Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
704.06 Кб
Скачать

223. Поняття «ціна за тисячу», формули для розрахунків.

Оди з найпоширеніший показник медіа-ефективності – це вартість 1000 рекламних контактів,тобто скільки грошей треба заплатити рекламній агенції (телеканалу, газеті, радіо), щоб 1000 слухачів, глядачів або читачів було охоплено цим носієм. В різних джерелах використовуються наступні модифікації цього показника:С.Р.Т. O.T.S. or С.Р.Т. G.R.Р. – ціна за тисячу рекламних контактів;С.Р.Т. Reach - ціна інформування тисячі різних людей.Даний показник (Cost-Per-Thousand, CPT)використовують для порівняльної оцінки різних аудиторій, наприклад, медіа-ефективності по різних регіонах або порівняльному аналізі медіа-ефективності різних ЗМІ. Подібно ціні за пункт рейтингу, CPT розраховується для фіксованої тривалості копії 30” CPT = Budget / Impressions * 1000. Ці показники зв'язані між собою через генеральну сукупність:30” CPT = 30” CPP * 100 000 / Universe 30” CPP = 30” CPT * Universe / 100 000

Наприклад, якщо необхідно обчислити вартість показу рекламного звернення в газеті на 1000 читачів, необхідно тариф за одиницю послуги (шпальта, см2 ) поділити на кількість контактів з одним номером накладу (кількість примірників помножити на кількість контактів з одним номером) та результат помножити на 1000.

224. Поняття вартості рекламного простору, корисні аудиторії.

Рекламний простір - простір, що необхідний для розміщення рекламного звернення. Вартість рекламного прос­тору – це ціна, яку платять за розміщення рекламного звернення в даному носії реклами.Визначення вартості рекламного простору є вихідним пунктом створення бюджету медіа планування.Методи обрахування ціни послуг суттєво різняться для різних носіїв. Газети: оцінюється на основі встановлення собівартості видання та точки беззбитковості або на основі визначення ціни за 1см2 площі газетної шпальти. Вартість розміщення залежить від „полоси” (сторінки), на якій бажає розміститись клієнт. Журнали: Обчислюється як і газета, але за базис береться ціла сторінка «полоса», а менші формати обчислюються як частина базису. Найдорожче коштують 1, 2, 3, 4 та дві останні сторінки. Ціни за додаткові сторінки, семплінг або вкладки обчислюються окремо.Телебачення: базисом для розрахунку є стандартний 30 сек. ролик, його вартість приймається за 1. Вартість роликів меншого або більшого розміру розраховується за допомогою коефіцієнтів, які нараховуються до вартості 30 сек ролика. Найдорожчим на телеканалі є час „прайм-тайм”, коли найбільша аудиторія переглядає канал. Радіо: базис розрахунку становлять секундні або п’яти секундні ролики. Іноді радіостанції можуть використовувати блочну систему розрахунків.Зовнішня реклама: вартість визначається вартістю виготовлення плакату (матеріалу), розміром плакату, характером його розміщення (окремо чи серед інших), місцем його розміщення та в деяких випадках порою року.

Ціни диференціюються залежно від пори року (реклама влітку дешевша, ніж узимку).

Корисна аудиторія - Частина аудиторії носія реклами, до якої рекламне звернення спрямоване

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]