Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kardash_marketing_product_policy

.pdf
Скачиваний:
262
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
5.23 Mб
Скачать

Водночас є помітна різниця у змісті і формах вияву ієрархічної структури потреб. Наприклад, суспільні потреби (загальна споживча сила суспільства) визначають потенційні потреби людей, які не обмежуються наявними економічними і соціальними досягненнями. Натомість рівень задоволення фізіологічних потреб визначається саме досягнутими соціальними умовами і можливостями суспільства. Його нижчою межею є фізіологічний мінімум існування.

У маркетинговій діяльності завжди беруть до уваги те, що в потребах людини поєднуються об’єктивні та суб’єктивні начала. Наприклад, об’єктивна фізіологічна потреба людини в поживних речовинах, вітамінах і т. п. реалізується через споживання конкретного набору харчових продуктів, асортимент яких залежить від смаків і звичок покупця, тобто є цілком суб’єктивним. Потреба — це і внутрішній психологічний стан споживача (людини, групи людей, суспільства), що відображається через бажання мати певну кількість конкретних благ для її задоволення. Маркетологи у своїй практичній діяльності мають зважати також і на цінності людини, котрі тісно пов’язані з потребами, але існують на конкретнішому рівні. Відомий бельгійський учений Ж. Ж. Ламбен вважає, що цінності людини — це інтелектуальне втілення глибинних потреб як індивідуальних, так і суспільних та інституціональних [33]. Отже, цінностями можна вважати усталені мотиви та цілі, котрих люди намагаються досягти протягом свого життя. Зрозуміло, що маркетинг сприяє досягненню таких цілей через надання відповідних товарів та послуг. В останні роки дослідники розробили стислий перелік людських цінностей, які можна кількісно виміряти:

самоповага;

безпека;

дружні взаємовідносини з оточенням;

гордість за досягнуте;

задоволення собою;

повага з боку інших;

почуття належності до чогось (родини, організації, узагалі до певної спільноти);

радість (задоволення), приємне хвилювання.

За слушним зауваженням А. Ф. Павленка, цінності визначаютьсякультурою суспільства, організації, а також окремої людини і тому завжди існують у вигляді відповідних систем [42]. У багатьох випадках людські цінності мають універсальний характер, наприклад, усі бажають бути завжди здоровим, мудрим, жити в

181

мирі. Разом з цим кожна культура має свою систему цінностей, які роблять її унікальною та неповторною. Так, на думку Майкла Р. Соломона, американську культуру визначають такі пріоритетні цінності: свобода, молодість, успіх, матеріалізм та бурхлива діяльність. Саме ці домінанти переважали в американській друкованій рекламі в минулому віці (табл. 6.6).

 

 

 

Таблиця 6.6

ДОМІНАНТНІ ЦІННОСТІ РЕКЛАМИ США В ХХ ст.

 

 

 

 

 

 

 

 

Питома вага

Загальна цінність

Висвітлення теми

 

домінантної

 

цінності

 

 

 

у рекламних

 

 

 

зверненнях, %

Практичність

Ефективність, довговічність, зруч-

 

44

ність

 

 

 

 

Сім’я

Виховання в сім’ї, щаслива роди-

 

17

на, одруження

 

 

 

 

Нове

Модернізм, поліпшення

 

14

 

 

 

 

Дешеве

Економія, угода, вартість товару

 

13

 

 

 

 

Здоров’я

Життєздатність, сила, атлетизм

 

12

 

 

 

 

Сексуальність /

Добра зовнішність, шарм, еротизм

 

13

принадливість

 

 

 

 

Мудрість

Знання, досвід

 

11

 

 

 

 

Унікальне та неповторне

Ціна, цінність, відмітність, рідкість

 

10

 

 

 

 

Зовнішнім виявом потреби є попит. Він засвідчує потреби в конкретних кількостях товарів споживчого призначення, які окремий покупець (група покупців, суспільство взагалі) бажають придбати. Здебільшого з попитом ототожнюють потребу в товарах і послугах, що забезпечена необхідними грошовими та іншими платіжними засобами. У маркетинговій політиці під кількістю товарів, на яку є попит, розуміють обсяг товарної маси, що її споживачі бажають придбати. Ця величина не є тотожною кількості товару, фактично придбаного покупцями, оскільки дуже часто споживачі бажають мати якогось товару більше, ніж можуть купити. Реальність чи умовність бажання покупця придбати певний товар (послугу) визначається наявністю в нього відповідної суми грошей.

182

Кількість товарів, на які є попит, залежить від:

1)ціни товару чи послуги;

2)смаків покупців;

3)прибутків споживачів;

4)розподілу доходу між сім’ями і домашніми господарствами;

5)цін на товари-замінники;

6)загальної кількості покупців товару чи послуги;

7)інфляційних очікувань.

Найбільший вплив на попит справляє ціна товару (послуги). Залежність між цінами і кількістю продукції, на яку є попит, має обернений характер: за вищих цін споживачі купуватимуть менше, ніж за низьких. Цю безумовну залежність найчастіше називають законом попиту. Смаки та уподобання споживачів (стосовно окремих продуктів) можуть справляти позитивний чи негативний вплив на попит. Розвиток нової техніки також може докорінно змінити вподобання покупців. Так, наприклад, поява відеомагнітофонів та мініатюрних знімальних відеокамер практично ліквідувала торгівлю аматорськими (з вузькою плівкою) кінокамерами. Зростання кількості споживачів на ринку також збільшує певні різновиди попиту: так, наприклад, зі збільшенням у суспільстві кількості людей похилого віку (старінням населення) збільшується попит на ліки та інші товари, що сприяють підтримуванню здоров’я споживачів.

Дещо складніший вплив на попит справляє збільшення доходів споживачів. Коли грошові доходи зростають, споживачі починають купувати більше добротних високоякісних товарів і зменшують попит на низькосортну продукцію та товари, що вже були в ужитку. Коли грошові доходи меншають, відбувається зворотний процес. Недарма в маркетологів заведено вважати товари, попит на які зростає за зниження грошових доходів, продуктами нижчої споживчої цінності. Інфляційні очікування споживачів (побоювання можливого підвищення цін) можуть спонукати купувати товар із «випереджанням» у значних кількостях. Навпаки, надія на зниження цін або побоювання щодо зниження доходів найближчим часом зменшують поточний попит на товари.

Обсяг пропонування товару ринкові також визначається багатьма чинниками. Кількість продукту, яку виробник бажає та може виробляти й постачати для продажу на ринку, залежить від:

1)ціни на ресурси;

2)технології;

183

3)податків і субсидій;

4)цін на інші товари;

5)зміни кількості постачальників.

Виробникам завжди вигідно використати ресурси на виготовлення товару, що реалізується за вищими цінами. Зниження цін на ресурси зменшує витрати виробництва і збільшує пропонування. Збільшення цін на ресурси — навпаки. Проте ціни на ресурси є хоч і головним, але не єдиним чинником, що регулює в ринковій економіці закон пропонування. Обсяг запропонованого споживачам товару залежить також і від технології його виробництва. Якщо запроваджується досконаліша технологія, то скорочуються витрати на виробництво, виготовляється більше продукції і збільшується пропонування. Надія на підвищення ціни на продукт у найближчому майбутньому може також вплинути на бажання виробника постачати цей продукт на ринок, спонукати його до нарощування виробничих потужностей. І, нарешті, підвищення податків зменшує пропонування товару, а збільшення субсидій — навпаки, сприяє розширенню виробництва.

Інфраструктура ринку товарів — організаційні, матеріальні й технічні засоби, за допомогою яких товари просуваються від місця безпосереднього виробництва до місця реалізації, нагромаджуються, зберігаються і продаються.

Конкуренція — економічний процес взаємодії та протидії, взаємозв’язку і комунікацій суб’єктів ринкової системи в процесі створення, збуту і споживання матеріальних і духовних благ.

Консюмеризм (від англ. consumer — покупець) — організований рух громадян і державних органів за розширення прав і впливу покупців на виробників та продавців товарів.

Потреба — відчуття людини, що їй бракує чогось найнеобхіднішого; це відчуття часто залежить від культурного і духовного рівня.

Ринок — система економічних відносин, зв’язків господарських суб’єктів, які приймають рішення самостійно.

Цінності — інтелектуальне втілення глибинних особистих, суспільних та інституціональних потреб людини.

184

1.Визначення та склад інфраструктури ринку товарів і послуг.

2.Класифікаційні ознаки ринків товарів і послуг.

3.Основні складові механізму функціонування ринку.

4.Переваги та вади сучасної ринкової економіки.

5.Характерні особливості сучасного ринку товарів та послуг.

6.Головні тенденції зміни форм підприємницької діяльності на сучасному ринку.

7.Потреби та цінності людини, їх класифікація.

8.Чинники товарного попиту та пропонування.

185

7.1. МІКРОЕКОНОМІЧНІ ТЕОРІЇ ФОРМУВАННЯ СПОЖИВЧИХ ПЕРЕВАГ

Сучасний маркетинг неможливий без відповіді на сакраментальне питання: «А, власне, чому люди купують»?

Знаючи відповіді на це питання, маркетологам значно легше розроблювати стратегії впливу на споживачів, пропонуючи їм конкретні товари чи марки. Тобто поведінку споживачів можна визначити як дії, котрими керуються люди, купуючи, споживаючи та звільняючись від товарів.

Одну із перших теорій, що пояснювала поведінку людиниспоживача в економічній сфері суспільного життя, було розроблено класичною економічною школою на рівні мікроекономіки (окремих фірм). На думку Адама Сміта, людина завжди мислить раціонально і діє у власних інтересах з певним економічним зиском для себе. Згодом цю думку уточнили неокласичні економісти, зокрема англієць Альфред Маршалл. Наступність наукового пошуку привела до формування теорії граничної корисності, яка є одним із головних здобутків маржинальної теорії (слово «маржиналізм» походить відфранцузькогослова marginal — граничний).

Представники маржинальної школи виходили з того, що цінність товарів установлюється не у виробництві, а лише в процесі обміну. Отже, ціна продажу товару залежить від суми грошей, за яку він буде куплений покупцем. Тобто цінність товару визначається не кількістю праці, яка була витрачена на його виробництво, а залежно від суб’єктивних психологічних особливостей сприйняття цінності товару покупцем.

Сприйняття цінності блага індивідуально для кожного покупця залежить від тієї корисності, яку може принести йому придбання конкретного товару. У свою чергу, корисність товару залежить також від системи потреб і фактичної наявності запасу такого самого товару у споживача. Система потреб ранжирується за критерієм ступеня переважності, наприклад, у продуктах хар-

186

чування, людина, як правило, має нагальнішу потребу, ніж у предметах розкоші. Зрозуміло, що в ступеневому ранзі першочергові потреби задовольняються товарами скоріше, ніж потреби другого, третього і подальших рангів. Разом з цим незалежно від ступеня переважності кожен наступний товар конкретного виду володіє для споживача все меншою і меншою цінністю. Приблизно в цьому полягає «закон зменшення граничної корисності», який і став фундаментальним принципом маржинального підходу. Згідно з цією теорією поведінка споживачів залежить від того, як задовольняються їхні потреби, яку користь здатний забезпечити той чи той товар. У цьому розумінні корисність — це здатність задовольняти споживачів.

У сучасній мікроекономіці розрізняють загальну та граничну корисність. Загальна корисність характеризує задоволення, яке отримує покупець від споживання певного набору товарів або послуг. Граничною вважається корисність, що додається внаслідок придбання чергової одиниці того самого товару (послуги). Отже, загальна корисність зростатиме з кожною новою порцією товару. Бажання та потреби людей є практично безмежними, але потребу в конкретному благу можна задовольнити одиницями товару, що йдуть одна за одною. У межах порівняно нетривалого періоду, коли смаки покупців залишаються незмінними, вони мають можливість придбати необхідну кількість таких товарних одиниць, але при цьому задоволення від споживання товару в покупця зменшуватиметься пропорційно збільшенню кількості цього товару. Останнє є виявом закону зниження граничної корисності, згідно з яким зі збільшенням кількості товару, що споживається, його гранична корисність або приріст корисності від останньої купівлі має тенденцію до зменшення.

Чи можна якось виміряти граничну корисність? Цю проблему розв’язували економісти протягом усього ХХ ст. На жаль, і в ХХІ ст. вона стоїть на порядку денному. Частина маржиналистів вважала, що граничну корисність можна навчитися вимірювати в певних одиницях. Була навіть запропонована назва цієї одиниці вимірювання корисності — ютиль. Як тільки люди навчаться вимірювати корисності товарів в ютилях, необхідність цінової оцінки товарів у грошових одиницях зникне. Цей варіант маржинального аналізу одержав назву «кардиналізм (від англ. — кількість)». Інший варіант, «ординалізм (від англ. — порядковий)», виходив з того, що вимірювати граничну корисність в абсолютних величинах немає необхідності. Досить вимірювати лише відносні величини граничних корисностей різних товарів.

187

Найбільш наочно можна показати цю закономірність на прикладі товарів тривалого використання. Так, потреба людини в кольоровому телевізорі, якщо його немає, може бути дуже великою. Бажання мати другий апарат є вже меншим; що ж до третього або четвертого телевізора — потреба в них незначна. Це стосується всіх товарів і є виявом закону зменшення граничної корисності, тобто зниження суб’єктивної оцінки споживачем корисності кожної окремої одиниці товару, коли кількість їх послідовно збільшується.

Принципом зменшення граничної корисності пояснюється закон попиту й головні положення теорії поведінки споживача. Якщо виходити з цього закону, ціна, яку покупець заплатить за товар, залежатиме від величини граничної корисності цього товару для споживача. Оскільки гранична корисність товарів знижується у міру їх накопичення, індивід купуватиме наступну одиницю даного товару лише за умови зниження його ціни. Отже, незалежно від кількості витрат, які зробив продавець, ціна товарів повинна падати у міру збільшення їх запасу. Тобто ціна залежить не від витрат, а лише від граничної корисності. Представники маржинальної школи, такі як австрійці Д. Менгер, Е. БемБаверк, англієць У. Джевонс, американець Дж. Б. Кларк, швейцарець В. Парето та багато інших, застосували «закон зменшення граничної корисності» до аналізу широкого кола економічних проблем. Уперше саме в рамках цієї школи була зроблена спроба за допомогою математичного апарату викласти основні економічні ідеї і додати економічній науці строго доказову форму. Тому його інструментарій, принцип використання граничних величин, широко застосовується в багатьох теоретичних побудовах.

.На думку американських економістів К. Макконелла і С. Брю, вибір споживача визначається взаємодією таких факторів: природна розумна поведінка; урахування переваг об’єктів споживання; бюджетне стримування; реальні ціни. Інакше кажучи, неможливо придбати все, що хотілося б мати, якщо твій прибуток обмежений. Треба робити вибір між альтернативними продуктами, щоб за обмеженої кількості грошових ресурсів придбати найраціональніший набір товарів та послуг. Для отримання максимальної корисності треба домогтися рівності між співвідношенням граничних корисностей кожного товару (Mu) з його ціною (P). Це співвідношення (Mu/P) для кожного товару вважається граничною корисністю на одиницю коштів, яку може отримати споживач, витрачаючи свої гроші для придбання товару. Придбання кожного товару для покупця з постійним (тобто обмеженим) до-

188

ходом триватиме доти, доки гранична корисність на одиницю грошових коштів, витрачених на конкретний товар, не стане дорівнювати граничній корисності на грошову одиницю, що її витрачено на будь-який інший товар. Це, на думку провідних економістів Заходу, є виявом закону різних граничних можливостей. Споживач досягає стану рівноваги, що визначається максимальним задоволенням або максимальною корисністю лише за виконання такої умови:

Mu товару1 / P1 = Mu товару2 / P2 = Mu товару3 / P3 = = Середня Mu / на одиницю грошових коштів.

Закон рівних граничних корисностей можна застосувати не тільки до використання грошей, а й до витрат часу, ресурсів і т. п. Отже, поняття граничної корисності відбиває не тільки економічні явища, а й закони логіки. Поряд з теорією граничної корисності для дослідження попиту окремих споживачів використовується концепція «кривих байдужості». Основна ідея графічного виразу системи переваг (функції корисності) індивіда за допомогою кривих байдужості полягає в з’єднанні всіх точок, що характеризують вибір споживачем окремих комбінацій товарів з певним рівнем корисності для нього. Виконавши цю операцію зі всіма можливими варіантами наборів двох благ, одержимо карту байдужості, яка є графічним зображенням шкали переваг споживача.

у

І1 І2 І3 І4

 

І4

 

І3

 

І2

0

І1

х

 

Рис. 7.1. Карта байдужості

Чим далі кожна крива байдужості розташована від початку координат, тим більшому рівню добробуту вона відповідає. Зрозуміло також, що криві байдужості не можуть перетинатися,

189

оскільки точка їх перетину являла б собою таку комбінацію двох благ, що має для споживача на даний момент різну корисність.

Теорія кривих байдужості базується на ординальній концепції корисності, що в площинному просторі являє собою геометричне поєднання в системі координат двох типів кривих — бюджетної лінії та кривих байдужості. Бюджетна лінія дає графічний вираз різних комбінацій товарів, що їх може придбати споживач за фіксованих і сталих цін. Криві байдужості відображають суб’єктивну інформацію про вибір споживачами окремих комбінацій товарів.

Під час аналізу кривих байдужості виникає необхідність визначення граничної норми заміщення. Граничною нормою заміщення благом А блага Б (MRSАБ) називають кількість блага Б, яке має бути скорочене «в обмін» на збільшення кількості блага А на одиницю, з тим щоб рівень задоволення споживача залишився незмінним. Ця норма показує, від скількох одиниць одного виду товару повинен відмовитися споживач, щоб придбати додаткову кількість іншого товару. Сукупність кривих байдужості свідчить про смаки споживачів.

Геометричне поєднання кривих бюджетних ліній і кривих байдужості дає можливість визначити споживчий попит, інтерпретувати його графічно (рис. 7.2).

Кількість товару А

Крива байдужості

a

c

d

e

Бюджетна лінія

бКількість товару Б

Рис. 7.2. Графік бюджетної лінії та кривої байдужості

(с, d, e — альтернативні сполучення одиниць товару А і Б, що дають однакове задоволення споживачу)

Отже, мікроекономічна теорія поведінки споживачів ґрунтується на таких аксіомах:

1) споживач постійно намагається максимізувати своє задоволення (корисність);

190

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]