Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
704.06 Кб
Скачать

110. Модель дагмар

З 1961 року в рекламних дослідженнях реалізується модель ДАГМАР, яка створена американським фахівцем з рекламного бізнесу Р. Коллі. Назва моделі абревіатура вислову „визначення рекламних цілей – розрахунок рекламних результатів”

Використання комунікативних цілей у моделі ДАГМАР мають такі особливості:

  1. Рекламні дослідження ґрунтуються на вимірювання ставлення покупця до фірми, її торгової марки, конкурентів та ін елементів ринкового процесу

  2. Необхідно скласти перелік атрибутів, що потребують вимірювання з належною надійністю та точністю. Факторний аналіз допомагає зробити вибірку потрібних атрибутів.

  3. Необхідно визначити відправну точку відліку, яка характеризуватиме стан моделі на момент проведення дослідження

  4. Необхідно провести чітку опереціоналізацію цілей, на підставі чого визначається: яку рекламну дію, для якого продукту, для якої цільової групи і коли саме потрібно здійснити, щоб отримати багатовимірну модель поведінки споживачів.

  5. Між першим контактом з рекламою і конкретним рішенням про купівлю товару покупець проходить ще 4-10 етапів, які створюють так звану ієрархію ефектів, а саме:

- реклама є початковим стимулом, який привертає увагу ЦА;

- свідоме сприйняття рекламних звернення породжує інтерес до рекламованого товару.

- інтерес є передумовою для бажання придбати товар, отже для певних дій

  1. Ринок можна сегментувати на основі ставлення потенційних клієнтів до торгової марки – позитивне, нейтральне, негативне. Цілі реклами будуть визначатися виходячи із результатів ставлення споживачів з урахуванням спеціальних умов сегментів чи ринку в цілому.

  2. Рекламні дослідження мають дати відповіді на питання: „на якому рівні ієрархії ефектів необхідно зосередити основні зусилля, які змінні величини повинні стати центром РК?

  3. Для прогнозування ефективності РК необхідно розрахувати витрати на переміщення покупця від найнижчого рівня ієрархії до найвижчого, тобто від першого контакту з рекламою до купівлі товару. Вартість такого переміщення залежатиме від складності передачі інформації. Це дає змогу визначити результати стосовно таких показників як поінформованість про торгову марку , її імідж або ставлення до неї.

111. Модель Левіджа і Стейнера.

Ієрархічна модель Роберта Левіджа та Гаррі Стейнера тісно пов'язана з соціально-психологічною теорією та містить шість етапів: поінформованість, знання, оцінка (позитивне ставлення), надання переваги, переконання й купівля. Вони поділили ієрархічну драбину на три компоненти, які відповідають соціально-психологічній концепції системи ставлення. Перший етап, що складається з рівнів поінформованості та знання, можна порівняти з пізнанням або компонентом знання в понятті «ставлення». Ефективний компонент ставлення (аспект «подобається — не подобається») визначається в цій моделі за рівнями: позитивне ставлення (прихильність) і переважання. Решта компонентів ставлення — це вольові елементи, елементи дії або мотивації. Модель відображує їх також у двох рівнях: переконання та купівля

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]