Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kardash_marketing_product_policy

.pdf
Скачиваний:
262
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
5.23 Mб
Скачать

Таблиця 6.1

РОЗГОРНУТА КЛАСИФІКАЦІЯ ЕЛЕМЕНТІВ ТА СКЛАДОВИХ ІНФРАСТУКТУРИ ТОВАРНОГО РИНКУ

Елементи

Складові та напрями діяльності

інфраструктури

 

 

 

 

1. Торговельні

під-

1.1. Підприємства гуртової торгівлі.

 

 

приємства та органі-

1.2. Гуртові і дрібногуртові крамниці.

 

 

зації

 

1.3. Підприємства роздрібної торгівлі.

 

 

 

 

1.4. Товарні біржі.

 

 

 

 

1.5. Будинки торгівлі.

 

 

 

 

1.6. Підприємствакомісійноїтаконсигнаційноїторгівлі.

 

 

 

 

1.7. Ярмарки.

 

 

 

 

1.8. Аукціони

 

 

2. Комерційно-посе-

2.1. Дистриб’юторські фірми.

 

 

редницькі організації

2.2. Брокерські організації.

 

 

 

 

2.3. Торгово-промислові палати.

 

 

 

 

2.4. Дилерські фірми

 

 

3. Організації з надан-

3.1. Організації з прокату.

 

 

ня послуг

 

3.2. Лізингові організації.

 

 

 

 

3.3. Інжинірингові організації.

 

 

 

 

3.4. Консалтингові фірми

 

 

4. Інформаційні орга-

4.1. Маркетинговіта інформаційно-комерційні центри.

 

 

нізації

 

4.2. Виставки.

 

 

 

 

4.3. Рекламні організації

 

 

5. Фінансові органі-

5.1. Банківська система.

 

 

зації

 

5.2. Фондові та валютні біржі.

 

 

 

 

5.3. Організації зі страхування.

 

 

 

 

5.4. Інвестиційні організації

 

 

6. Контрольні органи

6.1. Рахункова палата.

 

 

 

 

6.2. Органи податкової системи.

 

 

 

 

6.3. Організації захисту прав споживачів.

 

 

 

 

6.4. Митна служба.

 

 

 

 

6.5. Аудиторські організації

 

 

7. Юридичні органі-

7.1. Нотаріальні контори.

 

 

зації

 

7.2. Система адвокатури.

 

 

 

 

7.3. Судова система.

 

 

 

 

7.4. Нотаріальна система

 

 

8. Організації праце-

8.1. Служби зайнятості.

 

 

влаштування та

кад-

8.2. Кадрові служби підприємств, організацій, відомств.

 

 

рового забезпечення

8.3. Навчальні заклади професійної підготовки.

 

 

 

 

8.4. Служби перепідготовки та підвищення кваліфі-

 

 

 

 

кації кадрів

 

 

 

 

161

 

 

 

 

 

 

 

 

Закінчення табл. 6.1

 

 

Елементи

Складові та напрями діяльності

інфраструктури

 

9. Транспортна

9.1. Залізничний транспорт.

система

9.2. Автомобільний транспорт.

 

9.3. Водний транспорт.

 

9.4. Повітряний транспорт.

 

9.5. Трубопровідний транспорт

10. Система зв’язку

10.1. Поштовий зв’язок.

 

10.2. Електричний зв’язок.

 

10.3. Теле- і радіозв’язок.

 

10.4. Космічний зв’язок

11. Складське госпо-

11.1. Склади.

дарство

11.2. Обладнання.

 

11.3. Вантажно-транспортні системи.

 

11.4. Тара

12. Паливно-енерге-

12.1. Нафтовий підкомплекс.

тичний комплекс

12.2. Газовий підкомплекс.

 

12.3. Вугільний підкомплекс.

 

12.4. Електроенергетичний підкомплекс

Результати функціонування інфраструктури ринку товарів та послуг виявляються переважно не в матеріально-речовій формі, а у вигляді корисного ефекту, тобто власне продукцію інфраструктури не можна нагромаджувати. Характерною особливістю елементів інфраструктури ринку товарів та послуг є їх просторова невзаємозамінність. Велика концентрація складових інфраструктури в одному місці не може компенсувати їхнього браку в іншому. Крім того, елементи інфраструктури є різними за технікоекономічними характеристиками. Одні з них створюють розгалужені мережі, інші — мають одиничний характер. До перших належать транспортні комунікації, мережі зв’язку, енерго- і водопостачання. Вони мають напрям, протяжність, пропускну здатність. Одиничними елементами інфраструктури ринку товарів та послуг є складські приміщення, залізничні станції, місця виконання навантажувально-розвантажувальних та перевалочних робіт, електричні підстанції тощо. Уже навіть із цього можна висновувати, що економічний зміст інфраструктурної діяльності позначений великою складністю та багатогранністю. Інфраструктура товарних ринків повинна забезпечувати взаємозв’язок між виробниками та споживачами, попитом і пропонуванням. Від ефективності взаємодії складових механізму інфраструктури то-

162

варних ринків залежить ефективність функціонування інших ринків і економіки в цілому. Інфраструктура товарних ринків повинна забезпечувати необхідні умови вільному товароруху, безперервному процесу відтворення, безперебійному функціонуванню кінцевого споживання. Досвід розвинутих країн свідчить, що досягнення цієї мети передбачає:

формування мережі посередницьких організацій, складського господарства, здатних забезпечити ефективну оптову торгівлю, подрібнення партій поставок, збереження і просування товарів з мінімальними витратами;

підвищення конкурентоспроможності товарів за рахунок створення та застосування таропакувальної продукції, що відповідає міжнародним стандартам;

створення мережі об’єктів і умов для забезпечення товаропросування, платіжно-розрахункових та кредитних потреб;

удосконалення нормативно-правових засад функціонування ринків та їхньої інфраструктури;

створення ефективного інформаційного забезпечення функціонування товарних ринків;

розвиток сучасних форм управління ринковою інфраструктурою.

Сучасна інфраструктура товарних ринків являє собою цілісну систему, яка є комплексним поєднанням взаємопов’язаних підси-

стем. Насамперед це підсистема торговельних посередників і складського господарства — організацій, які забезпечують взаємозв’язок підприємств-виробників і споживачів щодо купівліпродажу через створення оптових ринків, біржової торгівлі, проведення ярмарків, надання складських послуг. До підсистеми інформаційного забезпечення відносять організації з нагляду за станом ринків споживчих товарів та виробничо-технічних товарів, інформаційно-маркетингові центри, геоінформаційні системи

знакопичення та обробки інформації. Технічне забезпечення цієї підсистеми складають відповідні засоби зв’язку, програмна комп’ютерна система та поліграфічна база.

Підсистема таропакувальної індустрії повинна забезпечува-

ти розвиток виробничої бази з випуску сучасних матеріалів та відповідного обладнання для пакування з урахуванням вимог міжнародних торгів.

Підсистема транспортного обслуговування товарних ринків має забезпечувати безперервність торгово-складських і збутових процесів, виконання навантажувально-розвантажувальних операцій. Досягається це достатнім розвитком транспортних потужно-

163

стей, створенням торгово-транспортних фірм. Велику роль у сучасній економіці відіграють транспортні термінали, на яких досягається комплексне обслуговування потреб клієнтів щодо засобів перевезень, складських приміщень, спеціальної техніки, фасування і таропакування продукції. Підсистема кредитно-фінансового й організаційного забезпечення товарних ринків сприяє раціоналізації товароруху безперебійними розрахунками, розвитком різних форм кредитування, конкурентного ціноутворення, страхування фінансових ризиків торговельної діяльності інвесторів і кредиторів організацій інфраструктури.

У переважній більшості країн з розвинутою ринковою еконо-

мікою підсистема нормативно-правового забезпечення товарних ринків забезпечує розроблення законів та інших нормативних актів щодо регламенту дій учасників товарних ринків, організації оптової торгівлі, надання послуг, попередження правопорушень у торговельній сфері.

Отже, створення прогресивної інфраструктури товарних ринків передбачає координацію діяльності різних суб’єктів економіки в регіональному, галузевому та інституціональному аспектах. Тому розвиток інфраструктури доцільно здійснювати на засадах комплексного системного підходу з використанням програмного методу реалізації рішень.

Ринок засобів виробництва передбачає купівлю і продаж таких чинників виробництва, як земля, праця, капітал. З першим ототожнюють не тільки землю як таку, а й усе, що видобувається з неї та вирощується на ній, — корисні копалини, зернові культури, бавовна, цукровий буряк і т. п. Праця в широкому розумінні — це послуги всіх, хто працює. Важливим інструментом цього ринку є біржі праці, де формується попит на трудові ресурси і пропонування таких. Головною засадою теорії ринкового господарства є принцип: людина працює тим краще, чим очевидніше результати цієї праці поліпшують її власне життя. До капіталу відносять засоби виробництва, будівлі, споруди, верстати, обладнання, а також гроші, необхідні для їх придбання. З певною умовністю до ринку засобів виробництва можна віднести і підприємницький талант, котрим володіє людина. Світовий досвід свідчить, що він притаманний тільки 5—10 % працездатного населення.

Фінансовий, або грошовий, ринок відбиває попит і пропонування фінансових ресурсів, тобто грошей, акцій і т. п. Обов’язковою умовою успішного функціонування фінансового ринку є наявність фондових і валютних бірж.

164

Усі ринки перебувають у тісному зв’язку і взаємозалежності. Їхня рівновага свідчить про стабільність економіки. Загальна макроекономічна рівновага досягається за рахунок відповідності на ринку товарів і послуг загального обсягу продукції чинним цінам. На ринку засобів виробництва досягається рівновага між використаними факторами виробництва і витратами на них, а на фінансовому — рівноважний рівень процентів на позички. Отже, сучасна економіка є множиною ринків різного призначення, що склалася під впливом відповідних чинників. Усі основні види ринків підрозділяються на різні субринки і ринкові сегменти з допомогою спеціальних уточнень (національний ринок, міжнародний ринок і т. п.), оскільки ринок як загальне поняття характеризується складною структурою, що класифікується за різними критеріями:

1)за економічним призначенням об’єктів ринкових відносин:

ринок споживчих товарів і послуг;

ринок промислових товарів;

ринок ноу-хау;

сировинний ринок;

ринок цінних паперів і т. п;

2)за географічною ознакою:

місцевий;

національний;

світовий;

3)за рівнем обмеження конкуренції:

монополістичний;

олігополістичний;

монопсонічний;

вільний;

змішаний;

4)за галузями виробництва:

автомобільний;

нафтовий;

комп’ютерний і т. п.;

5)за характером продажу:

оптовий;

роздрібний.

Слід зазначити, що за головними концепціями маркетинг продукції промислового призначення та предметів споживання (товарів широкого вжитку) базується на однакових засадних принципах. Однак практичне вирішення багатьох питань здійснюється за різних підходів (табл. 6.2).

165

 

 

 

 

Таблиця 6.2

 

ОСОБЛИВОСТІ РИНКІВ ТОВАРІВ ПРОМИСЛОВОГО

 

ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ТОВАРІВ ШИРОКОГО ВЖИТКУ

 

 

 

 

Елементи

Ринки промислових товарів

Ринкитоварівширокоговжитку

структури

(вид діяльності)

 

 

 

Вибір ринку

Особлива увага формуванню

Сегментування та вибір

ринку має приділятися на

цільового ринку мають ви-

 

 

етапі запровадження товару

рішальне значення

Сегментування

Переважають

змінні демо-

Переважають змінні чинники

графічні чинники сегменту-

сегментування, пов’язані зі

споживачів

вання ринку (наприклад,

стилем життя та психоло-

 

 

місцезнаходження та розмір

гією

 

 

фірми)

 

 

Маркетингова

Ринкове позиціювання това-

Ринкове позиціювання това-

політика

щодо

ру базується

на перевагах

ру базується на психологіч-

окремих

видів

характеристик та функцій

них чинниках — мідж фір-

товару

 

 

 

ми та торгова марка

Ціноутворення

Ціни залежать від дій конку-

Стандартні ціни з великим

рентів і орієнтуються на за-

 

 

доволенняконкретнихпотреб

набором рекламних знижок

 

 

 

 

 

 

 

Переважне

використання

Переважає спілкування зі

Канали збуту

служби збуту та торгових

споживачами через гуртові

агентів для контактів зі спо-

та роздрібні торговельні ор-

 

 

 

 

живачами

 

ганізації

 

 

 

 

Просування

Реклама епізодично викори-

Широке використання рек-

стовується задля заохочен-

лами задля заохочення по-

товару

 

ня безпосереднього попиту

питу та диференціювання

 

 

 

 

торгової марки

Ринок товарів широкого вжитку є полісистемним утворенням. Тому всередині нього виділяють ринки окремих споживчих товарів і послуг, наприклад хлібопродуктів, косметики, швейних виробів, взуття. Залежно від термінукористуваннятоварамирозрізняють:

ринок предметів із терміном служби один рік і більше;

риноктоварівіз тривалістю використанняменше одногороку. Товарами на першому ринку є автомобілі, пральні машини,

холодильники, телевізори, персональні комп’ютери тощо. До товарів короткотермінового користування відносять продукти харчування, одяг, взуття, бензин і мастило, пальне та ін. Насичення ринку споживчими товарами та послугами, забезпечення збалансованості попиту і пропонування є першою ознакою соціальної

166

ринкової економіки. Якщо попит значно перевищує пропонування товару — це ознака так званого ринку продавця, на якому має місце стійкий дефіцит товарів та послуг. Такий ринок установлює диктат продуцента над споживачем щодо цін, асортименту та якості товарів. Він не виконує своєї головної функції — задоволення потреб людей відповідно до їхніх запитів і купівельної спроможності. Перевищення пропонування над попитом є характерною ознакою ринку покупця. За цих умов споживач має можливість порівнювати різні товари багатьох виробників, оцінювати відповідність споживчих якостей цих товарів своїм бажанням і можливостям. Ринок покупця є найпоширенішим урозвинутихкраїнах.

 

За сферою

За об’єктами

міжнародного

товарного обміну

обміну і масшта-

та галузевою

бом охоплення

належністю

— галузева

об’єктів обміну

належність

— світовий

об’єктів обміну

товарний ринок

по країнах

— регіонпльний

— регіональна

товарний ринок

належність

 

товару

 

Відповідно до контрольованих меж сфери обміну

— Внутрішній (місцевий) ринок

— Зовнішній ринок

За галузевою

 

належністю

 

товару

 

— ринок

 

автомобілів

Типи

— ринок кольо-

ринків

рових металів

— ринок сиро-

 

винних ресурсів

 

За характером

 

і рівнем попиту

 

та пропонування

 

— ринок

За характером

продавця

— ринок

взаємовідносин

покупця

між продавцями

 

і покупцями

 

— вільні

 

— замкнуті

 

— регульовані

За характером об’єкта товарного обміну

ринок товарів і послуг

ринок капіталу

ринок робочої сили

фінансовий

ринок

За методами і об’єктами

товарного обміну

— посередницькі ринки

— товарні біржі, аукціони, торги

— методи прямі, опосередковані

Рис. 6.2. Типи ринків за характером та об’єктами сфери обміну

167

Зрозуміло, що ця класифікація ринків не претендує на вичерпність і може бути значно розширена за рахунок інших критеріїв та ознак.

6.2. МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ

Координація незалежних рішень у ринковій економіці здійснюється за допомогою ринкового механізму. Основою цього механізму є ціни, які виконують функцію сигналів-

інформаторів виробників і споживачів товарів про умови, що склалися на ринку. Саме ціни є «генеральним координатором» ринкової економіки, що збалансовує безліч індивідуальних економічних рішень. Головною регуляційною та контрольною силою ринкової економіки є конкуренція. В економічній літературі існує кілька підходів до визначення конкуренції. Одні науковці розглядають її як змагання суб’єктів господарювання для досягнення найліпших результатів. Інші вбачають у конкуренції частину ринкового механізму, котрий забезпечує досягнення рівноваги між попитом і пропонуванням. Колись А. Сміт тлумачив конкуренцію як суто поведінкову категорію: змагання на ринку індивідуальних продавців і покупців за найвигідніші умови продажу й закупівлі. Ще інші розглядають конкуренцію тільки як критерій визначення типу галузевого ринку. Але всі вони погоджуються з тим, що форми і методи конкуренції залежать від кількісного співвідношення продавців та покупців, тобто учасників ринку. Варіанти таких співвідношень наведено в табл. 6.3.

Таблиця 6.3

ВИДИ КОНКУРЕНЦІЇ

Форми ринку

Продавець

 

Покупець

 

 

 

 

один

кілька

багато

 

 

 

 

 

Один

Обопільнамонополія

Обмежена монополія

Монополія

 

 

 

 

Кілька

Обмежена

Обопільнаолігополія

Олігополія

монопсонія

 

 

 

Багато

Монопсонія

Олігопсонія

Обопільна поліполія

 

 

 

 

Конкуренція примушує продуцента виробляти саме ті вироби і за такими цінами, які бажає придбати і які може сплатити споживач. Вона виявляється в пропонуванні нових продуктів, по-

168

ліпшенні якості тих, що виробляються, рекламуванні товарів, спеціальних заходах для просування їх на ринок тощо. Стосовно окремого товару конкуренція визначається у формі конкурентності ринку. Для кожної фірми конкурентність ринку — це міра її можливостей впливати на умови реалізації власної продукції. Що менше окремі фірми впливатимуть на ринок своєї продукції, то конкурентнішим він буде. Загалом можна сказати, що конкуренція — це змагання між окремими особами та господарськими одиницями для досягнення тієї самої мети. Якщо цю мету конкретизувати з погляду концепції маркетингу, то ринковою конкуренцією слід вважати боротьбу фірм за обернення на свою користь платоспроможного попиту споживачів на доступних фірмам сегментах ринку (ясна річ, щотакий попитзавждимаєобмежений обсяг).

Важливим у цьому підході є таке: якщо попит задовольняється товарами або послугами однієї фірми, усі інші практично не мають можливості успішно продавати свої вироби, а тому вони шукатимуть недосяжних для інших сегментів ринку. Характеристики різних типів ринку з погляду суто маркетингового підходу подано в табл. 6.4.

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 6.4

МАРКЕТИНГОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ РІЗНИХ ТИПІВ РИНКУ

 

 

 

 

 

 

Параметри

Досконала

Монополістична

Олігополія

Монополія

конкуренція

конкуренція

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кількість фірм-

Багато

неза-

Багато

фірм-

Кілька фірм-

Один продукт

продуцентів

лежних

фірм,

продуцентів

продуцентів

і одна фірма

 

неспроможних

подібних това-

товарів і по-

 

 

 

контролювати

рів і послуг

слуг

 

 

 

ринок

 

 

 

 

 

 

 

Контроль за ці-

Немає. Ціни

Вплив обмеже-

Є вплив ціно-

Практично

нами

визначаються

ний внаслідок

вого лідера

повний конт-

 

ринком

 

наявності това-

 

роль ринку

 

 

 

рів-замінників

 

 

 

Широта товар-

Немає. Продук-

Товари (послу-

Суттєва для ок-

Немає

ного пропону-

ти не різняться

ги) диференці-

ремих продук-

 

 

вання

властивостями

йовані

за

сег-

тів, незначна

 

 

 

та якістю

 

ментамиринку

длястандартних

 

 

Легкість входу

Відносно

лег-

Відносно

лег-

Важкий. Часто

Дуже важкий

на ринок

кий

 

кий

 

 

потребує вели-

 

 

 

 

 

 

 

 

ких інвестицій

 

 

Приклади

Ринок цінних

Найпоширені-

Автомобілі,

Електроенер-

 

паперів

 

ший вид конку-

бензин

гія, газ

 

 

 

рентного

се-

 

 

 

 

 

 

редовища

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

169

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для оцінювання рівня монополізації ринку застосовується індекс Герфіндаля—Гіршмана (Іхх)

Ixx = Aj 2 ,

де Іхх — індекс концентрації ринку;

Aj — частка фірми на ринку за Aj 2 =1.

Крім цього, для оцінювання концентрації ринку застосовується ще один індекс. Він розраховується піднесенням до квадрата відсоткової частки ринку кожної із фірм та їх підсумовуванням. Для галузі, де діють n фірм, застосовується така формула розрахунку:

Н = Р12 + Р22 + …. + Рп2.

Згідно з формулою зі зростанням концентрації ринку індекс Герфіндаля—Гіршмана збільшуватиметься. Максимальної величини (10 000) він досягне тоді, коли на ринку діятиме лише одна фірма. Індекс Герфіндаля-Гіршмана широко застосовується в країнах розвинутої ринкової економіки для обмеження монополізації і створення гнучкої ринкової структури. Наприклад, у США ринок вважається нормальним для конкуренції, якщо Іхх < 1000. Це забезпечується тоді, коли на ринку конкретного товару (послуги) склалися такі обставини:

на ньому працює не менше десяти фірм;

одній фірмі не належить понад 31 % ринку;

двом фірмам — понад 44 % ринку;

трьом фірмам — понад 54 % ринку;

чотирьом фірмам — понад 63 % ринку.

Ринок вважається неконкурентним, коли значення Іхх перевищує 1800 одиниць.

В економічній літературі часто дається визначення окремих видів конкуренції: сумлінна — несумлінна; цінова — нецінова; внутрішньогалузева — міжгалузева; ефективна і т. п. Несумлінна конкуренція визначається як дії суб’єктів господарювання з дискредитації суперників, зокрема:

поширення недостовірних або неточних відомостей про конкурентів;

уведення в оману споживачів стосовно характеру, способу, місця виготовлення та якості товару;

незаконне використання товарного знака конкурента, його фірмової назви або маркування;

170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]