Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kardash_marketing_product_policy

.pdf
Скачиваний:
262
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
5.23 Mб
Скачать

рекламування товару, який невідповідає вимогам щодоякості;

викривлення в рекламній інформації відомостей стосовно дійсних властивостей товару;

некоректне порівняння товарів;

самочинне використання або розголошення конфіденційної науково-технічної, виробничої чи іншої подібної інформації.

Окремим видом несумлінної конкуренції є грубі порушення ринкових норм і правил, а саме:

демпінг, тобто встановлення дискримінаційних цін або контролю за діяльністю конкурента з метою її припинення;

змова на торгах і таємні угоди між виробниками про обсяги виробництва продукції та розподіл ринку;

підробка продукції конкурентів;

корупція.

До методів несумлінної конкуренції можна віднести і «промислове шпигунство», тобто незаконне вилучення утаємниченої інформації інших фірм. Зі шпигунством ототожнюється крадіжка чи незаконне копіювання креслень, планів, розрахунків, сценаріїв, баз даних тощо. Переслідується законом таємне встановлення апаратури для підслуховування та сканування, підкуп або шантаж, зловживання довірою, а інколи і безпечністю співробітників конкуруючих компаній.

Нецінова конкуренція базується на продажу товарів вищої якості й надійності, що забезпечуються технічними перевагами виробника. Її методами вважають дійове рекламно-інформаційне забезпечення, маркетингові програми, продуктові й технологічні інновації, перспективність продукції, відповідність міжнародним стандартам, дизайн, зручність обслуговування та використання. Отже, нецінова конкуренція здійснюється за такими напрямами: удосконалення технічних параметрів товару; збільшення пристосованості продукції до вимог споживача.

З ефективною конкуренцією ототожнюють і змагання традиційного й нового: нові товари й технології, нові джерела задоволення потреб та типи організацій. Ці види конкуренції передбачають вишукування необхідної інформації легальними методами. Передусім для прийняття правильних стратегічних рішень мар- кетологами-аналітиками використовуються для вивчення, аналізу та досліджень відкриті джерела інформації щодо ринку, конкурентів, технологій і розробок.

Сучасна ринкова економіка має свої переваги і вади. Її найсуттєвішими перевагами вважаються:

1) ефективність розподілу ресурсів;

171

2)можливість плідної діяльності за умов обмеженого інформаційного забезпечення;

3)гнучкістьі висока адаптивність домінливихринкових умов;

4)оптимальне використання результатів науково-технічної революції;

5)свобода вибору, забезпечена і споживачам, і підприємцям;

6)здатність до задоволення різноманітних потреб, постійного підвищення якості товарів та послуг.

Найочевиднішими негативними явищами, притаманними сучасному ринку, можна вважати:

1)брак внутрішніх стимулів до збереження ресурсів, що не відновлюються;

2)малоефективниймеханізмохоронинавколишньогосередовища;

3)ігнорування потенційно негативних наслідків окремих господарських рішень;

4)брак правових гарантій щодо праці та доходу, а також щодо перерозподілу прибутків. За словами відомого американського економіста П. Самуельсона, ринкова система постійно відтворює суттєву майнову нерівність;

5)нестабільність розвитку і, як наслідок, — рецесійні та інфляційні процеси.

Характерні особливості сучасної ринкової економіки є значною мірою похідними від своєрідної «споживацької» спрямованості нинішнього етапу науково-технічної революції. Через це ринок товарів та послуг характеризується:

1)насиченістю товарами масового виробництва, орієнтуванням на задоволення потреб найрізноманітніших груп покупців;

2)гнучким і високоадаптивним виробництвом, здатним до проведення товарної політики, яка відповідає найрізноманітнішим та найскладнішим потребам споживачів. Наприклад, щороку на ринок теле- і радіоапаратури надходить понад 1000 нових моделей та модифікацій;

3)постійною підтримкою конкурентоспроможності товару внаслідок його модифікування, підвищення якості і зменшення собівартості.

Водночас на сучасному ринку добре помітно тенденцію до зміни форм підприємницької діяльності. Поряд з великими корпораціями значного розвитку в ринковій економіці Заходу набуває малий бізнес. Це пояснюється тим, що великі підприємства дедалі частіше стають неспроможними задовольнити широку гаму людських потреб, які безперервно змінюються. Виникають так звані економічні ніші, тобто такі сфери суспільного виробни-

172

цтва, до заповнення яких великим підприємствам бракує комерційного інтересу. Саме малі підприємства і виявилися тими організаційними структурами, котрі гнучко та мобільно реагують на швидку зміну запитів споживачів, необхідність запровадження нових технологій, забезпечують ефективніше використання творчого потенціалу окремої особистості.

В економіці розвинутих країн 50—60 % внутрішнього валового продукту виробляють малі та середні підприємства. У світовій господарській системі, за даними ООН, малі і середні підприємства створюють робочі місця майже для 50 % працездатного населення. Кількість малих підприємств, яка припадає на 1000 жителів у Франції, Німеччині, Великій Британії, Японії, коливається від 35 до 50, а в США — перевищує 70.

Досягнутий вагомий внесок малих підприємств в економіку та у вирішення соціальних проблем розвинутих країн забезпечується сукупністю різноманітних заходів державної політики підтримки підприємництва. Головними і обов’язковими заходами державної підтримки малого підприємництва в розвинутих країнах вважаються: законодавча база; сукупність спеціальних державних інституціональних структур; розвинута мережа організацій забезпечувальної інфраструктури; фінансово-кредитна політика. Розвинуте мале підприємництво на сучасному етапі вважається унікальним і ефективним інструментом у створенні прогресуючої економіки, яка здатна забезпечити високий рівень та якість життя людей.

Законом України «Про державну підтримку малого підприємництва» до суб’єктів малого підприємництва віднесені:

фізичні особи, що зареєстровані в установленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльності;

юридичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності будьякої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова кількість працюючих протягом календарного року не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу — 500 000 євро. В Україні, як і в розвинутих країнах, державна підтримка малого підприємництва здійснюєтьсязатакими напрямами:

формування інфраструктури підтримки і розвитку малого підприємництва, організація державної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для суб’єктів малого підприємництва;

установлення системи пільг;

запровадження спрощеної системи оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності;

173

фінансово-кредитна підтримка малого підприємництва;

залучення малого підприємництва до виконання науковотехнічних і соціально-економічних програм, здійснення поставки продукції (робіт, послуг) для державних та регіональних потреб.

Значного поширення у сформованому та розвинутому ринку набув ефективний спосіб ведення бізнесу під загальною назвою — франчайзинг. Цей термін походить від старовинного французького franchir звільняти (початково — «звільняти від рабства»). Франчайзинг — один з найефективніших способів розвитку фірм, котрі досягли успіху в бізнесі та бажають його подальшого розвитку. Одночасно франчайзинг — найліпша можливість щодо організації надійного власного бізнесу дрібним підприємцем. Міжнародна франшизна організація (International Franchise Association) визначає франчайзинг як «...безперервні взаємовідносини між франшизером і франчайзі, за яких усі знання, образ, успіх, виробничі і маркетингові методи надаються франчайзі за зустрічне задоволення інтересів». За правилами франчайзингу, головна, найчастіше велика або відома фірма, укладає договір з невеликими підприємствами або приватною особою про надання права реалізації продукції або послуг з відповідною торговельною маркою.

Договір надає право головній фірмі (франчайзеру) постійно контролювати діяльність своїх операторів (франчайзі) щодо якості продукції та надання послуг (наприклад, кожної декади). Франчайзер може припинити дію контракту, якщо виявить факти порушення вимог стандартів фірми та загрозу своїй репутації. Тобто в обмін на переваги використання перевіреної концепції та методики ведення великого і сталого бізнесу суб’єкт малого підприємництва відшкодовує частину свого прибутку і втрачає частину своєї економічної самостійності та свободи. Комбінація «великого» та «малого» бізнесу на транзитивному ринку є найбільш швидким способом навчання підприємців практичним стандартам успішного господарювання (табл. 6.5).

За сучасних умов найбільшого поширення набули три види франчайзингу: товарний; виробничий; діловий. Його бурхливий розвиток пояснюється органічним поєднанням інтересів малого підприємництва та великого бізнесу. Поєднання стимулу до володіння приватним підприємством з управлінською майстерністю великого бізнесу спонукає дрібних власників до напруженої та ефективної праці.

174

 

 

 

Таблиця 6.5

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ФРАНЧАЙЗИНГОВИХ СИСТЕМ

Елементи

 

Франчайзер

Франчайзі

взаємовідносин

 

 

 

 

 

Переваги

1. Швидке розширення біз-

1. Можливість швидко роз-

 

несу на нових ринках з міні-

почати власний бізнес.

 

мальними витратами фінан-

2. Наявність цільового ринку

 

сових та трудових ресурсів.

(«економічної ніші»).

 

2.

Зменшення господарсько-

3. Переваги використання відо-

 

го ризику.

мої торгової марки, фірм ен-

 

3.

Економія витрат часу на

ного знаку та стилю.

 

оперативне керівництво.

4. Ефективність реклами.

 

4. Отримання додаткових при-

5. Технологічна допомога в

 

бутків від франчайзі

здійсненні підприємницької

 

 

 

діяльності.

 

 

 

6. Полегшений доступ до кре-

 

 

 

дитних ресурсів під гаран-

 

 

 

тією франчайзера

Недоліки

1. Трудомісткість селективної

1. Обмеження економічної са-

 

діяльності з ринком потен-

мостійності та господарської

 

ційних франчайзі.

ініціативи.

 

2. Складність завершення від-

2. Неможливість швидкого ви-

 

носин із франчайзі у випад-

ходу з бізнесу, позаяк угода

 

ках порушень правил систе-

франчайза переважно довго-

 

ми взаємовідносин.

строкова.

 

3.

Негативні наслідки неефек-

3. Необхідність співпраці з

 

тивно діючих франчайзі.

усіма учасниками франчай-

 

4.

Складності у збереженні

зингової системи.

 

конфіденційності комерційної

4. Залежність від фінансової

 

таємниці.

стабільності франчайзера

 

5. Достроковийвихідізсистеми

 

успішнопрацюючихфранчайзі

 

 

Обов’язки

1. Трансфер ділової та тех-

1. Регулярна сплата внесків.

 

нічної інформації.

2. Дотримання стандартів та

 

2.

Розроблення уніфікованої

вимог програм франчайзера

 

документації.

 

 

 

3.

Контроль якості.

 

 

 

4.

Забезпечення постійної під-

 

 

 

тримки франчайзі.

 

 

 

5. Укладання і дотримання екс-

 

 

 

клюзивнихугодщодопоставок.

 

 

 

6. Наданнязахищеноїтериторії

 

 

Перспективні

1. Підприємства громадського

харчування.

напрями

2. Автотранспортні підприємства.

 

3.

Побутові послуги.

 

 

 

4.

Обслуговування бізнесу.

 

 

 

5.

Медичні послуги.

 

 

 

6.

Розваги, туризм, спорт.

 

 

 

7.

Будівельні послуги.

 

 

 

8.

Навчальні центри.

 

 

 

9.

Роздрібна торгівля

 

 

 

 

 

175

 

 

 

 

 

Франчайзингові системи можуть мати різні форми. Вони не обмежуються мережами типу кафе «Швидко» або ресторанами швидкої їжі «Макдональдс». Франчайзингові системи можуть також об’єднувати:

виробника з виробником;

виробника з гуртовим торговцем;

виробника з роздрібним торговцем;

гуртового торговця з гуртовим торговцем;

гуртового торговця з роздрібним торговцем;

роздрібного торговця з роздрібним торговцем;

підприємствообслуговуваннязпідприємствомобслуговування. Франчайзинг передбачає довгострокові та стабільні партнер-

ські відносини суб’єктів господарювання. Тому він повинен базуватися на достатньому інтелектуально-правовому забезпеченні

(рис. 6.3).

Франчайзер —

Товарний знак і фірмовий стиль

володар прав

Інші об’єкти інтелектуальної

 

 

власності

платіж

Ноу-хау

Послуги підтримки

 

Франчайзі- Передання прав користувач Надання послуг

Рис. 6.3. Принципова схема франчайзингової діяльності

Франчайзингові взаємовідносини значно ширші, ніж ліцензійні угоди. За ліцензією використовуються лише окремі об’єкти інтелектуальної власності, тоді як угода франчайзингу має комплексний характер у межах усіх прав, що передаються. Тобто ліцензійна угода — це лише частина загальної угоди франчайзингу. Загальна спрямованість угод франчайзингу повинна сприяти досягнення цільової мети щодо подальшого розвитку і розширенню системи в цілому. Створення франчайзингових систем повинно здійснюватися в межах існуючого законодавчого поля, з урахуванням галузевих та регіональних особливостей, а також психологічного сприйняття цього різновиду малого підприємництва суспільством.

176

Однією з характерних тенденцій розвитку сучасного ринку товарів та послуг є всебічний правовий захист інтересів споживачів та посилення відповідальності виробників за якість продукції. Традиційний принцип «покупець, стережися, щоб тебе не обдурили», нині замінено новим «виробник, стережися обдурити покупця, бо неминуче станеш банкрутом». Систему договірної, а також позадоговірної відповідальності та страхування побудовано так, щоб потерпіла сторона мала повну гарантію відшкодування збитків.

Змінився принцип визначення суб’єкта відповідальності за недоброякісний товар. Таким насамперед вважають не продавця, а безпосереднього виробника дефектної продукції. Для оцінювання дефектності виробу першорядним є питання відповідності продукції тим характеристикам, якими споживач керувався під час її купівлі. Товар вважається дефектним, якщо його властивості не відповідають тій інформації, що була отримана від продуцента. Наявність таких розходжень є підставою для судового позову.

Новий, ширший підхід до проблеми якості продукції, забезпечення безпеки користування нею спричинився до дальшого посилення державного втручання у сферу виробництва: ухвалюються спеціальні законодавчі акти про підвищення відповідальності виробників за збитки, завдані споживачам недоброякісною продукцією; розробляються та публікуються обов’язкові стандарти з вимогами до показників безпеки товарів. Наприклад, американський «Закон про споживання» передбачає, що споживач має «право на безпеку», «право на поінформованість», «право можливості вибору», «право бути вислуханим». Аналогічні закони діють у всіх країнах з розвинутою ринковою економікою. Організований рух громадян і державних органів щодо розширення прав і можливостей покупців, започаткований у США, має назву консюмеризм (від англ. — споживач). Він набув дуже значного поширення в країнах з ринковою економікою.

В Україні також розпочато широкомасштабну роботу зі створення законодавчих і нормативних актів щодо захисту прав споживачів, якості та сертифікації. Широко застосовується Закон України «Про захист прав споживачів», проводяться роботи зі стандартизації та сертифікації товарів.

З певною умовністю можна, однак, стверджувати, що нині і конкуренція стає регульованою. Це є наслідком ефективного поділу праці, підвищення поінформованості всіх суб’єктів господарювання, розвитку міжфірмових коопераційних зв’язків, значного посилення впливудержави на обмеження аборозширенняконкуренції.

177

У світовій ринковій економіці відбувається становлення нового типу трудових відносин, що базуються на участі найманих робітників в управлінні та власності фірми. «Економіка участі» реалізується здебільшого через продаж співробітникам акцій фірми на пільгових умовах. З боку держави таким фірмам також надаються численні податкові пільги. На таких підприємствах збільшується зайнятість, мотивація та продуктивність праці, знижується плинність кадрів, зростають обсяги продажу. Так само нині має місце розумне поєднання ринкової моделі економіки з державною на підставі особливостей менталітету населення країни, його прагнення до розвитку національної державності.

За цих умов значно зростає в господарюванні і роль маркетингу, з допомогою якого забезпечується тісний прямий та зворотний зв’язок виробництва з ринком і споживанням.

6.3. ПОТРЕБИ, ПОПИТ І ПРОПОНУВАННЯ НА РИНКУ ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ

Вивчення та задоволення потреб є головними цілями і завданнями маркетингу. Тому класифікація потреб має не тільки теоретичне, а йпрактичне значення. Підсловом «потреба» розуміють нужду будь у чому, задоволення якої необхідне для підтримання нормальних умов життя людини і функціонування виробництва. Ф. Котлер визначає потребу як стан відчутного принципового невдоволення браком чогось, що пов’язане з умовами існування. Потреби людини (групи людей, суспільства) виникають унаслідок її існування як біологічної особи, котра одночасно є елементом суспільної системи, а тому взаємодіє як із суспільством, так і з природою. Зрозуміло, що таке існування неможливе без створення певних сприятливих умов навколишнього середовища. Отже, людина є соціоприродною істотою, котра «складається» з двох частин: одну створено природою і вона живе за її законами (тіло), другу сформовановнаслідоксоціалізаціївпроцесісуспільногожиття(особистість). Такий розподіл, ясна річ, є суто умоглядним, бо ці обидві складові людини окремо не існують. Цей двоїстий і невизначений характер потреб є передумовою значного інтересу до них не тільки суспільних, а й природничих наук (біології, психології, медицини). Єдиним, що об’єднує всю різноманітність потреб, є їхній як безпосередній, так і опосередкований зв’язок з економіч-

ним розвитком суспільства.

Усю сукупність потреб в узагальненому вигляді можна розподілити на дві групи: потреби суспільства та особисті потреби.

178

Потреби суспільства визначаються необхідністю забезпечення його функціонування і розвитку. До них належать: виробничі потреби; потреби в державному управлінні; потреби забезпечення конституційних гарантій для кожного члена суспільства; потреби в обороні країни та охороні довкілля. Особисті потреби виникають і розвиваються в процесі життєдіяльності людини. Вони є свідомим прагненням досягти тих, об’єктивно необхідних, умов життя, які забезпечують добробут і розвиток особистості. Усі потреби в процесі існування проходять чотири етапи: зародження, зростання, стабілізації, згасання. Потреби виникають під впливом соціально-економічних та історичних умов. Вони перебувають у постійномурусі, при цьомуособисті потреби постійно зростають.

Потреби індивідуума можна підрозділити на первинні та вторинні. Залежно від привабливості об’єкта для індивідуума розрізняють позитивні та негативні потреби. З погляду відображення в них справжніх або уявних бажань потреби можуть бути явні та латентні (скриті, потайні). Кажуть також про усвідомлені та неусвідомлені потреби.

Первинні потреби визначаються біологічною природою людини, і тому межі їх задоволення можна досить точно визначити. Вторинні потреби є похідними і зумовлюються соціальним, культурним і духовним розвитком особистості. Так, наприклад, на думку всесвітньо відомого американського науковця Абрахама Маслоу всі потреби поділяються на п’ять ієрархічних груп, які створюють так звану піраміду (рис. 6.4). Першу й основну з них становлять фізіологічні потреби — тамування голоду, спраги, задоволення сексуальних бажань, необхідність одягу, якогось притулку тощо.

Якщо ці потреби тривалий час не задовольняються або задовольняються недостатньо, вони починають домінувати, а оскільки вони пов’язані із самою можливістю виживання людини, ми можемо вважати їх базовими, принциповими. За словами А. Маслоу, «для людини, котра дуже зголодніла, не існує нічого, крім їжі. Вона мріє про їжу, вона її згадує, вона нею марить, вона тільки про неї думає, вона її відчуває, вона бажає дотягнутися до їжі». У суспільстві, де фізіологічні потреби достатньо задоволені, починають переважати потреби вищого рівня, наприклад, потреби в безпеці і впевненості в завтрашньому дні, тобто в бажанні індивіда бачити навколо себе порядок, сталість, стабільність, передбачуваність і визначеність. Повертаючись до попереднього прикладу, можемо сказати, що людина хоче бути впевненою, що матиме їжу не тільки сьогодні чи завтра, а й післязавтра і взагалі

179

до кінця життя. Потреби цього (другого) рівня в розвинутому суспільстві реалізуються через страхування, колективні договори, купівлю постійного житла, право на працю, на пенсійне забезпечення тощо.

Потреби в самовираженні

Потреби в повазі

Соціальні потреби

Потреби в безпеці та самозбереженні

Фізіологічні потреби (голод, спрага, секс)

Рис. 6.4. Ієрархія потреб за А. Маслоу

Третій рівень становлять соціальні (громадські) потреби, що їх, як правило, задовольняють, беручи участь у клубах, асоціаціях, політичних партіях, інших громадських об’єднаннях. З четвертим рівнем потреб пов’язують шану та повагу, які ототожнюються із почесними званнями та відзнаками, успіхами в просуванні по службі, тобто з усім тим, що називають кар’єрою. Зовнішнім виявом задоволення четвертого рівня потреб є престиж, репутація, соціальний стан, визнання оточенням. Найвищий щабель умовної піраміди займають потреби в самореалізації, тобто у самовираженні. За своїм глибинним змістом цей п’ятий рівень стосується бажання індивіда повністю використати свій потенціал і стати тим, на що він здатний. На жаль, останнього рівня більшість людей так і не досягає. Отже, у піраміді А. Маслоу до первинних потреб можна віднести потреби першого і другого рівнів, усе інше — то вторинні потреби. Слід зазначити, що за сучасних умов вторинні потреби в розвинутих країнах мають тенденцію до випереджання первинних.

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]