма. Великий вплив на організацію управління продуктом мають параметри зовнішнього середовища фірми і його головних елементів. В умовах значного посилення конкуренції на товарних ринках необхідно враховувати дію чинників, що перебувають поза підприємством, оскільки воно, як відкрита система, значною мірою залежить від зовнішнього світу. Насамперед це стосується постачань ресурсів, енергії, а також прихильності споживачів. Ефективна організація управління продукцією неможлива без урахування суттєвих чинників оточення, підбору методів і способів реагування на зовнішні зміни. Підприємства повинні пристосовуватися до середовища, в якому функціонують, щоб розвиватися і зберегти ефективність. Виокремлюють

такі основні характеристики зовнішнього середовища:

взаємопов’язаність чинників зовнішнього середовища — рівень сили, з якою зміна одного фактора впливає на інші фактори. Зміна будь-якого чинника оточення може зyмовлювати зміну інших;

складність зовнішнього середовища — кількість чинників,

на які організація зобов’язана реагувати, а також рівень варіативності кожного чинника;

рухливість середовища — швидкість, з якою відбуваються зміни в оточенні фірми. Рухливість зовнішнього оточення може мати особливий вплив на служби маркетингу. У змінному середовищі служби маркетингу повинні ураховувати різноманітну інформацію, щоб приймати ефективні рішення;

нeвизначеність зовнішнього середовища — співвідношення між кількістю інформації про середовище, яку має у своєму розпорядженні підприємство, і впевненістю в точності цієї інформації. Що менше визначене зовнішнє оточення, то важчий пошук раціональних рішень.

269

Крім того, варто брати до уваги можливі наслідки прямих та непрямих дій зовнішнього середовища. Середовище прямої дії включає чинники, які безпосередньо впливають на діяльність організації. До них відносять постачальників, акціонерів, закони й установи державного регулювання, споживачів і конкурентів. Під середовищем непрямої дії розуміють чинники, які можуть не справляти прямого впливу на підприємство, але позначаються на його функціонуванні. Ідеться про такі чинники, як стан економіки, науково-технічний прогрес, соціокультурні і політичні зміни, вплив групових інтересів та істотні для фірми події в інших країнах.

Більшість великих та середніх підприємств, що функціонували напередодні ринкових трансформацій, мали у своєму складі виокремлені служби збуту, які переважно займалися лише розподілом та реалізацією готової продукції. Однак між цілями і складом функцій служб збуту й маркетингу є суттєві розбіжності.

Служба збуту здійснює просування продукції на ринки, забезпечує якість сервісного обслуговування клієнтів, готує інформацію для служби маркетингу щодо обсягів продажу та існуючих переваг споживачів (рис. 11.1).

Відділ збуту

Цілі:

Функції:

Продаж

 

Забезпечення

 

Підготовка

 

Адміністратив-

 

 

 

на підтримка

 

 

якості сервісу

 

інформації

 

збутової

 

 

 

 

 

 

діяльності

— Продаж

 

— Контроль за

 

— Організація

 

— Опрацюван-

товарів.

 

здійсненням

 

зворотного

 

ня інформацій-

— Дослідження

 

гарантійного

 

зв’язку з посе-

 

них потоків.

покупців і

 

обслуговування.

 

редниками.

 

— Контроль

дилерів.

 

— Організація

 

— Підготовка

 

дебіторської

— Організація

 

післяпродаж-

 

інформації для

 

заборгованості.

зворотного

 

ного обслуго-

 

служби марке-

 

— Забезпечення

зв’язку для

 

вування.

 

тингу

 

організаційної

планування

 

— Пропозиції

 

 

 

підтримки

виробничої

 

щодо поліпшен-

 

 

 

 

та збутової

 

ня сервісу.

 

 

 

 

діяльності

 

— Приймання і

 

 

 

 

 

 

опрацювання

 

 

 

 

 

 

рекламацій

 

 

 

 

Рис. 11.1. Функції відділу збуту

270

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]