Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Reklamnyy.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
704.06 Кб
Скачать

119. Американська теорія і практика використання моделей психологічної переробки інформації.

Американська література розглядає сім основних моделей психологічної обробки інформації: - модель головного шляху до переконання, модель побічного шляху до переконання, модель пізнавальної реакції, модель пізнавальної структури, модель оцінки на базі категорії, модель теорії узгодження, модель впливу за допомогою показу. У першій моделі покупець свідомо й ретельно обдумує інформацію, пов’язану зі ставленням до товару. Ставлення коригується або створюється завдяки уважному добору, обмірковуванню ті інтерпретації відповідної інформації. У разі використання побічного шляху ставлення формується і змінюється без активних роздумів про атрибути, про сам об’єкт порівнювання. Переконання з’являється через асоціювання продукту з позитивними або негативними натяками. Модель пізнавальної реакції передбачає, що потенційний покупець візьме активну участь в обробці інформації, оцінюючи її в контексті знань і наставлень з минулого. Модель пізнавальної структури ґрунтується на тому, що людина створює своє ставлення до об’єкта, виявляє власне уявлення про цей об’єкт, а потім поєднує перше та друге в загальному ставленні до об’єкта. Близькою є модель оцінки на базі категорії, коли ставлення визначається сумою оцінних думок, кожна з яких вимірюється за їхньою значущістю. Теорія узгодження виходить із того, що зміни ставлення до торгової марки людини відбуваються в наслідок тяжіння людини до максимального узгодження факторів, пов’язаних із об’єктом. Модель упливу за допомогою показу базується на гіпотезі про те, що позитивне ставлення можна створити просто показом об’єкта, що не потребує будь-якої додаткової пізнавальної діяльності.

120. Загальна комунікативна модель американського політолога Ласвела.

Модель Ласвела в оригінальному трактування виглядає так:

Загальна схема може бути представлена так:

Особа(комунікатор)–> Повідомлення(звернення)–> Канал–> Отримувач інформації–> Ефект

(ХТО?) (ЩО повідомляється?) (ЯК?) (КОМУ?) (Який ЕФЕКТ?)

Комунікатор: джерело або передавач інформації. Повідомлення: інформація, що передається комунікатором. Канал: спосіб передачі повідомлення (зображення, звук - радіо, телебачення, газети, журнали). Отримувач інформації: та аудиторія або окрема особа, на яку було спрямовано передачу інформації. Ефект: ті наслідки, що виникли після здійснення комунікації, вони мають аналізуватися для здійснення більш вдалих комунікацій в майбутньому.

121. Значенняпсихологічного фактору у рекламному менеджменті.

Підвищенийінтерес до психологічнихфакторіввпливурекламипояснюється, головне, проблемами зістворенням нового продукту, оскількизначнозросливимоги до якості через високийрівеньжиття, якийдаєзмогупокупцямзвертатибільшуувагу на якість, ніж на ціну; ринки товарів як повсякденногопопиту, так і промисловогопризначенняблизькі до насичення, а можливостіекстенсивногоекономічногорозвиткумайжевичерпані.

Рекламу розуміютьнині як спеціальну форму комунікацій, спрямовану на спонукування людей до певної, підпорядкованоїцілям маркетингу поведінки.

Складністьсучасного маркетингу веде до постійногозростанняроліпозаекономічнихцілейреклами, таких як формуваннянових потреб, збільшеннязнань про виріб, забезпеченняйомупереваги у свідомостіпокупцівтощо. До позаекономічнихцілейреклами належать такожстворення умов для задоволеннябажанняпізнати (спожити) щосьнове, пропаганда певного стилю життя, певнихзвичоктощо. Саме в такийспосіб і здійснюєтьсяпсихологічнийтиск на покупця, щобвінсвідомо й рішучевибрав продукт, щорекламується.

Ниніпсихологія та соціологіярозробилитакімоделівпливуна покупця: навчальні, думок і уявлень людей про рекламу, мотиваційні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]