Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
704.06 Кб
Скачать

31. Характеристика умов для визначення етапу життєвого циклу товару.

Життєвий цикл товарів – це проміжок часу, що характеризує різні моменти розвитку товару від випуску до зняття з виробництва, та фактори що постійно супроводжують товар протягом всього циклу. Розрізняють такі умови для визнач. етапу життєвого: товар; ринок споживачів; ринок продавців; обсяг продажу; величина прибутку; ціна; технік - економічна Хар-ка прибутку товару. В залежності від розвитку товару, відповідає кожний ЕЖЦ товару, яких можна виділити чотирьох. На 1 етапі ринок споживачів представлений тільки суперноваторами, або новаторами. Товар є новим тому на „адаптацію” до нього потрібен час. Поступово товар набуває популярності, він охоплює біля 50% споживачів. На 3 етапі товар набуває Ян не повсякденної потреби то хоча б товару першої необхідності.

На 4етапі товар поступово втрачає свої позиції, він урізноманітненний але він не модний. Ринок продавців змінюється відповідно до певних змін що зумовлюються зміною учасі. На 1 етапі продавці лише по окремі, їх лише декілька. На 2етапі їх кількість постійно змінюється, з`являються нові продавці, зростає кількість конкурентів. На 3 етапі продавців максимально на ринку. На 4 етапі їх кількість постійно зменшується, що зумовлено загал. занепадом товару. Товар на 1 етапі є новинкою, тому його продаж не є великим. На 2етапі він постійно набирає обертів, а саме стає прибутковим, саме тут необхідна модернізація товару. На 3 етапі майже 50% споживачів ним корист., товар представлений у широкому асортименті. На 4 етапі з всього асортименту залиш. лише найприбутковіші товари. Прибуток розподіляється відповідно до обсягів продажу, малий на 1 рівні, на 2 прибутки постійно зростають, на 3 прибуток є максимальним, на 4, в залежності від обраної політики товар приносить надприбутки завдяки постійній частки ринку, або з<ння витрат до мінімуму виводячи товар з ринку. Ціна є дуже суперечливим фактором і залежить від стратегії що обирає підприємство. На початковому етапі вона може бути дуже високою стратегія „зняття вершків”, або низькою стратегія проникнення на ринок. В залежності від зміни курсу ціна може коливатися, але як правило, на 2 етапі зростає, на 3вона стає стабільною. На 4 етапі ціна бути низькою через низьку знижок, або товар може перейти у розряд елітних товарів та продаватися за дуже високою ціною.

32. Характеристика ціноутворення і ежцт.

У кожного товару (послуги) є свій життєвий цикл товару (їх чотири). У окжного з етапів є свої, притаманні тільки йому показники (як ринок продавців, ринок споживачів, обсяг продажу, розмір прибутку, ціна ). Щодо ціни то на 1 етапі вона висока чи низька залежно від стратегії маркетингу; (зняття вершків чи глибоке проникнення на ринок; )на 2 – трохи нижча за 1й(якщо була стратегія «зняття вершків») або трохи вища (за стратегії проникнення); на 3 - низька; на 4 – найнижча. Кожному етапу ЖЦТвідповідає певна стратегія поведінки фірми. Так стратегія ціноутворення така: на 1 – оптимізація ціни з урахуванням стратегії виведення товару на рикон; на 2 – стабілізація товару; на 3– різке зниження ціни; на 4 – стабільні низькі ціни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]