Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
704.06 Кб
Скачать

38. Класифікація реклами за предметом та суб’єктом рекламування.

Предмет реклами:

1. Реклама продукту;

Предметом рекламування є майже завжди продукт, тобто виріб, послуга чи ідея.

Зарубіжна література розрізняє вироби за довговічністю:

• вироби тривалого користування (матеріальні цінності, витримують багаторазове використання).

• вироби короткострокового використання (матеріальні цінності, що повністю споживаються за один або кілька циклів використання).

У цілому рекламу як продукт класифікують за такими ознаками:

• форма рекламного звернення (друкована, аудіо-, видавнича, відео-);

• територіальне охоплення (місцева, регіональна, державна, міждержавна);

• частота пред’явлення (щодоби, щотижня тощо)

• вплив (сильний, нормальний, слабкий);

• колір (чорно – біла, кольорова)

• структура макета рекламного звернення (текст, текст + худ оформлення або муз оформ-я, худ або муз оформ-я + текст)

• структура тексту рекламного звернення. (слоган, текст, слоган+ текст + довідкова інф-я, слоган + ілюстрації)

2. Реклама підприємства;

Рекламу фірми часто називають іміджевою рекламою, оскільки вона сприяє не стільки збільшенню продажу її продукції, скільки популяризації самої фірми та її діяльності, що позитивно впливає на зростання національної економіки, загального добробуту, збереження довкілля, забезпечення зайнятості населення, розвиток фундаментальних чи прикладних наук.

3.Спільна реклама;

Спільна реклама подається від імені групи спеціалістів якоїсь галузі виробництва з ініціативи групи виробників і посередників чи виробників або посередників.

Така реклама дає змогу знизити витрати на рекламування, а тим самим і ціну на товари. Дуже часто така реклама нагадує інструкцію з користування тим чи іншим товаром.

Суб’єкт рекламування.

Ця ознака дає змогу поділити рекламну аудиторію на значну кількість цільових груп, щоб краще вивчити та максимально задовольнити їхні потреби. Виділють рекламу розраховану на споживачів (покупців) та радників. Покупці класифікуються у такий спосіб: покупці товарів підприємства-рекламодавця, покупці товарів конкурентів, потенційні покупці (вони могли б придбати товар, але не роблять цього зараз із різних причин) та абсолютні неспоживачі (вони не мають можливості купити або їм заважають певні складні обставини). До покупців також належать торгові посередники, які купують товари за власні кошти (хоча частіше бувають посередники-комісіонери, котрі не є власниками товару) та передають їх у розпорядження покупців (споживачів) через канали розподілу.

Радники — це особи, які завдяки своєму авторитетові, соціальному стану, професії можуть справляти вирішальний вплив на придбання товару іншими особами.

39. Класифікація реклами за способом передачі інформації

Способи передачі інформації. За цією ознакою реклама поді¬ляється за такими напрямами: 1 Реклама в засобах масової інформації— це класична реклама, тобто платне, однонапрямлене та неособистісне звернення, що вмішується в засобах масової інформації (газети, радіо, TV) з метою повідомлення певній групі людей якихось фактів про товари, послуги чи ідеї 2Прямою рекламою назив. усі пов'язані з пошуками нових клієнтів та торгових угод операції, що здійсн.ся поштою, те¬лефоном, безпосереднім вкладанням проспектів у поштові скринь¬ки, а також через пресу у вигляді відрізних купонів-замовлень для читачів. Сюди також належить продаж товарів за каталогами, спеціальна інформація для промисловців та спеціалістів різних галузей 3Реклама на місці продажу — це ком¬плекс заходів для доведення комерційної інформації до покупця безпосередньо на місці продажу товару, інформації, яка спону¬кала б його до негайної дії, тобто купівлі. 4До особистої (індивідуальної) реклами зарубіжні спеціалісти відносять безпосередню рекламу якимись особами, авторитетними у своєму колі. Сюди ж зараховують і багаторівневий маркетинг, що уможливлює створ.мережі розповсюджувачів-дистри¬б'юторів, які, у свою чергу, «агітують» за продукт родичів, друзів, знайомих..5Персональний продаж об'єднує переваги особистої реклами та реклами на місці продажу товару, тому що передбачає продаж товару «з рук до рук» методом бесід та переконання, а також по¬казом (демонстрацією) самого товару й принципу його дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]