Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
704.06 Кб
Скачать

136.Сучасні американські теорії переробки інформації.

Іерархічна модель Роберта Леверіджа та Гаррі Стейнера тісно пов’язана з соціально-психологічною теорією та містить шість етапів : поінформованість, знання, оцінка, надання переваги, переконання і купівля. Вони поділили ієрархічну драбину на три компоненти, які відповідають соціально-психологічній системі. 1й єтап складається з рівнів поінформованості та знання, можна порівняти з пізнанням або компонентом знання в понятті „ставлення”. Ефективний компонент ставлення (подобається – не подобається ) визнач. в цій моделі за рівнями : позитивне ставлення і переважання. Решта компонентів ставлення – це вольові елементи дії або мотивації Модель відображує їх також у двох рівнях – переконання та купівля. Відомою є модель DAGMAR, що віддає перевагу комунікативним цілям реклами, а також по’язує в одне ціле відправну точку досліджень, аудиторію та час. Характерна особливість моделі DAGMAR – точне значення стартових умов. Ця модель грунтується на виміряванні ставлення покупця до фірми,товару, конкурентів .

140. Теорія постійності

Теорія постійності, що людина має схильність до підтверджувальної інформації і відхиляє інформацію, яка не перевірена або суперечить її поглядам. Вибіркове сприймання матиме тенденцію до зростання, коли людина опинятиметься під впливом нав’язливого показу протилежної інформації. Тому рекламодавець має бути готовим до негайної реакції на будь-яку негативну інформацію, котру можуть отримати його клієнти, тобто готовим до відповідної контркампанії, спрямованої на втримання найприхильніших до нього покупців.

Як і в всьому існує також і протилежність теорії постійності – теорія складності, яка стверджує, що людина тяжіє до постійних змін способу життя, тому що їй притаманна жадоба до новизни. Людям стає нудно, у них з’являється мотив зменшити нудьгу пошуком нових і незвичних стимулів.

141. Теорія постійності

Теорія постійності полягає в тому, що людина має схильність до підтвердження інформації і відхиляє інформацію, яка не перевірена або суперечить її поглядам. Вибіркове сприймання матиме тенденцію до зростання, коли людина опинятиметься під впливом нав’язливого показу протилежної інформації. Тому рекламодавець має бути готовим до негайної реакції на будь-яку негативну інформацію, котру можуть отримати його клієнти, тобто готовим до відповідної контркампанії, спрямованої на втримання найприхильніших до нього покупців.

Як і в всьому існує також і протилежність теорії постійності – теорія складності, яка стверджує, що людина тяжіє до постійних змін способу життя, тому що їй притаманна жадоба до новизни. Людям стає нудно, у них з’являється мотив зменшити нудьгу пошуком нових і незвичних стимулів.

142. 143. Теорія складності. Їїї використання у рекламному бізнесі

Дії потенційного покупця, що звертає увагу на інформаційні повідомленя можуть пояснюватися 4 теоріями: практичної вартості, постійності, складності та тотожності. Теорія складності стверджує, що людина тяжіє до постійнх змін способу життя, тому що їхй притамання жадоба до новизни. Людям стає нудно, у них з'являється мотив зменшити нудьгу пошуком нових і незвичних стимулів. Для того, щоб узгодити теорію постійності і теорію складності, є кілька рекомендацій психологів. Одна з них виходить з того, що людина одночасно прагне і стабільності, і різноманітності. Яке прагнення буде сильнішим, залежатиме від особистості і від ситуації. Існує певний рівень активності, коли людина спокійна і працездатна. Коли цей рівень нижчий за бажаний, людина починає прагнути різноманітності. Коли цей рівень високий, у людини виникає мотивація до скорочення „віддачі” та певної стабілізації. У свою чергу, оптимальний рівень активності залежить від індивідуальних особливостей людини і від ситуації. Узгодження двох теорій змушує визнати гнучкість відношень між психічним напруженням і пізнавальною різноманітністю. Людям насправді подобається новизна й сюрпризи, але не занадто несподівані, і не занадто неприємні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]