Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kardash_marketing_product_policy

.pdf
Скачиваний:
266
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
5.23 Mб
Скачать

Сегментування ринку є найпоширенішим, але не єдиним засобом пошуку цільових ринкових аудиторій. Підприємства з обмеженими ресурсами можуть досягти цієїметиза допомогоюмаркетингу на рівні ринкових ніш, коли визначаються невеликі з характерними відмітними ознаками групи споживачів, тобто маркетинг цільових ніш— це результат детальнішого сегментування (підсегмент, група) з поглибленим виокремлюванням характерних ознак(рис. 9.11).

Цільовий сегмент

Ринкова ніша

Рис. 9.11. Маркетинг на рівні ринкових ніш

Досвід країн із розвиненою ринковою економікою свідчить, що ніші значно менші за сегменти і їх обслуговування для великих підприємств є економічно не вигідним. Натомість невеликі фірми можуть успішно скористатися тут з усіх переваг малого та середнього бізнесу. Ці переваги значно посилюються, коли товар чи послуга мають високі визначальні показники якості, або більшу сукупність корисних для невеликої групи потенційних споживачів властивостей. Зрозуміло, що господарська діяльність на рівні маркетингових ніш не повинна бути збитковою. Прийнятну рентабельність з погляду продуцента забезпечать такі характеристики ринкової ніші: достатній потенціал прибутку; мала привабливість для конкурентів; відповідність можливостям фірми.

Дальше пристосування маркетингових пропозицій та програм до потреб і смаків окремих груп споживачів здійснюється на рівні мікромаркетингу, з двома найпоширенішими різновидами: локальний та індивідуальний маркетинг.

Локальний маркетинг передбачає дії із задоволення потреб локальних груп споживачів, до складу яких входять мешканці окремих міст, районів, мікрорайонів, а також покупці окремих крамниць. Така диференціація є найефективнішою в процесі вибору розміщення торговельних підприємств, формування їх товарного асортименту, надання банківських та інших послуг.

251

Пристосування товарного асортименту та відповідних програм до потреб і побажань окремих споживачів здійснюється в межах індивідуального маркетингу. Завдяки великим можливостям сучасних гнучких виробничих систем (ГВС), уніфікації та стандартизації складових готової продукції задоволення потреб окремих споживачів може здійснюватися не тільки в традиційних сферах (пошиття одягу, столи замовлень, послуги зв’язку), а й у межах виробництва технічно складних виробів (комп’ютерна техніка, легкові автомобілі, сучасні меблі та інтер’єри).

Процес сегментування та вибір цільового ринку компанії — складний і трудомісткий процес. Його не слід сплутувати з розподілом ринку. Зазвичай ринок визначається окремим видом товару (ринок телевізорів, ринок тракторів, ринок пральних машин), а сегмент — характеризується вимогами до окремих типів та модифікацій товару (споживачі міні-тракторів, домашніх кінотеатрів, дорогих автоматичних пральних машин). Сегментація — атрибут ринків покупця, оскількисаме боротьба заїх гроші примушує фірмипроникати употреби споживачів, що мають кошти і готові їхні витратити. Саме тому сегментація і наступний вибір найефективніших сегментів створюють основудляплануванняфірмовогомаркетингувцілому(рис. 9.12).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виробничі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фінансові

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сегмент

 

 

Дослідження

 

 

Сегментація

 

 

 

Корпоративні

 

 

маркетингу

 

 

Стратегія маркетингу

 

 

ринку

 

 

ринку

 

 

ринку

 

 

 

цілі

 

Цілі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Первинні

 

 

Географічна

 

 

 

Тактичні

 

Товар

 

 

 

 

дослі-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дження

 

 

 

Демо-

 

 

 

Опера-

 

Ціно-

 

 

Сегмент

 

 

 

 

 

 

графічна

 

 

 

тивні

 

утворення

ринку

 

Вторинні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дослі-

 

 

 

Психо-

 

 

 

 

 

 

 

 

Розподіл

 

 

 

дження

 

 

 

графічна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Просу-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поведінкова

 

 

 

 

 

 

 

 

вання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 9.12. Взаємозв’язок сегментування ринку та планування маркетингу фірми

252

Ясна річ, що сегментування має бути не одноразовою акцією, а постійним аналітичним завданням служби маркетингу.

Маркетинг сегментів — формування товарного пропонування, пристосованого до специфічних потреб споживачів одного або кількох ринкових сегментів.

Позиціювання товару на ринку — сукупність заходів для ство-

рення у свідомості потенційних споживачів цільового ринку стійкого уявлення про конкурентні переваги запропонованого товару.

Позиція товару — місце товару у свідомості споживачів порівняно з товарами-конкурентами.

Ринкове вікно — виокремлена сукупність споживачів, потреби яких задовольняються товаром, створеним для інших сегментів.

Сегмент ринку — сукупність споживачів, яка однаково реагує на однотипний набір спонукальних стимулів маркетингу.

Цільовий ринок — найвигідніша для підприємства група сегментів ринку (або один сегмент), на яку спрямовується його діяльність.

1.Визначення сегмента ринку та критерії його вибору.

2.Особливості сегментування ринку товарів виробничого та споживчого призначення.

3.Оцінювання доступності ринку.

4.Вивчення можливостей освоєння сегмента ринку.

5.Методика вибору цільового сегмента.

253

10.1. ЗМІСТ ТОВАРНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВ МАРКЕТИНГОВОЇ ОРІЄНТАЦІЇ

Після вибору ринку для своєї діяльності підприємство визначає комплекс маркетингових засобів впливу на споживачів.

Найважливішою складовою цього комплексу є товар. Сукупність засобів впливу на споживачів за допомогою товару пов’язують, як правило, з поняттям товарної політики підприємства. За своєю суттю маркетингова товарна політика являє собою цілеспрямований напрям дій комерційної організації з метою максимального задоволення створеними або залученими споживчими цінностями певних ринкових потреб. Вона реалізується сукупністю заходів, орієнтованих на визначення та досягнення підприємницьких цілей. До її складових відносять: визначення оптимального асортиментутоварів та його постійне оновлення, якість продукції, дизайн, упаковку, товарну марку, міру відповідності критеріям споживачів, використання товарних стратегій та ін. Визначення оптимальної номенклатури передбачає включення у виробничу програму підприємства виробів, орієнтованих на ринкові потреби, виробництво і збут яких позитивно впливають на розвиток підприємства, дають прибуток, сприяють досягненнюінших цілей.

Сутність маркетингової товарної політики і полягає у визначенні та підтримуванні оптимальної номенклатури товарів, що виробляються та реалізуються, з урахуванням поточних і майбутніх цілей підприємства (рис. 10.1). Для цього керуються відповідними товарними стратегіями — принциповими напрямами діяльності, що забезпечують стабільний обсяг продажу і прибуток на всіх стадіях життєвого циклу продукту.

Оптимальна номенклатура має власні характеристики для кожного окремого підприємства і залежить від ринків збуту, попиту, виробничих, фінансових та інших ресурсів. Її зміни визначаються умовами зовнішнього середовища та внутрішніми чинниками розвитку підприємства. Як правило, вона складається з:

1) товарів, що мають попит і успішно реалізуються на ринку;

254

2)виробів, які потребують модифікування відповідно до вимог споживачів або для запровадження на новий ринок;

3)товарів, котрі треба вилучити з виробництва через невідповідність вимогам покупців;

4)нової продукції, виробництво якої належить освоїти.

Товарна політика

Ринкові харак-

Товарне

теристики товару

пропонування

Ціна

Диференціація продукту

Якість

Розширення програми

Імідж

Варіація продукту

Підкріплення

Збереження продукту

 

Збереження програми

 

Вилучення продукту

 

Закінчення програми

 

Формування

 

асортименту

Рис. 10.1. Складові компоненти товарної політики підприємства

Важливою умовою вироблення оптимальної маркетингової товарної політики є дотримання належних процедур аналізу та прийняття рішень. Останнє передбачає чітке уявлення про мету виробництва, збуту та експорту на перспективу, наявність стратегії виробничо-збутової діяльності підприємства; ретельне вивчення ринку і дослідження його вимог; знання власних можливостей та ресурсів (дослідних, науково-технічних, виробничих, збутових) та тенденцій їх можливих змін у майбутньому.

Для розв’язання завдань товарної політики на різних господарських рівнях потрібен стратегічний підхід, тобто трива-

255

лий, розрахований на перспективу, курс. Головними тут є два критерії:

1)залучення й утримання тих споживачів у вибраних ринкових сегментах, котрі забезпечують стабільний фінансовий стан підприємства в поточний момент і в перспективі;

2)оцінка можливих варіантів збільшення обсягів загального прибутку.

Для уникнення суб’єктивізму власних працівників доцільно залучати для експертного оцінювання можливі варіанти товарної політики та її альтернатив незалежних консультантів. Одним із центральних завдань товарної політики є її спрямованість на збереження та розвиток підприємства як соціально-економічної системи. Сутність такого підходу полягає в тому, що підприємство розглядається як діюча система, що складається з багатьох елементів, керується, має і здійснює цільову функцію для досягнення мети свого існування. Маркетологи значною мірою забезпечують зв’язки елементів системи, що керує ринковим пропонуванням товарів та послуг, які виробляє підприємство для їх подальшого продажу або перепродажу. Фахівці з маркетингу також забезпечують найбільш ефективне споживання сировини, напівфабрикатів, енергоносіїв, оренду засобів виробництва й інших послуг зовнішніх суб’єктів бізнесу, необхідних для існування системи та її розвитку.

Системний ефект підприємства може бути як позитивною, так

інегативною величиною. Негативна величина відбиває економічне застарівання системи, інакше кажучи, її неефективність. Останнє виключається, коли підприємство намагається досягти трьох найсуттєвіших цілей свого функціонування:

заміщення ресурсів;

забезпечення гарантій збереження підприємства;

створення умов для зростання виробництва.

Показниками досягнення цих цілей вважають:

обсяги збуту;

покриття змінних і постійних витрат;

прибуток і зниження собівартості продукції;

зростання виробництва;

ринкову частку.

Найбільшу теоретичну складність з погляду маркетингу становить визначення різниці між модифікованим та модернізованим товаром. Під модифікацією розуміють продукцію майже однорідну з первинною (типовою), але з відмінною від неї сферою застосування. У процесі модифікації відбуваються непринципові

256

зміни первинного виробу. Модифікацію слід відрізняти від модернізації продукції, з якою ототожнюють створення продукції з поліпшеними властивостями за рахунок помітних змін вихідного виробу і замість нього. Критерії віднесення продукції до кожного різновиду подано в табл. 10.1.

 

 

Таблиця 10.1

КРИТЕРІЇ ОЗНАК ЗМІНЕНОЇ ПРОДУКЦІЇ

 

 

 

Ознака

Зміна ознаки за

 

 

модернізації

модифікації

 

 

 

 

Сфера застосування

Зберігається незмінною

Змінюється

 

або розширюється

 

Технічний рівень

Зростає

Залишається незмінним

 

 

 

Виробництво вихідної

Припиняється

Триває

продукції

 

 

Вимоги до стандартів

Змінюються

Доповнюються

 

 

 

Ціна

Може змінитися

Може змінитися

 

 

 

Умовна назва

Доповнюється

Доповнюється

 

 

 

Зауважимо, що в практиці маркетингу зміна будь-якої базисної фізичної або функціональної характеристики товару вважається його модуляцією. Переважно модуляції відомого товару досягаються варіаціями його розміру, об’єму, маси, частоти, кількості. (Наприклад, прохолоджувальні напої однієї торговельної марки в різних за місткістю пляшках та пакетах.)

Зміну товарної номенклатури треба спланувати як частину маркетингової програми. Рішення відносно модифікації товару мають базуватися на відповідних розрахунках, за допомогою яких порівнюють витрати і прибутки від оновлення продукції. Зрозуміло, що кінцевою метою таких змін має бути збільшення вигоди фірми. Треба брати до уваги чинник новизни технології виготовлення товару. Зміна технології може призвести до різкого збільшення витрат, які перевищать позитивні наслідки. Затримка зі зняттям із виробництва застарілої продукції також може призвести до зменшення прибутку зі зрозумілих причин: багато застарілих товарів накопичується в каналах збуту; збільшуються витрати на рекламу; марно витрачається час керівників та фахівців; стримується ініціатива щодо розроблення нових товарів;

257

знижується престиж підприємства, бо в покупців складається враження, що на ньому панує технологічний застій.

Проте виробництво нової продукції далеко не завжди забезпечує успіх, особливо коли в ній не враховано специфічних вимог ринку або новітніх науково-технічних досягнень. Випуск нової продукції може зменшити продаж інших, вигідних для фірми, товарів. Отже, необхідно вибирати такий асортимент товарів і зробити товарну політику такою гнучкою, щоб вони сприяли збільшенню обсягів продажу та прибутків фірми.

Загалом цілі товарної політики підприємства повинні передбачати вирішення проблем щодо асортименту товарів і послуг, темпів оновлення об’єктів виробництва, виведення на ринок принципово нових виробів, зміни співвідношення старих та нових товарів, запровадження нових форм обслуговування клієнтів, підвищення конкурентоспроможності виробів тощо. Зрозуміло, що у розв’язанні головних завдань товарної політики має переважати стратегічний підхід з достатнім упередженням можливого розвитку ринкової кон’юнктури (на три—п’ять років). Для цього потрібно обрати відповідну концепцію, яка визначає загальну стратегію товарної політики. Як правило, при формуванні товарного пропонування із власних об’єктів виробництва вибирають концепції: загального асортименту; нового товару; змішану. Мета асортиментної концепції — зорієнтувати виробництво на випуск товарів, які найбільшою мірою відповідають структурі та різноманітності попиту певних споживачів. Чітке окреслення концепції асортименту досягається, коли є:

розгорнута характеристика існуючих та перспективних потреб споживачів;

детальнийаналізспособівспоживання(використання) товарів;

визначені особливості споживацької поведінки на відповідних цільових ринках;

оцінка конкурентоспроможності товарів підприємства;

результати вивчення можливостей виробництва нових або поліпшених продуктів з урахуванням вартісних показників;

кількісні та якісні параметри асортименту;

рекомендації щодо якості, ціни, назви, упаковки, сервісу та інших ринкових характеристик;

визначеність стосовно технології виробництва, зберігання, транспортування, методів продажу та просування нових товарів;

чітка спрямованість та методи маркетингових досліджень, необхідних для успішного управління та контролю асортиментного пропонування.

258

Застосування концепції нового товару передбачає відповідну збалансованість між можливостями та ресурсним забезпеченням підприємства. Насамперед це стосується чіткого визначення фізичних і прийнятних для споживачів характеристик товару та набору вигід від його використання цільовою групою споживачів. Необхідно також здійснити аналіз конструкторського та дослідного потенціалу фірми, передбачити стан ринку і можливий характер конкуренції на момент виходу нової продукції, здійснити попереднє позиціювання товару. Вивчення та критичне порівняння кожної із запропонованих концепцій особливо важливе для формування сукупності майбутнього товарного пропонування відповідно до профілю діяльності товаровиробника та вимог потенційних покупців. Підсумковим документом загального опису маркетингової продуктової політики організації є товарний план. У цьому документі фіксується перелік товарів та послуг усіх асортиментних груп, що передбачаються для виробництва в плановому періоді, обсяг випуску виробів у натуральному та вартісному виразі, середній розмір партій, терміни початку і закінчення виробництва традиційних і нових товарів (табл. 10.2).

 

 

 

Таблиця 10.2

 

ТОВАРНИЙ ПЛАН ВИРОБНИКА

 

 

 

 

 

Товарний

Товарні

Обсягвиробництва,

Зміни, дні

асортимент

марки

шт

 

Асортиментна

Марка товаруD-1

15050

02 / 01.08 2006

група товарів D

Марка товаруD-2

4000

03 / 15.10 2006

 

 

 

 

Зрозуміло, що формування та матеріалізація майбутнього ринкового пропонування неможливі без відповідних організаційних дій та ресурсного забезпечення. Організаційно-ресурсне забезпечення товарного плану виробника досягається відповідними діями та заходами, склад яких залежить від особливостей макрота мікросередовища підприємства. Зрозуміло, що більша частина заходів здійснюється у процесі створення нового продукту. До них, зокрема, належать: створення концепції нового товару; здійснення конструкторської та технологічної підготовки; ринкове дослідження нового зразка; виготовлення дослідної партії; підготовка бізнес-планів; уточнення методів продажу; здійснення різних маркетингових досліджень щодо створення новації; проведення узгоджень з іншими підрозділами підприємства. План організа-

259

ційно-ресурсного забезпечення маркетингової товарної політики повинен мати достатню деталізацію (табл. 10.2).

Таблиця 10.2

ЗАХОДИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТОВАРНОГО ПЛАНУ ВИРОБНИКА

Назва дії

Необхідна

Виконавець

Підсумковий

Зміни

Витрати

або заходу

інформація

результат

 

 

 

 

 

 

Безперечно, ефективне організаційно-ресурсне забезпечення товарного плану виробника неможливе без певних бюджетних витрат. Під час складання бюджету визначаються можливі статті витрат з усіх заходів та їх загальний розмір.

Товарна політика підприємства-виробника завжди має бути в центрі уваги та постійно контролюватися за такою схемою: об’єкти контролю; параметри контролю; виконавці; терміни та періодичність контролю.

Головним індикатором ефективності різних складових асортименту вважають показники збуту. За ними можна виявити ті продукти, котрі належить виключити з виробничої програми. З цією метою застосовують спеціальний аналіз, варіантом якого є так званий АВС-аналіз. Він базується на діаграмі відомого італійського економіста Парето. Продукцію підрозділяють на три класи за одним із трьох критеріїв: збут, прибуток, відшкодування витрат. У категорію «А» відносять частину асортименту, з якою пов’язується великий (до 50 %) збут; у категорію «В» — продукцію із внеском у загальний обсяг продажу до 25 %, а в категорію «С» — від 25 % і нижче. Досвід підприємництва в більшості розвинутих країн свідчить, що найоптимальнішим є виробничий асортимент, 20 % продукції якого забезпечують 80 % прибутків підприємства.

Велике значення для фінансової стійкості підприємства має ритмічність збуту готової продукції. Вона визначається на основі даних прореалізацію продукції за визначений періодзаформулою

N

Vip Vif

D =1

 

,

N

 

Vip

 

де D — показник ритмічності збуту;

260

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]