Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kardash_marketing_product_policy

.pdf
Скачиваний:
262
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
5.23 Mб
Скачать

З економічними відділами та бухгалтерією служба маркетингу має відносини стосовно:

розробленнязаходівщодозапровадження передової техніки;

організації виробництва;

визначення економічної ефективності нової продукції та технології;

аналізу діяльності підприємства;

розроблення перспективних та поточних планів економічного і соціального розвитку підприємства.

Зв’язки служби маркетингу з відділом матеріально-технічного постачання (закупок) здійснюються під час підготовки контрактів на придбання необхідної для виробництва матеріально-технічної продукції та управління виробничими запасами.

Служба маркетингу взаємодіє з інформаційними підрозділами управління виробництвом з питань організації та ведення комерційних баз даних, здійснення розрахунків для забезпечення процесу кон’юнктурно-економічних досліджень. Крім цього, цей напрям може також забезпечуватися взаємодією служби маркетингу із зовнішнімиконсалтинговими підприємствамита організаціями.

Керівники служби маркетингу відповідають за координацію і взаємозв’язок збуту і розподілу, збирання інформації і маркетингові дослідження, рекламу і стимулювання збуту, планування розвитку ринку й асортименту продукції, за управління всією маркетинговою діяльністю підприємства.

Служба маркетингу на підприємстві може функціонувати з різною ефективністю. Оцінювання економічних результатів виконання маркетинговими підрозділами відповідних функцій на кожному підприємстві здійснюється самостійно за власними методиками. Здебільшого головним критерієм оцінки вважають фактичне надходження грошей на рахунок підприємства за конкретний період. Такий підхід, проте, недостатньо узгоджується з цілями і завданнями маркетингової служби. За умов перехідної економіки обов’язково треба брати до уваги якість, своєчасність, комплексність і глибину аналізу кон’юнктури ринку, точність прогнозування обсягів реалізації основних видів продукції і товарних груп на коротко-, середньо- і довгострокові періоди. Треба ураховувати і результати пошуку та розширення кола споживачів продукції підприємства, а також причини відмови традиційних покупців від укладення договорів на поставку продукції (якість товару, асортимент, ціна, порядок і форми розрахунків, умови поставок, своєчасність виконання зобов’язань, рівень обслуговування споживачів та сервісу).

281

Велике значення мають зусилля працівників служби маркетингу щодо якісного і своєчасного планування і поліпшення товарного асортименту, організації товаропросування, рекламної діяльності, «паблік рілейшнз», розроблення програм стимулювання збуту. Диференційований підхід до оцінювання ефективності функціонування служби маркетингу на підприємстві має передбачати також моральне та матеріальне заохочення. Тому у фонд заробітної плати служби маркетингу треба закладати не тільки базовий оклад, а й додаткові винагороди, що встановлюються пропорційно якості та повноти виконаної роботи, інтенсифікації комерційнихзусиль.

Характерною особливістю підприємств маркетингової орієнтації є їхня здатність адаптуватися до ринкових змін. Така здатність значною мірою забезпечується гнучкістю організаційної структури, її пристосованістю до швидкої реорганізації відповідно до кон’юнктурних змін. Постійне вдосконалення організаційної структури здебільшого є органічною властивістю фірм, що успішно працюють. Так, наприклад, фірма IBM — визнаний лідер серед виробників електронно-обчислювальної техніки — з 1968 до 1982 р. 20 разів змінювала організаційну схему управління маркетингом. На думку представників ділових кіл ФРН, організаційна структура, яка існує понад сім—десять років, не може бути ефективною. Загальна тенденція диверсифікації виробництва значно впливає на децентралізацію управління маркетинговими службами підприємств. Головною метою такої реорганізації є необхідність поліпшення господарсько-комерційної діяльності фірми, її загальної конкурентоспроможності. Під час реорганізації розв’язуються такі завдання:

забезпечується поглиблена ринкова орієнтація фірми та її структурних підрозділів;

розвантажується вищий рівень управління для розв’язання принципових питань розвитку виробництва, особливо диверсифікації виробничо-збутової діяльності;

відбувається перехід до систем контролю діяльності підрозділів за кінцевими результатами;

зростає мотивація співробітників, їхня заінтересованість у якісному виконанні роботи, зменшується плинність кадрів;

реалізуються об’єктивні можливості скорочення витрат;

скорочується кількість рівнів управління.

Для успішної реорганізації потрібні принаймні дві важливі передумови.

По-перше, вона має бути об’єктивно необхідною, ретельно та всебічно підготовленою.

282

По-друге, керівництво і співробітники підприємства мають бути в ній особисто заінтересовані.

Стосовно працівників служби маркетингусуть функції мотивації полягає в тому, щоб фахівці виконували роботу відповідно до делегованих їм прав і обов’язків відповідно до ухвалених управлінських рішень. У загальному сенсі мотивація — це процес спонуки себе та інших до діяльності з досягнення певної мети. Сучасні теорії ґрунтуються на визначенні внутрішніх спонук, які примушують людей діяти в певний спосіб. Згідно з теорією Мacлoy, про яку вже йшлося, всі потребилюдиниможна розділити на п’ять груп:

фізіологічні потреби — необхідні для виживання;

потреби в безпеці й упевненості в майбутньому;

соціальні потреби — потреби в причетності до якого-небудь людського співтовариства, групи людей;

потреби в пошані, визнанні;

потреби самовираження.

Розташовуючи потреби у вигляді строгої ієрархічної структури, Мacлoy показував, що потреби нижчих рівнів (фізіологічні і потреби в безпеці) вимагають першочергового задоволення. Перш ніж потреба наступного рівня стане могутнім визначальним чинником у поведінці людини, має бути задоволена потреба нижчого рівня (причому нeoбов’язкoво повністю). Керівникові відділу маркетингу треба спостерігати за підлеглими, щоб визначити, які активні потреби рухають ними.

Відомий учений Д. Мaк-Клeллaнд виділяв три рівні потреб:

потреба влади — бажання впливати на інших людей. Тих, у кого найвищою є потреба влади і відсутня схильність до авантюризму або тиранії, треба готувати до заняття вищих керівних посад;

потреба успіху. Задовольняється не проголошенням успіху людини-працівника, а процесом доведення роботи до успішного завершення;

потреба у причетності. Означає, що люди зацікавлені в компанії знайомих, налагодженні дружніх відносин, наданні допомоги іншим.

Більш спрощену групу чинників, які впливають на поведінку людей, виділив Ф. Гepцбepг:

гігієнічні чинники — умови праці, соціальні відносини, стиль керівництва організації, винагорода, соціально-психологічний клімат на підприємстві;

чинники мотивації — робота як цінність сама по собі, відчуття відповідальності, можливість самовдосконалення. У разі позитивного прояву настає задоволення роботою.

283

Для того щоб використовувати теорію Гepцбepгa, керівникові відділу маркетингу необхідно скласти перелік гігієнічних і, особливо, мотивувальних чинників і дати співробітникам можливість самим визначити і вказати на те, що вони вважають за краще.

Створення окремої маркетингової служби на великих та середніх промислових підприємствах здебільшого є організаційно виправданим і економічно доцільним. Проте в деяких фірмах (посередницьких, малих підприємствах) це не завжди необхідно. У будь-якому разі потрібна відповідна аналітична робота та економічне обґрунтування такого рішення. Орієнтовно можна оцінити економічну доцільність таких дій, порівнюючи витрати на створення власного відділу з витратами на відповідні послуги зовнішніх організацій. Що нижчим буде це співвідношення, то вигіднішим стає створення власного відділу.

Для визначення цілей і функцій майбутнього відділу маркетингу необхідно провести всебічний аналіз діяльності фірми і з’ясувати вузькі місця та диспропорції в її функціонуванні. Це дасть необхідні підстави для визначення стратегії маркетингового розвитку. На наступному етапі треба визначити структуру і персонал відділу маркетингу. Його підрозділами, наприклад, можуть бути: група (сектор) аналізу інформації; група (сектор) маркетингових досліджень; група (сектор) реклами. Кількість працівників у кожному підрозділі залежатиме від обсягу та складності тих завдань, що їх цей підрозділ виконуватиме. Так, наприклад, головними завданнями групи аналізу інформації можуть бути:

оперативне збирання й аналіз внутрішньої первинної та вторинної інформації (обсяги продажу, асортимент тощо);

систематизація й аналіз зовнішньої первинної та вторинної інформації (про конкурентів, нові товари, кон’юнктуру ринку);

приведення оперативної, тактичної і стратегічної інформації до формалізованого вигляду;

визначення розміру і напрямів витрат коштів для отримання необхідної інформації.

Найважливішими завданнями групи маркетингових досліджень треба вважати:

— аналіз процесу продажу товару;

— вивчення конкурентів з використанням звітів групи аналізу інформації;

— дослідження покупців;

— опитування (усне і за допомогою технічних засобів) постійних та потенційних покупців; дослідження нових та перспективних товарів.

284

Для сектору реклами головними завданнями є:

визначення мети і завдань реклами в конкретних ситуаціях;

організація рекламної діяльності;

визначення обсягів і напрямів витрат коштів для здійснення рекламної діяльності;

вибір засобів і методів реклами;

підготовка змістової частини реклами;

координування рекламної діяльності;

вимірювання і контроль ефективності реклами.

Для майбутньої служби маркетингу визначається приблизний бюджет на рік. Він складається з витрат на придбання необхідних засобів зв’язку, комп’ютерної та розмножувальної техніки, оргтехніки, періодичних видань, канцелярських витрат, заробітної плати працівників тощо.

Якщо витрати на створення власної маркетингової служби значно перевищуватимуть витрати на придбання аналогічних консалтингових послуг, доцільність створення окремого підрозділу маркетингу є досить сумнівною.

За умов ринкової економіки і вільного підприємництва маркетингова діяльність кожного суб’єкта господарювання може дати необхідний ефект лише тоді, коли забезпечується практично безінерційне або навіть випереджувальне реагування організаційної структури управління продуктом на зміни ринкової кон’юнктури. Слід зазначити, що кількісному та якісному складу працівників служб маркетингу і збуту в країнах розвиненої ринкової економіки приділяється значна увага (табл. 11.2).

Структурна побудова служби маркетингу має завжди сприяти досягненню стратегічних та оперативних цілей підприємства. Це особливо важливо з огляду на стійку тенденцію підвищення ролі товарної політики в сучасному маркетингу. Саме товарна політика найбільш тісно пов’язана зі стратегічним плануванням, конкурентними стратегіями та позиціюванням. Стрижневий напрям товарної політики підприємств трансформаційної економіки полягає у створенні нових товарів і освоєнні нових ринків. Однак пошук нового споживача коштує в п’ять-шість разів дорожче, ніж його утримання. Тому ефективність товарної політики повинна оцінюватися не тільки кількістю угод зі споживачами, а й рівнем довгостроковості відносин. Для цього потрібно створювати оптимальний асортимент високоякісних товарів і продавати їх за конкурентоспроможними цінами.

285

Таблиця 11.2

ЧИСЕЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ СЛУЖБ МАРКЕТИНГУ ТА ЗБУТУ МІЖНАРОДНИХ КОРПОРАЦІЙ

 

 

 

Загальна кількість

 

 

 

 

працівників

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У тому числі

Підприємство

Країна

Галузь

 

 

 

 

 

 

 

відділів маркетингу та збуту

 

виробничих підрозділів

 

 

 

Усього

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epsilon

США

Маркетинг баз

840

 

230

 

540

 

 

даних

 

 

 

 

 

DigitalNetwork

Америка,

Виробництво

1388

 

561

 

753

Products

Європа, Азія

комп’ютерів

 

 

 

 

 

 

 

Pemod Ricard

Міжнародна

Напої (алкоголь,

11575

 

2152

 

4397

вина, соки)

 

 

OCE

Міжнародна

Копіювальні

12633

 

3404

 

2925

машини

 

 

Tn Goldschmid +

Міжнародна

Хімія

6074

 

1066

 

3853

AG

 

 

 

 

 

 

 

Oliventi Group

Міжнародна

Виробництво

30120

 

14866

 

7462

комп’ютерів

 

 

Для визначення ефективності управління продуктом організації, пошуку невикористаних резервів та коригування намічених цілей слід робити щорічний звіт щодо основних складових діяльності з маркетингового товарного пропонування. Для цього треба послідовно здійснити такі дії:

проаналізувати причини, за яких був сформований існуючий асортимент, оцінити його оптимальність;

здійснити стислий опис споживчих і техніко-технологічних властивостей основних асортиментних груп або виробів;

оцінити обсяги реалізації (у грошовому або натуральному виразі) за кожною товарною групою або виробом;

проаналізувати рентабельність, норми прибутку за товарними групами або виробами;

виявити нерентабельну продукцію або групи товарів, з’ясувати причини цього;

286

здійснити порівняльний аналіз збуту за аналогічними асортиментними групами або виробами у конкурентів;

проаналізувати сезонність збуту та причини збільшення/зменшення збуту окремих асортиментних груп або виробів в окремі періоди;

здійснити поглиблений аналіз доцільності наявності в товарному пропонуванні окремих виробів або групи товарів (з урахуванням собівартості, попиту, ціни продажу, складності у виробництві чи доставці, зручності роботи з постачальником або партнерами тощо).

Крім цього, мають готуватися щомісячні звіти про збут, ефективність асортименту та реклами, споживачах, конкурентах та постачальниках.

Динаміка сучасного ринку значно посилює конкуренцію, урізноманітнює вплив різних соціальних сил, які змінюють усталені види поведінки споживачів, створюють нові можливості та проблеми. Тому в організаційному проектуванні служб маркетингу дедалі частіше застосовується принцип побудови гнучких структур для виконання конкретних маркетингових завдань або бізнеспроцесів. У таких випадках кожен залучений фахівець з маркетингу одночасно має бути і дослідником, і психологом, і соціологом, і економістом, і фахівцем у сфері комунікацій, і юристом. Поряд з необхідністю бути високоерудованим, комунікабельним фахівець

змаркетингу мусить знати також технологію виробництва.

11.3. СИСТЕМНІ ІННОВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ ПРОДУКТОМ

Сучасний ринок дуже динамічний. Однак можливості маркетингу в динамічному середовищі достатні, щоб протистояти впливу різноманітних соціальних сил, які змінюють усталені види поведінки споживачів, створюють нові можливості та проблеми. Нові технології дають можливість точніше визначати обсяги виробництва, здійснювати більш цілеспрямовані комунікації, своєчасно коригувати ціни. Значна частка сучасного бізнесу здійснюється за допомогою електронних мереж: Інтранету, Екстранету та Інтернету. Одночасно технічний прогрес у сфері транспорту та комунікацій полегшує компаніям здійснення поставок продукції в інші країни, а споживачам — купівлю товарів та послуг у закордонних фірм. Разом з цим покупці вимагають більш високоякісних товарів, послуг і сервісного обслуговування, комфорту та зручності у здійсненні закупівлі. Однак у своєму

287

прагненні до задоволення потреб споживачі демонструють підвищену чутливість до цін.

Ринкова глобалізація значно посилила процеси кастомізації. Дедалі більше розширюються можливості створення індивідуальних варіантів товару за телефонними або онлайновим замовленнями. Крім того, виробники можуть індивідуально взаємодіяти зі своїми покупцями і персоналізувати повідомлення, послуги, взаємовідносини в цілому (пошиття одягу на замовлення).

В Україні починають продаватися і комп’ютери різних видів (спочатку «ігрові» і «робочі»), різної потужності і ціни. Національний ринок стратифікується на сектори, і для кожного сектору пропонується свій комп’ютер. Прискорення темпів науково-тех- нічного розвитку сприяє значній конвергенції галузей. Усталені межі між галузями зникають нині дедалі частіше. Наприклад, завдяки досягненням біогенетики фармацевтичні компанії розробляють не тільки нові ліки, а й нову косметику. Ефективність розвитку через поєднання досягнень двох і більше галузей підтверджує конвергенція виробництва комп’ютерної і побутової техніки: від МРЗ-плеєрів до плазмових телевізорів і компактних відеокамер. Основою мінюатиризації та мікромізації сучасної електроніки є загальний перехід на цифрові технології. Домашні пристрої відтворення розважального контента за своїми складовими стають все більш схожими на персональні комп’ютери.

Ще більший технологічний прорив буде досягнутий завдяки розвитку нанатехніки. Зрозуміло, що всі ці зміни вимагають нової бізнесової та маркетингової практики. У країнах розвиненої ринкової економіки почала переважати концепція холістичного (цілісного) маркетингу. Ця концепція базується, за Ф. Котлером, на плануванні, розробленні та запровадженні маркетингових програм, процесів та заходів з урахуванням їх широти, взаємозалежності та інтегрованості. Холістичний маркетинг є поєднанням чотирьох компонент: маркетингу взаємовідносин, інтегрованого маркетингу, внутрішнього маркетингу та соціально-відповідаль- ного маркетингу. Таке поєднання урівноважує різні компетенції маркетингової діяльності, підвищує її ефективність.

Категорія внутрішнього маркетингу включає відділ маркетингу, вище керівництво, інші відділи та структурні відносини. Внутрішній маркетинг забезпечує розроблення й дотримання належних маркетингових принципів усіма співробітниками організації, особливо її вищим керівництвом. Одночасно — це постійне залучення та навчання персоналу, а також їх стимулювання до якісного обслуговування клієнтів. Внутрішня маркетингова діяльність фірми

288

щодо підвищення ефективності управління продуктом інколи має більше значення, ніж зовнішній маркетинг. Наприклад, нема сенсу за регіональної організації служби маркетингу обіцяти відмінний рівень обслуговування, якщо працівники компанії не здатні його забезпечити.

Внутрішній маркетинг являє собою дворівневу систему. Перший її рівень реалізовує різні маркетингові функції і подається службами збуту, реклами, обслуговування покупців, управління товарами, маркетингових досліджень тощо. Усі ці функції повинні бути взаємопов’язані, а їх виконання — скоординоване. Координація всіх маркетингових функцій має здійснюватися з урахуванням інтересів покупців. Другий рівень інтегрованого маркетингу — це сприйняття маркетингу іншими підрозділами компанії. Вони також повинні мислити з погляду покупців. Маркетинг не виокремлена служба, а загальна орієнтація компанії. Він має бути присутнім у всіх її структурних підрозділах і насамперед визначати організаційну схему управління товаром.

Інтегрований маркетинг — це комунікації, товари та послуги, канали розподілу. Соціально-відповідальний маркетинг стосується екології, етики, права, суспільства.

Маркетинг взаємовідносин (Relationship Marketing) визначає рівень доброзичливості до покупців, каналів розподілу, партнерів. Його метою є створення глибоких, тривалих взаємовідносин з усіма людьми або організаціями, котрі здатні безпосередньо чи опосередковано впливати на діяльність фірми. Маркетинг взаємовідносин (партнерський маркетинг) спрямований на встановлення тісних економічних, технічних і соціальних зв’язків із партнерами.

Концепція маркетингу відносин передовсім сприймається компаніями, які не можуть одержати конкурентні переваги тільки за рахунок комплексу маркетингу. Нині конкурують уже не стільки підприємства-виробники, скільки системи взаємодії в цілому. Акцент робиться на комунікації, на встановленні довгострокових відносин із покупцями і партнерами у процесі комерційної і некомерційної взаємодії з ними. Основна ідея партнерського маркетингу полягає в тому, що об’єктом його управління стає не сукупне рішення, а відносини (комунікації) з покупцем та іншими учасниками процесу купівлі-продажу. Головне тут — клієнт розглядається як повноцінна особа, що має індивідуальність і такі самі права, як і сам постачальник послуги. Побудова чесних, довірливих, довгострокових і взаємовигідних відносин між двома рівноправними людьми — ось суть маркетингу відносин. Марке-

289

тинг взаємодії підвищує значущість особи, особистих контактів у системі ефективних комунікацій. Більше того, він розподіляє відповідальність за ухвалення рішень з маркетингу на весь персонал підприємства, оскільки вимагає участі в маркетинговій діяльності не тільки фахівців служби маркетингу, а й працівників інших підприємницьких одиниць, включаючи керівників верхньої ланки. Саме весь апарат управління підприємством, а не тільки служби маркетингу, стає відповідальним за формування і розвиток довготривалих взаємовигідних відносин у процесі взаємодії організації з клієнтами і покупцями.

Концепція передбачає, що ринкове пропонування дуже велике і товари практично не мають значущих для покупців відмінностей. Довгострокові довірливі відносини дозволяють понизити трансакційні витрати і скоротити час обслуговування. У сукупності це веде до підвищення ефективності бізнесу і більшого задоволення покупців і партнерів. Провідною ідеєю концепції вважається, що діяльність компанії враховує всі деталі взаємостосунків зі споживачами і партнерами й орієнтується на вибудовування довгострокових відносин з ними. Коли ці відносини налагоджені, клієнт демонструє свою лояльність, а саме:

обслуговується в одного і того самого постачальника, навіть якщо з’являться інші варіанти;

з часом схильний збільшувати масштаб обслуговування;

надає постачальникові конструктивний зворотний зв’язок, рекомендації, поради;

поширює позитивні відгуки про постачальника.

Від лояльних відносин виграє як організація-постачальник, так і споживач. Постійний клієнт усуває необхідність щось шукати і міняти у своєму житті, що має незаперечні позитивні емоційні наслідки. Людина спрощує сама собі процес ухвалення рішень, і поряд з пільгами від постачальника отримує соціальну підтримку і дружні відносини.

Основним інструментарієм практичного втілення цієї концепції є: комплекс маркетингу (маркетинг-мікс), методи координації, інтеграції і мережевого аналізу, а також маркетингова система взаємодії.

Маркетинг відносин передбачає встановлення довгострокових взаємовигідних стосунків зі споживачами і партнерами у процесі бізнесової діяльності. Він ґрунтується на менеджменті взаємовід-

носин із покупцями (customer relationship management, CRM), а

також на менеджменті партнерських відносин (partner relationship management, PRM).

290

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]