Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kardash_marketing_product_policy

.pdf
Скачиваний:
262
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
5.23 Mб
Скачать

Польща

Словаччина

Хорватія

Литва

Болгарія

Україна («Зелений журавель»)

411

Брендинг — наука та мистецтво створення довгострокових споживацьких переваг щодо конкретної торговельної марки.

Венчурна група — цільовий підрозділ для розроблення, виробничого освоєння і початкового проникнення на ринок з принципово новою продукцією або послугою.

Горизонтальна диверсифікація — розширення програми вироб-

ництва внаслідок виготовлення нової продукції, яка передбачає використання наявних технологій або потребує тих самих маркетингових засобів.

Гранична корисність — величина корисності, яка додається (за тих самих умов споживання) з придбанням кожної нової одиниці певного блага.

Гранична норма заміщення — максимально допустима межа заміщенняодногоблага іншим бездодатковоговиграшуабододатковихвтрат.

Диверсифікація — розширення програми виробництва внаслідок виготовлення нової продукції для нових ринків.

Диверсифікація латеральна — вихід на галузеві ринки з продукцією, що не має жодної подібності до традиційної продукції підприємства.

Дизайн — особливий вид художньої діяльності з проектування промислових виробів із наперед визначеними естетичними властивостями та рівнем зручності у використанні.

Життєвий циклтовару — концепція, яка характеризує збутпродукту, прибуток, поведінку споживачів, конкурентів і стратегію маркетингу з моментузапровадженняпродуктунаринокдойоговилученнязринку.

Забезпечення якості — сукупність запланованих і систематично здійснюваних заходів, які створюють необхідні умови для виконання кожного етапу «петлі якості» так, щоб продукція відповідала визначеним вимогам щодо якості.

Ідентифікація — процедура, яка передбачає маркування та етикетування сировини, матеріалів, комплектувальних виробів, готової продукції, а також технічної і технологічної документації на них.

Імідж — сформоване й постійно підтримуване стійке уявлення покупців про престиж товару, торговельної марки, репутацію фірми та її керівництва.

Імідж фірми — сформовані у партнерів, замовників, покупців товарів (послуг) фірми уявлення щодо її потенціалу і можливостей у виробничій та інноваційній сфері.

412

Інвайронменталізм (від лат. — invironment) — організований рух громадян і державних органів, скерований на захист і поліпшення стану навколишнього середовища.

Інтерактивний маркетинг — форма прямого маркетингу, що здійснюється за допомогою інтерактивних комп’ютерних служб, які надають інформаційні послуги в оперативному режимі завдяки двосторонньому електронному зв’язку між продавцем та покупцем.

Інфраструктура ринку товарів — організаційні, матеріальні й технічні засоби, за допомогою яких товари просуваються від місця безпосереднього виробництва до місця реалізації, нагромаджуються, зберігаються і продаються.

Клас (ґатунок) — показник категорії або розряду, що стосується властивостей і характеристик товару (послуги).

Конкурентоспроможність — можливість успішного продажу товару на певному ринку у певний період; спроможність товару привернути до себе увагу споживачів у низці інших конкурентних пропозицій.

Конкуренція — економічний процес взаємодії та протидії, взаємозв’язку і комунікацій суб’єктів ринкової системи в процесі створення, збуту і споживання матеріальних і духовних благ.

Консюмеризм (від англ. consumer — покупець) — організований рух громадян і державних органів за розширення прав і впливу покупців на виробників та продавців товарів.

Концепція маркетингу — принцип діяльності організації щодо створення споживчих цінностей, доведення їх до цільових ринків і здійснення комунікацій ефективнішими, ніж у конкурентів, методами.

Маркетинг — процес планування й управління розробленням, ціновою політикою, збутом і просуванням товарів і послуг до покупців з метою досягнення такої різноманітності благ, яка дозволяє задовольнити потреби окремих осіб і організацій.

Маркетинг сегментів — формування товарного пропонування, пристосованого до специфічних потреб споживачів одного або кількох ринкових сегментів.

Маркетинг-мікс — сукупність маркетингових інструментів, що використовуються фірмою для вирішення маркетингових завдань на цільовому ринку.

Маркетингова стратегія — комплекс скоординованих маркетингових заходів, за допомогою яких організація забезпечує досягнення своїх цілей.

Маркетингове дослідження — систематичний пошук, збирання, обробка й узагальнення інформації стосовно проблем маркетингу товарів і послуг.

Місткість ринку — кількість товару, реалізованого на ринку за певний проміжок часу.

Модифікація маркетингових засобів — сукупність дій для поси-

лення загального і цільового впливу комплексу маркетингу на покупців товару.

413

Модифікація ринку — сукупність дій щодо збільшення контингенту покупців товару.

Модифікація товару — сукупність дій щодо зміни властивостей та конкурентних переваг об’єктів виробництва та продажу.

Новий товар — кінцевий результат творчого пошуку, що суттєво сприяє розв’язанню певної традиційної або цілком нової проблеми споживача.

Нужди — основні, переважно інстинктивні, посилання, що умотивовують дії та вчинки людей.

Позиціювання товару на ринку — сукупність заходів для ство-

рення у свідомості потенційних споживачів цільового ринку стійкого уявлення про конкурентні переваги запропонованого товару.

Позиція товару — місце товару у свідомості споживачів порівняно з товарами-конкурентами.

Поліпшений товар — продукт із поліпшеними корисними властивостями, які мають значення для споживача.

Поліпшення якості — діяльність, що забезпечує підвищення технічного рівня продукції, якості її виготовлення, удосконалення всіх елементів виробництва.

Попит — потреба у певних товарах, що забезпечена необхідними грошовими та іншими платіжними засобами для їх придбання.

Послуга — заходи або користь, що їх одна сторона здатна запропонувати іншій; об’єктипродажуувиглядіпевнихдій, зручностейабовигід.

Потенціал ринку — максимальний обсяг продажу, якого можуть досягти всі підприємства галузі протягом певного часу, за певного рівня маркетингових зусиль та відповідних умов зовнішнього середовища.

Потреба — відчуття людиною нестачі чогось необхідного, що набуло специфічної форми відповідно до культурного рівня та індивідуальності людини.

Проект продукції — створення нової або модернізація застарілої продукції.

Проектування продукції — розроблення проектної документації (загального вигляду, докладних креслень, розрахункових обґрунтувань, технічних умов) на продукцію.

Раціональність — доцільна діяльність для досягнення мети з урахуванням наявних обмежень і можливостей.

Рейтинг — міра переваги однієї моделі виробу над іншими за реальних умов використання товару споживачем.

Ринкове вікно — виокремлена сукупність споживачів, потреби яких задовольняються товаром, створеним для інших сегментів.

Ринок — система економічних відносин, зв’язків суб’єктів господарювання, які приймають рішення самостійно.

Розроблення ринку — запровадження вже відомого товару на новий ринок або його сегмент.

Розроблення товару — запровадження нових товарів на контрольований фірмою ринок.

414

Сегмент ринку — сукупність споживачів, які однаково реагують на однотипний набір спонукальних стимулів маркетингу.

Тактика — дії організації, спрямовані на забезпечення досягнення її стратегічних цілей.

Товар — усе, що задовольняє бажання чи потребу і пропонується ринкузметоюпривертання уваги, придбання, використанняабоспоживання.

Товар ринкової новизни — продукт, що збільшує коло споживачів завдяки новим або додатковим функціональним можливостям.

Товари короткострокового використання — матеріальні вироби,

які повністю використовуються протягом одного або кількох циклів використання.

Товари тривалого використання — матеріальні вироби, які ви-

тримують багаторазове використання.

Товарна номенклатура — систематизований перелік усіх асортиментних груп і товарних одиниць, що пропонуються виробником для реалізації.

Товарна політика — цілеспрямований напрям дій комерційної організації з метою максимального задоволення створеними або залученими споживчими цінностями певних ринкових потреб. Сукупність засобів впливу на споживачів за допомогою товару.

Товарний асортимент — набір (підбір) однойменної продукції, конкретизований у назвах, видах, ґатунках, розмірах, артикулах; група товарів тісно пов’язана подібністю функціонально-корисних властивостей, особливостей виготовлення, обороту і споживання в межах одного діапазону цін.

Торговельна марка — ім’я, знак, символ (або їх поєднання), за допомогою яких ідентифікують продукцію і послуги виробників та посередників.

Упаковка — засіб або комплекс засобів для забезпечення захисту продукції і навколишнього середовища від ушкоджень та втрат, а також для полегшення процесу обороту товару та користування ним.

Управління якістю — сукупність оперативних методів та діяльність щодо виявлення різних невідповідностей у продукції, виробництві або в самій системі якості та щодо запобігання їх виникненню.

Фірма (від. італ. firma — підпис) — господарська організація будьякої форми власності, що об’єднує пов’язані між собою технологією, проектно-конструкторськими роботами, матеріально-технічним постачанням і збутом функціонально різноманітні підрозділи.

Фірмовий стиль — сукупність засобів (кольорів, слів та словосполучень, графіки і друку), які виокремлюють товари виробника з-поміж подібної продукції конкурентів.

Функції маркетингу — основні види ринкової діяльності або їх комплексне поєднання, що здійснюються для задоволення потреб споживачів товарів або послуг.

Цільовий ринок — найвигідніша для підприємства група сегментів ринку (або один сегмент), на яку спрямовується його діяльність.

415

Ціна — сума грошей, яку споживачі повинні і готові сплатити за придбання товару.

Цінності — інтелектуальне втілення глибинних особистих, суспільних та інституціональних потреб людини.

Цінова еластичність попиту — чутливість і ступінь реагування попиту на зміну ціни товару.

Штриховий код — система даних, записаних у вигляді штрихів та інтервалів між ними.

Якість — сукупність властивостей і характеристик продукції (послуг), що уможливлюють задоволення обумовлених та передбачених потреб.

Якості показник — кількісна характеристика властивостей продукції, що виявляється за відповідних умов її створення, експлуатації й споживання.

416

1.Амиров Ю. Д. Основы конструирования. — М.: Изд-во стандар-

тов, 1991.

2.Бейкер М. Маркетинг. Энциклопедия. — СПб.: Питер, 2002.

3.Белов Г. В. Штриховое кодирование. — М.: Металлургия, 1998.

4.Волков О. М. Методическое пособие по изучению иностранных фирм. — М.: ВНИКИ, 1989.

5.Войчак А. В. Маркетинговий менеджмент. — К.: КНЕУ, 1998.

6.Все о маркетинге: Сб. для руководителей предприятий, экон. и

коммерч. служб. — М.: Азимут-центр, 1992.

7.Ассель Генри. Маркетинг: принципы и стратегия. — М.: ИНФРА-

М, 2001.

8.Герасимчук В. Г. Розвиток підприємництва: діагностика, стра-

тегія, ефективність. — К.: Вища шк., 1997.

9.Джордж Дэй. Стратегический маркетинг. — М.: ЭКСМО, 2003.

10.Долинская И. А., Соловьев И. А. Маркетинг и конкурентоспособность промышленной продукции. — М.: Изд-во стандартов, 1991.

11.Дайан А., Букерель Ф., Ланкар и др. Академия рынка. Маркетинг. ––

М.: Экономика, 1993.

12.Дмитриев В. Открытие бизнеса и создание бренда. http// www.Oborot.ru/ article/323/0

13.Леманн Дональд Р., Винер Расел С. Управление товаром. — СПб.:

Вильямс, 2004.

14.Дихтль Е., Хершген Х. Практический маркетинг. — М.: Высш.

шк., 1995.

15.Дорошев В. И. Введение в теорию маркетинга. — М.: ИНФРА-М,

2001.

16.Единый порядок систематической оценки технического уровня и качества машин, оборудования и другой техники. — М.: Изд-во стан-

дартов, 1982.

17.Эванс Дж., Берман Б. Маркетинг. — М.: Экономика, 1990.

18.Жданов А. А. Изобретательство — стандартизация — патентирование. — М.: Изд-во стандартов, 1982.

19.Завьялов П. С., Демидов В. Е. Формула успеха. — М.: Между-

нар. отношения, 1991.

417

20.Зозульов О. В. Як визначити привабливий напрямок діяльності? Методика інтегральної оцінки ринкових сегментів. http// www.4p.net.ua.

21.Залтман Дж. Как мыслят потребители. — СПб.: ПраймЕврознак, 2006.

22.Ильин В. И. Поведение потребителей. htpp://www.marketing. spb.

ru/read/m 7/8. htm

23.Кардаш В. Я. Стандартизация и управление качеством продукции. — К.: Вища шк., 1985.

24.Кардаш В. Я. Экономика и стандартизация качества продукции. —

К.: УМК ВО, 1989.

25.Кардаш В. Я. Маркетингова товарна політика: Навч. посіб. — К.:

КНЕУ, 1997.

26.Кардаш В. Я. Маркетингова товарна політика: Підручник. — К.:

КНЕУ, 2001.

27.Котлер Ф., Келлер К. Л. Маркетинг менеджмент. — СПб.: Пи-

тер, 2006.

28.Котлер Ф. Маркетинг ХХI века. Маркетинг-менеджмент. Ана-

лиз, планирование, внедрение, контроль. — СПб.: Нева, 2005.

29.Котлер Ф., Амстронг Г., Сондерс Д., Вонг В. Основы маркетин-

га. — М.; СПб.; К.: Вильямс, 1998.

30.Крилова Г. Д. Зарубежный опыт управления качеством. — М.:

Изд-во стандартов, 1992.

31.Кристофер Лавлок. Маркетинг услуг. — М.; СПб.; К.: Вильямс,

2005.

32.Лавров С. Н., Лобин С. Ю. Оновы маркетинга промышленных

товаров. — М.: Внешторгиздат, 1989.

33.Ламбен Ж. Ж. Стратегический маркетинг. — СПб.: Наука, 1996.

34.Литвиненко А. Н. Основные принципы оценки конкурентоспособности промышленной продукции // Прил. к БИКИ. — 1984. — № 12.

35.Маджаро С. Международный маркетинг. — М.: Междунар. отношения, 1979.

36.Майкл Р. Соломон. Поведение потребителей. Искусство и наука побеждать на рынке. — М.; СПб.; К.: Dia Soft, 2003.

37.Маркетинг во внешнеэкономической деятельности предприятия. — М.: Внешторгиздат, 1989.

38.Маркетинг / Под ред. А. П. Романова. — М.: Банки и биржи,

1995.

39.Маркова В. Д. Маркетинг услуг. — М.: Финансы и статистика,

1996.

40.Мунипов В. М., Данилюк В. И., Оше В. К. Стандартизация, каче-

ство продукции и эргономика. — М.: Изд-во стандартов, 1982.

41.Основы предпринимательской деятельности. — М.: Финансы и статистика, 1994.

42.Павленко А. Ф., Войчак А. В. Маркетинг: Підручник. — К.:

КНЕУ, 2003.

418

43.Перерва П. Г. Управление маркетингом на машиностроительном предприятии. — Харків: Основа, 1993.

44.Прауде В. Р., Білий О. Б. Маркетинг. — К.: Вища шк., 1994.

45.Пряникова Ю. К. Практика маркетинга: оптимизация выбора се-

левого сегмента. http//www.marketing-ua.com.

46.Рабинович И. А. Маркетинг в коммерческой деятельности. — Одесса: ИНТМАР, 1993.

47.Хартли Роберт Ф. Ошибки и успехи в маркетинге. — М.; СПб.; К.: Вільямс, 2003.

48.Рябовол В. Как разить рынок. http// www.altrc.ru.

49.Смирнова Е. Экологическая маркировка. mailto:michael@strana-

oz.ru

50.Хилл Сэм, Рифкин Глен. Радикальный маркетинг. — М.: Альпина

Бизнес Клуб, 2004.

51.Старостина А. А. Маркетинговые исследования. — М.; СПб.; К.: Вильямс. 1998.

52.Савельєв Є. В. Маркетинг нового продукту. — К.: ВІПОЛ,1994.

53.Тара и упаковка / Под ред. Е. Г. Розанцева. — М.: МГУПБ, 1999.

54.Тоехиро Коно. Стратегия и структура японских предприятий. — М.: Прогресс, 1987.

55.Фрейд З. Психология бессознательного. — М.: Просвещение,

1989.

56.Хайн Т. Все об упаковке. — М.: Арт-Родник, 2007.

57.Шевченко Л. С. Введение в маркетинг. — Харьков. Консум,

2000.

58.Шульц Эрик. Игра в маркетинг. — М.: ЛОРИ, 2004.

419

Навчальне видання

КАРДАШ Віктор Якович ШАФАЛЮК Олександр Казимирович АНТОНЧЕНКО Мирослава Юріївна

МАРКЕТИНГОВА ТОВАРНА ПОЛ²ТИКА

Підручник

Видання друге, зі змінами

Редактор Н. Царик Художник обкладинки С. Волощук Технічний редактор М. Кручко

Коректор П. Тютюнник Верстка О. Полив’яний

Підп. до друку 03.09.09. Формат 60 84/16. Папір офсет. № 1. Гарнітура Тип Таймс. Друк офсетний. Ум.-друк. арк. 24,65.

Обл.-вид. арк. 28,05. Наклад 400 прим. Зам. 08-3611.

Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1

Свідоцтво про внесення до Державного реєстру суб’єктів видавничої справи (серія ДК, № 235 від 07.11.2000)

Тел./факс (044) 537-61-41; тел. (044) 537-61-44 E-mail: publish@kneu.kiev.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]