Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
704.06 Кб
Скачать

107. Моделі аіда та аідма

Моделі навчання виходять із того, що потенційний покупець послідовно проходить у своїх діях такі етапи : етап інформації ( когнітивний), етап ставлення ( афективний) та етап поведінки ( канативний) для того, щоб стати реальним покупцем ( клієнтом).

В основу моделей покладено припущення про те, що торгова марка або товар досягає схвалення (сприйняття) поетапно. 1.Людина взагалі не знає про наявність якоїсь торгової марки на ринку. Завдання реклами – проінформувати про товар, тобто просунутися на один щабель вище. 2. Аудиторія вже щось чула про торгову марку. Завдання – пояснити, які її особливі атрибути та привабливі риси, сим вона відрізняється від конкуруючих, яку вона може принести користь. 3. формування ставлення та переконання. Цей етап є проміжним між остаточним сприйняттям торгової марки та конкретними діями: спробувати в перше відвідати виставку, запросити інформацію.

Ієрархічна модель сільскіх соціологів США передбачає 5 етапів : поінформованість, інтерес, оцінку, пробу ( перевірку) та сприйняття ( схвалення).

Ієрархічна модель Роберта Левіджа та Гаррі Стейнера тісно повязана з соціально – психологічною теорією та містить шість етапів: поінформованість, знання , оцінка ( позитивне ставлення ) , надання переваги, переконання й купівля. Вони поділили ієрархічну драбину на три компоненти, які відповідають соціально – психологічній концепції системи ставлення. Перший етап, що складається з рівнів поінформованості та знання, можна порівняти з пізнанням або компонентом знання в понятті “ ставлення”. Ефективний компонент ставлення ( аспект “ подобається – не подобається” ) визначається в цій моделі за рівнями : позитивне ставлення ( прихильність) і переважання. Решта компонентів ставлення – це вольові елементи, елементи дії або мотивації. Модель відображає їх також у двох рівнях : переконання та купівля.

Зараз в економічно розвинутих країнах панує одна думка – основною метою рекламування має бути налагодження комунікацій. Критерії комунікативної реклами на сучасному етапі мають в основному психологічний характер : збільшення популярності та наближення іміджу фірми до ідеального.

108. Моделі адмод та медіак

Модель МЕДІАК. Населення поділяють на ринкові сегменти. У кожного сегмента є власний потенціал (здатність) продажу і звичка до певних засобів і носіїв інформації. Графік використання засобів масової інформації розробляється на підставі замовлених публікацій у носіх реклами, які здійснюються з розрахунком на показ у різних сегментах ринку..

Модель МЕДІАК базується на реалістичному, але дещо спрощенному уявленні про дію рекламного процесу: під час створення експозиції рекламного звернення досягається певний розумовий стан,Yst оскільки населення забуватиме повідомлення. Якщо його експозиція (показ) не повторюватиметься, то й потрібний рекламодавцю розумовий стан, буде поступово зникати. Тому концепція зменьшуючих повернень уводить функцію G(Yst) , яка пов’язує названий розумовий стан, який створюється рекламним зверненням, із рішенням про купівлю товару. Ця функція характеризує таку істину: після того як Yst досягає певного рівня , збільшення його вже не має сенсу.

Отже модель МЕДІАК базується на опосередкованому зв’язку між витратами на рекламу й безпосереднім продажем. Коли такий зв’язок є насправді, модель може бути ефективною. До переваг моделі належить урахування реального часу та пори року. Модифікації моделі використовують імовірнісний розподіл для Yst , що допомагає зменьшити викривлення результатів.

Модель АДМОД. Ця модель відрізняється від моделі МЕДІАК двома особливостями: по-перше, вона виходить із іншої операційної концепції рекламного процесу, по- друге, передбачає ймовірність показу рекламних звернень на рівні окремої людини

У моделі АДМОД увага спрямовується на зміни переконань або рішень споживачів, які реклама намагається прискорити і які мають перспективне значення для фірми. Так, рекламодавець може мати на меті переконати споживача а) купити товарну марку вперше; б) купити торгову марку повторно, запроваджуючи новий спосіб користування торговою маркою; в) змінити ставлення до торгової марки . Такі результати рекламної кампанії сприятимуть зростанню виробництва в майбутньому, тобто зростанню продажу товару або прибутку в наступних періодах.

Для кожного члена обстежуваної групи, окремої людини i, визначається ймовірність того, що їй буде запропоновано кожний носій j , який розглядається в моделі.

109. Моделі вивчення ієрархії поведінки споживачів.

В основу моделей покладено припущення про те, що торгова марка або товар досягає схвалення (сприйняття) поетапно. 1 етап - людина взагалі не знає про наявність якоїсь торгової марки на ринку. На цьому етапі завдання реклами – поінформувати про товар, тобто просунутись на один щабель вище. 2 етап - аудиторія вже щось чула про торг марку. Завдання – пояснити, які її особливі атрибути та привабливі риси, чим вона відрізняється від конкурентів, яку вона може принести користь. 3етап - формування ставлення та переконання. Цей етап є проміжним між остаточним сприйняттям торгової марки та конкретними діями: спробувати вперше відвідати виставку, запросити інформацію.

Основні моделі вивчення ієрархії поведінки споживача: 1.AIDA: І стадія: увага – інтерес, ІІ стадія: бажання, ІІІ стадія: дія; 2.AIDMA: І стадія: увага – інтерес, ІІ стадія: бажання – спроба, ІІІ стадія: дія; 3.DAGMAR („визначення рекламних цілей – розрахунок рекламних результатів”): І стадія: увага – розуміння, ІІ стадія: переконаність, ІІІ стадія: дія;

4. Levige/Staner: І стадія: відомість, визнання – знання – оцінка, ІІ стадія: пріорітетність – переконаність, ІІІ стадія: купівля; 5.Модель „Схвалення”: І стадія: усвідомлення, ІІ стадія: інтерес – оцінка – перевірка, ІІІ стадія: схвалення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]